
Entertainment Nieuws donderdag 15 mei, 2025 19:33
Mexicaanse influencer tijdens livestream doodgeschoten in schoonheidssalon
Wat is er gebeurd?
Valeria Márquez (23), een Mexicaanse influencer met bijna 200.000 volgers op Instagram en TikTok, is tijdens een livestream doodgeschoten in een schoonheidssalon. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en houdt rekening met femicide – de moord op een vrouw vanwege haar gender.
De livestream
In de video, die dinsdag werd uitgezonden, zie je Valeria aan tafel zitten met een knuffeldier op schoot. Plots komt er een man binnen die buiten beeld blijft. Hij vraagt: “Hé, Vale?” Als ze antwoordt, dempt ze het geluid. Vervolgens grijpt ze naar haar borst en buik, waarna iemand de stream uitzet.
Mogelijke huurmoord
Volgens het OM in Jalisco zou het om een huurmoord kunnen gaan. De schutter controleerde eerst haar identiteit voor hij vuurde. Valeria had eerder in de livestream verteld dat er die dag een man in de salon was geweest die een “duur cadeau” voor haar had. Zij was toen niet aanwezig.
Bekijk origineel artikel
“`html
Kopie van Magna Carta, gekocht voor 27 dollar, blijkt een echt exemplaar te zijn
Harvard had een schat in handen zonder het te weten
De Harvard-universiteit in de VS heeft al jaren een superbelangrijk historisch document in de collectie liggen – zonder dat ze het doorhadden. Het gaat om een origineel exemplaar van de Magna Carta, een van de belangrijkste documenten uit de geschiedenis van de westerse rechtstaat. En het grappige? Ze kochten het in 1946 voor maar 27,50 dollar, omdat iedereen dacht dat het een kopie was.
Per ongeluk ontdekt door een Britse professor
De Britse historicus David Carpenter, gespecialiseerd in de middeleeuwen, kwam het document op het spoor toen hij door Harvard’s online archief struinde. Hoewel het als kopie gelabeld stond, viel hem meteen iets op: “Het leek verdacht veel op de echte Magna Carta uit 1300,” vertelt hij. “Ik kon niet geloven dat dit al die jaren onopgemerkt was gebleven.”
Waarom is de Magna Carta zo belangrijk?
De Magna Carta was een gamechanger in de 13e eeuw. Koning Jan Zonder Land moest in 1215 toegeven dat zelfs hij niet boven de wet stond – een revolutionair idee voor die tijd. “Het is de basis van onze moderne democratie,” legt Carpenter uit. “Geen koning kon zomaar zeggen: ‘Ik pak je spullen af of zet je in de gevangenis’ zonder een goede reden.” Dit document inspireerde later zelfs de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring!
Hoe kon zo’n waardevol document voor een prikkie verkocht worden?
Na de Tweede Wereldoorlog was iedereen moe en zat men niet altijd even goed op te letten. Het document werd verkeerd gelabeld als een kopie van een latere versie (Edward II in plaats van Edward I). Niemand checkte het goed, tot Carpenter en zijn collega Nicholas Vincent het onderzochten. “De details kloppen perfect met andere originele exemplaren,” zegt Vincent. “Zelfs de hoofdletters in de tekst zijn identiek!”
Een document dat nu nóg relevant is
Vincent vindt het bijzonder dat dit document nu opduikt, precies op een moment dat Harvard onder druk staat van de overheid. “De Magna Carta gaat over bescherming tegen machtsmisbruik,” zegt hij. “Het is geen stoffig oud stuk papier – het herinnert ons vandaag nog steeds aan onze rechten.”
Een vergelijkbaar exemplaar werd in 2007 geveild voor ruim 21 miljoen dollar, maar Harvard heeft geen plannen om dit exemplaar te verkopen. Het blijft gewoon in hun collectie – maar nu weten ze tenminste wát ze in huis hebben!
Israëlische zangeres krijgt flinke tegenwind tijdens Eurovisie-repetitie
Yuval Raphael uitgefloten tijdens generale repetitie
De Israëlische zangeres Yuval Raphael kreeg donderdagmiddag flink wat boegeroep over zich heen tijdens de laatste repetitie voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Het publiek liet duidelijk van zich horen: er klonk gejoel en gefluit, vooral toen ze het podium betrad en aan het einde van haar optreden. Ook waren er veel Palestijnse vlaggen te zien in de zaal.
Yuval leek zich er echter weinig van aan te trekken en zong haar nummer rustig af. Ze had al eerder aangegeven dat ze protesten verwachtte en daarop had voorbereid.
Ophef over Israëlische deelname
De deelname van Israël aan het songfestival ligt al weken onder een vergrootglas vanwege de oorlog in Gaza. Veel fans vinden dat het land hierdoor niet mee zou moeten doen. Vorige week waren er al demonstraties in Basel tegen hun aanwezigheid.
De organisatie, de EBU, houdt voet bij stuk: het songfestival is volgens hen een “niet-politiek evenement”, en daarom wordt Israël niet uitgesloten. Het is niet de eerste keer dat een Israëlische artiest te maken krijgt met protesten—vorig jaar kreeg Eden Golan in Malmö ook flink wat kritiek over zich heen.
Billie Eilish waarschuwt voor nepbeelden van haar op het Met Gala
Billie Eilish ontkent aanwezigheid op Met Gala: “Dat is AI!”
Billie Eilish heeft flink moeten lachen om nepbeelden van haarzelf op het Met Gala van dit jaar. De zangeres plaatste een bericht op Instagram waarin ze duidelijk maakt dat ze er helemaal niet was. “Ik zie dat mensen zeggen dat mijn Met Gala-outfit ’troep’ was. Maar ik was er niet eens!” schrijft ze. “Die foto’s zijn gemaakt met AI. Ik stond die avond gewoon op een podium in Europa. Laat me met rust, ik was er niet bij!”
