
Recent Nieuws donderdag 01 mei, 2025 18:28
Een Lied om 39 Kinderen te Herinneren
Je komt ze overal tegen: de struikelstenen. Die kleine, geel glimmende plaatjes in de stoep die herinneren aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Nederland eindelijk vrijkwam. Om dit bijzondere jaartal extra te vieren, heeft iedere provincie een speciaal lied geschreven voor één van deze stenen. In Brabant kreeg Elke Vierveijzer de opdracht om een lied te componeren over een steen die ligt bij de L.W. Beekmanschool in Den Bosch.
Elke, die zowel liedschrijfster als cabaretière is, koos meteen voor deze steen toen ze hoorde wat erachter zat. “Toen ik het verhaal hoorde, moest ik gewoon huilen,” vertelt ze openhartig. Ze voelde zich direct geraakt door het verhaal van de plek waar kinderen ooit veilig zouden moeten spelen, maar waar het uiteindelijk zo tragisch afliep. “Ik heb zelf ook een klein kind, dus dat raakt je extra,” zegt ze terwijl ze even stil wordt.
De steen staat voor de school aan de Van der Does de Willeboissingel en herinnert aan juli 1942, toen Joodse kinderen uit de buurt werden weggevoerd en nooit meer terugkwamen. De exacte namen van alle slachtoffers zijn niet bekend, maar we weten wel dat minstens 39 kinderen verdwenen zijn. Mogelijk waren het er nog veel meer. “De school werd destijds gebruikt als hoofdkwartier door Duitse officieren, en hun families woonden er ook,” legt Elke uit. “Vanaf september 1941 moesten Joodse kinderen apart naar school, in de synagoge die nu de Toonzaal heet. Veel van hen belandden later in concentratiekampen. Geen van hen heeft de oorlog overleefd.”
Schrijven over zo’n pijnlijk onderwerp was niet makkelijk voor Elke. “Je wilt het goed doen, ethisch en feitelijk juist, maar tegelijkertijd emotioneel aanspreken. Dat is lastig omdat ik er niet bij was,” zegt ze. Daarom besloot ze het verhaal te vertellen door het beeld van de lege stoelen te gebruiken. “Stoelen van kinderen die nooit meer terugkwamen. Ik hoop dat dit lied, net als de struikelsteen, ervoor zorgt dat hun verhaal nooit meer wordt vergeten.”
Na het schrijven van het lied bezocht Elke de school zelf. “Het gebouw ademt nog steeds geschiedenis. Er staan zelfs nog foto’s van Duitse officieren die daar een kerstdiner hielden. En dan zie je de kogelgaten in de buitenmuur… Het is een beetje surreëel om daar te staan. Het verhaal is zo onvoorstelbaar groot dat je er soms niet tegen kunt. Dan zit je gewoon te huilen.”
Dit is het lied dat Elke schreef:
Blokker Maakt Opnieuw kans in Nederland: Het Comeback Met Eigen Winkels
Nou, wie had dit een halfjaar geleden gedacht? De bekende huishoudketen Blokker, die vorig jaar failliet ging, staat op het punt om een nieuwe start te maken in Nederland. Volgens bronnen bij RTL Z heeft de onderneming ambitieuze plannen om niet minder dan 30 tot 40 eigen winkels te openen.
Het verhaal begint eind vorig jaar toen zakenman Roland Palmer – neef van de oprichters van Blokker – de naam uit de failliete boedel kocht. Sindsdien bleef het stil rondom het merk, maar nu komen er steeds meer details naar buiten. Een leverancier die vroeger met Blokker samenwerkte en recentelijk werd benaderd voor nieuwe leveringen, vertelde dat het bedrijf serieus van plan is om flink uit te breiden.
En er zijn al concrete signalen te zien. In Breskens, een plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen, gaat binnenkort weer een Blokker-winkel deuren openen. Eigenaar Ronald Lohman van het lokale winkelcentrum laat weten dat de nieuwe winkel precies dezelfde plek inneemt als de oude vestiging. Hij koos ervoor om de inventaris terug te kopen omdat hij voelde dat er een doorstart op komst was. En volgens hem wordt dit pand niet de enige; tegenwoordig hebben ze al meer dan 30 geschikte locaties in hun portfolio.
De opening van de eerste winkels staat gepland voor mei en juni. Hoewel exacte data nog niet bekend zijn, denkt Lohman dat Palmer liever met een grote groep winkels tegelijk start. Dat zou ook verklaren waarom er momenteel druk gewerkt wordt aan de renovatie van verschillende panden.
In andere steden zoals Steenwijk (Overijssel) en Pijnacker (tussen Rotterdam en Den Haag) staan ook nieuwe winkels op het programma. Franchisenemer Esther Heinen, die zelf een Blokker-franchise runt in Bunschoten-Spakenburg, bevestigde dat de nieuwe winkels grotendeels onder eigen beheer zullen vallen. Ze weet echter nog niet of haar stad de eer krijgt om een van de eerste nieuwe vestigingen te herbergen.
Tegenwoordig zijn er slechts zo’n 40 franchisewinkels actief, die niet onder het faillissement vielen. Als Palmer alle nieuwe winkels erbij optelt, komt het totaal op ongeveer 70. Experts geloven echter dat er minimaal 100 nodig zijn om echt schaalvoordelen te behalen, bijvoorbeeld bij inkoop en marketing.
Roland Palmer zelf blijft vooralsnog onbereikbaar voor commentaar, net als zijn team van ex-Blokker-directeuren. Vorige week kwam echter wel naar buiten dat Palmer samenwerkt met een aantal bekende gezichten uit de oude organisatie. Toch willen ze hun plannen voorlopig nog niet delen met de buitenwereld.
Invloed van Trumps importheffingen op de Nederlandse economie
Hé, luister even. We hebben hier een interessant verhaaltje over hoe de plannen van Trump voor hogere importtarieven kunnen zorgen dat de Nederlandse economie minder snel groeit. Dat is wat het CPB, dus het Centraal Planbureau, denkt. Als Trump zijn dreigementen waar maakt, dan verwacht het CPB dat we dit jaar minder winst boeken – zo’n 1,5% in plaats van 1,9%. En volgend jaar? Nou, dan komt het zelfs uit op 0,9% in plaats van 1,5%.
Gisteren of eergisteren – laat ik het nou maar “op een dag” noemen – kondigde Trump aan dat hij flinke tarieven wil opleggen aan allerlei landen en regio’s. De EU moest bijvoorbeeld meteen 20% extra betalen. Maar na een week liet Trump weten dat die tarieven even niet doorgaan… tenminste, voor de komende drie maanden. Het CPB houdt er echter rekening mee dat die tarieven uiteindelijk toch ingaan.
Het CPB is eigenlijk soort van een slim team dat onafhankelijk onderzoek doet en door de overheid wordt betaald. Hun voorspellingen helpen om beleid te vormen. Nou, wat ze zien is dat deze tarieven direct invloed hebben op hoeveel spullen we naar Amerika exporteren. Gelukkig is dat geen gigantisch probleem, omdat onze export naar de VS maar een klein stukje is van alles wat we verkopen: slechts 5,9%. Maar het grote woord hier is “onzekerheid”. Bedrijven worden nerveus en daarom investeren ze minder. Over een jaar denken ze dat bedrijven 5% minder gaan investeren.
Op de lange termijn wordt het effect wat kleiner, want bedrijven vinden nieuwe manieren om hun producten te verkopen. Toch blijft het effect best merkbaar: tegen het einde van 2026 zou de Nederlandse economie 1% minder gegroeid zijn dan als die tarieven er niet waren. Op de langere termijn blijft er nog steeds een negatief effect van rond de 0,5%.
En wat nou die inflatie? Nou, daar hoeven we ons gelukkig geen zorgen over te maken. De dollar is sinds die aankondiging goedkoper geworden, dus we betalen minder voor Amerikaanse goederen. En ook olie wordt goedkoper, omdat die handel gaat in dollars.
Een Groningse slijterij neemt harde maatregelen tegen winkeldieven
De eigenaren van een slijterij in Groningen hebben genoeg van de diefstallen die jaarlijks veel schade veroorzaken. Ze zijn nu uit op een bijzondere manier creatief geworden om dieven te ontmoedigen: ze hangen foto’s van bekende winkeldieven openbaar tentoon, genomen met hun beveiligingscamera’s. Bas Bergman, een van de eigenaren, vertelt dat hij al vaak aangifte heeft gedaan bij de politie, maar zonder veel succes. “Ze zeggen dat er niet genoeg tijd of bewijs is, terwijl ik zelfs filmpjes heb waarop duidelijk te zien is dat iemand iets steelt,” zegt hij verontwaardigd. Om een punt te maken, hebben ze besloten om een ‘Wall of Shame’ in te richten, waar foto’s van de dieven worden tentoongesteld.
Hoogleraar Aline Klingenberg waarschuwt echter dat dit in strijd is met de AVG en een flinke inbreuk op privacy betekent. Maar volgens Petra Dijkema, een medewerkster, is het een noodmaatregel. “We krijgen geen hulp van de politie en daarom doen we het zoals wij het kunnen. Volgens de wet mag je ook niet stelen, dus vinden we dat dit gerechtvaardigd is.”
Naast de ‘Wall of Shame’ hebben ze nog andere trucs bedacht om diefstal tegen te gaan. Zo mogen klanten bijvoorbeeld niet met een helm of pet de winkel binnenkomen, zodat hun gezicht altijd herkenbaar blijft. En voor sommige flessen staan kartonnen dozen met een plaatje ervan, wat de kans op diefstal moeilijker maakt.
In Nederland wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van collectieve verboden voor winkelgebieden. Dit betekent dat personen die herhaaldelijk problemen veroorzaken of strafbare feiten plegen, niet meer welkom zijn in alle winkels binnen een gebied. In plaats van alleen een verbod te krijgen voor één winkel, waarbij ze dan gewoon naar een ander bedrijf kunnen gaan, geldt het nu voor heel het winkelgebied. Hoewel Groningen nog geen collectief verbod heeft, is dit al ingevoerd in steden als Leeuwarden, Sneek, Harlingen en Sellingen. Ook Emmen staat op het punt om dit systeem in te voeren.
Zware vechtpartij tijdens carnaval: bekende man zoekt
Hé, luister even! Weet je nog van die ingewikkelde situatie tijdens het carnaval in een café aan de Parade in Den Bosch? Nou, er is nieuwe info over de gast die iemand behoorlijk flink te grazen heeft genomen. De politie weet wie-ie is, maar hij blijft zich schuilhouden. Dat hebben ze donderdagochtend laten weten.
Dit verhaal speelt zich af na een avond vol feesten en veel rumoer. Het slachtoffer heeft het zwaar getroffen: een schedelbreuk en een ingrijpende operatie. Gelukkig is-ie nog steeds op weg naar herstel, maar dat proces duurt natuurlijk wel even. Om de man te pakken te krijgen, heeft de politie beelden vrijgegeven. Ze hopen dat iemand hem herkent en meldt waar-ie uithangt.
Als je meer wilt weten, kun je het originele artikel raadplegen:
Kosten voor huwelijksceremonie stijgen, grote prijsverschillen per gemeente
Hé bruidsparen! Als jullie van plan zijn om binnenkort op het gemeentehuis te trouwen, dan zul je merken dat het dit jaar een flinke tik hoger uitkomt vergeleken met vorig jaar. Volgens onderzoek door ThePerfectWedding.nl is de gemiddelde kosten voor een huwelijksceremonie op vrijdagmiddag in 2025 gestegen naar 499 euro. Vorig jaar betaalden gelukkige paren nog maar 478 euro.
Maar wacht, er is meer! De prijzen verschillen behoorlijk per gemeente. In Leeuwarden kun je diep in je zakken tasten, want daar rekent men ruim 1070 euro in rekening. Maar ga even naar Harlingen, ook in Friesland, en je betaalt minder dan 250 euro. En als je echt budgetvriendelijk wilt trouwen? Reis dan naar Voerendaal in Limburg, waar je al voor 236 euro je “ja” kunt zeggen.
Als jullie nu denken: “Vrijdagmiddag is duurder dan andere dagen”, dan hebben jullie helemaal gelijk. Neem bijvoorbeeld Delft: een huwelijk doordeweeks kost ongeveer 500 euro, maar op vrijdag schiet de prijs op tot bijna 690 euro. En als je het weekend kiest? Dan kan je bereid zijn om ruim 2300 euro neer te tellen voor een ceremonie op zondag.
Gelukkig bestaat er sinds 1897 een wet die elke gemeente verplicht om tenminste één gratis huwelijk aan te bieden. Maar omdat dit zo populair is, zijn de wachttijden vaak behoorlijk lang.
Hieronder een filmpje om jullie even in de stemming te brengen:
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!