Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zondag 20 april, 2025 07:39

Article

Twee mannen doodgeschoten in Duitsland – dader nog op vrije voeten

Schietincident in Bad Nauheim

Gisteravond ging het gruwelijk mis in Bad Nauheim, een stadje boven Frankfurt. De politie vond daar twee mannen dood bij een appartementencomplex, allebei met schotwonden. Het ziet ernaar uit dat één schutter verantwoordelijk is, maar de politie sluit niet uit dat er meerdere daders in het spel zijn.

Zoektocht naar de dader(s)

De politie heeft nog geen idee wie er achter de moorden zit. Ook over de slachtoffers en een mogelijk motief is nog niets bekend. Het gebied rond de plek van de misdaad is flink afgezet, en er werd zelfs een helikopter ingezet om de stad vanuit de lucht te doorzoeken.

Bekijk origineel artikel

Tataren in de Biesbosch bedachten sluwe list met poppen

De laatste weken van de oorlog

April 1945. De Tweede Wereldoorlog in Europa loopt op z’n eind, maar de strijd is nog lang niet voorbij. In Nederland loopt het front langs Moerdijk en Den Bosch. Boven de grote rivieren houden de Duitsers nog stand, terwijl de geallieerden steeds verder oprukken. Het Land van Heusden en Altena is een van de laatste bezette gebieden. De Duitsers hadden hier een belangrijke strategische positie, met plannen om terug te trekken richting Antwerpen. De streek tussen Werkendam en Dussen zat vol soldaten en geschut.

Aan de overkant van de Bergsche Maas groeide de geallieerde aanwezigheid. Eerder, in januari 1945, was het bij Kapelsche Veer nog een bloedige strijd geweest, zonder duidelijke winnaar. Daarna werd het rustiger, maar de spanning bleef.

Een bijzonder bataljon

In het voorjaar van 1945 werden de Duitsers zwakker. Grote aanvallen bleven uit, maar kleine patrouilles en infiltraties kwamen nog voor. In bezet Altena gaven de Duitsers niet op.

Een opvallende eenheid in dit gebied was het Ost-Bataillon, ook wel het Wolga-Tataren Bataljon genoemd. Deze groep van zo’n 500 man bestond uit voormalige Sovjetsoldaten die naar de Duitse kant waren overgelopen. Onder leiding van majoor Schermuly bewaakten ze vanaf november 1944 de Biesbosch.

De Biesbosch als smokkelroute

De Biesbosch was een perfecte plek om ongezien te bewegen. Verzetsstrijders, spionnen, deserteurs, ontsnapte geallieerden en vluchtelingen maakten er gebruik van. Zelfs Duitse patrouilles wisten soms onopgemerkt door te dringen. Deze ‘liniecrossers’ brachten vaak schokkende verhalen mee over de honger en terreur in bezet gebied.

Na een barre winter was er in 1945 een groot tekort aan voedsel. Zo’n 20.000 mensen stierven van de honger, en ziekten als tyfus braken uit. De Duitsers zagen dat het niet langer houdbaar was. Half april begonnen onderhandelingen tussen het verzet en de Duitse leiding, waaronder rijkscommissaris Seyss-Inquart. Om de hongersnood te bestrijden, mochten Nederlandse agenten met Duitse steun door de Biesbosch reizen om met de geallieerden te praten.

De list met de poppen

Ondertussen maakten de Duitsers – en ook de Wolga-Tataren – zich klaar voor een terugtocht. Maar hoe verstop je zo’n grote groep soldaten? Ze bedachten een sluwe truc: ze lieten kleermakers in Werkendam, Nieuwendijk en Kille uniformen maken… voor 300 poppen!

Deze nep-soldaten moesten de indruk wekken dat de posities nog bezet waren. Zo konden de echte troepen stiekem vertrekken. Militair historicus Jack Didden beschrijft dit in de Historische Reeks van het Land van Heusden en Altena.

De bevrijding komt dichterbij

De geallieerden kregen door dat er iets gaande was. Wachtposten hoorden explosies en vermoedden dat de Duitsers zich terugtrokken. Om zeker te weten wat er gebeurde, stuurden ze een patrouille de Biesbosch in.

Noord-Brabant was grotendeels al in de herfst van 1944 bevrijd, maar het Land van Heusden en Altena moest wachten tot mei 1945. Pas toen kwam ook hier de vrijheid.

Bekijk origineel artikel

Opnieuw protesten in de VS tegen Trumps beleid

In de Verenigde Staten zijn opnieuw demonstranten de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over het beleid van president Trump. Onder andere bij het Witte Huis in Washington, maar ook in steden als Chicago en New York, kwamen mensen bijeen. Ze beschuldigen de regering-Trump ervan de grondwet te negeren, vooral vanwege de harde aanpak tegen illegale migranten en het ontslaan van overheidsmedewerkers.

Veel demonstranten hadden protestborden bij zich met de naam Kilmar Abrego Garcia, een man uit El Salvador die volgens rechters ten onrechte werd gedeporteerd. Het Hooggerechtshof heeft de regering opgedragen hem terug te halen, maar tot nu toe gebeurt er niets. Garcia kwam als tiener illegaal de VS binnen, maar werd vorige maand opgepakt en teruggestuurd naar El Salvador, waar hij in een zwaarbewaakte gevangenis belandde.

Oorlogswet uit 1798 opnieuw ingezet

Trump maakt gebruik van de Alien Enemies Act, een oude wet uit 1798 die bijna nooit wordt toegepast. Hiermee werden vorige maand al 250 Venezolanen naar El Salvador gedeporteerd. Gelukkig heeft het Hooggerechtshof de regering gisteren opgedragen om voorlopig te stoppen met het uitzetten van Venezolanen in Texas.

VS-correspondent Sjoerd den Daas sprak deze week met de familie van een man die vanuit de VS naar dezelfde beruchte gevangenis in El Salvador werd gestuurd. In een aangrijpende video vertelt Nelson Suárez-Trejo het verhaal van zijn broer.

Ook protesten tegen Elon Musk

Naast de demonstraties tegen Trumps migratiebeleid, waren er ook weer protesten bij Tesla-dealers, gericht tegen techmiljardair Elon Musk. Hij leidt het Department of Government Efficiency (DOGE), dat flink snijdt in overheidsuitgaven, wat tot massale ontslagen heeft geleid.

Twee weken geleden vonden er zo’n 1.200 protesten plaats in het hele land, georganiseerd door vakbonden en maatschappelijke groepen onder de naam “Hands Off!”. Hoewel bij eerdere demonstraties honderdduizenden mensen meededen, lijkt de opkomst deze keer wat lager.

Bekijk origineel artikel

Pasen met een mix van wolken, zon en toenemende buien

Vandaag: Zon in het zuiden, later buien

Vandaag begint het in het zuiden en midden van het land lekker zonnig en droog. In het noorden is het eerst nog wat grijs, met hier en daar zelfs mist, maar ook daar komt de zon later tevoorschijn. Vanaf de middag wordt het in het zuiden wat bewolkter en kunnen er een paar buien vallen. Het noorden blijft vandaag nog het droogst en zonnigst. De temperatuur loopt op naar een prima 17 of 18 graden, en er staat bijna geen wind.

Vanavond schuiven de buien wat verder naar het midden en noorden van het land, terwijl het zuiden weer opklaart. In de nacht verdwijnen de buien naar het noorden en wordt het overal rustig, met hier en daar wat mist. Het koelt af naar 3 tot 8 graden.

Morgen: Meer buien, lokaal flink en onstuimig

Morgen begint het zuiden en midden weer met zon, terwijl het noorden nog wat bewolking houdt. Later op de dag krijgen we in het hele land meer wolken en neemt de kans op buien toe. Vooral in het binnenland kunnen er flinke buien vallen, met veel regen en zelfs onweer. Het westen blijft waarschijnlijk droger en zonniger. Het wordt tussen de 15 en 18 graden, en de wind blijft zwak.

Kortom: een wisselvallig Pasen, maar met genoeg momenten van zon en aangename temperaturen. Houd de Buienradar in de gaten voor de laatste updates!

Bekijk origineel artikel

Brand in oude school Gorinchem: rook trekt over de stad

Leegstaand schoolgebouw in brand

Vanmorgen brak er een flinke brand uit in een leegstaand schoolgebouw in Gorinchem, Zuid-Holland. Er kwam veel rook vrij, die over de stad trok. De brandweer waarschuwt omwonenden om ramen en deuren dicht te houden als ze last hebben van de rook.

Brandweer in actie

De brand werd rond 5.00 uur ontdekt in het oude schoolpand aan de IJsbaan. De brandweer rukte uit met onder andere een grootwatertransport om het vuur onder controle te krijgen. Omdat er veel rookontwikkeling was, kunnen mensen in de omgeving hier hinder van ondervinden.

Onderzoek naar schadelijke stoffen

Een speciale meetploeg van de brandweer controleert of er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. Hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl