
Recent Nieuws woensdag 21 mei, 2025 20:24
Verwachtingen voor het komende weer
Hey, hoe is het daarbuiten? We staan op het punt om een verandering in het weer te beleven. Zoals je weet, is het de laatste tijd behoorlijk droog geweest, maar dat gaat nu eindelijk veranderen! Vanaf morgen zien we meer bewolking verschijnen en wordt het een stukje kouder, vooral aan zee waar de wind wat harder aantrekt. En raden wat? Voor het eerst sinds een hele poos vallen er morgen wat buien in het noordoosten. Maar houd je oren open: vandaag blijft het nog steeds mooi en droog.
Vanochtend kan er in sommige gebieden mist optrekken, vooral in het midden van het land. Maak je geen zorgen, die lost snel op. Daarna krijgen we een fijn mengelmoesje van zon en wolken te zien. Het noorden wordt bedekt door lage bewolking, terwijl de rest van het land droog blijft. Tegen het einde van de ochtend staat de thermometer op 13 graden bij het Waddengebied en tot 18 graden in het oosten en zuidoosten. De wind neemt toe uit westelijke richtingen, met af en toe wat flinke vlagen langs de kust.
Vanmiddag blijft het prima weer met zonnige perioden en nergens regen in zicht. De temperatuur schommelt tussen de 15 graden aan zee en 21 graden in het zuidoosten. ’s Avonds blijft het ook droog en hebben we nog even genoeg zonlicht te pakken. Als je in het midden van het land bent, kun je de ondergaande zon om 21:36 uur bewonderen.
Vannacht trekken er wat meer wolken over het land vanuit het noordwesten, maar gelukkig blijft het vrijwel overal droog. De temperatuur daalt naar 5 graden in het oosten en blijft hoger aan zee, rond de 11 graden. De wind blijft zwak tot matig, behalve langs de kust waar hij wat krachtiger kan zijn.
Morgen zien we wisselende wolken en hier en daar ook zonnetjes. In de ochtend valt er mogelijk een lichte regenbui in het zuiden, maar niets om je zorgen over te maken. In de middag en avond trekken er echter wat buien over het noorden van het land, terwijl het elders nog steeds droog blijft. De temperatuur daalt verder, met maxima van slechts 13 graden in het Waddengebied tot 17 graden in het zuidoosten. Dat maakt het best wel fris voor deze tijd van het jaar. Er staat een matige noordwestenwind, met wat extra kracht langs de kust.
Wil je alles weten over wat er precies komt? Kijk dan gerust naar het volledige weerbericht:
Ernstige problemen bij drie ministeries volgens de Algemene Rekenkamer
Zo te horen hebben een paar grote departementen van de overheid het flink te stellen. De Algemene Rekenkamer heeft namelijk op Verantwoordingsdag een scherpe kritiek geuit op de manier waarop Justitie en Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken hun werk doen. En dat is niet zomaar een kleinigheidje.
Justitie en Veiligheid: Naamsverwisselingen veroorzaken chaos
Een gigantisch probleem dat de Rekenkamer aan de kaak stelt, speelt zich af bij Justitie en Veiligheid. Daar blijkt dat er al jarenlang naamsverwisselingen voorkomen. Door zo’n 867 mensen onterecht te veroordelen, zitten ze in ernstige moeilijkheden. Dit komt onder andere door identiteitsfraude of domme invoerfouten. En hoewel dit al sinds eind 2012 aan de gang is, lukt het de boel kennelijk nog steeds niet om deze rotzooi op te ruimen. Vooral bij zaken met zedendelicten of geweldsmisdrijven noemt de Rekenkamer dit een “ernstige onvolkomenheid”. Niet bepaald een compliment dus.
Financiële rommel bij Buitenlandse Zaken
Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een flinke uitbrander. Ze zijn vorig jaar overgestapt op een nieuw systeem, maar dat werkt nog niet zoals het zou moeten. Het resultaat? Bijna 16 miljard euro aan uitgaven die niet meer goed te volgen zijn. De Rekenkamer is hier enorm ontevreden over en dringt aan op snelle verbeteringen. Dus ja, daar wordt nu hard aan gewerkt, want dat moet wel.
Beveiliging bij Defensie laat te wensen over
En dan hebben we nog het ministerie van Defensie. Volgens de Rekenkamer is de beveiliging van militaire locaties – denk aan wapendepots en fregatten – niet goed genoeg. Dat is natuurlijk best stressvol, vooral als je kijkt naar de huidige situatie in de wereld. Ondanks dat ze al een plan hebben opgesteld om dit recht te trekken, blijft het een ernstig en urgent probleem.
Overheid tekort in personeelsbeheer
Behalve deze specifieke gevallen is de Rekenkamer ook kritisch op het algemene personeelsbeleid van de overheid. Het kabinet had eigenlijk vanaf 2025 een behoorlijke bezuiniging op het personeelsbudget voor ogen, maar dat is totaal mislukt. Integendeel zelfs: er zijn ruim 9000 extra functies toegevoegd. Ministeries schijnen vaak niet goed te weten hoeveel mensen ze precies nodig hebben om hun plannen uit te voeren. Daardoor blijft de externe inhuur veel te hoog. Zo huurt Binnenlandse Zaken bijvoorbeeld 21 procent van hun personeel extern in. En omdat er geen duidelijke doelen zijn gesteld, is het lastig om te zien wat er nou precies bereikt wordt.
President Peter Duisenberg van de Rekenkamer maakte het zelfs heel bondig: “Laat resultaten zien. Doe wat je belooft.” Duidelijk genoeg, toch?
Geweld in Hoofddorp: Steekpartij laat sporen achter
Zo’n rustig plekje als Hoofddorp werd vandaag getroffen door een onverwachte steekpartij. Vanochtend vroeg ging de ellende los in een woning aan de Fanny Blankers Koenlaan. Een paar mensen raakten gewond, en ja hoor, ook een agent moest er het nakort van ondervinden. Hij werd snel naar het ziekenhuis gebracht om verder te worden onderzocht.
Wat precies er is gebeurd? Nou, dat weten we nog niet helemaal. De politie kreeg rond een uur of zes ’s ochtends een melding dat er iets aan de hand was in die woning. Toen ze ter plekke waren, vonden ze een aantal gewonden. Maar ja, meer details komen waarschijnlijk later pas boven water. Zelfs hoe de agent nou precies gewond is geraakt, blijft voorlopig een raadsel.
Onverwachte ochtendbezoeker: Kind ontdekt inbreker thuis
Stel je voor, je wordt wakker door een schril alarm en ziet dan ineens een vreemde man in je huis. Dat was de situatie waarin een gezin uit Oisterwijk woensdagochtend terechtkwam. Het ging allemaal zo: het inbrekersalarm ging omstreeks kwart over vijf af, en iedereen werd meteen wakker. Toen zag een van de kinderen een onbekende vent op de overloop staan! Hij schrok zich natuurlijk rot en gaf een flinke schreeuw.
De indringer maakte dat-ie wegkwam, maar niet zonder wat rommel achter te laten – hij sloeg een paar ruiten kapot voordat hij via de poort naar buiten klom en er op een fiets vandoor ging. Gelukkig had het gezin een goede beschrijving van de kerel kunnen geven aan de politie. En ja hoor, die agenten waren snel ter plekke en vonden de verdachte al snel een kilometer verderop, verstopt in de bosjes bij het Burghtweidepad.
De 25-jarige vent, ook uit Oisterwijk, werd gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Bij hem werden gestolen spullen gevonden, en nu zit-ie vast voor verder onderzoek.
Schrikmoment voor familie in Oisterwijk: Inbreker betrapt in eigen huis
Nou, wat een nachtmerrie voor een gezin uit Oisterwijk! Op een ochtend werden ze wakker van het schrille geluid van hun inbraakalarm. Het was nog donker toen de klok wees op ongeveer kwart over vijf. Toen ze uit bed stapten om te zien wat er aan de hand was, kregen ze een enorme schok. Er stond ineens een vreemde man in hun huis, midden op de overloop!
Een van de kinderen zag hem en gilde het uit. De indringer raakte in paniek, sloeg een paar ruiten kapot en maakte dat-ie wegkwam. Hij klauterde over de poort en sprong op een fiets om zo snel mogelijk te ontsnappen. Maar helaas voor hem: het gezin had een duidelijk signalement gegeven aan de politie. Binnen een mum van tijd hadden de agenten hem gevonden, verscholen in de bosjes bij het Burghtweidepad, op een steenworp afstand van het huis.
De 25-jarige vent, die ook uit Oisterwijk komt, werd gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Bij hem werden gestolen spullen gevonden. Hij zit nu vast terwijl de politie verder onderzoek doet.
Stijging van agressie tegen deurwaarders door soevereinen: “Ik ken je adres”
Het is een ontwikkeling die steeds meer de aandacht trekt: deurwaarders worden sinds het begin van de coronapandemie vaker het slachtoffer van geweld. En wie staan er achter deze bedreigingen? Vooral soevereinen, een groep mensen die denken dat Nederlandse wetten niet op hen van toepassing zijn. Ze noemen zichzelf vaak ‘autonomen’ en geloven dat de overheid geen gezag over hen heeft. Dat betekent dat ze weigeren om belastingen te betalen, verzekeringen af te sluiten of boetes te voldoen.
Volgens schattingen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wonen er in Nederland ‘enkele tienduizenden’ soevereinen. Het aantal neemt gestaag toe sinds corona, en volgens het NCTV verwachten ze dat deze trend zal blijven doorgaan. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) meldt dat dit geweld voornamelijk bestaat uit scheldpartijen, maar vaak gaat het verder dan dat. Er komen ook fysieke confrontaties voor, zoals duwen en trekken, intimidatie en dreigementen. Een veelvoorkomende waarschuwing van soevereinen tegen deurwaarders is bijvoorbeeld: “Ik weet waar je woont.”
De dreigingen komen niet alleen aan de deur voorbij, maar ook via telefoon of berichten naar het kantoor van de deurwaarder. Volgens Maarten Hagg, woordvoerder van de KBvG, kan dit gedeeltelijk worden verklaard door het gevoel van onmacht dat sommige mensen ervaren ten opzichte van de overheid. Denk aan controversiële maatregelen tijdens de coronacrisis of de toeslagenaffaire. Dit alles speelt een rol bij de stijgende frustratie binnen deze groep.
Maar het probleem komt niet alleen deurwaarders tegen. Politieagenten hebben er ook last van. Neem bijvoorbeeld het voorval met verkeersagent JP in Den Haag. Hij had te maken met een soeverein scooterrijder die zonder helm reed. Toen de agent hem vroeg zijn rijbewijs te laten zien, begon een langdurige discussie. De man beweerde dat hij als ‘kind van God’ niet gehouden was aan Nederlandse regels. Uiteindelijk kreeg JP het rijbewijs toch te pakken en deelde een bekeuring uit. Maar de reactie van de soeverein? “Die betaal ik toch niet.” Agent JP postte het gesprek op Instagram met de tekst: “Of je nu paars, geel, groot of klein bent: in Nederland gelden de Nederlandse wetten, ook als je het daar zelf niet mee eens bent.”
Agenten zoals JP vinden het wel vermoeiend om keer op keer met deze situaties te worden geconfronteerd. “Politiewerk vereist soms veel geduld,” aldus JP.
Een ander punt van zorg is dat deurwaarders vaak geen aangifte doen na een confrontatie. Dat komt omdat ze meestal alleen werken en er geen getuigen zijn. “Als de politie verhaal komt halen, wordt het een kwestie van ‘hij/zij zegt'”, legt Hagg uit. Daarom vraagt de KBvG vandaag de Tweede Kamer om meer bescherming voor deurwaarders. Net zoals politieagenten, die extra rechten krijgen als ze aangifte doen, moeten deurwaarders ook meer steun krijgen. De slogan ‘Handen af van…’ wordt vaak gebruikt door ambulance-, politie- en brandweerpersoneel, maar de KBvG wil duidelijk maken dat deurwaarders evenveel bescherming verdienen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!