
Recent Nieuws woensdag 30 april, 2025 18:29
Surinaamse oud-president Jules Wijdenbosch (83) overleden
Politiek zwaargewicht overleden
De Surinaamse oud-president Jules Wijdenbosch is niet meer. Hij werd 83 jaar oud. President Chan Santokhi heeft het nieuws van zijn overlijden bevestigd. Wijdenbosch speelde decennialang een belangrijke rol in de Surinaamse politiek en had verschillende topfuncties in het landsbestuur.
Van vakbondsleider tot president
Voordat hij de politiek inging, was Wijdenbosch actief als vakbondsleider en werkte hij bij de douane. Later sloot hij zich aan bij de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse. Zijn politieke carrière kende pieken en dalen: zo was hij van 1987 tot 1988 premier en in 1991 kort vicepresident onder Johan Kraag.
Zijn bekendste rol was die van president van Suriname van 1996 tot 2000. Die periode stond bekend om economische problemen, zoals hoge inflatie en een flinke staatsschuld. Onder zijn bewind werd de beroemde (en dure) Jules Wijdenboschbrug gebouwd, die nu nog altijd zijn naam draagt.
Afscheid van de politiek (maar niet helemaal)
Na een zware verkiezingsnederlaag in 2000 stapte hij op als president, maar hij bleef wel actief in de politiek. Tot 2010 zat hij in het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Toen Bouterse in 2011 president werd, trad Wijdenbosch aan als zijn adviseur.
De laatste jaren kampte hij met gezondheidsproblemen, meldden Surinaamse media. President Santokhi heeft laten weten dat Wijdenbosch een staatsbegrafenis krijgt.
Ebusco in zwaar weer: 200 miljoen verlies en faillissementsaanvraag
Groot verlies en betalingsproblemen
Het gaat niet goed met Ebusco, de fabrikant van elektrische bussen uit Deurne. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het in het afgelopen jaar een verlies van maar liefst 200 miljoen euro heeft geleden. Nog erger: een toeleverancier heeft het faillissement van Ebusco aangevraagd omdat openstaande rekeningen niet worden betaald. Komende dinsdag moet de rechter hierover een uitspraak doen.
Eerder al problemen
Vorig jaar zat Ebusco ook al in de problemen. Het bedrijf moest een noodlening ophalen via een aandelenuitgifte, waarmee 36 miljoen euro binnenkwam. Sommige aandeelhouders waren kritisch en noemden de plannen van het bedrijf ‘illusies’. Toch stemden ze uiteindelijk in met de reddingsoperatie. Maar de zorgen zijn nog niet voorbij: eind vorig jaar lag de productie bijna stil, en nu wil Ebusco de vestigingen in Venray en Deurne samenvoegen tot één locatie.
CEO Christian Schreyer geeft toe dat het zwaar is: “Het is een uitdagende tijd. We hebben stappen gezet, maar er is nog veel werk aan de winkel.”
Banenverlies en afgeblazen orders
Ebusco is flink aan het inkrimpen. Vorig jaar werkten er nog ruim 500 mensen, maar door een reorganisatie verdwijnen er meer dan 100 banen. Ook verloor het bedrijf een rechtszaak tegen busbedrijf QBuzz, dat een order van 45 elektrische bussen wilde annuleren. In totaal moest Ebusco vorig jaar de levering van 361 bussen afzeggen, en dit jaar nog eens 55.
Er is wel een lichtpuntje: Ebusco sloot vorig jaar een deal met het Chinese Gotion, de leverancier van hun batterijen. Maar of dat genoeg is om het tij te keren, moet nog blijken.
Vietnam viert 50 jaar einde Vietnamoorlog met grote parade en oproep tot eenheid
Massale viering in Ho Chi Minhstad
Duizenden Vietnamezen kwamen samen in Ho Chi Minhstad om de 50ste verjaardag van het einde van de Vietnamoorlog (1955-1975) te vieren. Het was een groot feest met een indrukwekkende parade waar zo’n 13.000 militairen, veteranen en burgers aan meededen. Helikopters en straaljagers vlogen over, en sommige deelnemers droegen zelfs de oude uniformen van het Noord-Vietnamese leger.
De communistische partij, die nog altijd aan de macht is, benadrukte het belang van nationale eenheid. Secretaris-generaal To Lam zei: “Alle Vietnamezen zijn erfgenamen van dit land. Ze hebben het recht om hier in vrijheid te leven, te werken en geluk na te streven.” Een toeschouwer voegde daar lachend aan toe: “Vrijheid is nu naar gevechtsvliegtuigen kijken in plaats van ervoor te schuilen!”
Amerikaanse afwezigheid valt op
Opvallend was dat de VS nauwelijks vertegenwoordigd was. Alleen de Amerikaanse consul in Ho Chi Minhstad was aanwezig—geen ambassadeur of andere hoge functionaris. Volgens Amerikaanse media had Trump diplomaten afgeraden om te gaan, maar de exacte reden is onduidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde er niet over praten.
Best bijzonder, want de relatie tussen Vietnam en de VS was de afgelopen jaren juist sterk verbeterd. In 2023 kreeg de VS zelfs de status van “strategisch partner”, net als Rusland en China. Maar door Trumps handelsoorlog dreigt er nu een kink in de kabel. Als hij zijn dreigementen waarmaakt, gaat de VS 46% importbelasting heffen op Vietnamese producten—een harde klap, want een derde van Vietnams economie draait op export naar de VS.
China wacht op zijn kans
Met de VS op afstand, zou Vietnam wel eens dichter naar China kunnen bewegen—precies het land dat de VS als grootste rivaal ziet. China heeft de afgelopen tijd al flink geïnvesteerd in economische banden met Vietnam door tientallen handelsverdragen te sluiten.
Terugblik op een bloedige oorlog
Vijftig jaar geleden veroverden Noord-Vietnamese troepen en communistische strijders Saigon, de hoofdstad van het door de VS gesteunde Zuid-Vietnam. De stad werd later omgedoopt tot Ho Chi Minhstad. Het Amerikaanse leger was toen al twee jaar weg, mede door het groeiende protest thuis.
De Vietnamoorlog kostte naar schatting 3 miljoen Vietnamezen het leven. Voor de VS was het een traumatische ervaring—het was hun eerste nederlaag in een oorlog, met zo’n 58.000 dode militairen. Veel veteranen keerden niet als helden terug en kregen weinig steun.
Treinen tussen Breda en Tilburg rijden weer
Herstel na aanrijding
Goed nieuws voor reizigers tussen Breda en Tilburg: de treinen rijden weer! Eerder die dag lag het treinverkeer stil vanwege een aanrijding, waardoor er ’s ochtends even geen treinen konden rijden. Gelukkig kon de NS de dienstregeling rond het middaguur weer hervatten.
Hopelijk zorgt dit voor soepelere reizen voor iedereen die tussen deze twee steden onderweg is. Heb je plannen om met de trein te gaan? Check voor de zekerheid altijd even de laatste updates bij de NS! 🚆
In één week naar de top van de Mount Everest? Voor mensen met te veel geld
Snelle Everest-expeditie voor wie geen tijd heeft
Normaal gesproken doen klimmers er zes tot tien weken over om de Mount Everest te beklimmen. Maar binnenkort belooft een Oostenrijks bedrijf hetzelfde karwei in slechts één week te klaren. Perfect voor wie wel op de top wil staan, maar geen zin heeft in wekenlang zwoegen. Natuurlijk is er meteen kritiek: “Bergsport draait om beleving en zelf iets presteren, maar dat idee is op de Everest al lang verdwenen.”
Helikopters, xenongas en een dikke portemonnee
De Oostenrijkse gids Lukas Furtenbach wil klimmers met behulp van xenongas in recordtempo naar boven krijgen. Voor €150.000 word je naar Kathmandu gevlogen, waarna een helikopter je naar het basiskamp op 5400 meter brengt. Vanaf daar moet de top (8848 meter) in een paar dagen bereikt worden. Furtenbach claimt dat xenongas de gebruikelijke acclimatisatie overbodig maakt – iets waar experts hun twijfels bij hebben.
“Geen bewijs dat het werkt, en het is zelfs verboden”
Klimmers en experts zijn sceptisch. Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging zegt: “Er is geen medisch bewijs dat xenon werkt, en zowel de internationale bergsportfederatie als het dopingagentschap raden het af.” Toch ziet Furtenbach er wel brood in. Hij biedt al verschillende dure Everest-trips aan, en er is duidelijk vraag naar.
Waarom de Everest populair (en een beetje triest) is
“De Everest is een soort bucketlist-item geworden,” legt Baks uit. “Mensen willen gewoon kunnen zeggen: ‘Ik heb ’m gehaald.’ Echte klimmers zoeken daarom vaak andere, uitdagendere bergen. Op de Everest hoef je alleen je tandenborstel mee te nemen – de rest regelt iemand anders.”
Rijke zakenmensen vs. echte klimmers
Voor wie geld heeft maar geen tijd, is dit een droomscenario. Baks grapt: “Stel je voor: je verlaat je vergadering, vliegt naar Nepal, beklimt de Everest, en bent een week later weer terug op kantoor.” Zelf zou hij er niet aan beginnen. “Zelfs als het gratis was, doe ik het niet. Ik wil genieten van de reis, niet meedoen aan die chaos.”
Toekomst van de Everest: nog meer drukte?
Furtenbach vertrekt binnenkort met een testteam van vier Britten. Als dat lukt, wordt de Everest nóg toegankelijker – en drukker. Baks maakt zich zorgen: “Het is nu al een komen en gaan van helikopters. De lokale bevolking protesteert, maar Nepal heeft het geld hard nodig.”
Persoon klimt in hoge schoorsteen bij ziekenhuis Nijmegen
Actie in Nijmegen: klimmer in ziekenhuisschoorsteen
In Nijmegen is het flink druk geweest met hulpdiensten omdat iemand in een hoge schoorsteen van het Radboud UMC is geklommen. Waarom die persoon daar zit, is nog niet duidelijk. Al sinds vanochtend vroeg hangt de klimmer bovenin een van de schoorstenen van het ketelhuis, ongeveer 30 meter boven de grond. Op foto’s is te zien dat hij een rugzak en een soort zelfgemaakte zak bij zich heeft. De politie vermoedt dat het om een activist gaat, maar wat de bedoeling is, weet nog niemand. De brandweer is met een hoogwerker ter plaatse en probeert de persoon te overtuigen om weer naar beneden te komen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.