Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zondag 20 april, 2025 11:47

Article

Geen honderden maar 33 doden na scheepsramp in Congo

Dodental lager dan eerst gedacht

Eerder leek het alsof er honderden slachtoffers waren gevallen bij een schipbreuk in Congo afgelopen donderdag, maar de autoriteiten hebben het officiële dodental flink naar beneden bijgesteld. In plaats van 148 geborgen lichamen en nog eens honderd vermisten, blijken er nu 33 doden te zijn. De boot vloog in brand door een ontploffing van een kooktoestel en zonk vlakbij de stad Mbandaka.

Verwarring over aantallen

Volgens de burgemeester van Mbandaka was er veel onduidelijkheid over het aantal slachtoffers. Sommige lichamen die werden gevonden, bleken van eerdere rampen te zijn. Ook zat de boot minder vol dan eerst werd gezegd: niet 500, maar ruim 200 mensen waren aan boord. Er zijn 195 overlevenden geteld, waarvan 22 met ernstige brandwonden.

Veiligheid op het water blijft een probleem

In Congo is reizen per boot voor veel mensen noodzakelijk omdat er weinig goede wegen zijn. Helaas gebeuren er elk jaar zware ongelukken, vaak met tientallen doden tot gevolg. Deze ramp laat weer zien hoe gevaarlijk het vervoer over water kan zijn.

Bekijk origineel artikel

Hoge golven aan Australische oostkust kosten zes mensen het leven

Gevaarlijke omstandigheden leiden tot tragedies

De afgelopen dagen zijn er aan de oostkust van Australië zes mensen omgekomen door de ruwe zee. Het nieuwste slachtoffer is een visser die bij Sydney van de rotsen werd gesleurd. In New South Wales waait het flink, en reddingsdiensten noemen dit het “ergste” paasweekend in jaren.

Alle slachtoffers kwamen in het water terecht nadat hoge golven hen van de rotsen troffen. Gisteren verdronk er nog een visser aan de zuidkust, en op vrijdag verloor een 58-jarige man het leven in de haven van Wollongong. Diezelfde ochtend gebeurde er ook een ongeluk in Mosman, ten noorden van Sydney. Later die dag werd bij Green Cape een lichaam gevonden van een visser die eveneens door de golven werd meegesleurd.

Zoektocht naar vermiste man

In de buurdeelstaat Victoria wordt nog steeds gezocht naar een man die sinds vrijdag vermist is bij Phillip Island, in de buurt van Melbourne.

Waarschuwing van de autoriteiten

De autoriteiten dringen er bij mensen op aan om uit de buurt van de kust te blijven. “Als je toch gaat, check dan de waarschuwingen voor die plek. Of blijf gewoon weg – het is écht te gevaarlijk,” benadrukt de vicepremier van New South Wales.

Bekijk origineel artikel

Oekraïne meldt 59 Russische beschietingen ondanks beloofde wapenstilstand

Russen negeren eigen staakt-het-vuren

Volgens president Zelensky heeft Rusland zich niets aangetrokken van het zogenaamde staakt-het-vuren dat ze zelf afkondigden. Poetin had gisteren laten weten dat zijn troepen vanaf gisteravond 18:00 uur zouden stoppen met vechten, maar dat bleek maar een schijnvertoning. Al vroeg op paasochtend telde Oekraïne maar liefst 59 Russische beschietingen en vijf pogingen om aan te vallen langs het front.

Zelensky twitterde dat het Russische leger doet alsof ze meewerken, maar ondertussen gewoon doorgaat met aanvallen. “Ze proberen ons in te pakken met mooie woorden, maar ondertussen vallen ze aan waar ze kunnen,” schreef hij.

Waarom kondigde Poetin plots een staakt-het-vuren aan?

Het staakt-het-vuren kwam als een verrassing, maar volgens deskundigen heeft het alles te maken met Amerikaanse druk. De VS heeft de afgelopen maanden flink aangedrongen op vredesgesprekken, en Rusland zat in een lastig parket. “Poetin hield Trump eigenlijk een beetje aan het lijntje,” legde Rusland-expert Olaf Koens uit. “Maar de Amerikanen lieten weten dat hun gedrag op was. Dit staakt-het-vuren lijkt vooral een truc om de impasse te doorbreken.”

Zelensky wil best praten over verlenging – mits Rusland stopt

Zelensky reageerde sceptisch, maar zei wel open te staan voor een écht staakt-het-vuren. “Als Rusland serieus is, dan zijn wij bereid om het bestand te verlengen tot na de paasdag van 20 april,” stelde hij. Maar voorlopig lijkt het erop dat Moskou gewoon doorgaat met vechten, ondanks alle beloftes.

Bekijk origineel artikel

Torenvalkvrouwtje wacht nog op mannetje: is er nog hoop?

Boswachter Frans Kapteijns beantwoordt elke week natuurvragen van lezers. Stuur zelf ook je vraag in via [email protected]! In de nieuwste Stuifmail, die zaterdagochtend verscheen, gaat het onder andere over een spin die géén valse wolfspin is. En natuurlijk is er ook weer een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Luister ‘m hier!

