Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws dinsdag 13 mei, 2025 18:30

Article

Blussen brand Oude Pekela duurt nog even

Brand woedt nog steeds op bedrijventerrein

De grote brand die gisteravond uitbrak op een bedrijventerrein in Oude Pekela is nog niet onder controle. De Veiligheidsregio Groningen verwacht dat het nog wel even duurt voordat alles geblust is. “Het nablussen kan nog een paar dagen in beslag nemen,” zegt een woordvoerder.

Hoe het begon

Het vuur brak gisteravond rond 21.00 uur uit in een opslagloods van een bedrijf dat vezelhennep verwerkt. Binnen lagen zo’n 10.000 balen hennepstro opgeslagen. Het pand is inmiddels ingestort, waardoor de brandweer moeilijk bij de brandhaarden kan komen.

Overlast voor omwonenden

Twintig bewoners van een nabijgelegen woonblok moesten gisteren hun huis uit vanwege de rook. Zij hebben in een gemeentelijke opvanglocatie geslapen. Sommige huizen hebben waterschade, en in het dorp liggen verspreid asdeeltjes. Gelukkig is er geen asbest gevonden. Eerst werd geadviseerd om de as niet aan te raken, maar inmiddels mag je het zelf opruimen – wel met handschoenen aan!

Scholen dicht en mogelijke evacuaties

Een schoolcomplex in Oude Pekela blijft vandaag gesloten vanwege de brand. Het gaat om de basisscholen De 7-sprong, Hendrik Wester en St. Willibrordus, plus de Feiko Clockschool iets verderop.

De brandweer is bezig met sloopwerkzaamheden om beter bij het vuur te kunnen. “Er liggen enorme balen stro die misschien in water ondergedompeld moeten worden,” legt een brandweerwoordvoerder uit. Afhankelijk van de windrichting kunnen er vandaag nog meer mensen geëvacueerd worden.

Oorzaak nog onbekend

Hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet duidelijk. Volgens de directeur van het bedrijf kan kortsluiting niet de oorzaak zijn, want er was geen stroom in het pand.

Bekijk hier de dronebeelden van de brand:
Bekijk origineel artikel

Trappistenbier Zundert dreigt te verdwijnen door sluiting abdij

Het ziet er slecht uit voor trappistenbier Zundert, een van de slechts twee Nederlandse trappistenbieren. De abdij Maria Toevlucht in Zundert gaat namelijk dicht, en zonder monniken mag het bier geen ’trappist’ meer heten. Er zijn simpelweg te weinig monniken over om het klooster draaiende te houden.

Wat betekent dit voor het bier?

Trappistenbier mag alleen zo heten als het door monniken wordt gebrouwen. Met nog maar zes monniken in de abdij, die allemaal boven de zestig zijn, houdt het op. “Ze moeten nu beslissen of ze doorgaan of stoppen”, zegt Jan-Willem Wits, woordvoerder van de monniken. De brouwerij heeft het nieuws pas deze week gekregen, dus wat er precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Waarom sluit de abdij?

Jonge mensen kiezen steeds minder vaak voor het kloosterleven. “Het is een heel andere levensstijl”, legt Jan-Willem uit. “Geen eigen bankrekening, geen spontane vakanties naar Thailand. Dat past niet bij hoe de meeste jongeren nu leven.” Zelfs het celibaat blijkt minder een probleem dan het delen van alles.

Afscheid na 125 jaar

Op 24 mei viert de abdij nog een feestje vanwege het 125-jarig bestaan, maar het wordt meteen een afscheid. Daarna gaan de monniken op zoek naar een nieuwe plek. Wanneer de abdij precies sluit, is nog niet bekend. “We doen het stap voor stap”, zegt de woordvoerder.

Het einde van een tijdperk voor Zundert Trappist—en een flinke klap voor bierliefhebbers.

Bekijk origineel artikel

Steeds meer jongvolwassen krijgen kanker – vooral vrouwen

Uit nieuwe cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat kanker steeds vaker voorkomt bij jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar. Opvallend: vrouwen in deze leeftijdsgroep krijgen veel vaker kanker dan mannen, terwijl over de hele bevolking juist meer mannen de diagnose krijgen.

Vorig jaar kregen bijna 4200 jongvolwassenen te horen dat ze kanker hadden. 35 jaar geleden waren dat er nog zo’n 3100 – een flinke stijging, terwijl het aantal jongvolwassenen in die periode juist is afgenomen. Dit patroon zie je niet alleen in Nederland, maar ook in andere westerse landen.

Leefstijl speelt waarschijnlijk een grote rol

Onderzoeker Henrike Karim-Kos van IKNL denkt dat onze manier van leven een belangrijke oorzaak is. “Er zijn steeds meer studies die wijzen op factoren zoals minder bewegen, meer bewerkt voedsel en stress.” Eerder bleek al dat darmkanker vaker voorkomt bij jonge mensen.

