
Recent Nieuws vrijdag 18 april, 2025 20:28
De discussie rond het recente overeenkomstige pakket
Na een lange onderhandelingsronde hebben PVV, VVD, NSC en BBB dit weekje eindelijk een akkoord gesloten over de voorjaarsnota. De partijleiders straalden uitbundig en noemden het resultaat “prachtig”. Maar wat denken de gewone burgers ervan? Volgens een enquête van het RTL Nieuwspanel blijkt dat maar weinig Nederlanders echt enthousiast zijn over deze deal. Slechts één op de tien mensen gelooft dat dit akkoord ons land aanzienlijk zal verbeteren. De meeste kiezers verwachten eerder dat er niets of nauwelijks iets verandert.
Als je het hebt over persoonlijke financiën, dan wordt de scepsis nog groter. Minder dan 5 procent van de respondenten denken dat ze zelf baat zullen hebben bij deze maatregelen. Gijs Rademaker, opiniepeiler bij RTL, legt uit: “Hoewel het kabinet zich heeft ingezet om specifieke groepen te steunen, zien veel kiezers geen echte verbeteringen meer in de toekomst. Het optimisme over de coalitie is bij veel mensen namelijk behoorlijk getaand.”
Ondanks alle plannen die bedoeld zijn om bepaalde groepen te helpen – zoals arbeidsongeschikten, sociale huurders en werkende Nederlanders – blijft de stemming tamelijk pessimistisch. Neem bijvoorbeeld de sociale huurders, die eigenlijk de grootste winnaars zouden moeten zijn door het bevriezen van hun huurprijs de komende twee jaar en een eventuele hogere huurtoeslag. Toch verwacht slechts 10 procent van hen dat ze daadwerkelijk beter af komen. Een kwart van deze groep denkt zelfs dat ze er juist nóg slechter aan toe zullen zijn. Zo zegt een huurder: “Ik krijg misschien een klein beetje extra, maar als alles om me heen duurder wordt, schiet ik er niks mee op.”
De laagste inkomensgroep is ook niet erg blij met de nieuwe regelingen. Slechts 7 procent denkt dat ze baat zal hebben bij de maatregelen, terwijl ruim een derde negatief staat tegenover de ontwikkelingen. “Een paar extra euro’s lost mijn energierekening niet op,” aldus een panellid.
Werkenden hebben hetzelfde gevoel. Veel van hen verwachten zelfs dat ze er financieel achterop zullen raken door de hogere inkomstenbelasting. “Ik heb meer gaan werken omdat ‘werken loont’, maar nu zie ik niks terug op mijn rekening,” klaagt een ander respondent.
Tenslotte vallen ouders met kinderen extra op door hun negatieve inschatting. Bijna de helft van hen verwacht dat ze er financieel minder goed voor staan door de wijzigingen in kinderopvang en het kindgebonden budget. “Het voelt alsof ik altijd opnieuw word teleurgesteld,” zegt een ouder.
In samenvatting blijft er veel scepsis bestaan, ook bij de groepen waarvoor het akkoord speciaal is ontworpen. De hoop dat het leven substantieel beter wordt, lijkt bij veel Nederlanders verdwenen.
De Kern van het Verhaal
NAC Breda heeft besloten om de kern van zijn technische staf te behouden voor de komende tijd. Het gaat erom dat de club een sterke band wil onderhouden met de mensen die al jarenlang bijdragen aan het succes van het team. Recentelijk zijn de contracten van assistent-trainer Tomasz Kaczmarek en keeperstrainer Gábor Babos verlengd, wat aangeeft dat NAC in hen blijft geloven.
Tomasz Kaczmarek is dit seizoen gestart als assistent van hoofdtrainer Carl Hoefkens, die zelf nog een heel lange verbintenis met de club heeft – tot 2027 om precies te zijn. Gábor Babos is al sinds een paar jaar actief binnen de club en speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de doelmannen. Ondanks dat het team zich momenteel in een lastige positie bevindt in de Eredivisie, staat technisch directeur Peter Maas erop dat het belangrijk is om alvast voor volgend seizoen te plannen.
