
Recent Nieuws maandag 21 april, 2025 18:29
Wisselende Weerspatronen op Tweede Paasdag
Nou, wat een dag is het vandaag! Op deze tweede paasdag staat de weersvoorspelling volledig in het teken van verandering. Vanochtend begon het met een flinke regenbui die dwars door het land trok, richting noorden. Gelukkig neemt die regen geleidelijk aan af, dus als je even geduld hebt, kun je straks misschien toch nog buiten genieten.
De afgelopen nacht heeft het behoorlijk gestorteld op sommige plekken – tot 20 millimeter regen zelfs! Maar dat is niet alleen slecht nieuws, want voor de natuur is dit een echte opkikker. De zon komt langzaam vanuit het oosten weer tevoorschijn, maar houd toch een oogje in het zeil: tegen de middag kunnen er plaatselijk buien ontstaan. En wie weet, misschien vang je zelfs een klein onweer op!
Tijdens de middag varieert de temperatuur tussen de 12 en 18 graden Celsius, afhankelijk van waar je bent. Wat opvalt? Het waait bijna helemaal niet, dus het blijft een rustige dag. Vanavond verwachten we hier en daar nog een laatste bui, vooral in het midden en oosten van het land. In het zuidwesten blijft het gelukkig droog en zonnig, perfect om de dag af te sluiten.
Wanneer de avond valt, kunnen er opklaringen verschijnen, maar let op: mist kan zich plaatselijk vormen. Verder blijft het vrijwel overal droog, en de temperatuur daalt naar gemiddeld 8 graden, hoewel het lokaal iets kouder kan worden. Morgen is het weer een beetje een loterij; veel bewolking staat op het programma, met hier en daar een zonnestraaltje. Er is kans op een kleine regenbui, maar op veel plekken blijft het droog. Tegen de avond zie je de zon misschien zelfs weer vaker terug. De temperatuur stijgt naar maximaal 18 graden.
De dagen erna blijft het wisselvallig, maar vanaf vrijdag wordt het weer beter. We kunnen rekenen op meer zonneschijn en droog weer. En ja, het goede nieuws is dat het ook op Koningsdag goed uitkomt! Temperatuurmaxima liggen dan tussen de 15 en 19 graden. Dus pak alvast je feestkleren en geniet van de komende dagen.
Stilte in Oekraïne op Eerste Paasdag, Zelensky roept om een maand vrede
Nou, wat een dag was het vandaag. Hoewel Rusland eigenlijk niet aan zijn eigen paasbestand heeft vastgehouden, bleken de sirenes in Oekraïne gelukkig stil te blijven. Volgens president Zelensky klonk er geen luchtalarm door het land. Hij noemt dit soort van een “makkelijk te verlengen wapenstilstand”. Via sociale media laat hij weten dat hij hoopt op een uitkomst: dertig dagen zonder Russische raket- of droneaanvallen op burgerlijke infrastructuur. Maar tot nu toe is Poetin nog niks begonnen met reageren op dit voorstel.
Als Rusland niet akkoord gaat met deze vredesperiode van een maand, dan bewijst dat volgens Zelensky alleen maar dat ze gewoon door willen gaan met het vernietigen van mensenlevens en de oorlog voortzetten. Tegelijkertijd rapporteerde Oekraïne dat het Russische leger wel 1355 keer met artillerie vuur heeft geopend op hun stellingen. Daarnaast werden er ook tientallen grondaanvallen gemeld door de Russische militairen. Dit alles terwijl Poetin gisteren had gezegd dat er dertig uur geen aanvallen zouden komen vanuit Rusland. Zijn zelfbedachte “bestand” loopt af als Tweede Paasdag begint.
Een paar dagen terug, tijdens Palmzondag, was het verhaal heel anders. Toen vielen er verschrikkelijke aanvallen met ballistische raketten op het centrum van Soemy, waarbij tientallen mensen omkwamen. De VS-gezant Kellogg sprak toen over een bijzonder wrede aanval op burgerdoelen. Maar Poetin heeft niet echt uitgelegd waarom hij ineens zo’n kortstondig bestand heeft aangekondigd. Misschien heeft het iets te maken met Amerikaanse dreigementen: als Kyiv en Moskou niet laten zien dat vrede mogelijk is, trekt het Witte Huis zich terug uit de gesprekken. Tot nu toe leveren die onderhandelingen trouwens weinig concrete resultaten op.
Zelensky heeft al een volledige wapenstilstand van een maand voorgesteld, maar Poetin is daar niet op ingegaan. In de Russische staatsmedia wordt Oekraïne ervan beschuldigd dat ze zelf honderden keren het paasbestand hebben geschonden. Tegelijkertijd blijft Rusland systematisch burgerdoelen en energie-infrastructuur bombarderen, waardoor veel Oekraïners last hebben van stroomuitval en gebrek aan verwarming, vooral in de wintermaanden. Aan de andere kant blijven de Oekraïense troepen ook regelmatig oliedepots en munitiedepots in Rusland aanvallen met drones en raketten.
De eenzame torenvalk heeft eindelijk gezelschap gevonden
Nou, wat een opluchting! Die arme eenzame torenvalk die al een tijdje op de nestkast zat, is eindelijk niet meer alleen. Vorige week was Marga van de Ven nog een beetje in de stress omdat er geen tekenen van een partner te bekennen waren. Ze vroeg zich af of dit jaar misschien niets zou gebeuren en stelde die vraag aan boswachter Frans Kapteijns. Maar gelukkig weet Frans zijn dingen en hij vertelde haar dat de broedtijd nog lang niet voorbij is – zelfs tot juli toe!
En jawel hoor, alsof het lot luisterde, verscheen er ineens een mannetje op de proppen. En sindsdien? Nou, laten we het erop houden dat het boven op die nestkast behoorlijk druk is. Volgens Marga is het daar nu een non-stop feestje. Frans kreeg gisteren zelfs een enthousiaste update in zijn mailbak: “Frans, je had helemaal gelijk! Ze paren er de hele dag op los!” Om het verhaal compleet te maken, stuurde ze ook nog foto’s mee van het liefdespaar in actie.
De afgelopen vier jaar hebben deze torenvalken elke keer vier schattige babyvogeltjes voortgebracht. Dus als dit jaar weer nageslacht komt, hoopt Frans dat Marga haar camera paraat houdt. Want dan krijgen die kleine beestjes vast een plekje in zijn beroemde wekelijkse Stuifmail.
Stadsverwarming en Gasnet: Waarom blijven mensen aangesloten ondanks warmtepomp?
Hoewel steeds meer Nederlanders de overstap maken naar een warmtepomp of airco voor hun verwarming, blijft het aantal mensen dat zich afsluit van stadsverwarming of het gasnet erg laag. Uit een recente inventarisatie van RTL Z blijkt dat minder dan één procent van de klanten jaarlijks kiest voor afsluiting. Wat is hier nou precies aan de hand? Laten we het eens hebben over de keuze om je los te maken van traditionele energiebronnen.
Veel mensen die overwegen om zich af te sluiten, vragen zich af of hun warmtepomp of airco voldoende capaciteit heeft om hun woning in een koude winter goed te verwarmen. Daarom willen ze vaak de mogelijkheid behouden om bij te stoken met gas of stadsverwarming. Maar er is nog een andere reden waarom mensen aarzelen: de kosten. Hoewel het sinds februari van dit jaar gratis is om je af te sluiten van het gasnet, kan het proces om je los te maken van stadsverwarming flink in de prijs zitten – tot 5.250 euro!