Hoewel Billie in het verleden wél op het beroemde mode-evenement in New York te zien was, was ze dit jaar druk met haar tour. Zo gaf ze op 5 mei nog een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam.
Waarom nepbeelden van celebrities een groter probleem zijn
Billie’s reactie laat zien hoe ver AI-beelden tegenwoordig gaan. Steeds vaker duiken er realistische, maar volledig gefabriceerde plaatjes op van celebrities op evenementen waar ze nooit zijn geweest. Het is niet de eerste keer dat een ster moet uitleggen dat ze niet echt op een foto staan.
Met deepfake-technologie worden deze beelden zo overtuigend dat zelfs fans erin trappen. Billie’s waarschuwing is dan ook een goede reminder: niet alles wat je online ziet, is echt.
Michiel Romeyn dolblij met Nipkowschijf voor tijdloze humor van Jiskefet
Absurdistische serie na 20 jaar nog steeds gewaardeerd
Acteur Michiel Romeyn is helemaal in de wolken omdat Jiskefet, de absurdistische comedyserie uit de jaren 90, gisteren de Ere Zilveren Nipkowschijf heeft gewonnen. Romeyn speelde destijds meerdere iconische typetjes in de serie, die al twintig jaar niet meer op tv is. “Na al die jaren krijg je opeens zo’n eer toegekend. Echt fantastisch,” vertelde hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vergeleek het met een vergeten schilderij dat na jaren plots een Rembrandt blijkt te zijn.
De Nipkowschijf is een belangrijke tv-prijs die eerder naar programma’s als Het Klokhuis en makers zoals Kees van Kooten en André van Duin ging. De jury gaf aan dat het eigenlijk belachelijk was dat Jiskefet nooit eerder deze prijs had gekregen.
Waarom Jiskefet uniek was (en nog steeds is)
Mark Boukes, communicatiewetenschapper aan de UvA en satire-expert, legt uit waarom Jiskefet zo’n bijzondere plek inneemt in de Nederlandse tv-geschiedenis. “De humor was absurd en draaide om herkenbare typetjes, zoals corpsballen en kantoormedewerkers, in plaats van politieke actualiteit. Dat zie je nu bijna niet meer.”
Romeyn zelf houdt het meest van de sketches die nergens over gingen. “Hoe ongrijpbaarder, hoe beter,” zegt hij. Boukes vult aan: “Bij Jiskefet was de grap belangrijker dan de boodschap. Neem bijvoorbeeld dat personage dat alleen maar stond te mompelen – dat zou nu misschien niet meer werken.”
Tijdloze humor die generaties overleeft
Ondanks dat de serie al jaren van de buis is, leven sketches zoals Debiteuren Crediteuren en De Lullo’s nog steeds voort. “Studenten delen die clips nog steeds, en op YouTube is Jiskefet nog steeds populair,” zegt Boukes. Dat is best bijzonder, want bij latere satireshows zoals Kopspijkers of Zondag met Lubach gebeurt dat veel minder.
Romeyn denkt dat Jiskefet vandaag de dag nog steeds zou werken. “De wereld is nu nog absurder dan toen, dus waarom niet?” Hij heeft trouwens nog steeds nieuwe ideeën. “Het dagelijks leven is een rivier waar ik met mijn kanootje op dobber. Er is altijd inspiratie.”
Verzet tegen Israël op het Songfestival neemt toe, maar EBU houdt voet bij stuk
Spanning in Basel tijdens halve finale
Fans en artiesten in Basel bereiden zich voor op de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Zestien landen doen mee, waaronder Israël – en dat maakt deze editie extra spannend. Tijdens de laatste repetitie met publiek klonk er al flink wat gefluit, en vorig jaar ging het ook mis tijdens het Israëlische optreden met luid boegeroep. De Israëlische omroep KAN diende daar toen een klacht over in, maar de kritiek blijft.
Oproep tot uitsluiting van Israël
Twee weken geleden deden tientallen oud-deelnemers een oproep om Israël van het festival te weren. In een openbare brief beschuldigden ze de Israëlische omroep KAN van medeplichtigheid aan “Israëls genocide in Gaza”. Dit jaar mengen ook publieke omroepen uit verschillende landen zich in het debat. Zo wil de Spaanse omroep RTVE praten over de deelname van Israël, onder druk van maatschappelijke groepen. Ook omroepen uit Ierland, IJsland en België sluiten zich hierbij aan.
Protesten in Basel
In Basel zijn deze week meerdere demonstraties tegen Israëls deelname. Gisteravond kwamen honderden mensen bijeen. “Ik kan niet accepteren dat mijn stad dit toelaat,” zegt demonstrant Vanessa. “Ik boycot het festival en blijf uit protest weg.” Andere betogers vergelijken de situatie met Rusland, dat in 2022 meteen werd uitgesloten na de invasie in Oekraïne. Zelfs Nemo, de Zwitserse winnaar van vorig jaar, steunt het protest en sprak zich een week geleden uit tegen Israëls deelname.
EBU verdedigt besluit
De EBU, de organisatie achter het Songfestival, houdt vast aan de deelname van Israël. Volgens mediadirecteur Jean Philip De Tender is KAN een onafhankelijke omroep die aan alle regels voldoet. “Geen enkele andere omroep heeft zich tegen hun deelname uitgesproken,” benadrukt hij. Het verschil met Rusland? “De Russische omroep was een propaganda-instrument en negeerde onze regels. KAN is onafhankelijk – zelfs zo erg dat de Israëlische regering ze liever ziet verdwijnen.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.