
Recent Nieuws dinsdag 13 mei, 2025 11:43
20-jarige man gewond na steekincident in Tilburg
Wat is er gebeurd?
Maandagavond rond half acht is een 20-jarige man neergestoken aan de Van Maarseveenstraat in Tilburg. De politie is hard op zoek naar de dader, maar er zijn nog geen verdachten aangehouden. Hoe erg de verwondingen van het slachtoffer zijn, is niet bekendgemaakt.
Politie doet onderzoek
Agenten hebben de plek van het incident afgezet en zijn bezig met het verzamelen van bewijs. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden bij de politie.
Heb jij iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie!
Grote brand in Tilburg: vier huizen in vlammen, bewoners veilig buiten
Brand in Wagenaarstraat
Dinsdagochtend brak er een flinke brand uit in vier huizen aan de Wagenaarstraat in Tilburg. Volgens de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ging het mis tijdens werkzaamheden op het dak van één van de panden. Het vuur verspreidde zich snel naar drie andere huizen in hetzelfde blok. Bij die huizen brandde het vooral binnen.
Bewoners geëvacueerd
Gelukkig zijn alle bewoners op tijd naar buiten gekomen en zijn ze veilig. Rond half elf worden ze door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoe het met ze gaat, is nog niet duidelijk. Vlakbij de brand staat ook een appartementencomplex. De brandweer doet er alles aan om te voorkomen dat het vuur daarheen overslaat.
Grote inzet brandweer
De brandweer heeft de melding opgeschaald naar een grote brand. Er staan al drie bluswagens ter plaatse en er komen er nog twee aan. Ook de politie en een ambulance zijn aanwezig. Door de brand komt er veel rook vrij, dus mensen in de buurt krijgen het advies om binnen te blijven, ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten.
Vrijgelaten Edan Alexander herenigd met familie: ‘Zeer ontroerend moment’
Gijzelaar na 19 maanden eindelijk vrij
De Israëlisch-Amerikaanse militair Edan Alexander is na 19 maanden gevangenschap door Hamas eindelijk terug bij zijn familie in Israël. De 21-jarige was de laatste nog levende Amerikaan die vastzat. Gisteren werd hij door gemaskerde strijders overgedragen aan het Rode Kruis in Khan Younis, een stad in het zuiden van Gaza. Daarna brachten Israëlische autoriteiten hem naar zijn familie, waar emotionele beelden ontstonden van hun hereniging.
Netanyahu en familie bedanken Trump
Israëls premier Benjamin Netanyahu noemde het moment “ontroerend” en bedankte de Amerikaanse president Donald Trump voor zijn steun. Ook de familie van Alexander uitte hun dankbaarheid, maar ze riepen tegelijkertijd op om door te gaan met onderhandelingen voor de vrijlating van de nog 58 overgebleven gijzelaars.
Eerste vrijlating sinds hervatting offensief
Alexander is de eerste gijzelaar die sinds 18 maart vrijkomt, toen Israël na een pauze van twee maanden het militaire offensief hervatte. Hamas zegt dat deze vrijlating een “gebaar van goede wil” is, in de hoop op een nieuwe wapenstilstand.
Spanning loopt op
Israël dreigt met een uitbreiding van het offensief als er geen akkoord komt voor het einde van Trumps bezoek. Ondertussen gaan onderhandelaars donderdag in Qatar verder praten over mogelijke vrijlatingen.
Humanitaire crisis in Gaza
Israël blokkeert al 70 dagen voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen voor Gaza. Volgens hulporganisaties is dit een vorm van uithongering en mogelijk een oorlogsmisdaad. Het Hamas-ministerie van Volksgezondheid meldt dat ruim 52.000 mensen omkwamen sinds het conflict begon, waaronder 2.720 na het staakt-het-vuren. Miljoenen Palestijnen leven nu in extreme honger.
Voedselprijzen blijven stijgen: al vier maanden op rij meer dan 3% duurder
Inflatie blijft hoog, vooral bij boodschappen
Ook zonder de verhoogde tabaksaccijnzen gaat de inflatie maar langzaam omlaag. In april waren voedingsmiddelen maar liefst 3,6% duurder dan een jaar geleden. Dat is de vierde maand op rij dat de prijzen van eten met meer dan 3% stijgen. En als je een vliegticket kocht, was je bijna 21% meer kwijt! Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Eerder was al bekend dat het leven in april 4,1% duurder was dan een jaar terug. Dat percentage is niet veranderd, maar nu weten we meer over welke producten precies duurder zijn geworden.
Wat kost je boodschappenmandje nu echt?
Iedereen merkt het in de supermarkt: eten wordt steeds duurder. Eerder deze maand meldde het CBS nog dat voeding, inclusief alcohol en tabak, 7,2% in prijs steeg. Maar niet iedereen rookt of drinkt. Als je alleen naar pure voedingsmiddelen kijkt, was de stijging 3,6% – iets meer dan in maart (3,5%).
Alcoholische dranken werden maar 0,8% duurder, maar door de accijnsverhoging vorig jaar betaal je voor tabak nu wel 34,7% meer. En dat is niet mals!
Vakanties duurder, benzine juist goedkoper
Opvallende uitschieters in april waren vakantiehuizen in bungalowparken (+21,5%) en internationale vliegtickets (+20,8%). Dat komt deels omdat de meivakantie dit jaar vroeger viel dan in 2024. Tijdens feestdagen en vakanties schieten de prijzen vaak omhoog.
Gelukkig was er ook goed nieuws: benzine was 8,9% goedkoper dan een jaar geleden.
Komt er verlichting?
Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, kan de inflatie later dit jaar dalen. Dat komt omdat:
– Het effect van de hogere tabaksaccijnzen vanaf juli minder zwaar meetelt.
– De huren bevroren blijven.
– Loonstijgingen iets afvlakken.
– Energieprijzen dalen en de sterke euro importgoederen betaalbaarder houdt.
Ze verwacht dat de inflatie tegen het eind van het jaar richting de 2%-doelstelling van de ECB zakt.
Wil je meer weten? Check het originele artikel hier:
Bekijk origineel artikel
Huurbevriezing voor 500.000 sociale huurders is ‘onuitvoerbaar’
Waarom het plan niet werkt
Het bevriezen van de huren voor sociale huurwoningen van particuliere verhuurders lijkt in de praktijk bijna onmogelijk. Betrokkenen zeggen tegen de NOS dat het enorm ingewikkeld wordt om deze groep compensatie te geven. PVV-leider Wilders had de huurbevriezing hoog op de agenda staan na de lange onderhandelingen over de voorjaarsnota. Er is afgesproken dat sociale huren de komende twee jaar niet mogen stijgen. Woningcorporaties krijgen hiervoor ruim 1 miljard euro, maar voor de 500.000 sociale huurwoningen van particulieren is geen geld gereserveerd.
Het probleem met compensatie
Minister Keijzer moet nu een oplossing bedenken voor de particuliere verhuurders. Het grootste struikelblok? Er is geen geld voor ze. Ze zou een deel van het budget van de woningcorporaties kunnen afnemen, maar die dreigen al met rechtszaken omdat ze hun compensatie te laag vinden. Daarnaast waarschuwen ze dat ze hierdoor minder huizen kunnen bouwen.
Maar zelfs als er geld zou zijn, is het uitbetalen van compensatie een logistieke nachtmerrie. Er bestaat geen centraal overzicht van alle particuliere verhuurders, dus elke verhuurder zou individueel gecompenseerd moeten worden. De kosten daarvan zouden waarschijnlijk veel hoger uitvallen dan de compensatie zelf.
Liever huurverhoging dan gedoe
Vastgoed Belang, de belangenvereniging voor particuliere verhuurders, heeft al laten weten dat ze liever de huren verhogen dan compensatie ontvangen. Volgens voorzitter Niek Verra is compensatie “complex en nooit volledig”. Bovendien kunnen verhuurders hierdoor minder investeren in verduurzaming.
Particuliere verhuurders vinden het verhuren steeds minder aantrekkelijk, en de minister erkent dat probleem. Een mogelijke oplossing is om alleen woningcorporaties aan de huurbevriezing te laten meedoen, terwijl particuliere verhuurders wél mogen verhogen. Maar dat zou betekenen dat sommige huurders wel en anderen geen lastenverlichting krijgen – en dat is volgens betrokkenen “niet uit te leggen”.
Wat nu?
Minister Keijzer zit dus met een flink dilemma: compensatie is bijna onmogelijk, maar een tweedeling tussen huurders is ook geen optie. Ze komt binnen twee weken met een voorstel om dit probleem op te lossen.
Huizenblok in Didam verwoest na grote brand, 24 bewoners geëvacueerd
Brand verwoest zes woningen
Vannacht brak er een flinke brand uit in een huizenblok in Didam, Gelderland. Het vuur greep snel om zich heen en zette het hele blok van zes huizen in lichterlaaie. De brandweer moest er met zwaar materieel aan te pas komen, zoals tankautospuiten en hoogwerkers, om de vlammen te bestrijden.
Bewoners in veiligheid gebracht
In totaal zijn 24 bewoners geëvacueerd. Ook mensen uit zes andere woningen in de buurt moesten hun huis uit vanwege de dikke rook. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Om de brand onder controle te krijgen, besloot de brandweer vier huizen met een kraan te slopen. Of de overige twee woningen nog te redden zijn, is nog onduidelijk.
Schade en onderzoek
Vier huizen zijn volledig verwoest, één is zwaar beschadigd en de laatste heeft vooral rook- en waterschade. De oorzaak van de brand is nog niet bekend en wordt onderzocht door de politie.
NL-Alert en veiligheidsmaatregelen
Omdat veel mensen hun ramen open hadden vanwege het warme weer, werd er een NL-Alert gestuurd met het advies om ramen en deuren dicht te houden vanwege de rookoverlast. Ook zijn er mogelijk glasscherven van zonnepanelen in de buurt terechtgekomen. Buurtbewoners wordt aangeraden handschoenen te dragen bij het opruimen.
Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners weer naar huis kunnen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.