Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws donderdag 24 april, 2025 11:46

Article

Gemeente Maashorst verliest 46 kunstwerken – Waarschijnlijk beland bij het grofvuil

Kunstcollectie verdwenen

De gemeente Maashorst is maar liefst 46 kunstwerken kwijtgeraakt, en het ziet ernaar uit dat ze bij het grofvuil terecht zijn gekomen. Uit onderzoek blijkt dat een van de verdwenen stukken een zeefdruk van prinses Beatrix was, gemaakt door niemand minder dan Andy Warhol. Helaas lijken deze kunstwerken nu voorgoed verloren.

De collectie was oorspronkelijk van de gemeente Uden, die in 2022 opging in de fusiegemeente Maashorst. Een deel van de kunst hangt nu in Museum Krona of in het nieuwe gemeentehuis, en sommige werken zijn teruggegeven aan de makers. Maar 46 stukken? Die zijn spoorloos.

Warhol met waterschade

De gemeente heeft aangifte gedaan en een onderzoek laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat de kunst waarschijnlijk tijdens een verbouwing in de vuilnis is beland. Burgemeester Hans van der Pas geeft toe: “Zo ga je niet met waardevolle spullen om. Maar het is gebeurd, en daar hebben we spijt van.”

Tijdens de verbouwing lagen kunstwerken in rolcontainers in de kelder, waar ze blootstonden aan stof en vocht. De Warhol had zelfs waterschade en werd in september 2023 nog gezien, maar een maand later was hij verdwenen. “Ergens in die periode moet het bij het grofvuil zijn gekomen,” aldus de burgemeester. De totale schade? Ongeveer €22.000.

Gebrek aan beleid en verantwoordelijkheid

Het rapport wijst op grote fouten: niemand wist wie verantwoordelijk was, er was geen beleid voor opslag of beveiliging, en er werd te laat ingegrepen. In 2020 wilde de gemeente nog 55 werken teruggeven aan de kunstenaars, maar nu blijkt dat er tijdens de verhuizing nog meer kunst is verdwenen.

Bekijk origineel artikel

Politie pakt nog twee verdachten aan voor kunstroof in Assen

Nieuwe aanhoudingen in onderzoek

De politie heeft gisteren twee nieuwe verdachten opgepakt in de zaak rond de kunstroof in het Drents Museum. Eén van hen is de man die op camera verscheen in een bouwmarkt in Assen, waar hij een moker kocht die waarschijnlijk bij de roof is gebruikt.

Wie zijn de verdachten?

Het gaat om een 20-jarige en een 18-jarige man, allebei uit Heerhugowaard. Ze worden nu verhoord over hun mogelijke betrokkenheid bij de diefstal. Helaas zijn de gestolen kunstwerken nog steeds spoorloos.

Totaal aantal arrestaties

Met deze twee nieuwe aanhoudingen komt het totaal aantal verdachten in deze zaak op zeven. Het onderzoek loopt nog, dus mogelijk volgen er meer updates.

Bekijk origineel artikel

Nieuwe Documentaire Onthult Identiteit van 24 Nederlandse Kampbewakers Auschwitz

Nederlandse SS’ers in Auschwitz

Uit nieuw onderzoek blijkt dat minstens 24 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewakers in het beruchte concentratiekamp Auschwitz werkten. Onderzoeksjournalist Stijn Reurs bracht meer dan tien jaar door met het uitpluizen van archieven en getuigenissen. Het resultaat? Een schokkende documentaireserie: De Nederlandse Kampbewakers van Auschwitz.

“Hun families wisten van niks,” zegt Reurs. Van de negen vrouwelijke bewakers waren de verhalen al bekend, maar over de vijftien mannen was veel minder bekend. Hans de Vries, een voormalig NIOD-expert, noemt het onderzoek baanbrekend: “Dit voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.”

Nederlandse Mannen bij de Gaskamers

Reurs vond bewijs dat minstens één Nederlandse man actief meewerkte aan het naar binnen drijven van slachtoffers in de gaskamers. “Misschien sloot hij zelf de deuren,” zegt Reurs. “Hij schoot honderden, misschien wel duizenden gevangenen dood.”

De Israëlische onderzoeker Gideon Greif bevestigt dit. Overlevenden van de Sonderkommando’s – Joodse gevangenen die gedwongen werden te helpen – vertelden over Nederlandse SS’ers die hen bewaakten.

Schrijnende Verhalen

Pieter Houthuijzen: Een Man met Spijt

Pieter Houthuijzen kwam uit een arm Utrechts gezin en sloot zich bij de SS aan uit financiële nood. “Hij wilde stoppen, maar mocht niet,” legt Reurs uit. In Auschwitz kreeg hij een psychose nadat hij getuige was van brute moorden. “Hij leed zijn leven lang aan gewetenswroeging.”

Jacoba Roelofs: Een Sadistische Bewaakster

Jacoba Roelofs was een keiharde NSB’er die gevangenen mishandelde. “Ze gooide spek in het zand voor uitgehongerde vrouwen,” vertelt Reurs. Na de oorlog zat ze tot 1953 vast, maar later werkte ze zelfs bij Bureau Jeugdzorg. “Ze bleef haar hele leven een harde tante.”

Peter Graat: Berouw na de Oorlog

Peter Graat uit Eindhoven gaf zichzelf na de oorlog aan bij de politie. “Hij had geen idee waar hij aan begon,” zegt Reurs. Graat was getuige van massa-executies en verbrandingen. “Hij wilde weg, maar kon niet ontsnappen.”

Reacties van Nabestaanden

De meeste families waren geschokt. “Ze wisten niets over Auschwitz,” zegt Reurs. Sommigen wilden alles weten, anderen wilden er niets mee te maken hebben. Om privacy te beschermen, zijn sommige details weggelaten.

Waarom Dit Onderzoek Belangrijk Is

Volgens ex-NIOD-onderzoeker De Vries is veel informatie verloren gegaan omdat SS’ers liever over hun frontdienst praatten dan over hun kampverleden. “Maar dit onderzoek brengt verborgen geschiedenis aan het licht.”

Auschwitz: Een Plek van Onvoorstelbaar Leed

Auschwitz bestond uit drie kampen en was een plek van systematische moord. 1,3 miljoen mensen werden hierheen gedeporteerd, waarvan 1,1 miljoen vermoord. Eind januari 1945 werd het kamp door het Russische leger bevrijd.

Slotwoord

Reurs hoopt dat zijn documentaire bijdraagt aan het besef dat ook Nederlanders betrokken waren bij de Holocaust. “We moeten dit nooit vergeten, zodat het nooit meer gebeurt.”

Bekijk origineel artikel

DNB-baas Knot in de VS: “Inflatie onder controle houden is topprioriteit”

Wereldwijde economische onrust

De economische wereldleiders hebben hun handen vol deze week tijdens de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington. Met een dreigende handelsoorlog, een zwakkere dollar en een president die ruzie zoekt met zijn eigen centrale bank, is er genoeg te bespreken. Het IMF opende de week met een somber bericht: de wereldeconomie groeit minder hard door de importheffingen van Trump.

Europa probeert zich te wapenen met renteverlagingen van de ECB, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Voor Nederland kan te veel stimulering de inflatie verder opjagen, en dat voel je straks in je portemonnee.

Nederland moet inflatiegolf indammen

DNB-topman Klaas Knot maakt zich zorgen. “Nederlanders hebben al jaren last van hoge prijzen in de supermarkt. We kwamen net een beetje uit het dal, en nu dreigt er weer een nieuwe inflatiegolf. Die moeten we stoppen voordat boodschappen nóg duurder worden,” zegt hij.

Met importtarieven van de VS, China en mogelijk Europa, worden veel producten duurder. “Mensen gaan dat merken,” waarschuwt Knot. “Onze taak is om de impact op de inflatie zo klein mogelijk te houden.”

Trump vs. de Federal Reserve

Ondertussen speelt er een opvallend conflict in de VS. President Trump wil dat de Federal Reserve de rente verlaagt, net zoals de ECB doet. Maar Fed-voorzitter Jerome Powell houdt voet bij stuk: hij wil geen politiek speelbal worden. Trump reageerde fel en noemde Powell zelfs een “ongelooflijke loser” op sociale media.

Even leek het alsof Trump Powell wilde ontslaan, wat een historische stap zou zijn. Gelukkig lijkt hij nu van dat plan af te zien, maar de onrust blijft. Knot vindt het zorgelijk: “Centrale banken moeten onafhankelijk blijven. Trump zaait twijfel, maar gelukkig zijn er checks and balances die hem soms terugfluiten.”

Afscheid in turbulente tijden

Voor Knot is dit zijn laatste grote klus als DNB-president. Deze zomer stopt hij na veertien jaar. Hij vertrekt in een roerige tijd, maar ziet ook kansen. “Dit is hét moment voor Europese samenwerking. Daar ga ik me tot mijn laatste werkdag voor inzetten,” zegt hij vastberaden.

Bekijk origineel artikel

José werd vermoord in India – nabestaanden krijgen na 13 jaar antwoorden

Een onopgeloste moordzaak die een gezin verscheurde

Het is al dertien jaar geleden dat José van de Vliet uit Waalre in India om het leven werd gebracht. Haar vriend, Remco S., is de hoofdverdachte, maar sindsdien is hij spoorloos. Haar familie zit al die jaren met onbeantwoorde vragen: wat is er precies gebeurd? En waar is Remco S. gebleven? In de documentaire TOXIC van Omroep Brabant komen eindelijk antwoorden boven water.

Voor José’s moeder Mien en broer Albert voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het verdriet heeft het gezin kapotgemaakt: Mien kreeg een herseninfarct, Albert verloor alle levenslust en hun vader overleed aan de gevolgen van zijn alcoholverslaving. Hoe ga je verder als je dierbare op zo’n gruwelijke manier wordt afgenomen, zonder dat iemand je uitleg geeft?

Een leven vol liefde en idealisme

In TOXIC wordt het leven van José uitgelicht. Vrienden en familie beschrijven haar als een warm, hardwerkend mens met een groot hart. Ze werkte bij een zorgverzekeraar en runde ’s avonds een beveiligingsbedrijf met haar vader en broer. Op haar 23e kocht ze al haar eigen huisje, vlakbij haar ouders.

Reizen was haar passie, vooral India. Daar zag ze zoveel armoede dat ze besloot iets te doen. Ze richtte Stichting Care for People op, zamelde hulpmiddelen in en bracht die zelf naar India. Ze droomde zelfs van een huisje in Mahabalipuram.

Een relatie die alles veranderde

Toen ze Remco S. leerde kennen, sloeg het noodlot toe. Hij trok snel bij haar in, had geen baan en leefde op haar kosten. Haar nette huis veranderde in een rommelige bende, maar erger nog: José zelf werd stil en teruggetrokken. Remco controleerde haar, isoleerde haar van familie en vrienden, en maakte haar tot een schuchtere schim van zichzelf.

De fatale reis en een verdwenen verdachte

Toen José een huisje in India bemachtigde, reisden ze er vaker naartoe. Op 10 maart 2012 vertrokken ze opnieuw. Twee weken later kreeg de familie het verschrikkelijke nieuws: José was vermoord. Volgens Remco waren ze overvallen en werd hij knock-out geslagen. Toen hij bijkwam, was José al dood.

Hij werd opgepakt, maar kwam na 90 dagen vrij op borgtocht – sindsdien is hij verdwenen. José werd in een gesloten kist naar Nederland teruggebracht. Haar familie mocht haar niet meer zien en kreeg jarenlang geen informatie.

In TOXIC gaan documentairemakers op zoek naar de waarheid. Wat is er echt gebeurd? En waar is Remco S.?

Bekijk origineel artikel

Opnieuw twee verdachten aangehouden voor kunstroof Drents Museum

Nieuwe aanhoudingen in onderzoek

De politie heeft opnieuw twee mannen opgepakt in verband met de kunstroof bij het Drents Museum. Eén van hen is de zogenaamde ‘bouwmarktman’, wiens beelden eerder openbaar werden gemaakt. Er wordt nog verder onderzoek gedaan.

Bekijk origineel artikel


Let op: de datumverwijzingen zijn bewust vaag gehouden om relatieve tijdsaanduidingen te behouden.

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl