
Recent Nieuws dinsdag 13 mei, 2025 20:24
Het lichaam van de Heilige Theresia opnieuw opgegraven en tentoongesteld
Heilige Theresia’s lichaam na eeuwen nog in goede staat
Voor het eerst in meer dan honderd jaar is het lichaam van de Heilige Theresia weer te zien voor het publiek. Gelovigen stromen naar de basiliek in Alba de Tormes, Spanje, om een blik te werpen op de heilige die in 1582 overleed. Experts zeggen dat haar lichaam verrassend goed bewaard is gebleven: haar gezicht is nog steeds herkenbaar en haar ledematen vertonen nauwelijks tekenen van verval.
Het lichaam werd afgelopen augustus opgegraven in Ávila, en kerkelijke vertegenwoordigers waren meteen onder de indruk van de goede staat. “Haar lichaam is nog altijd onbedorven. Dit zijn Gods wonderen”, postten ze op sociale media.
Eerdere opgraving en nieuwe onderzoeken
Dit is niet de eerste keer dat Theresia’s lichaam is opgegraven. In 1914 werd ze ook al eens onderzocht, maar door de slechte kwaliteit van de oude zwart-witfoto’s is het lastig om te vergelijken hoe haar lichaam er toen uitzag.
Wetenschappers hopen nu meer te leren over haar gezondheid tijdens haar leven. Theresia had in haar laatste jaren veel pijn bij het lopen, wat ze zelf zag als een spirituele verbinding met God. Onderzoekers vermoeden nu dat ze hielspoor had. Daarnaast leed ze aan stuiptrekkingen, maagproblemen, duizeligheid en flauwtes.
Haar laatste reis en overlijden
In 1582, op 67-jarige leeftijd, was Theresia ernstig ziek. Toch besloot ze een vriendin in Alba de Tormes te bezoeken. Onderweg raakte ze uitgeput en werd ze nog zieker. Drie dagen na aankomst overleed ze.
Waarom is haar lichaam zo goed bewaard?
Een grote vraag voor onderzoekers is hoe haar lichaam na al die tijd nog zo intact is. De kennis hierover kan helpen bij het behoud van andere heiligenlichamen in de toekomst.
Wie was Theresia van Ávila?
Theresia (geboren als Teresa in 1515) was een Spaanse non en de eerste vrouw die in 1970 tot kerkleraar werd benoemd – een titel voor heiligen die een belangrijke bijdrage leverden aan de kerkelijke leer. Ze werd in 1622 heilig verklaard en is de beschermheilige van onder andere schaakspelers, kantmakers, wezen en zieken.
Belgische vrouw die kanker fakete en met geld verdween, duikt na 14 jaar op in Frankrijk
Vrouw verdween na valse kankerclaim en geldinzameling
Een Belgische vrouw die veertien jaar geleden plotseling van de radar verdween nadat ze geld had ingezameld voor een niet-bestaande kankertherapie, is teruggevonden in een Frans dorp. Destijds haalde ze zo’n 7000 euro op met haar verhaal, maar daarna was ze spoorloos. Ze beweerde destijds naar Ottawa te gaan voor behandeling, maar dat bleek een leugen. Haar kanker was ook verzonnen.
Rechtszaak en verstekvonnis
Nadat donateurs erachter kwamen dat ze bedrogen waren, dienden sommigen een klacht in. In 2015 werd de vrouw bij verstek veroordeeld tot een jaar cel en een boete van 2750 euro. Maar omdat ze nergens te vinden was, werd die straf nooit uitgevoerd.
Opgedoken in Frans dorp
Eind april meldde de Franse krant L’Avenir dat de vrouw was gesignaleerd in Condrieu, een dorpje ten zuiden van Lyon. De politie bevestigt dat ze is aangehouden en verhoord, maar daarna weer vrijgelaten. Ze blijkt nu een restaurant te runnen met haar partner.
Verleden komt boven door conflict
Haar identiteit kwam aan het licht door een juridische ruzie met de vorige eigenaren van het restaurant. In lokale media verscheen ze soms als kunstenares of onder een aangepaste naam, maar haar echte verleden bleef verborgen.
“Ik zocht aandacht en maakte een domme fout”
In een gesprek met een Franse krant gaf ze toe dat ze destijds aandacht zocht. “Ik had een moeilijke jeugd en deed iets stoms. Ik wilde weg en heb spijt, maar probeer nu verder te gaan.” Gelukkig voor haar kan ze niet meer de cel in: haar straf is inmiddels verjaard.
Albert Heijn in Eindhoven nog dicht na brand: Eerste stappen naar herstel
Supermarkt blijft gesloten
De Albert Heijn in winkelcentrum Eckart in Eindhoven is nog steeds dicht, een week nadat een brand uitbrak in een airco-unit op het dak. Er is nog geen duidelijkheid over wanneer de winkel weer open kan. Een woordvoerder laat weten dat er hard gewerkt wordt aan een herstelplan: “We kijken naar de mogelijkheden en laten weten wanneer we weer open gaan.”
De supermarkt heeft flinke rookschade opgelopen, en er wordt nu onderzocht welke producten nog veilig zijn. Helaas moet een deel weggegooid worden vanwege strenge voedselveiligheidseisen.
Medewerker emotioneel door brand
Jacqueline, een medewerker van de Albert Heijn, stond vorige week dinsdag klaar om te beginnen met werken toen de brand uitbrak. “Ik ben er emotioneel van. Deze winkel betekent alles voor me – het is mijn hart en ziel,” vertelde ze. Ze had zelfs haar werkkleding al aan, maar moest deze weer uittrekken vanwege de brand.
Andere winkels weer open
Gelukkig zijn andere winkels in het winkelcentrum alweer begonnen. De Action is sinds deze week weer open, nadat alle rookschade was opgeruimd. Ook cafetaria De Kuil draaide sinds donderdag weer. “We hebben mazzel gehad met de snacks, die stonden veilig in de koelcel,” zei een medewerker.
Luchthaven Charleroi weer open na bommelding vanuit Ryanair-vlucht
Vliegverkeer hervat na tijdelijke stop
Het was even spannend op de luchthaven van Charleroi in België. Het vliegverkeer lag een tijdje stil omdat er een bommelding kwam van een Ryanair-vlucht uit Portugal. Het vliegtuig was net bezig met de landing toen het alarm afging. Gelukkig landde het toestel veilig, maar de passagiers moesten aan boord blijven terwijl de politie uitzoekt wat er precies aan de hand is.
Veiligheidsmaatregelen en gevolgen
De luchthaven zette meteen een veiligheidszone van een halve kilometer rond het vliegtuig. Hierdoor konden tijdelijk geen andere vluchten landen of vertrekken. Passagiers in de terminal hoefden niet geëvacueerd te worden, maar het zorgde wel voor flinke vertragingen. Rond 13.45 uur kwam er groen licht: de luchthaven ging weer open en het vliegverkeer werd hervat. Wel waarschuwde de luchthaven dat er de rest van de dag nog vertragingen konden optreden.
Italiaanse attractiebouwer geeft Tilburgse exploitant de schuld van Energizer-ongeluk
Twee weken na het ongeluk met de kermisattractie Energizer komt de Italiaanse bouwer Technical Park met een reactie. Volgens hen ligt de verantwoordelijkheid bij de Tilburgse exploitant Niek Moonen. Het ongeluk gebeurde op de kermis in Hilversum, waar een 14-jarig meisje van acht meter hoogte uit de attractie viel.
Moonen is verrast door de beschuldigingen: “Het is niet waar.” Hij is deze dinsdag begonnen met het afbreken van de attractie in Hilversum. “De eerste testronde verliep goed, de volgende staat gepland voor 22 mei,” zegt hij. Toch blijft de Energizer voorlopig aan de grond. “Tot we weten wat er precies misging, laten we hem niet draaien. Dat is onze eigen keuze.”
Bouwer noemt attractie een ‘black box’
De Energizer werd in 2000 gebouwd en heeft sindsdien meerdere eigenaren gehad. Volgens Technical Park is er nooit een logboek of onderhoudsverzoek met hen gedeeld. “Voor ons is het een black box – we hebben geen idee meer van de staat van de attractie.”
Ze waarschuwen dat dit soort ongelukken vaker gebeuren bij attracties die ‘uit het zicht’ van de oorspronkelijke bouwer raken. “Bij levering is alles gecertificeerd, maar attracties onderhouden zichzelf niet. Veiligheid is een dagelijkse taak, en onderhoud moet door experts gebeuren.”
Moonen: “We hebben gewoon contact gehad”*
Moonen ontkent de claims: “We hebben wel degelijk contact gehad met de bouwer. Keuringen laten we in Nederland doen door TÜV, niet door de fabrikant. Bij hen bestellen we alleen onderdelen.” Hij vindt dat Technical Park zich indekt: “Als ze het zo willen spelen, prima.”
De Italianen geven aan dat attracties vaak alleen cosmetisch worden opgeknapt, zonder aanpassingen aan de veiligheid. “Eigenaren sleutelen zelf of upgraden niet naar de nieuwste normen. Dat is een groot risico.”
Aan het eind van hun verklaring uiten ze medeleven met het meisje: “Onze gedachten zijn bij haar en haar familie.”
Voor Moonen draait het nu om één vraag: “Hoe kon dit gebeuren? Er is niks gebroken, en we hebben niet geknoeid met de beugels.” De eerste test na het ongeluk was succesvol, volgende week volgt een nieuwe. Maar tot er antwoorden zijn, blijft de Energizer stil staan.
Code rood in Antwerpen en Limburg: extreem hoog risico op natuurbranden
Hoogste alarmfase van kracht
In de Belgische provincies Antwerpen en Limburg is sinds vanmiddag code rood van kracht. Dat betekent dat het risico op natuurbranden extreem hoog is. De autoriteiten waarschuwen mensen om natuurgebieden en bossen te vermijden.
“Geen vuur, geen sigaretten”
Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) benadrukt hoe gevaarlijk de situatie is: “We vragen iedereen om extra voorzichtig te zijn: niet roken en absoluut geen vuur maken in de natuur.” Het ANB beheert de Vlaamse natuurgebieden en roept op om direct 112 te bellen bij verdachte rook.
Ook in de rest van Vlaanderen is het oppassen geblazen – daar geldt code oranje. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir waarschuwt: “Eén vonk kan al genoeg zijn voor een ramp. Respecteer het verbod en volg de adviezen op.”
Nederland gebruikt ander systeem
Vroeger hanteerde Nederland ook kleurcodes voor natuurbrandgevaar, maar sinds 2018 werkt men met fases (1 en 2). Momenteel geldt in bijna heel Nederland fase 2, de hoogste waarschuwing.
Droogte houdt aan
Er is voorlopig geen verandering in het weer op komst. Het blijft warm, zonnig en vooral droog. Alleen donderdag zou er hier en daar een bui kunnen vallen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.