Vrouwen 1,5 keer vaker kanker dan mannen

Voor het eerst heeft IKNL cijfers vrijgegeven over het verschil tussen mannen en vrouwen in deze leeftijdsgroep. Daaruit blijkt dat vrouwen 1,5 keer vaker kanker krijgen. Karim-Kos legt uit: “Over de hele bevolking hebben mannen juist vaker kanker, maar bij jongvolwassenen is het anders.”

De reden? Bij vrouwen komt borstkanker veel voor, en die ziekte kan al op jonge leeftijd ontstaan. Bij mannen is prostaatkanker het meest voorkomend, maar die treft vooral ouderen.

Borstkanker en zaadbalkanker in opmars

De afgelopen 35 jaar steeg het aantal borstkankerdiagnoses bij jonge vrouwen van bijna 600 (in 1989) naar 878 (in 2024). Bij mannen was er een enorme toename van zaadbalkanker: van 241 diagnoses in 1989 naar 574 in 2024.

Wel een belangrijke nuance: de stijging bij zaadbalkanker is vooral te zien bij mannen boven de 30. Bij 20- tot 30-jarigen blijft het aantal gevallen gelijk of daalt het zelfs. Waarom zaadbalkanker zo hard stijgt, is nog onduidelijk. “Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren,” zegt Karim-Kos.

Bekijk origineel artikel
“`html

Belastingdienst betaalt per ongeluk te veel wegenbelasting aan provincies

De Belastingdienst heeft een flinke fout gemaakt: ze hebben tientallen miljoenen euro’s te veel uitgekeerd aan provincies voor de wegenbelasting. Nu wil de fiscus dat geld terug of verrekenen, maar het is maar de vraag of de provincies dat nog kunnen betalen. De fout gebeurde in 2024 en 2025 met het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting.

Hoe kon dit gebeuren?

Een deel van de wegenbelasting die autobezitters betalen, gaat via zogenaamde ‘opcenten’ naar de provincies. Die mogen dat geld vrij besteden – dus niet per se aan wegen, maar bijvoorbeeld ook aan andere projecten. De Belastingdienst schat van tevoren in hoeveel geld er naar de provincies gaat, maar blijkbaar klopte die schatting niet. “Normaal corrigeren we dit regelmatig, maar nu is het twee jaar lang niet opgemerkt,” geeft een woordvoerder toe. Er reden minder auto’s rond dan verwacht, dus kregen de provincies te veel geld.

Provincies merkten het zelf op

Pas toen enkele provincies zich afvroegen waarom ze zoveel meer binnenkregen dan begroot, kwam de fout aan het licht. Neem Zuid-Holland: die kreeg afgelopen jaar maar liefst 12 miljoen euro extra (bijna 404 miljoen in plaats van 391 miljoen). Nu overlegt de Belastingdienst met de provincies over wat er moet gebeuren. Of ze betalen het teveel ontvangen bedrag terug, of het wordt later verrekend. Maar voor sommige provincies kan dit problemen opleveren, omdat ze het geld misschien al hebben uitgegeven.

“Dit moet beter”

De Belastingdienst noemt de situatie “erg vervelend” en wil snel een oplossing. Ook de provincies praten mee, zegt het Interprovinciaal Overleg (IPO). Mariëtte van Leeuwen, gedeputeerde in Zuid-Holland, hoopt later deze maand te horen hoe groot de correctie wordt. “We zagen het geld maar binnenstromen, het leek wel oneindig,” vertelde ze. “Vlak voor het jaar sloot, bleek dat de Belastingdienst een rekenfout had gemaakt. Dit moet beter, want wij moeten weten waar we aan toe zijn.”

Goed nieuws voor autobezitters: voor hen verandert er niets. Zij betalen gewoon hun wegenbelasting zoals altijd.

Bekijk origineel artikel
“`

Grootste Reichsbürger-groep in Duitsland verboden – Politie valt binnen

Duitse overheid verbiedt grootste Reichsbürger-beweging

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vandaag een harde klap uitgedeeld aan de grootste Reichsbürger-beweging in het land. Honderden agenten zijn sinds vanochtend vroeg bezig met invallen in zeven deelstaten. Daarbij is ook Peter Fitzek opgepakt, de leider van de groep die zichzelf uitriep tot ‘koning’ van het zogenaamde ‘Koninkrijk Duitsland’.

Wie zijn de Reichsbürger?

De Reichsbürger zijn een extreemrechtse groep die de Duitse staat niet erkent. Ze weigeren belastingen en boetes te betalen en leven volgens hun eigen regels. Volgens het ministerie heeft de beweging zo’n 6000 aanhangers. Fitzek riep in 2012 zijn ‘koninkrijk’ uit in Wittenberg, maar natuurlijk wordt dat door de Duitse overheid niet serieus genomen.

Grootschalige invallen en arrestaties

De politie is actief in onder meer Saksen, Brandenburg en Thüringen. Huizen worden doorzocht en bezittingen van de groep worden in beslag genomen. Minister van Binnenlandse Zaken Alexander Dobrindt noemt het een belangrijke dag in de strijd tegen de Reichsbürger. Volgens hem hebben de leden een “tegenstaat” opgezet en tasten ze de rechtsorde aan.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
mei 2025
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« apr   jun »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl