
Recent Nieuws maandag 21 april, 2025 20:25
Overlijden Paus Franciscus: Mogelijke Oorzaak Hersenbloeding
Volgens berichten uit Italië is de geliefde paus Franciscus mogelijk overleden aan een hersenbloeding. De 88-jarige leider van de katholieke kerk heeft het tijdelijke leven vaarwel gezegd vanochtend. Voor degenen die hem nog een laatste keer willen zien, staat een afscheidsceremonie gepland vanaf woensdag. Maar al vanavond komen er al enkele mensen samen in de kapel van zijn oude verblijf, de Domus Sanctae Marthae.
De plechtigheid begint om acht uur ’s avonds en wordt geleid door kardinaal Farrell, een Iers-Amerikaanse figuur met een belangrijke rol. Hij neemt namelijk voorlopig de touwtjes in handen tot er een nieuwe paus gekozen is. Tijdens deze intieme ceremonie wordt het einde van het leven van paus Franciscus officieel vastgelegd en wordt zijn lichaam in een kist gelegd. Morgen beslissen enkele kardinalen of de kist overmorgen naar de Sint-Pietersbasiliek vervoerd wordt. Als dat gebeurt, krijgen mensen de kans om hun eerbied te betonen gedurende verschillende dagen.
Paus Franciscus maakte gisteren, op Eerste Paasdag, zijn laatste openbaar optreden. Duizenden mensen waren getuige van zijn traditionele zegen “urbi et orbi”. Hoewel hij zelf de paasboodschap niet voordroeg, maar dit liet doen door een medewerker, zwaaide hij nog steeds enthousiast naar de menigte vanuit zijn pausmobiel. Het was de dertiende en laatste keer dat hij deze speciale zegen uitsprak. Enkele weken eerder werd hij ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij vijf lange weken had gelegen met een dubbele longontsteking. Zijn broze gezondheid was al geruime tijd bekend.
Vergelijkbaar met zijn voorganger Benedictus, die in 2013 op 85-jarige leeftijd afstand deed van zijn functie – iets wat zeer ongebruikelijk was – blijft de dood van een paus altijd een moment van grote reflectie. Johannes Paulus II, een andere legendarische figuur, leidde de kerk gedurende 27 jaar en overleed in 2005.
Tweedehands luxe: De opkomst van online platforms en de strijd tegen namaak
Zoek je een paar chique schoenen van Christian Louboutin, een elegante tas van Prada of een warme jas van Moncler? Dan weet je waarschijnlijk dat het kopen van tweedehands luxe-items online steeds populairder wordt. Dit fenomeen blijft echter niet zonder uitdagingen, want onderscheiden wat echt is van wat nep blijft een lastige klus voor zowel consumenten als verkoopplatforms.
Volgens een woordvoerder van Vinted, een groot internationaal platform waar voornamelijk tweedehands kleding wordt aangeboden, groeit dit segment flink. “Hoewel ons aanbod van tweedehands luxegoederen nog relatief jong is, zien we al een indrukwekkende stijging in deze categorie,” vertelt hij. Hij vergelijkt de situatie met de eerstehandsmarkt en benadrukt dat de tweedehands modebranche – inclusief luxeartikelen – enorm veel potentie heeft om te groeien. Ook in Nederland is deze trend duidelijk merkbaar.
Een onderzoek van Bain & Company laat zien dat de wereldwijde markt voor tweedehands luxemode vorig jaar fors is gegroeid, van 45 miljard euro naar nieminder dan 48 miljard euro. Volgens de onderzoekers biedt deze manier van shoppen een toegangspoort tot luxe voor mensen die zich nieuwe artikelen niet kunnen veroorloven. In Frankrijk zijn het vooral vrouwen tussen de 25 en 44 jaar uit grote steden die enthousiast zijn over deze manier van winkelen. Ze noemen redenen zoals besparen, minder impact op het milieu (door geen nieuwe producten te kopen), hoge kwaliteit, een timeless look, de vintage vibe en natuurlijk status.
Natuurlijk willen veel andere bedrijven ook een stukje van de taart. Naast bekende namen als Vinted zijn er platforms zoals Fashionphile, The RealReal en Vestiaire Collective die zich volledig richten op de handel in tweedehands luxe. Vestiaire Collective bijvoorbeeld staat bekend om haar nadruk op duurzaamheid en heeft zelfs ‘counterfeit detectives’ die controleren of een product authentiek is.
Toch blijft het probleem met namaakproducten aanhoudend. Soms zijn de kopieën zo goed gemaakt dat ze nauwelijks van echte items te onderscheiden zijn. Zelfs Vinted’s verificatieservice kan niet altijd garanderen dat alles wat verkocht wordt ook echt is. Voor artikelen boven de 100 euro biedt Vinted een controle in speciale centra, zoals in Hamburg voor Europa. Dit kost tien euro extra en pas als een item als echt wordt geaccepteerd, wordt het doorgestuurd naar de koper. Toch blijken er soms nog nepitems doorheen te glippen, zoals blijkt uit video’s en posts op sociale media.
In China, een belangrijke markt voor luxemerken, worden zelfs viral video’s gedeeld waarin wordt beweerd dat echte en namaakproducten in dezelfde fabrieken worden geproduceerd. “Deze TikTok-filmpjes komen op mij echt over als reclame voor namaakspullen,” zegt correspondent Roland Smid.
Vinted erkent dat namaak een groot probleem is en dat het bestrijden ervan een uitdaging vormt. Hun experts gebruiken objectieve criteria zoals merkkennis, jarenlange ervaring en beschikbare informatie om vast te stellen of een artikel echt is. Om mogelijke fraudeurs niet te helpen, geven ze echter niet te veel details over hun processen prijs. Wel delen ze tips over hoe je kunt herkennen dat een product misschien nagemaakt is: denk aan verkeerde logo’s, slechte ritssluitingen, afwijkende kleuren, andere verpakkingen, een chemische lucht of inferieure materialen zoals polyester in plaats van zijde.
Tenzij je erg pech hebt, blijft het kopen van tweedehands luxe vaak een succesvolle onderneming. Veel medewerkers van Vinted dragen zelf graag designerlabels die ze via hun platform hebben ontdekt.
Brabantse DJs sluiten Paaspop af in hun thuisbasis
Nou, wat een bijzondere ervaring voor dit talentvolle dj-duo! Afsluiten van het Paaspop-festival is al een enorme prestatie, maar als je weet dat Dual Damage uit Schijndel komt – precies waar het festival plaatsvindt – dan wordt het nog veel bijzonderder. Jesper Habraken vertelt tegen Omroep Brabant hoe gek het voelt: “Toen we klein waren, stonden we zelf ook in de tent om naar muziek te luisteren. Nu staan we plotseling aan de andere kant.”
Thijs Rooijakkers, zijn maatje uit Olland (dat trouwens net als Schijndel in Meijerijstad ligt), kent hij eigenlijk al jaren. Ze gingen samen naar school, maar raakten uit elkaar. Totdat ze vijf jaar geleden weer contact maakten en ontdekten dat ze allebei dol waren op produceren. Vanaf dat moment ging alles razendsnel. “We spelen dit jaar op de mainstage van Defqon en Intents Festival,” zegt Jesper enthousiast. En dat niet alleen: ze gaan zelfs toeren in Amerika en Australië. Maar terugkomen naar huis, om hier op te treden? Dat blijft extra speciaal. “Paaspop voelt als een thuiswedstrijd,” verklaart Jesper. “Je hebt je vrienden, familie en heel veel bekenden uit Schijndel die komen kijken.”
Achter de schermen stralen de ouders van beide jongens van trots. Jolande, Jespers moeder, zegt: “Als ik zie hoe het publiek reageert, krijg ik er echt iets van.” Zijn vader Marcel voegt eraan toe: “De energie en manier waarop ze zich presenteren zijn gewoon aanstekelijk. Ik ben enorm trots.” Thijs’ ouders herinneren zich nog goed hoe hij als kind emmers omdraaide om op te drummen. Zijn moeder Angelique grapt: “Die herrie is nooit meer weg geweest!”
Humanitaire oplossing voor gevangenen: Salvadoraanse president stelt ruil voor met Venezuela
De leider van El Salvador, Nayib Bukele, heeft een bijzondere vraag gestuurd naar zijn collega in Venezuela, Nicolás Maduro. Via X (vroeger bekend als Twitter) heeft hij voorgesteld om een soort “uitwisseling” te regelen tussen gevangenen in beide landen. Wat is het plan precies? Bukele wil 252 Venezolanen die momenteel vastzitten in El Salvador – omdat ze uit de Verenigde Staten zijn gedeporteerd – terugsturen naar hun thuisland. In ruil daarvoor vraagt hij of Venezuela eenzelfde aantal politieke gevangenen kan vrijlaten en overdragen.
Bukele noemt specifiek een paar mensen die volgens hem onrechtmatig vastzitten, zoals een journalist, een mensenrechtenactivist en zelfs de moeder van een belangrijke oppositieleidster, Maria Corina Machado. Volgens berichten werd zij gearresteerd nadat haar huis door de autoriteiten was omsingeld. Daarnaast staan ook nog andere buitenlandse burgers op de lijst, waaronder Amerikanen, Duitsers en Fransen. De reden waarom ze achter de tralies zouden zitten? Ze hebben zich verzet tegen Maduro’s regering en de verkiezingsfraude die volgens hen heeft plaatsgevonden.
In zijn bericht richt Bukele zich rechtstreeks tot Maduro en legt hij uit dat deze ruil niet alleen humanitair is, maar ook praktisch. Hij stelt voor om alle 252 Venezolanen terug te brengen naar hun land, terwijl Venezuela dezelfde hoeveelheid politieke gevangenen vrijlaat. Of Bukele daadwerkelijk van plan is om die laatste groep ook in El Salvador op te sluiten, blijft nog onduidelijk. Het idee wordt echter formeel voorgelegd via diplomatieke kanalen aan de regering van Venezuela.
Dit voorstel komt op een moment dat El Salvador onder vuur ligt vanwege de manier waarop het omgaat met mensen die door de VS zijn gedeporteerd. Het land krijgt geld van de Amerikaanse regering om deze personen vast te houden, gebaseerd op een akkoord dat eerder werd gesloten met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio. Sommigen van deze gedeporteerden, zoals Kilmar Abrego Garcia, zaten eigenlijk helemaal niet terecht vast. Toch belandden ze uiteindelijk in een strenge gevangenis in El Salvador, de beruchte Cecot-gevangenis, die speciaal is ontworpen om bendes en terroristen tegen te gaan.
Hoe leven er nou echt in die Cecot-gevangenis? Kijk het hieronder:
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!