“Ja, we hebben het druk met de strijd om te blijven staan in de Eredivisie, maar we willen ook zorgen dat alles goed is ingesteld voor de toekomst,” vertelt Maas op de officiële website van NAC. Hij benadrukt hoeveel waarde hij hecht aan de samenwerking binnen de huidige staf, inclusief fysiotherapeut Eddy Voeten, wiens contract eveneens is verlengd. “Iedereen werkt hard en dat zien we terug in de resultaten op het veld. Daarom is het logisch om deze mensen langer bij ons te houden.”
Na een pijnlijk datalek: hoe voorkom je dat het opnieuw gebeurt?
Een paar dagen geleden kwam er een flinke schok bij Fontys Hogescholen. Het bleek dat bestanden met supergevoelige informatie over studenten vrij toegankelijk waren voor iedereen die wat tijd en moeite wilde steken in het zoeken. En dit is al de tweede keer binnen een jaar! Ja, je las het goed: vorig jaar was er ook al een soortgelijk probleempje. Maar leren organisaties eigenlijk wel van hun fouten? En hoe pakken ze zoiets aan?
Een expert in cyberzaken, Tom Compaijen, laat weten dat hij het helemaal niet leuk vindt wat er nu weer is gebeurd bij Fontys. Vooral omdat het al eerder is voorgekomen. “Als je een keer zo’n gigantische blunder maakt, moet je echt alles controleren om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt,” zegt hij. Maar wat maakt dit lek extra pijnlijk? Nou, medische informatie – inclusief dingen zoals gegevens over mentale gezondheid – bleek ook openbaar te zijn. Dat is niet cool.
Compaijen raadt aan om dit soort gevoelige informatie ergens apart op te slaan, op een plek die superveilig is. Hij benadrukt dat er een speciaal beleid voor nodig is. Want ja, wie wil nou dat dit soort persoonlijke details online rondslingerden?
Maar hier is het echte vraagstuk: is dit probleem überhaupt oplosbaar? Volgens Compaijen valt daar wel wat over te zeggen. “Je kunt alles perfect doen, maar toch kan er iets misgaan. Vandaag werken de instellingen prima, morgen gebruikt iemand een dom wachtwoord of verliest iemand een USB-stick.” Hij noemt het ‘de vorige oorlog voorbereiden’: je focust je op wat er al gebeurd is, terwijl nieuwe bedreigingen altijd kunnen opduiken. Daarom is bewustzijn zo belangrijk. Tegenwoordig moeten mensen niet alleen weten hoe Word en Excel werken, maar ook begrijpen wat AI is en waar cybersecurity precies voor staat. En dat is… laten we eerlijk zijn: geen onderwerp waar iedereen dolgraag in duikt.
Wat de communicatie betreft, heeft Compaijen ook nog wat tips voor Fontys. De manier waarop ze het bericht hebben gebracht, is volgens hem te defensief. In plaats van te focussen op wat er technisch is gedaan, zou het beter zijn geweest om duidelijk te maken wat er fout ging, wie er door het lek beïnvloed wordt en wat ze nu gaan doen om het recht te zetten. Een titel als ‘Datalek bij Fontys: wat er misging, wie geraakt is en wat we nu doen’ had misschien meer impact gehad.
Zowel Fontys zelf als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt nu het incident. Tot nu toe is er nog niks bekend over de uitkomsten. Compaijen verwacht dat dit serieus wordt aangepakt. Zijn advies? Haal een gespecialiseerd team erbij om alles grondig na te kijken. Dit mag echt niet nog een keer gebeuren.
Vrijwillig vignet voor paden op de Veluwe: een verrassende omslag?
Sinds het begin van dit jaar hebben mountainbikers en ruiters de mogelijkheid om vrijwillig een vignet aan te schaffen voor het gebruik van de paden op de Veluwe. Hoewel het nog steeds niet verplicht is, zijn er al 43 vignetten verkocht in het eerste kwartaal. Dat klinkt misschien niet als veel, maar volgens Janna Brouwer van de VeluweAlliantie is het best verrassend dat zoveel mensen zich hebben aangesloten. De meeste vignetten werden namelijk door mountainbikers gekocht (39 stuks), terwijl ruiters en menners er slechts vier hebben afgenomen.
Het vignet kost voor mountainbikers 15 euro per jaar, terwijl ruiters en menners 60 euro neer moeten tellen. Interessant genoeg wordt er niet gestreng gecontroleerd of je wel een vignet hebt – iedereen mag gewoon gebruikmaken van de paden, met of zonder vignet. Dit initiatief loopt als een proefperiode van twee jaar, waarin wordt uitgezocht hoeveel geld er binnenkomt en wat dat betekent voor het onderhoud van de paden.
De reden achter deze actie? Er zijn te weinig middelen om alle recreatieve paden goed bij te houden, terwijl er steeds meer mensen komen fietsen en paardrijden. De VeluweAlliantie, een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen zoals grondeigenaren, gemeenten en natuurbeschermingsorganisaties, probeert hier een oplossing voor te vinden.
Janna Brouwer vertelt tegen Omroep Gelderland dat ze het niet zo vreemd vindt dat er zo weinig vignetten door ruiters zijn gekocht. “Het paardenseizoen moest nog echt op gang komen,” legt ze uit. Ze is echter blij met de enthousiaste reactie van de mountainbikers, ook al kan er met de opbrengst van minder dan 600 euro niet veel worden gedaan. “Elk beetje helpt, en de grondeigenaren krijgen ook financiële steun voor het onderhoud. Dit is gewoon een extra bijdrage.”
Volgens Brouwer reageren mountainbikers soms wat sceptisch op het idee van een vignet. Ze vragen zich af of er in de toekomst minder routes beschikbaar zullen zijn. “Ruiters en menners zijn daar minder bezorgd over. Zij weten al dat ze niet overal kunnen rijden waar ze dat graag zouden willen.” Het doel van het vignet is eigenlijk om ervoor te zorgen dat fietsen en paardrijden op de Veluwe blijft mogelijk. Want als de situatie onveilig wordt, kunnen grondeigenaren besluiten om bepaalde paden te sluiten.
In andere gebieden rond de Veluwe, zoals het Veluwezoom, zijn verplichte vignetten al ingevoerd voor mountainbikers. Natuurmonumenten verkoopt landelijk zelfs 30.000 vignetten per jaar. Als dit vrijwillige systeem niet voldoende opbrengst oplevert, ligt een verplichte invoering in de toekomst niet ver. Maar maak je geen zorgen: het onderhoud van de paden zal niet volledig afhangen van de verkoop van deze vignetten. Brouwer benadrukt dat er geen specifieke doelstellingen zijn. “We kijken gewoon of dit werkt,” zegt ze.
Toename Gelovigen in Nederland: Een Ommezwaai
Nou, dat is toch leuk nieuws! Voor het eerst sinds een hele poos – laten we zeggen: al een tijdje niet meer – zeggen er méér Nederlanders zelf dat ze bij een religieuze groep horen. Volgens recent onderzoek van het CBS (ja, die lui die alles tellen en met cijfers gooien) voelen 44 procent van de Nederlanders zich nu verbonden met een kerk, moskee of synagoge. Dat is een stijging vergeleken met vorig jaar, toen dit percentage nog 42 bedroeg.
Als je terugkijkt naar 2010, was er sprake van een flink hoger aandeel gelovigen: destijds waren er zelfs 55 procent Nederlanders die zich religieus noemden. Daarna ging het echter alleen maar bergafwaarts. Tot nu dus! Want wat blijkt? De neergang lijkt eindelijk te zijn gestopt.
Als je kijkt naar de verschillende geloofsovertuigingen, blijkt dat rooms-katholieken de grootste groep vormen, met 17 procent van de bevolking. Op de tweede plaats komen de protestanten, die voor 14 procent van de Nederlanders instaan. Moslims nemen de derde plek in met 6 procent. En dan heb je nog ongeveer 7 procent dat andere overtuigingen aanhangt. Interessant detail: jongeren tussen de 18 en 25 jaar blijken relatief weinig contact te hebben met religie; ruim twee derde van deze leeftijdsgroep zegt namelijk niet-gelovig te zijn. Hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans dat ze zich religieus voelen. Bijvoorbeeld bij de 75-plussers is ruim 60 procent gelovig!
En dan nog even iets over praktijk: van alle gelovigen gaat slechts een klein deel regelmatig naar een dienst. Maar wie doet het wel? Nou, meer dan de helft van de moslims bezoekt minimaal één keer per maand de moskee. Van de protestanten gaat iets minder dan de helft elke maand naar de kerk, terwijl bijna driekwart van de katholieken zelden of nooit een dienst bijwoont.
Experiment met vrijwillig vignet op de Veluwe levert onverwachte resultaten
Sinds begin van dit jaar hebben mountainbikers en ruiters de mogelijkheid om een soort “vrijwillige bijdrage” te betalen voor het gebruik van paden in het prachtige natuurgebied van de Veluwe. Wie had dat nou verwacht? In de eerste drie maanden zijn er maar liefst 43 vignetten verkocht, waarvan de meeste door mountainbikers werden aangeschaft. Volgens Janna Brouwer van de VeluweAlliantie is dit resultaat best verfrissend.
Het vignet kost mountainbikers 15 euro per jaar, terwijl ruiters en menners er 60 euro voor neertellen. Maar let op: het is echt vrijwillig! Je kunt ook zonder vignet gewoon over de paden rijden of fietsen. Dit experiment loopt voorlopig twee jaar, en dan kijken ze welke resultaten het oplevert. De opbrengst zal worden gebruikt om de kosten voor het onderhoud van alle paden aan te kunnen. Dat wordt steeds lastiger omdat er steeds meer mensen komen genieten van de Veluwe, terwijl de inkomsten niet mee groeien.
Brouwer vertelt tegen Omroep Gelderland dat het geen verrassing is dat er zo weinig vignetten door ruiters zijn gekocht. “Het paardenseizoen moet eerst nog goed op gang komen,” zegt ze. Toch zijn ze blij met de mountainbikers die hun portemonnee getrokken hebben, al kan je met 600 euro niet echt veel uitrichten. “Maar elke kleine bijdrage telt!” volgens Brouwer. Ze legt uit dat het vooral gaat om een compensatie voor de grondeigenaren, die ook geld ontvangen voor het onderhoud van de paden.
Mountainbikers reageren verschillend op dit nieuwe idee. Sommigen maken zich zorgen of er straks minder routes beschikbaar zijn als er minder geld binnenkomt. “Ruiters en menners lijken daar minder mee bezig,” zegt Brouwer. Zij zijn al wat meer gewend aan beperkingen wanneer het gaat om waar ze mogen rijden.
Volgens Brouwer is dit vignet belangrijk om ervoor te zorgen dat fietsen en paardrijden op de Veluwe blijft mogelijk. Want als er niet goed wordt onderhouden, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. En wie wil dat nou? Als dit vrijwillige systeem niet werkt, ligt er altijd nog de optie open om over te schakelen naar een verplicht vignet. Maar laten we eerst afwachten hoe het gaat.
In andere gebieden rond de Veluwe, zoals het Veluwezoom, bestaan er al verplichte vignetten voor mountainbikers. Natuurmonumenten verkoopt landelijk zelfs 30.000 vignetten per jaar. Voorlopig blijft dit echter een proefproject waarbij ze gewoon even uitzoeken of het werkt.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!