
Recent Nieuws maandag 28 april, 2025 20:25
Ontdekking van een Bijzondere Viool met een Verhaal uit Dachau
Stel je voor: je koopt een oud instrument en ontdekt dan dat het een verborgen geschiedenis bevat. Dat is precies wat een kunstverzamelaar-echtpaar in Hongarije heeft meegemaakt. Ze hadden de viool jaren geleden gekocht als onderdeel van een antieke meubelset, maar toen ze hem onlangs lieten repareren, kwam er een verrassende ontdekking aan het licht.
De vioolmaker, Franciszek Kempa, was een Poolse gevangene in concentratiekamp Dachau tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de restaurateur het instrument opensneed, vond hij een briefje dat al decennia binnen zat. Op het versleten papiertje staat geschreven dat het een “proefinstrument” is, gemaakt onder “moeilijke omstandigheden zonder gereedschap en materialen”. Het briefje is gedateerd op 1941 en getekend door Kempa.
Volgens de restaurateur is dit geen gewoon instrument. “Als je kijkt naar hoe het is gebouwd, zie je dat dit een echte meesterviool is,” vertelt hij enthousiast. “De persoon die dit maakte, had echt talent.” Er zit zelfs een bruine vlek op het briefje, die volgens de expert waarschijnlijk geen inkt of koffie is. Misschien bloed? Maar daar kunnen we alleen maar naar raden.
Wat ook interessant is: hoewel we niet weten hoe de viool uiteindelijk in Hongarije terecht is gekomen, weten we wel dat Kempa na de oorlog terugkeerde naar Polen. Daar ging hij verder met zijn passie: het bouwen van muziekinstrumenten. Hij overleefde de verschrikkingen van Dachau en stierf in 1957.
Het is bekend dat Joodse gevangenen vaak werden gedwongen om muziekinstrumenten te maken in de kampen. De nazi’s gebruikten deze activiteiten soms voor propaganda, om de buitenwereld een vals beeld te geven van de omstandigheden in de kampen. Dachau zelf werd al kort na Hitlers machtsgreep in 1933 opgericht en diende later als blauwdruk voor andere concentratiekampen.
Nu zoeken de eigenaren van de viool naar een geschikt museum waar het instrument tentoongesteld kan worden. Ze willen de bijzondere geschiedenis van dit object delen met een breder publiek.
Onverwacht terug naar de garage: verse reparatie auto botst tegen klassieke motor
Nou, dit is echt een pechvogel verhaal! In Heeze reed gisteren een auto die netjes was gerepareerd en fris van de garage af kwam, rechtstreeks weer in een nieuwe situatie. Terwijl-ie netjes probeerde de weg op te draaien, knalde-ie tegen een prachtige klassieke motor. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd – wat natuurlijk het belangrijkste is – maar voor de auto betekende het meteen rechtsomkeer en weer terug naar de werkplaats.
Het incident gebeurde aan het eind van de middag op de Geldropseweg. De chauffeur van de auto had kennelijk niet door dat er een motorrijder aankwam toen hij wilde invoegen. De motorrijder kreeg een naspeling van de ambulance, gewoon om zeker te weten dat alles goed was, maar gelukkig hoefde-ie niet mee naar het ziekenhuis. Voor de auto daarentegen was het een echte “terug naar af”-situatie.
Ongeval bij kermisattractie in Hilversum
Een paar uur geleden is er iets vreselijks gebeurd op een kermis in Hilversum. Een 14-jarig meisje heeft een flinke val gemaakt van een attractie en is daarbij gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van de gemeente sprak RTL Nieuws hierover, en ook de veiligheidsregio bevestigt het verhaal dat eerst in De Gooi- en Eemlander verscheen.
Het meisje zat in een attractie die bekend staat als de ‘Energizer’ – je weet wel, die waar je lekker hoog wordt opgetild en dan heen en weer geschud wordt. Op een gegeven moment raakte ze uit de attractie en viel ongeveer acht meter naar beneden. Toen de hulpdiensten arriveerden, lag ze al op de grond.
De brandweer was snel ter plekke en heeft schermen neergezet om het gebied af te sluiten. Ze hebben zelfs een traumahelikopter laten komen, maar uiteindelijk hoefde die niet in actie te komen. Het meisje werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht om daar verder onderzocht te worden.
Er is nu iemand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bezig met onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Ze willen namelijk zeker weten of alles goed in orde was met de attractie voordat dit ongeluk plaatsvond.
Steekpartij bij supermarktingang in Roosendaal: Verdachte gearresteerd
Vorig jaar ging er iets vreselijks voor een supermarkt in Roosendaal mis. Een vent uit Zeewolde, die 43 is, zit nu in de problemen omdat-ie wordt gezocht in verband met een steekpartij. De politie maakte dat bekend op een dag zoals vandaag, maar dan een week eerder. Hij werd al opgepakt op vrijdagavond en staat onder verdenking van poging tot doodslag.
De situatie speelde zich af bij een supermarkt aan de Rembrandtgalerij. Een 38-jarige man uit Polen kreeg het ontzettend moeilijk toen er plotseling ruzie ontstond tussen hem en twee andere kerels vlak voor de ingang. Het begon met slaan en duwen, maar het werd veel erger toen een van de mannen een mes tevoorschijn haalde. Hij stak niet één keer, maar zelfs twee keer naar het slachtoffer. Daarna verdween hij snel met het mes in zijn broek en reed ervandoor.
Gelukkig was het slachtoffer slim genoeg om zijn arm voor zijn buik te houden, waardoor-ie ernstiger verwondingen voorkwam. Toch had-ie een flinke snee aan zijn arm en moest-ie met de ambulance naar het ziekenhuis. Volgens de politie heeft-ie enorm geluk gehad; op camera’s te zien probeerde de dader hem echt flink te raken. De politie had al een andere persoon vast die ook betrokken was bij de gebeurtenis, maar deze nieuwe verdachte werd aangehouden net voor middernacht op de Antwerpseweg in Roosendaal.
Wie wordt de nieuwe leider van Canada? De strijd tussen Poilievre en Carney
Vandaag is de grote dag waarop Canadezen naar de stembus gaan om te beslissen wie hun volgende leider wordt. Tot voor kort leek het alsof Pierre Poilievre, de conservatieve politicus met een duidelijk rechts-populistische boodschap, de race zou winnen. Maar sinds Donald Trump weer in beeld kwam, lijkt de wind gunstiger te waaien voor Mark Carney, de kandidaat van de liberalen.
De afgelopen maanden hebben veel Canadezen genoeg gehad van Justin Trudeau, die al negen jaar aan de macht was. Ze zochten naar verandering, en Poilievre leek precies de man die dat kon bieden. Zijn campagne staat vol met bekende thema’s: lagere belastingen, harde hand tegen criminaliteit, en een “Canada First”-mentaliteit. Het klonk goed, en in de peilingen zag hij een flinke voorsprong opbouwen – soms zelfs tot 20 procentpunten!
Maar toen gebeurde er iets onverwachts. Sinds Trump terug in het Witte Huis zit, zijn Poilievre’s ideeën plotseling minder populair geworden. Vooral Trumps suggestie dat Canada de 51ste staat van de VS zou moeten worden, heeft bij veel Canadezen een enorme afkeer opgeroepen. In plaats van verdeeld te raken, zijn ze juist sterker samengetrokken. Dit fenomeen noemen ze het “rally around the flag”-effect. Trudeau mag dan impopulair zijn, maar tegen Trump staan ze schouder aan schouder.
En dat speelt Carney enorm in de kaart. Hij is niet alleen een ervaren econoom, maar ook voormalig president van de Canadese Centrale Bank. Veel mensen zien hem als iemand die het land kan stabiliseren en door moeilijke tijden heen loodsen. Dat komt extra van pas nu de relatie met de VS gespannen is door handelsoorlogen en invoerheffingen. Trump heeft al diverse malen tarieven ingevoerd op Canadese producten zoals staal, aluminium en auto’s. En hoewel sommige heffingen zijn teruggedraaid, blijft de spanning hoog.
Canadezen laten zich niet zomaar inpakken. Ze boycotten Amerikaanse producten massaal, en supermarktketens rapporteren zelfs een daling van 10 procent in de verkoop van Amerikaanse goederen. Apps helpen consumenten bij het kiezen voor Canadese merken, en filmpjes op sociale media geven tips om patriottisch te winkelen. Sommigen denken zelfs dat dit een kans biedt om de lokale economie te stimuleren. Als gezinnen 25 dollar per week meer uitgeven aan Canadese producten, kunnen daar tienduizenden banen van komen.
Toch blijft de VS een cruciale handelspartner. Dagelijks gaat er voor ruim twee miljard dollar aan goederen over de grens, die toevallig de langste landsgrens ter wereld is. De situatie blijft dus complex.
Een ander belangrijk moment tijdens deze campagneperiode was een tragische aanslag afgelopen zaterdag. Een bestuurder reed in op een feestelijke menigte van de Filipijnse gemeenschap, met verschrikkelijke gevolgen. Alle partijleiders veroordeelden de daad unaniem, wat de roep om eenheid nog groter maakt. Voor Carney is dit een kans om zichzelf te profileren als een leider die het land kan samenhouden. Maar tegelijkertijd weten veel kiezers dat na tien jaar liberalen ze misschien wel wat nieuw bloed nodig hebben. Daar kan Poilievre van profiteren.
De uitslagen zijn verwacht in de nacht van maandag op dinsdag. Wie het zal worden? Dat weten we straks.
Overheid Verkent Nieuwe Optie voor Betaalbaar Openbaar Vervoer
Hey, luister even! Weet je dat het kabinet bezig is met een idee om mensen met een lager inkomen meer betaalbare reisopties te bieden? Ja hoor, minister Madlener en staatssecretaris Jansen (beide PVV) hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer aangekaart. Ze willen graag een soort reispasje invoeren waarmee mensen buiten de spits goedkoper of zelfs gratis met openbaar vervoer kunnen reizen. Dat betekent trein, bus, tram en metro – alles inbegrepen!
Het doel? Mensen die op het sociaal minimum leven (of er vlak boven zitten), moeten makkelijker kunnen reizen. En we hebben het hier over heel veel mensen: zo’n 500.000 huishoudens leven op of onder bijstandsniveau, en nog eens ruim 400.000 zitten er net boven. Dus ja, dit zou een hoop gezinnen helpen.
Maar hoe wordt dit gefinancierd? Nou, het plan is om geld uit het Klimaatfonds (157,5 miljoen euro) en een Europees sociaal klimaatfonds (152,5 miljoen euro) te halen. Daarnaast praten ze ook met lagere overheden die misschien ook wat extra mogen bijschieten.
Niet iedereen is echter helemaal enthousiast. Het plan moet natuurlijk eerst door beide Kamers en er zijn al wat kanttekeningen van OV-NL, de grote brancheorganisatie. Volgens Hatte van der Woude, de voorzitter van OV-NL, is het weliswaar een leuk idee, maar het lost niet de grotere problemen op. Want weet je, in de afgelopen jaren zijn er flink wat bezuinigingen doorgevoerd op het openbaar vervoer. Het aantal reizigers daalt, en tegelijkertijd worden er lijnen geschrapt en haltes gesloten. Dat maakt het ov duurder voor iedereen.
Van der Woude stelt dat als er een nieuwe pas komt, ergens anders minder geld beschikbaar zal zijn. Ofwel andere reizigers moeten meer betalen, ofwel er gaan weer lijnen en haltes verdwijnen. Een andere optie is dat provincies extra meebetalen, maar dan gaat dat ten koste van andere belangrijke uitgaven. Daarom pleit hij ervoor dat de bezuinigingen van 335 miljoen per jaar gewoon teruggedraaid worden.
Als je vraagt of deze pas misschien meer reizigers aantrekt, verwijst Van der Woude naar Duitsland. Daar was een vergelijkbaar initiatief, maar dat leverde geen nieuwe doelgroepen of inkomsten op. Hij benadrukt dat het ov de laatste jaren al tien procent van de lijnen en haltes kwijtgeraakt heeft. Hoewel de pas een goed idee is, blijft de grote uitdaging bestaan zonder extra investeringen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!