
Recent Nieuws woensdag 23 april, 2025 11:45
Omwonenden Paaspop moeten boete voor foutparkeren gewoon betalen
Boetes voor bewoners tijdens Paaspop
In Schijndel hebben buurtbewoners tijdens Paaspop boetes gekregen omdat ze verkeerd parkeerden in hun eigen straat. De gemeente Meierijstad, waar Schijndel onder valt, is duidelijk: “Ook bewoners mogen niet foutparkeren.” Tijdens het festival controleerden boa’s en politie verschillende straten rond het terrein om parkeeroverlast tegen te gaan. Hierbij werden ook omwonenden beboet. Hoeveel precies is niet bekend, maar bij Omroep Brabant meldden zeker vier bewoners van het Primulaplein dat ze een bekeuring kregen.
Parkeerchaos door festivalbezoekers
Tijdens Paaspop stonden veel straten vol met auto’s van festivalgangers, waardoor bewoners soms nergens meer konden parkeren. “Ik moest mijn auto bij de overbuurman op de oprit zetten, want de Zwembadweg lag gisteravond helemaal vol,” vertelde een buurtbewoner. Normaal mogen bewoners hier met twee wielen op de stoep staan, maar nu kregen zelfs die automobilisten een boete.
Frustratie onder buurtbewoners
“Er zijn gewoon te weinig plekken, dus moeten we maar op de stoep of het gras parkeren,” zegt Nicole, een van de bewoners. “Mijn buurvrouw kreeg ook een boete, terwijl ze echt geen andere optie had. Het stond hier helemaal vol.” Volgens haar zouden bezoekers hun auto’s op de juiste plekken moeten neerzetten in plaats van midden in de wijk. “Wij hebben hier echt last van.”
Evaluatie volgt
Wat de gemeente volgend jaar gaat doen om de parkeerproblemen aan te pakken, is nog niet duidelijk. “Eerst volgt er een evaluatie,” laat de gemeente weten. Tot die tijd moeten bewoners die een boete kregen, die gewoon betalen.
Medewerkers Albert Heijn ongerust na groot datalek: paspoorten op dark web
Grote zorgen na diefstal gevoelige gegevens
Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, heeft te maken met een ernstig datalek. Persoonlijke documenten van medewerkers, zoals paspoorten, rijbewijzen, contracten en loonstroken, zijn mogelijk gestolen. Techjournalist Daniël Verlaan (RTL Nieuws) waarschuwt voor identiteitsfraude: “De hackers claimen maar liefst 6 terabyte aan data te hebben. Dat is echt een gigantische hoeveelheid.”
Lek ontdekt, maar schade al groot
Het datalek vond plaats bij de Amerikaanse tak van Ahold Delhaize en werd afgelopen november ontdekt. Uit onderzoek blijkt nu dat ook Nederlandse medewerkers geraakt zijn. Het bedrijf heeft excuses gemaakt en een helpdesk opgezet voor ongeruste werknemers. Vooral mensen die in april 2021 bij de bedrijven van Ahold Delhaize werkten, lopen mogelijk risico.
Criminelen pronken met gestolen data
Op het dark web duiken al documenten van Amerikaanse medewerkers op, zoals paspoorten en cv’s. Verlaan noemt dit “een voorproefje” van de enorme hoeveelheid gestolen data. De hackers, vermoedelijk van ransomwaregroep INC Ransom, zouden banden hebben met Rusland.
Wat kunnen medewerkers doen?
Helaas is er voor getroffenen weinig actie mogelijk, behalve extra alert zijn. Verlaan benadrukt: “Je bent afhankelijk van hoe het bedrijf met jouw data omgaat.” Het onderzoek loopt nog, maar voor nu lijkt het erop dat alleen personeelsgegevens en geen klantdata zijn gelekt.
Meer bedrijven bereiden reorganisaties voor, maar voeren ze nog niet uit
Onzekerheid leidt tot voorbereidingen
Steeds meer bedrijven zijn bezig met het opstellen van plannen om banen te schrappen, maar ze trekken die nog niet meteen door. Dat merkt uitzendgigant Randstad, dat deze trend ziet bij het presenteren van hun laatste kwartaalresultaten. De onzekerheid over de economische groei, mede door de handelsoorlog, zorgt ervoor dat bedrijven voorzichtig zijn.
Randstad helpt bedrijven bij reorganisaties, en volgens Jeroen Tiel van Randstad Nederland is er een duidelijke stijging in het aantal aanvragen. “Het is logisch in deze tijd, want bedrijven moeten goed nadenken over verschillende scenario’s,” zegt hij. Gisteren liet het IMF nog weten dat de wereldeconomie minder hard groeit dan gedacht.
Banen op de tocht, maar nog niet verdwenen
ABN Amro kondigde deze maand een vacaturestop aan, en Tata Steel schrapt 1600 banen in Nederland. Toch benadrukt Randstad dat veel plannen nog niet worden uitgevoerd. “Iedereen is bezig met ‘wat als’-scenario’s. Er wordt gekeken naar groei én krimp, maar voor nu blijft het bij plannen,” legt Tiel uit.
Minder vraag naar uitzendkrachten
Randstad ziet ook dat de vraag naar flexwerkers afneemt. Wereldwijd daalde de omzet met 5%, in Nederland zelfs met 7%. Volgens het bedrijf is een beetje terughoudendheid niet erg, maar mag het niet doorslaan. “Te veel onzekerheid zorgt ervoor dat bedrijven stoppen met investeren, en dat is slecht voor iedereen,” zegt Tiel. Voor nu houden bedrijven het rustig aan.
Het aantal werklozen is de afgelopen maanden licht gestegen, maar ligt met 395.000 nog steeds onder het gemiddelde, blijkt uit de laatste CBS-cijfers.
Condoleances voor paus Franciscus in basiliek Oudenbosch
“Rust zacht, lieve paus Franciscus, en bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan.” Dit is één van de hartverwarmende berichten in het condoleanceregister van de basiliek in Oudenbosch. Sinds dinsdagmiddag kunnen mensen hier hun verdriet en respect uiten voor de overleden paus.
Mensen van heinde en verre
Niet alleen inwoners uit de buurt, maar ook uit plaatsen zoals Dordrecht, Den Haag en zelfs Turnhout (België) komen langs om hun medeleven te tonen. De basiliek van Oudenbosch is een kleinere versie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome, en daarom hangt hier nu ook de Vaticaanse vlag halfstok.
Binnen branden twee kaarsjes naast een grote foto van paus Franciscus en het condoleanceboek. “Het voelt hier een beetje als Rome, daarom ben ik gekomen om te bidden en een kaarsje op te steken,” vertelt Ludo uit Turnhout.
Spontaan initiatief
Eerst was er nog geen speciale plek voor condoleances, maar vrijwilliger Johan Goverde merkte dat veel mensen speciaal naar de basiliek kwamen. Daarom regelde hij snel een condoleanceregister. “We hebben een tekst laten printen en Visit Halderberge zorgde voor het boek. Het was de moeite waard, want de reacties zijn ontroerend,” zegt hij.
Extra kilometers voor respect
Zoals Hanneke en Ineke uit Giessenburg, die dertig kilometer extra fietsten om hier te zijn. “We zijn protestants, maar paus Franciscus was zo’n inspirerend mens. Een echte verbinder,” legt Hanneke uit.
In het register staan veel persoonlijke berichten, zoals: “U was een voorbeeld voor ons” of “Je was een paus voor iedereen, vooral voor de armen.”
Nog de hele week mogelijk
Het condoleanceregister blijft de hele week open. Wat er daarna mee gebeurt, is nog niet zeker. “Misschien brengen we het naar Rome, maar dat moet het bestuur nog beslissen,” aldus Johan.
Ripdeal in België veroorzaakte geweldsgolf in Nederland, denkt OM
Geweldsexplosie na drugsroof
Een brutale ripdeal in België, waarbij criminelen maar liefst 1400 kilo cocaïne buitmaakten, lijkt de oorzaak te zijn van een reeks gewelddadige incidenten in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de chaos in oktober in regio’s zoals Den Haag, Alphen aan den Rijn en Leiden hierdoor is ontstaan. Hoewel de politie al dertig verdachten heeft opgepakt, zijn de grote jongens – de opdrachtgevers – nog steeds op vrije voeten.
Brandstichting, kogels en explosies
Het OM ziet een duidelijk verband tussen de drugsroof in augustus in België en de geweldsgolf die daarna in Nederland losbarstte. De gestolen coke werd eerst verdeeld in een loods in Oud Gastel, waarna een deel ervan begin oktober in een loods in Ter Aar belandde. Maar daar werd het spul opnieuw gestolen – en toen sloeg de vlam in de pan.
Huizen en bedrijven in Alphen aan den Rijn, Leiden en omgeving werden beschoten, in brand gestoken of opgeblazen. Zelfs een ondernemer wiens loods werd gebruikt voor de opslag kreeg te maken met bedreigingen en geweld, net als zijn familie en vrienden. Of hij wist van de drugs? Dat wordt nog onderzocht.
Onschuldige slachtoffers in de vuurlinie
Het meest schrijnende? Veel van de getroffen burgers en ondernemers hadden waarschijnlijk niets met de ripdeal te maken. Volgens het OM waren het vooral familieleden of kennissen van de verdachten die in de problemen kwamen. Denk aan een huis aan de Prins Hendrikstraat in Alphen aan den Rijn dat onder vuur werd genomen met een automatisch wapen.
Dertig arrestaties, maar hoofdrolspelers nog vrij
In de afgelopen maanden zijn dertig verdachten opgepakt, vooral uitvoerders en ‘brokers’ (mannetjes die huurlingen ronselden). Veel van hen waren jong en wisten niet eens waar ze precies in beland waren. Maar de échte aanstichters? Die lopen nog rond. Het OM verwacht dat er nog meer arrestaties volgen.
Trump wil Fed-voorzitter Powell (voorlopig) niet ontslaan
Trump trekt dreigement in
De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij Jerome Powell, de baas van de Federal Reserve (de Fed), niet van plan is te ontslaan. Eerder dreigde hij nog met een onderzoek naar een mogelijk ontslag omdat hij ontevreden was over Powell’s beleid. Nu lijkt de president de boel wat te kalmeren – hoewel zijn kritiek op Powell zeker niet verdwenen is.
“Een enorme loser”
Trump was de afgelopen dagen flink aan het mopperen over de Fed en Powell. Hij noemde de voorzitter onder meer “een enorme loser” omdat hij de rente niet verlaagt. Ook gaf hij Powell de bijnaam “meneer te laat” vanwege diens voorzichtige aanpak. “Ik zou willen dat hij wat sneller was met renteverlagingen,” zei Trump recentelijk. Maar voor nu lijkt een ontslag dus niet te gebeuren.
Beurzen reageren positief
Na Trumps geruststellende woorden schoten de aandelen op Wall Street omhoog – met bijna 2 procent. Eerder waren aandelen, obligaties en de dollar juist gedaald na zijn felle kritiek op Powell.
Waarom wil Trump lagere rentes?
Een renteverlaging kan de economie een boost geven: lenen wordt goedkoper, bedrijven investeren meer en consumenten geven meer uit. Maar Powell benadrukt dat de Fed vooral stabiliteit wil brengen. Hij wil eerst afwachten wat het effect is van Trumps economische plannen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.