Volgens Eneco komen deze kosten voort uit het complexe werkzaamheden om de leidingen te verwijderen. “Het opgraven van de leidingen is een secuur en arbeidsintensief proces, omdat ze onder druk staan en vaak in de buurt van andere kabels liggen,” legt een woordvoerder uit. De exacte kosten hangen af van factoren zoals de afstand van de leidingen en hoe snel je je laat afsluiten.
Maar wat als je gewoon blijft aangesloten, terwijl je eigenlijk niet meer gebruikmaakt van stadsverwarming? Nou, dan blijf je honderden euro’s per jaar betalen aan vaste kosten zoals vastrecht en meettarief. Dat was reden genoeg voor Derk Jansen uit Tilburg om zich rond 2017, als een van de eersten in Nederland, toch te laten afsluiten. En hij is er zeven jaar later nog steeds blij mee. “Mijn buren aan beide kanten gaan nu ook een warmtepomp installeren en zich afsluiten,” vertelt hij enthousiast.
Toch is afsluiten niet altijd even eenvoudig. Jansen betaalde destijds 453 euro voor de procedure, een bedrag dat volgens hem eigenlijk gratis had moeten zijn. “Het is een nutsvoorziening, dus je zou het zonder beperking moeten kunnen opzeggen.” Toch blijft hij erbij dat het besluit om je af te sluiten financieel gezien absoluut de moeite waard is. Hij schat dat hij al minstens 10.000 euro heeft bespaard door de vaste kosten van stadsverwarming te vermijden.
Warmtepompen bieden bovendien een goed alternatief, volgens Jansen. “Je krijgt een flinke subsidie en binnen vier tot vijf jaar heb je je investering terug. En vergeleken met stadsverwarming, waar veel warmte verloren gaat tijdens het transport, is het veel efficienter.”
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een warmtepomp heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar en vereist zo nu en dan wat onderhoud. Maar Jansen denkt dat de komende jaren meer mensen dezelfde stap zullen nemen. “Nu warmtepompen beter zijn en de salderingsregeling verdwijnt, zien steeds meer mensen de voordelen van elektrische verwarming.”
Een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis benadrukt dat de monopoliepositie van warmtebedrijven een belangrijke rol speelt. Veel woningeigenaren en VvE’s voelen zich gevangen bij hun leverancier en vinden het lastig om te overstappen. Ondanks alles blijft het aantal afsluitingen stijgen, hoewel het percentage relatief klein blijft. Bijvoorbeeld bij Ennatuurlijk steeg het aantal afsluitingen van 66 in 2020 naar 182 in 2024, en bij Vattenfall van 40 naar 113 in dezelfde periode.
Uiteindelijk komt het erop neer dat steeds meer mensen zich realiseren dat de schakelaar omdraaien naar moderne technologieën zoals warmtepompen niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook financieel interessant.
De Paus is overleden op een hoge leeftijd
Nou, het moment waarvoor al lang werd gevreesd, is helaas toch gebeurd. De paus, die 88 jaar oud was geworden, heeft zijn laatste uren achter zich gelaten. Het Vaticaan heeft dit zelf bekendgemaakt. Hij vocht al een poosje tegen ziekte en zag er gisteren nog uit op het Sint-Pietersplein, waar hij de urbi et orbi-zegen sprak, maar vanuit een rolstoel.
Gisterochtend miste hij echter de paasmis, wat opvallend was. Zijn rol werd toen overgenomen door kardinalen. Toen hij later op het balkon verscheen, zag hij er weliswaar zwak uit, maar hij slaagde erin om iedereen een fijne dag te wensen. Hij groette zelfs het publiek, hoewel hij de tekst van zijn boodschap niet meer zelf kon voorlezen. Gelukkig sprak hij de zegen wel zelf uit.
De gezondheid van de paus was al een tijdje aan het wankelen. Hoewel er af en toe verbeteringen waren, bleef zijn toestand uiteindelijk fragiel. Volgens berichten had hij ook last van complicaties. Wie hem kent, weet dat hij Jorge Mario Bergoglio heette voordat hij paus werd. Hij werd geboren op een decemberdag in 1936, in Argentinië. Op 13 maart 2013 werd hij tot paus verkozen, als opvolger van Benedictus XVI. Zijn verkiezing was eigenlijk een verrassing: met zijn 76 jaar was hij niet direct een favoriet, en bovendien kwam hij uit Argentinië – de eerste paus uit buiten-Europa sinds de achtste eeuw!
In de laatste jaren van zijn leven had hij steeds meer last van zijn gezondheid. Zo moest hij verschillende malen naar het ziekenhuis, inclusief een ingreep aan zijn darmen in 2021. Dat was echt geen kleinigheid.
Vriendengroep trekt al zeven jaar in onesies op tijdens Paaspop: ‘Weliswaar warm, maar wat een lol!’
Een kangoeroe, een aap, een draak en een pinguïn – het lijkt wel een dierentuin, maar dit is de vaste optocht van een groep oud-studenten uit Eindhoven die ieder jaar weer op Paaspop de aandacht trekt. Wat ooit begon als een manier om het koudje te verdrijven, is nu een onmisbare traditie waar iedereen van geniet.
Het verhaal speelt zich af op de zondag van Paaspop, waar je deze vriendengroep niet over het hoofd kunt zien. In tegenstelling tot de meeste festivalbezoekers die in korte broeken en t-shirts rondlopen, zijn deze lui gewikkeld in dikke onesies. “We wilden gewoon niet bevriezen,” lacht Carl, die in een krokodilpak rondloopt. Het idee ontstond toen ze voor het eerst samen naar het festival gingen en vast kwamen te zitten in een ijzige nacht. “Zeven jaar geleden was het behoorlijk fris, vooral ’s nachts. Dus dachten we: laten we allemaal een onesie aantrekken,” vertelt Anke, die met haar aardbeipak altijd direct herkenbaar is.
Deze simpele oplossing heeft sindsdien enorm gegroeid. De groep bestaat nu uit bijna dertig mensen, elk met hun eigen unieke dier. “We hebben alles: herten, unicorns, haaien, zelfs een kangoeroe met babytje in de buidel,” somt Anke enthousiast op. Als je wilt meedoen, moet je wel een pak kopen. “En dat blijft je trouw voor leven. Iedereen die meegaat, doet mee aan de traditie,” benadrukt Carl.
Hoewel het festival elke keer anders is, blijft de kern van de groep hetzelfde. “We zijn allemaal ergens rond de dertig, maar soms valt het lastig iedereen te coördineren. Bijvoorbeeld vorig jaar was ik er niet omdat ik net een kindje had gekregen,” vertelt Anke. Maar ook al verschilt de samenstelling per jaar, één ding blijft constant: de plezierige sfeer en de band die ze delen.
Katinka, een 50-jarige pinguïn, is de stichter van de studentenvereniging Demos en staat aan het hoofd van deze bijzondere traditie. Hoewel het de laatste jaren flink warmer is geworden op het festival, blijven ze volhouden. “Ja, het is bloedheet in zo’n pak, maar ’s nachts is het weer lekker koel,” grapt Carl.
Natuurlijk zijn er ook praktische voordelen aan deze outfit. “Je kunt elkaar makkelijk terugvinden. Willem bijvoorbeeld, die loopt als een enorme draak van twee meter hoog, dus die valt niet te missen!” zegt Anke. En dan is er nog iets anders wat uit deze traditie is voortgekomen: liefde. Kangoeroe Joey en Milou, die elkaar al jaren kenden, raakten opnieuw betrokken bij een optreden en besloten samen naar het festival te gaan. “Ze ging als aap mee en nu gaan we over twee weken trouwen,” vertelt Joey trots. Hoewel de pakken niet aanwezig zullen zijn bij het huwelijk, zijn ze misschien wel een extra attractie tijdens de huwelijksreis!
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!