
Recent Nieuws zondag 20 april, 2025 18:29
Dit torenvalkvrouwtje zit zonder mannetje: Frans hoopt dat het goed komt
Boswachter Frans Kapteijns deelt elke week zijn natuurweetjes in Stuifmail. Heb je zelf een vraag over de natuur? Mail hem dan gerust op [email protected]. Deze keer gaat het over een torenvalkvrouwtje dat nog geen partner heeft gevonden, een wespensoort die verward werd met een Aziatische hoornaar en een spin die geen valse wolfspin bleek te zijn.
Alleenstaand torenvalkvrouwtje wacht op een mannetje
Marga van de Ven heeft al vier jaar een koppel torenvalken in haar nestkast. Elk jaar vlogen er vier jongen uit – een groot succes! Maar dit jaar zit het vrouwtje al een tijdje alleen. Geen mannetje te bekennen. Marga maakt zich zorgen of er wel jongen komen dit jaar.
Volgens Frans hoeft ze nog niet op te geven. De broedtijd van torenvalken loopt van april tot en met juli, en het is pas april. Er is dus nog tijd voor een romantische ontmoeting. Torenvalken hebben meestal maar één legsel per jaar en blijven vaak jarenlang bij dezelfde partner. Misschien is het oude mannetje er niet meer, en moet een nieuw mannetje dit vrouwtje nog vinden. Frans hoopt op goed nieuws en vraagt Marga om een seintje als er gebroed wordt – of als het helaas niet lukt.
Geen Aziatische hoornaar, maar een Duitse wesp
Edith van Dijk spotte een wesp in haar serre en liet hem daarna vrij. Ze vroeg zich af of het een Aziatische hoornaar was. Frans stelt haar gerust: het is gewoon een koningin van de Duitse wesp.
Duitse wespen zijn, samen met de gewone wesp, de bekendste wespen in Nederland. Ze worden ook wel limonadewespen genoemd. Het verschil tussen de twee soorten zit vooral in de koptekening. De gewone wesp heeft een ankerachtige streep, terwijl de Duitse wesp vaak drie stipjes heeft (maar die kunnen soms ontbreken).
Duitse wespen bouwen papieren nesten, net als gewone wespen, maar kiezen vaker voor donkere plekken zoals zolders of ondergrondse ruimtes.
Geen valse wolfspin, maar een kraamwebspin
Niels Geurtjens uit Meerlo (Limburg) vond een spin in zijn overkapping en dacht aan een jonge valse wolfspin. Frans denkt echter dat het een kraamwebspin is – ook wel grote wolfspin genoemd.
Kraamwebspinnen zijn bijzonder omdat de vrouwtjes hun eitjes in een spinselbolletje meedragen. Als de eitjes bijna uitkomen, maken ze een tentvormig web (het kraamweb) om de eitjes te beschermen. Vandaar de naam!
Mooie foto van de week: basterdzandloopkever
Marianne Wijten maakte een prachtige foto van een basterdzandloopkever in natuurgebied Markiezaten bij Bergen op Zoom. Een echte blikvanger!
Natuurtip: vogelexcursie in de Deurnese Peel
Op zondag 27 april kun je mee op vogelexcursie in de Deurnese Peel. Onder leiding van een Peelgids ga je op zoek naar de blauwborst, een typische broedvogel van het gebied. Ook andere vogels en misschien zelfs reeën komen voorbij.
Praktische info:
– Tijd: Van halfnegen tot elf uur ’s ochtends
– Locatie: Natuurpoort, Leegveld 8A in Deurne
– Kosten: €8 per persoon (vooral geschikt voor volwassenen)
– Reserveren: Verplicht, via deze link
– Meer info: Website of bel 0495 – 641 497
Auto vliegt van knooppunt op Betuwelijn, twee zwaargewonden
Auto belandt op spoor na ongeval
Vannacht is er een flink ongeluk gebeurd op knooppunt Valburg. Een auto raakte van de weg en belandde op de Betuwelijn, een belangrijke spoorlijn voor goederentreinen. Het treinverkeer werd meteen stilgelegd om verdere problemen te voorkomen.
Twee inzittenden zwaargewond
Volgens Omroep Gelderland liepen de twee mensen in de auto ernstige verwondingen op. Ze zijn naar het Radboud UMC in Nijmegen gebracht voor behandeling. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht.
Hoe kon dit gebeuren?
De auto kwam uit het noorden en wilde waarschijnlijk de A15 richting Tiel op. Maar op de verbindingsboog ging het mis. De auto vloog de berm in, raakte een hek en eindigde uiteindelijk op het spoor. Opvallend is dat er aan de linkerkant van de weg pas laat een vangrail begint, waardoor de auto een flink stuk door het gras kon razen voordat hij beneden terechtkwam.
Onderzoek en schade
De politie is druk bezig om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Ondertussen controleert ProRail, de beheerder van het spoor, of er schade is aan de Betuwelijn.
Enorme golven in Australië eisen zes levens
Dodelijke slachtoffers door extreme weersomstandigheden
In Australië hebben gigantische golven van wel 3,5 meter hoog voor grote problemen gezorgd. Helaas zijn er zeker zes mensen omgekomen. Het laatste slachtoffer was een visser die van de rotsen in het zuiden van New South Wales werd geslagen.
Afgelopen weekend moesten hulpdiensten ook ingrijpen bij Wattamolla Beach, waar twee mensen uit de branding werden gehaald. Eén van hen overleefde het niet, terwijl een 14-jarige jongen wel op tijd gered werd. Hij ligt nu in stabiele toestand in een kinderziekenhuis in Sydney.
Ook in de buurt van Tathra kwam een man om het leven. En vrijdag verloren drie mensen, waaronder een 58-jarige visser, het gevecht tegen de woeste zee.
“Ergste paasweekend in jaren”
Volgens Surf Life Saving Australia was dit het gevaarlijkste paasweekend in lange tijd. Steven Pearce, directeur van de organisatie, legde uit dat een combinatie van hoge temperaturen, een lang weekend vrij en enorme golven voor levensbedreigende situaties zorgde.
Veel Australiërs trokken eropuit omdat het weer zo goed was, maar de zee bleek genadeloos. Al op donderdag was er een waarschuwing afgegeven voor extreem hoge golven langs de kust van New South Wales en Victoria.
Massale reddingsacties
Dit weekend waren duizenden vrijwilligers en honderden professionele lifeguards actief. Sinds vrijdag zijn er minstens 150 reddingsoperaties uitgevoerd.
Het gevaar is nog niet voorbij, dus badgasten wordt aangeraden alleen te zwemmen op stranden waar lifeguards aanwezig zijn. Pearce benadrukt: “Zoek de plekken met rode en gele vlaggen – daar zijn de lifeguards.”
Fragiele paus Franciscus spreekt korte paasgroet uit in Vaticaan
Paus verschijnt op balkon ondanks gezondheidsproblemen
Vanaf zijn balkon op het Sint-Pietersplein in Rome liet paus Franciscus zich even zien om de traditionele paaszegen Urbi et Orbi te geven. Duizenden mensen waren aanwezig, maar het was lang onzeker of de paus, die flink met zijn gezondheid sukkelt, überhaupt zou opdagen.
Na een uitgebreide paasviering op het plein – versierd met prachtige Nederlandse bloemen, zoals elk jaar – kwam de paus in een rolstoel naar buiten. Hij sprak zelf maar kort, en een medewerker las de langere toespraak voor. Daarin werd onder andere gepleit voor een wapenstilstand in Gaza.
Moeilijkheden tijdens optreden
De 88-jarige paus, die eerder dit jaar een maand in het ziekenhuis lag vanwege onder meer een longontsteking, had duidelijk moeite met praten. Artsen hadden hem minstens twee maanden rust voorgeschreven, maar toch koos hij ervoor om vandaag voor de mensen te verschijnen.
Amerikaanse astronaut en Russische kosmonauten keren samen terug van ISS
Terugkeer na zeven maanden in de ruimte
Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn veilig teruggekeerd op aarde na een verblijf van zeven maanden in het internationale ruimtestation ISS. Hun Sojoez-capsule landde afgelopen nacht in de uitgestrekte steppe van Kazachstan. Het trio was sinds 11 september vorig jaar in de ruimte. Volgens NASA maakten ze in 220 dagen maar liefst 3520 rondjes om de aarde, goed voor een afstand van ruim 150 miljoen kilometer.
Samenwerking blijft ondanks politieke spanningen
Ook al staan de VS en Rusland op gespannen voet vanwege de oorlog in Oekraïne, de ruimtevaartorganisaties NASA en Roskosmos blijven samenwerken. Het ISS is een van de weinige plekken waar die samenwerking nog standhoudt. Toen Rusland Oekraïne binnenviel in februari 2022, leek het even alsof de samenwerking zou stoppen. Maar enkele maanden later tekenden beide partijen toch een nieuw akkoord voor gezamenlijke ruimtemissies.
Al tientallen jaren werken de twee landen samen in het ISS. Tegenwoordig vliegen Amerikaanse astronauten vaak mee met Russische Sojoez-capsules. Na de invasie dreigde Rusland aanvankelijk alle banden te verbreken en zelfs het ISS te laten crashen, maar gelukkig bleef de samenwerking bestaan.
Feestelijke terugkeer voor Amerikaanse astronaut
Voor NASA-astronaut Don Pettit was de terugkeer extra bijzonder: niet alleen was hij weer veilig op aarde, maar hij vierde ook nog eens zijn zeventigste verjaardag. Een mooie dag dus voor de ervaren ruimtereiziger!
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.