
Recent Nieuws donderdag 22 mei, 2025 20:26
Natuurbrand verwoest flink stukje bos op Strabrechtse Heide
Nou, wat een avond was het donderdag weer! Op de Strabrechtse Heide bij Someren brak een behoorlijk grote brand uit in de natuur. De jongens van de brandweer kwamen er met drie hele bluswagens aan te pas om die vuurtjes onder controle te krijgen. Pas tegen een uur of halfzeven hadden ze het eindelijk voor elkaar om de boel te temmen. Maar jammer genoeg is er toch een aardig stukje groen – zo groot als een half voetbalveld – in rook opgegaan.
De brandweer liet nog weten via social media dat ze nog even bezig zouden zijn om alles goed af te ronden en nakeken of er geen vonken meer over zijn. Dus ja, rustig aan met het bos in deze droge periode, hè?
Een flinke schok op Kreta: Aardbeving laat zijn sporen achter
Wow, wat een nacht hebben de bewoners van het Griekse eiland Kreta gehad! Gisteren werd iedereen wakker van een behoorlijk harde aardbeving. Met een kracht van 6.1 was die niet te missen en zelfs mensen op Cyprus en in Egypte hebben hem gevoeld. Inwoners vertelden tegen de lokale media dat het leek alsof de grond eindeloos bleef trillen. Je snapt wel dat veel mensen snel hun bed uit vlogen om naar veiliger plekken te gaan.
Op video’s op sociale media zie je hoe producten uit de schappen van een supermarkt op de vloer belanden. Bovendien zijn er meldingen van kleine aardverschuivingen binnengekomen. Gelukkig rapporteert de brandweer nog geen ernstige schade of hulpverzoeken. Ze lopen nu door het gebied om de situatie goed in kaart te brengen. De burgemeester van Heraklion zei zelfs tegen de Griekse omroep ERT dat alles onder controle is en dat scholen gewoon open kunnen blijven.
Volgens het Amerikaanse Geologische Instituut (USGS) had de aardbeving een diepte van bijna 69 kilometer en lag het epicentrum ongeveer 58 kilometer ten noordoosten van Eloúnda. Dit mooie toeristenparadijs wordt af en toe getroffen door dit soort natuurgeweld. Maar wie zich herinnert wat er eerder dit jaar op Santorini gebeurde, weet dat zulke bevingen soms niet meteen ophouden. Daar moesten zowel inwoners als toeristen de benen nemen toen er over een langere periode doorgeschud werd.
Jonge man uit Utrecht staat voor rechtszaak vanwege ernstige vernielingen op begraafplaats
Een 22-jarige vent, die gewoonlijk Mohamed B. wordt genoemd, zit in de problemen vanwege een enorme puinhoop die hij zou hebben aangericht op een begraafplaats in Utrecht. De officier van justitie heeft geen gevangenisstraf van onder de vijf jaar in gedachten, omdat dit incident volgens hen ongekend is in omvang. “Ik heb nog nooit zo’n grote schade gezien in een strafzaak,” zei een vertegenwoordiger van het OM tijdens de hoorzitting. De zaak wordt extra serieus genomen omdat Mohamed B. niet alleen wordt verdacht van het vernielen van 117 graven, maar ook van betrokkenheid bij een criminele organisatie met terroristische intenties.
Mohamed B., die momenteel vastzit in een speciale afdeling in Rotterdam, raakte volgens het OM gefascineerd door ideeën rondom het afreizen naar conflicteregio’s zoals Somalië en Gaza. Hij had zelfs praktische informatie gezocht over hoe je explosieven kunt maken en wat het inhoudt om een martelaar te worden. Gelukkig kwam zijn vader er net op tijd achter dat zijn zoon plannen smeedde om zich aan te sluiten bij de IS. Zijn paspoort werd ingepikt, waardoor de reis nooit doorging. Toch liet Mohamed B. zichzelf op een andere manier gelden: eind mei ging hij naar een begraafplaats in Utrecht, waar hij een hoop graven beschadigde. Tijdens de hoorzitting bekende hij dat hij dom bezig was geweest en drukte hij zijn spijt uit door te zeggen: “Het beste wat ik nu kan doen, is mijn excuses aanbieden.” Maar dat deed hij zonder veel emotie.
Tijdens de zitting gebeurde er nog iets opmerkelijks: twee mannen uit het publiek vielen Mohamed aan toen hij de zaal binnenkwam. Ze schreeuwden dingen als “hé kneus” en sprongen uiteindelijk naar voren. Hoewel de parketpolitie snel ingreep, duurde het even voordat beide mannen weer rustig konden worden weggeleid. De zitting moest tijdelijk worden onderbroken, terwijl Mohamed B. alvast naar een veilige plek werd gebracht. Later vertelde hij dat hij de aanval niet had zien aankomen en dat hem dat een beetje nerveus maakte.
Toen de zitting verderging, liep alles volgens schema: de rechter legde alle feiten op een rijtje en gaf Mohamed B. telkens de kans om te reageren. Maar die greep die kansen nauwelijks aan. Op advies van zijn advocaat bleef hij bijna altijd stil en beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Toen hij werd gevraagd of hij de graven echt had vernield – waar bewijzen van bestaan in de vorm van door hemzelf gemaakte video-opnamen – ontkende hij eerst, maar later gaf hij toe dat hij er twintig had beschadigd. Wie dan de rest had vernield? Dat wilde hij niet zeggen. De vraag waarom hij de graven kapotmaakte bleef ook onbeantwoord.
Volgens deskundigen past dit soort handelingen wel bij de ideologie van IS. Een expert verklaarde dat het vernielen van graven vaak voorkomt in hun propaganda. Het gaat daarbij om het “zuiveren” van gebieden van symbolen die volgens hen onrechtvaardig zijn. De foto’s op de graven werden bijvoorbeeld expres uitgekrast, wat overeenkomt met deze ideeën. Mohamed B. zweeg hierover, hoewel hij een stapel papieren bij zich had met notities. Hij rommelde er wel even mee, maar gebruikte ze uiteindelijk niet.
Over zijn motieven sprak hij wel even. Volgens hem raakte hij eind 2023 verveeld nadat hij zijn studie had gestopt. Hij begon te experimenteren met crypto en belandde daardoor in een Telegram-groep genaamd ‘The Believers’. Daar werd hij langzaam maar zeker “gehersenspoeld”. Wat begon als een goedbedoeld plan om mensen te helpen, groeide uit tot een obsessie om tegen “onderdrukkers” te vechten. Hij wilde sterven als martelaar en het paradijs bereiken.
Mohamed B. werd niet naar het Pieter Baan Centrum gestuurd om zijn mentale toestand te laten onderzoeken, omdat hij het proces wantrouwde en weigerde mee te werken. Zijn advocaat liet echter een externe psycholoog een onderzoek uitvoeren. Die concludeerde dat hij emotioneel kwetsbaar was en een depressieve fase doormaakte. Dit zou kunnen betekenen dat hij minder verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden, wat een lagere straf zou rechtvaardigen.
Ondanks alles blijft Mohamed B. positief over de toekomst. Hij heeft het over het beginnen van een zorgcentrum voor ouderen met dementie, hoewel hij ook interesse heeft in werk met jongeren. De officier van justitie zag hierdoor twee kanten in hem: enerzijds een gast die vrijwilligerswerk deed met bejaarden en in de zorg wil blijven, anderzijds iemand die extreem ideeën koesterde en graven kapotmaakte.
De impact van een streng leiderschap: Getuigenissen over Jaap van Zweden
Volgens diverse musici die al jaren samenwerken met Jaap van Zweden, creëert de beroemde dirigent al geruime tijd een werkomgeving waar angst de boventoon voert. Dit komt naar voren in een recente uitzending van Pointer, een onderzoeksprogramma van KRO-NCRV. Het team achter het programma sprak met meer dan vijftig musici en medewerkers uit verschillende orkesten. Ze delen anoniem hun verhalen over hoe Van Zweden hen behandelt.
De woordvoerder van Jaap van Zweden reageerde bij de NOS door te zeggen dat hij zelf geschokt is door deze aantijgingen. Volgens hem heeft de dirigent de Pointer-uitzending nog niet kunnen bekijken. Musici uit Nederland en daarbuiten vertellen in het programma dat ze zich vaak vernederd en gekleineerd voelden door Van Zweden, soms zelfs openbaar voor hun collega’s. Sommigen geven aan dat dit soort interacties een blijvende invloed op hen heeft gehad. Er zijn zelfs gevallen waarin mensen ziekteverzuim hebben opgelopen of medicijnen moesten gebruiken om de stress te hanteren.
Een Amerikaanse musicus wordt geciteerd door Pointer: “Hij schreeuwt tegen je alsof je een kleuter bent.” Een ander zegt dat iedereen bang is voor hem, inclusief het bestuur van de orkesten. Hoewel directe klachten nooit officieel zijn ingediend, waren orkestbesturen volgens het programma wel op de hoogte van de spanningen rondom Van Zweden.
In zijn reactie bij Pointer erkent Van Zweden dat hij vaak streng kan zijn en dat hij mensen soms hard aanspreekt. Hij legt uit dat dit komt omdat hij altijd op zoek is naar verbeteringen. “Als ik dat doe in het bijzijn van 120 andere mensen, kan dat ongemakkelijk voelen,” zegt hij. Toch benadrukt hij dat dit nooit mag leiden tot een situatie waarin mensen kalmeringsmiddelen nodig hebben of zich emotioneel verlaten voelen.
Jaap van Zweden, die begon bij het Concertgebouworkest, wordt wereldwijd gezien als een van Nederland’s topdirigenten. Hij heeft meerdere internationale prijzen gewonnen en stond aan het roer van prestigieuze orkesten zoals het Philharmonisch Orkest van Seoul. Eind vorig jaar kondigde hij aan dat hij zou gaan samenwerken met het Franse nationale symfonieorkest.
Als je nieuwsgierig bent naar de volledige uitzending, kun je die vanmiddag vanaf 16.00 uur bekijken op YouTube. Daar vind je ook de gedetailleerde reactie van Van Zweden.
Eerste vrachtwagens met noodhulp arriveren eindelijk in Gaza
Na dagen wachten zijn de eerste vrachtwagens met noodhulp eindelijk gearriveerd op de aangewezen plekken in Gaza. De hulporganisaties die de goederen in ontvangst hebben genomen, ademen duidelijk een zucht van opluchting. In totaal negentig vrachtwagens laden hun kostbare inhoud af: meel, babyvoeding, medicijnen en zelfs brandstof. Dit komt als een verademing na bijna drie maanden waarin Israël elke vorm van noodhulp tegenhield. Maar onder grote druk van de internationale gemeenschap gaf het land uiteindelijk op een dag dit week toestemming om de goederen door te laten. Het duurde echter nog even voordat alles echt op gang kwam.
De vrachtwagens werden eerst grondig geïnspecteerd bij de grensovergang Kerem Shalom. Daarna moesten ze overgeladen worden op andere vrachtwagens, wat het proces extra vertraagde. De route die Israël had uitgestippeld werd zelfs door de VN beschouwd als te gevaarlijk. “We kregen te maken met een gebied dat veel te vol lag,” vertelt een woordvoerder. “Dat maakte het reizen niet alleen onveilig, maar er bestond ook een groot risico op plundering, gezien de enorme behoefte in Gaza.”
Het doel is nu om de goederen zo snel mogelijk naar de mensen in nood te brengen. Helaas blijft de situatie dramatisch. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid op de Westelijke Jordaanoever zijn in de afgelopen dagen 29 mensen – voornamelijk kinderen en ouderen – omgekomen door gebrek aan voedsel. Unicef waarschuwt dat duizenden kinderen en jongeren ernstig gevaar lopen door ondervoeding, terwijl de gezondheidszorg ineenstort en specialistische hulp nauwelijks meer beschikbaar is. Ook het VN-Bevolkingsfonds meldt een schrikbarend aantal miskramen bij zwangere vrouwen, veroorzaakt door gebrek aan voeding.
Maar zelfs deze negentig vrachtwagens zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat. Tijdens het staakt-het-vuur eerder dit jaar reden er dagelijks zeshonderd vrachtwagens met hulpgoederen het gebied binnen. En terwijl de hulp eindelijk begint binnen te stromen, waren er vannacht en vanochtend weer Israëlische aanvallen in Gaza. Tientallen mensen raakten hierbij om het leven.
Eindhoven groeit flink: Ruimte en voorzieningen in kaart gebracht
Wow, Eindhoven staat op het punt om een gigantische groeispurt te ondergaan! Stel je eens voor: de stad verwacht binnenkort 60.000 nieuwe inwoners. Dat is bijna net zoveel als de hele stad Bergen op Zoom! Donderdag vertelde de gemeente wat er allemaal nodig is om deze uitdaging aan te gaan. Van huisartsenpraktijken en zwemlocaties tot extra speelplekken – alles wordt overpeinsd. Maar ja, wie gaat dit allemaal bouwen? En kan het elektriciteitsnet het wel aan?
Een paar dagen geleden werd duidelijk dat er flink wat miljarden nodig zijn om de Brainportregio met 21 gemeenten leefbaar te houden. Donderdag ging het echter specifiek over Eindhoven, omdat de stad zich voorbereidt op een enorme expansie. Tegenwoordig telt Eindhoven ongeveer 250.000 inwoners, maar dat aantal zal snel stijgen.
Als je hier woont, heb je natuurlijk direct een paar vragen: “Kan mijn kind naar school? Heb ik zelf een plek om te wonen? En kom ik nog makkelijk bij mijn werk?” Wethouder Stijn Steenbakkers legt uit dat deze vragen heel normaal zijn. Daarom heeft Eindhoven afgelopen anderhalf jaar een nieuw model ontwikkeld om te berekenen wat er precies nodig is om de stad verder te laten groeien.
Er is al een lijstje van de belangrijkste voorzieningen die snel aangepast moeten worden. Denk aan dingen die nu al knellen. Maar ook de toekomstige behoeften zijn al in beeld. Wethouder Samir Toub merkt op dat de samenstelling van de bevolking steeds diverser wordt. Zo’n zestig procent van de stad heeft een migratieachtergrond. Dat betekent ook andere soorten vraagstukken, zoals cricketvelden in plaats van voetbalvelden of een andere benadering van de zorgsector.
De gemeente weet dat er knelpunten zijn, maar niet alles ligt in hun handen om te realiseren. Toch voelen ze zich verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat het allemaal goed komt. Een groot obstakel is het overbelaste energienetwerk. Als bedrijven onzekerheid over de energievoorziening hebben, kunnen ze misschien vestigen uitstellen of ergens anders naartoe gaan. De wethouders weten dat het model waarschijnlijk regelmatig aangepast moet worden, afhankelijk van hoe snel de bedrijven groeien en wie er komen wonen.
En het goede nieuws? Volgens de wethouders past het allemaal wel. Er is meer ruimte ingebouwd dan nodig blijkt te zijn volgens de nieuwe berekeningen. Alleen hoeveel geld er precies nodig is, wordt later pas bepaald.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!