
Recent Nieuws zondag 18 mei, 2025 20:24
Grootste droneaanval op Oekraïne sinds begin van de oorlog
Massale Russische droneaanval treft Oekraïne
Rusland heeft vannacht een enorme droneaanval uitgevoerd op Oekraïne. Het Oekraïense leger meldt dat er maar liefst 273 projectielen werden ingezet, waarmee dit de grootste droneaanval is sinds het begin van de oorlog in 2022. Kyiv en de regio Donetsk waren belangrijke doelen. Helaas vielen er slachtoffers: een 28-jarige vrouw overleed, en drie anderen, waaronder een 4-jarig kind, raakten gewond.
Gelukkig wist het Oekraïense leger een groot deel van de drones te stoppen – bijna negentig werden neergehaald of uit koers gebracht. Opvallend was dat sommige drones geen explosieven bij zich hadden. Experts denken dat Rusland dit doet om de verdediging te ontregelen, zodat de gevaarlijke drones minder snel worden opgemerkt.
Rusland claimt eigen droneverliezen
Ondertussen beweert Rusland dat het zelf ook onder vuur lag. Het Russische leger zegt dat het 25 Oekraïense drones heeft neergeschoten in een grensregio, waarbij volgens hen een vrouw om het leven kwam.
Gesprekken over gevangenenruil, maar geen doorbraak
Deze aanval volgt kort na de eerste directe gesprekken tussen Oekraïne en Rusland sinds 2022. Beide landen spraken in Turkije over een gevangenenruil en zouden ook hebben gepraat over een staakt-het-vuren, maar een echte doorbraak bleef uit. Trump had aangeboden om aanwezig te zijn als Poetin ook zou komen, maar de Russische president stuurde een adviseur.
Trump belt met Poetin en Zelensky
De Amerikaanse president Trump heeft morgen een telefoongesprek gepland met Poetin. Volgens Trump gaat het gesprek over het “stoppen van het bloedbad” en het beëindigen van de oorlog. Op zijn socialemediaplatform Truth Social schreef hij dat hij hoopt op een staakt-het-vuren en een einde aan het geweld. Na het gesprek met Poetin belt hij ook met de Oekraïense president Zelensky.
Dronken automobilist ramt meerdere bomen in De Moer
Auto crasht zwaar na avondje stappen
Zaterdagnacht ging het flink mis op de Bergstraat in De Moer. Een dronken bestuurder verloor de controle over zijn auto en knalde tegen meerdere bomen. De klap was zo hard dat de auto tientallen meters verder in een greppel belandde.
Gelukkig kon de bestuurder zelf uit het wrak klimmen. Voorbijgangers schoten meteen te hulp. De man, die uit Polen komt, vertelde dat hij bijna thuis was in De Moer. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Politie: “Hij had een engeltje op zijn schouder”
De auto was zo zwaar beschadigd dat een bergingsbedrijf hem moest wegslepen. De politie plaatste later een bericht op Instagram met de tekst: “De bestuurder heeft een engeltje op de schouder gehad.” Het had dus veel erger kunnen aflopen.
Zelensky en Vance spreken elkaar na eerdere conflict
De Amerikaanse vicepresident JD Vance en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben elkaar vandaag voor het eerst gesproken sinds hun flinke woordenwisseling eerder dit jaar in het Witte Huis. Tijdens hun ontmoeting, die ongeveer een half uur duurde, kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de situatie aan het front in Oekraïne, mogelijke vredesonderhandelingen en sancties tegen Rusland.
De bijeenkomst verliep volgens een bron “gewoon normaal”, in schril contrast met hun vorige ontmoeting in februari, die eindigde in een publieke ruzie. Toen beschuldigde Vance Zelensky van onverantwoordelijkheid, waarna de Oekraïense president boos vertrok zonder een belangrijke deal te ondertekenen. Die overeenkomst is inmiddels alsnog getekend.
De twee leiders zagen elkaar vandaag in Rome, waar ze aanwezig waren voor de inhuldiging van paus Leo XIV. Zelensky kreeg ook een privé-audiëntie bij de nieuwe paus, die Oekraïne tijdens een toespraak omschreef als een “martelaarsland” dat wacht op een rechtvaardige vrede.
Morgen bespreken de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische leider Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne, een gesprek waar zowel Vance als Zelensky duidelijk belang bij hebben.
Paus Leo XIV officieel geïnstalleerd met oproep tot eenheid en vrede
Massale opkomst op Sint-Pietersplein
Tienduizenden mensen stroomden samen op het Sint-Pietersplein om de historische installatie van Paus Leo XIV mee te maken. Rond 09.00 uur maakte hij zijn eerste rit in de pausmobiel, waarbij hij naar de enthousiaste menigte zwaaide. De klokken van de Sint-Pietersbasiliek luidden feestelijk, en overal wapperden vlaggen terwijl de mensen “Leve de paus!” riepen.
Plechtigheid en symbolen van het pausschap
Tijdens een indrukwekkende ceremonie werd Leo geïnstalleerd als de 267e paus. Hij bad bij het graf van Sint-Pieter, de eerste paus, en trok daarna in processie naar het plein voor de mis. Twee belangrijke symbolen werden hem overhandigd: de stola van lamswol (die staat voor de herder die zijn kudde leidt) en de vissersring (een verwijzing naar Petrus’ roeping als visser van mensen).
Oproep tot vrede en kritiek op ongelijkheid
In zijn toespraak uitte Paus Leo scherpe kritiek op een economisch systeem dat “de aarde uitbuit en de armsten aan hun lot overlaat”. Hij benadrukte ook het belang van eenheid in de kerk en noemde specifieke conflictgebieden:
– Gaza, waar kinderen honger lijden
– Myanmar, waar onschuldige slachtoffers vallen
– Oekraïne, dat hoopt op vredesonderhandelingen
Wereldleiders aanwezig bij installatie
De plechtigheid trok hooggeplaatste gasten van over de hele wereld. Namens Nederland waren koningin Máxima en premier Schoof aanwezig. Ook de Amerikaanse vicepresident Vance, die de vorige paus nog kort voor diens overlijden bezocht, was erbij. President Zelensky van Oekraïne en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rubio kwamen speciaal naar Rome.
Paus Leo, geboren als Robert Prevost in de VS maar met een sterk band met Peru, ontmoette na de ceremonie verschillende wereldleiders. Later vandaag staat nog een gesprek met Zelensky gepland.
Bekijk origineel artikel
“`html
Marjons zoon Rick (27) overleed bij motorongeluk: “Hij was een serieuze levensgenieter”
Het leven van Marjon Herber uit Tilburg kantelde op een zomeravond in juli 2023. Terwijl ze aan het werk was, kreeg ze het noodlottige telefoontje: haar 27-jarige zoon Rick was verongelukt met zijn motor in Moergestel. Anderhalf jaar later deelt ze haar verhaal. “Als ik jongeren op fatbikes zie stuntelen, denk ik: jullie beseffen niet hoe snel alles kan veranderen.”
De fatale avond
“Die ochtend zei Rick nog vrolijk: ‘Ik ga vanavond rijden met vrienden’,” herinnert Marjon zich. Tijdens haar dienst zag ze gemiste oproepen van haar oudste zoon. “Toen hij vertelde dat Rick een ongeluk had gehad, dacht ik nog aan een gebroken been. Maar toen zei hij: ‘Hij is weg’.” Rick was met zijn motor tegen een lantaarnpaal gereden.
Leven na het verlies
“Zoiets begrijp je pas als je het meemaakt,” zegt Marjon. “Mijn leven is geen feest meer – ik huil elke dag. Maar ik heb nog twee geweldige zoons, kleindochters en schoondochters. Je móét door, ook al voelt het soms onmogelijk.” Ze vindt troost in contact met Ricks vrienden: “We praten ook over de mooie herinneringen.”
Wie was Rick?
“Een vrolijke, zorgzame jongen die van het leven genoot,” omschrijft zijn moeder hem. “Geen waaghals – hij reed bewust en had alles goed geregeld. Motorrijden gaf hem vrijheid. Zijn vriendin, vrienden en mijn partner rijden ook. Het was zijn passie.”
Veranderd perspectief
Sinds het ongeluk let Marjon extra op motorrijders. “Ik word boos van roekeloos gedrag in het verkeer. Alsof mensen niet snappen hoe fragiel leven is.” Een klein monument in Moergestel, gemaakt door Ricks vrienden, betekent veel voor haar. “Soms ga ik erheen. Zijn laatste rit was een fijne tocht, zeiden zijn vrienden. Dat past bij hoe hij was.”
Nieuwe ontdekking in Pompeii: Bewoners bouwden barricade tegen vulkaanuitbarsting
Wanhopige poging tot overleven
In het oude Pompeii probeerden vier mensen – waaronder een kind – zich te beschermen tegen de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus. Ze gebruikten meubels om een slaapkamerdeur te barricaderen, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk werden ze toch overvallen door de vulkanische as en gassen. Deze ontdekking werd in april gepubliceerd in het E-Journal of the Pompeii Excavations.
De vulkaanuitbarsting was zo heftig dat de meeste inwoners van Pompeii langzaam stikten onder de aswolken. Daarna bedekte een dikke laag vulkanisch gesteente de stad, waardoor hun laatste momenten bijna 2000 jaar lang bewaard bleven.
Het Huis van Helle en Phrixus
De vondst werd gedaan in een huis dat vernoemd is naar een muurschildering van een Griekse mythe. Ironisch genoeg toont die afbeelding een meisje dat haar broer vastgrijpt terwijl ze in zee valt – een beeld dat nu extra betekenis krijgt door deze tragische ontdekking.
Onderzoekers denken dat de bewoners eerst de kamer afsloten om zich te beschermen tegen de eerste asregen. Toen de uitbarsting heviger werd, probeerden ze alsnog te vluchten. Hun lichamen werden later gevonden in de feestzaal van het huis, waar ze waarschijnlijk bezweken aan een gloeiendhete pyroclastische wolk.
Een huis vol verhalen
Het pand was op het moment van de uitbarsting in renovatie, maar mensen woonden er nog wel. Binnen waren kleurrijke fresco’s te zien, en archeologen vonden zelfs een voorraadkamer met kruiken, vissaus en een bronzen amulet dat vaak door jongens werd gedragen.
Gabriel Zuchtriegel, directeur van het archeologisch park van Pompeii, zegt: “Opgraven in Pompeii betekent zowel schoonheid als vergankelijkheid zien. Elk huis vertelt een eigen verhaal – soms akelig herkenbaar.”
Deze vondst is niet de enige die wanhoop toont. Recent zijn er meer resten gevonden van mensen die zich opsloten in kleine ruimtes, hopend op veiligheid, maar uiteindelijk geen uitweg meer hadden.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.