Geen torenvalkmannetje in zicht: komt het nog goed?

Marga van de Ven heeft al vier jaar een koppel torenvalken in haar nestkast. Elk jaar vliegen er vier jongen uit – een groot succes! Maar dit jaar zit het vrouwtje al een tijdje alleen. Geen mannetje te bekennen. Marga maakt zich zorgen: komen er dit jaar wel jonkies?

Frans denkt van wel. De broedtijd van torenvalken loopt van april tot juli, en het is pas april. Er is dus nog tijd! Torenvalken hebben meestal maar één nest per jaar, en koppels blijven vaak jaren bij elkaar. Misschien is het oude mannetje er niet meer, en moet een nieuw mannetje het vrouwtje nog vinden. Dat kan even duren.

Frans hoopt dat Marga hem op de hoogte houdt. Of het nu lukt of niet – hij wil het graag weten!

Aziatische hoornaar of toch iets anders?

Edith van Dijk zag een wesp in haar serre, maakte er een foto van en liet ’m daarna vrij. Goed gedaan! Maar was het een Aziatische hoornaar?

Nee, het was een Duitse wesp – een koningin zelfs. Duitse wespen zijn, samen met gewone wespen, de bekendste wespen in Nederland. Soms worden ze limonadewespen genoemd. Het verschil tussen de twee soorten zit vooral in de kop:

  • Gewone wesp: een verticale streep die onderaan breder wordt (als een anker).
  • Duitse wesp: meestal drie stippen op de kop (maar die ontbreken weleens).

Duitse wespen bouwen net als gewone wespen papieren nesten, maar vaak op donkere plekken zoals zolders of onder de grond.

Is dit een jonge valse wolfspin?

Niels Geurtjens uit Meerlo (Limburg) vond een spin in zijn overkapping. Dacht hij aan een jonge valse wolfspin?

Frans denkt van niet. Het lijkt meer op een kraamwebspin (ook wel grote wolfspin genoemd). Vrouwtjes van deze soort dragen hun eitjes in een bolletje spinrag mee. Als de eitjes bijna uitkomen, maken ze een tentvormig web eromheen – vandaar de naam!

Mooie foto van de week

Marianne Wijten maakte een prachtige foto van een basterdzandloopkever in natuurgebied de Markiezaten bij Bergen op Zoom. Mooi werk!

Natuurtip: vogelexcursie in de Deurnese Peel

Zondag 27 april kun je mee met een vroege vogelwandeling in de Deurnese Peel. Onder leiding van een Peelgids ga je op zoek naar de blauwborst, een echte Peel-bewoner. En wie weet spot je ook reeën!

Praktische info:
– Tijd: Van halfnegen tot elf uur ’s ochtends.
– Locatie: Natuurpoort, Leegveld 8A in Deurne.
– Kosten: €8 per persoon (geschikt voor volwassenen).
– Reserveren: Verplicht, via deze link.
– Meer info: Website of bel 0495 – 641 497.

Bekijk origineel artikel

Zoveel paaseitjes moet je eten om een kilo aan te komen

Pasen en paaseitjes: een zoete verleiding

Pasen is niet compleet zonder chocolade-eitjes, ook al worden ze elk jaar duurder. Maar wist je dat elk paaseitje ongeveer 45 calorieën bevat? Eet je er 150, dan tik je niet alleen de weegschaal een kilo zwaarder aan, maar voel je je waarschijnlijk ook behoorlijk misselijk. Oh, en de kleur van het eitje maakt wel degelijk uit!

Waarom zijn paaseitjes zo verslavend?

Herkenbaar? Eén paaseitje leidt al snel tot tien. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, komt dat door hun slimme verpakking en formaat. “Ze zijn klein, makkelijk tussendoor te eten, en door de verschillende kleuren en smaken wil je ze allemaal proeven.” En laten we eerlijk zijn: overal staan schaaltjes vol, dus de verleiding is groot.

Hoeveel eitjes zorgen voor een kilo extra?

Om een kilo aan te komen, moet je zo’n 7000 calorieën extra binnenkrijgen. Reken maar uit: met 150 paaseitjes zit je daar al aan. Maar geen paniek—Seidell stelt ons gerust: “Eet je in een maand tijd 47 eitjes? Dan is dat maar 70 calorieën per dag extra. Zolang je niet een hele zak per dag wegwerft, hoef je je geen zorgen te maken.”

Pure chocolade: de beste keuze

Wil je iets gezonder snoepen? Ga dan voor pure chocolade (meestal de rode eitjes). “Die bevatten minder suiker en vet, en kunnen zelfs goed zijn voor je hart,” legt Seidell uit. Twee pure eitjes per dag? Geen probleem!

Minder paaseitjes dit jaar?

Door de stijgende chocoladeprijzen kopen veel Nederlanders dit jaar minder paaseitjes dan anders. Vier op de tien mensen geven aan bewust minder in te slaan. Betekent dit het einde van de traditie?

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl