
Recent Nieuws donderdag 17 april, 2025 20:26
Leerlingen Almere geschokt door hardhandig politieoptreden na examenstunt
Examensfeer slaat om in chaos
Leerlingen van het Oostvaarders College in Almere keken hun ogen uit gisteren toen de politie met wapenstokken en tasers kwam opdraven na een uit de hand gelopen examenstunt. Wat begon als een onschuldige grap – compleet met een schuimkanon en het thema The Purge – eindigde in arrestaties en boze reacties. “Alles ging eerst prima, het was gewoon de gebruikelijke chaos,” vertelt een leerling. Maar toen iemand met afvalbakken begon te gooien, raakte een meisje gewond en verloor de school de controle.
Politie grijpt hard in
Docenten en conciërges probeerden de leerlingen naar buiten te sturen, maar dat lukte niet meteen. Toen de politie arriveerde, ging het volgens getuigen snel fout. “Ze kwamen meteen dreigend binnen en sloegen om zich heen,” zegt een scholier. Leerlingen die niet snel genoeg wegkwamen, kregen klappen met de wapenstok. Drie jongeren werden aangehouden omdat ze niet zouden luisteren. De politie verdedigt het optreden: agenten werden bekogeld en één raakte gewond.
“Dit was echt te ver gaan”
Veel leerlingen en ouders zijn woest. “Mijn zoon is geslagen zonder reden,” zegt een moeder. “Hier ga ik echt iets mee doen.” Ook de school schrikt van het incident en belooft onderzoek. Ondertussen pleit LAKS-voorzitter Puk Donken ervoor om examenstunts niet in de ban te doen. “Leerlingen houden zich het hele jaar aan regels, dus af en toe een beetje gek doen moet kunnen – mits het veilig blijft.”
Koning Willem-Alexander trapt Koningsspelen af in Roosendaal
Koninklijk bezoek aan basisschool De Vlindertuin
Het was een bijzondere ochtend voor de leerlingen van basisschool De Vlindertuin in Roosendaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen langs om de Koningsspelen officieel te openen. Met een vrolijke sfeer en veel enthousiasme werd het koninklijk paar ontvangen.
Gezellig ontbijten en fanatiek sporten
Na een warm welkom met handjes schudden en high-fives was het eerst tijd voor het koningsontbijt. De kinderen genoten van een gezond ontbijt, helemaal in lijn met het thema van de Koningsspelen. Daarna barstte het sportieve deel los. De koning en koningin deden actief mee en lieten zien dat ze nog best fanatiek kunnen zijn!
Koningsspelen: gezond en actief
De Koningsspelen draaien elk jaar om gezond eten, drinken en vooral veel bewegen. En dat was in Roosendaal niet anders. Met sport, spel en veel plezier werd het een geslaagde dag voor iedereen.
Trump zet Harvard onder druk: belastingvoordeel in gevaar
Harvard verliest miljarden en dreigt nu ook belastingvoordeel kwijt te raken
Donald Trump blijft de druk op Harvard opvoeren. Eerder bevroor hij al meer dan 2 miljard dollar aan overheidsgeld voor de universiteit, en nu dreigt ook een belangrijke belastingvrijstelling te verdwijnen. Daarnaast lopen buitenlandse studenten het risico hun visa kwijt te raken. Critici zien dit als een aanval op de academische vrijheid.
Al tijdens zijn campagne beloofde Trump harder op te treden tegen universiteiten vanwege hun standpunten over gender, ras en politiek. Nu hij weer president is, eist hij onder meer het schrappen van diversiteitsprogramma’s, minder rechten voor transgenderstudenten en een strengere aanpak van pro-Palestijnse protesten.
Om zijn eisen kracht bij te zetten, heeft hij al meerdere universiteiten financieel gestraft. Cornell verloor 1 miljard dollar aan overheidsgeld, Northwestern moest 790 miljoen dollar missen, en Princeton zag 210 miljoen dollar aan contracten verdwijnen. Columbia University voerde onder druk zelfs beleidswijzigingen door, zoals strenger toezicht op het Midden-Oostendepartement en een verbod op gezichtsbedekking bij demonstraties.
Harvard weigert toe te geven
Harvard heeft zich tot nu toe verzet tegen Trumps eisen. Volgens bestuursvoorzitter Garber heeft de overheid geen zeggenschap over hoe de universiteit haar onderwijs inricht. “Wij geven onze onafhankelijkheid niet op,” benadrukte hij.
Als reactie trok Trump deze week 2,2 miljard dollar aan financiering in en dreigt hij nu ook Harvard’s belastingvrijstelling in te trekken. Die bespaart de universiteit jaarlijks een half miljard dollar. Trump vindt dat Harvard die vrijstelling niet verdient als het “politieke propaganda en door terroristen geïnspireerde onzin blijft verspreiden.”
Dreigementen tegen buitenlandse studenten
Ook buitenlandse studenten, goed voor een kwart van de Harvard-populatie, lopen gevaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken eist dat Harvard voor 30 april uitleg geeft over beschuldigingen tegen internationale studenten, zoals intimidatie of het verstoren van colleges. De regering-Trump beschuldigt pro-Palestijnse demonstranten van antisemitisme en vindt dat universiteiten hen te veel ruimte geven.
Afgelopen weken zijn er al harde maatregelen genomen, zoals deportaties en intrekkingen van visa. Harvard zegt zich aan de wet te houden en verwacht dat de overheid dat ook doet. “Er moet bewijs zijn voor strafbare feiten, en iedereen verdient een eerlijke verdediging,” aldus een woordvoerder.
Trump’s financiële pressiemiddelen
Dit is niet de eerste keer dat Trump financiële middelen inzet tegen instellingen die hij als tegenstanders ziet. Eerder dwong hij advocatenkantoren al om gratis te werken onder dreiging van uitsluiting van overheidsopdrachten. Verschillende rechtszaken hierover lopen nog.
Of Harvard’s belastingvoordeel daadwerkelijk verdwijnt, moet nog blijken. De universiteit kan in beroep gaan tegen een eventueel negatief besluit van de belastingdienst.
Experts voorzichtig over mogelijk teken van leven op exoplaneet: ‘Geen hard bewijs’
Opwinding over mogelijke tekenen van leven
Voor wetenschappers die zich bezighouden met planeten en buitenaards leven is dit hét ultieme doel: bewijs vinden van leven buiten de aarde. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Cambridge denkt nu een stapje dichterbij te zijn. Ze hebben aanwijzingen gevonden voor gassen in de atmosfeer van exoplaneet K2-18b die op aarde vaak door levende organismen worden geproduceerd. Maar experts blijven voorzichtig. “Er kunnen ook andere verklaringen zijn,” zegt astrobioloog Inge Loes ten Kate. “Dit is geen onomstotelijk bewijs.”
Mediahype versus wetenschappelijke nuance
De Britse krant The Sun pakte flink uit met een kop als “De planktonplaneet: piepklein buitenaards leven op verre wereld”. Ten Kate zucht daar alleen maar over: “Precies wat we níét willen.” Want of er echt een oceaan vol buitenaardse algen op K2-18b zit? Dat is nog lang niet zeker.
Onderzoeksleider Nikku Madhusudhan noemt het wel “het sterkste bewijs ooit” voor biologisch activiteit buiten ons zonnestelsel. Hij speculeert zelfs dat we over tientallen jaren terugkijken naar dit moment als een doorbraak. Maar andere wetenschappers zijn kritischer.
Waarom is er nog zoveel onzekerheid?
Het probleem? K2-18b staat zo ver weg dat het licht er 124 jaar over doet om ons te bereiken. We weten weinig over de planeet, behalve dat hij groter is dan de aarde. “We hebben alleen een soort ‘vingerafdruk’ van de atmosfeer,” legt planeetonderzoeker Daphne Stam uit.
Sommigen denken dat het een waterwereld is, anderen vermoeden een gasreus zoals Neptunus of zelfs een planeet bedekt met lava. Zonder meer data is het gissen welke processen er precies spelen.
“Meer checks nodig”
Ten Kate benadrukt dat de metingen eerst door een onafhankelijk team gecontroleerd moeten worden. “Er zitten veel aannames in. Het is een fascinerende exoplaneet, maar je moet voorzichtig zijn met dit soort claims.” Ze vindt het jammer dat het nieuws nu al zo breed wordt uitgemeten, terwijl er nog zoveel vragen zijn.
Ze had liever gezien dat het onderzoeksteam eerst uitgebreid overlegd had met experts uit verschillende vakgebieden. “Waarom niet samen met biologen, geologen en astronomen alles grondig doordenken voordat je naar buiten treedt?”
Hoe nu verder?
Het eerste nieuws over K2-18b kwam al in september vorig jaar naar buiten. Toen twijfelden wetenschappers nog sterk aan de betrouwbaarheid van de metingen. Inmiddels is de kans op meetfouten verkleind, maar voor écht hard bewijs is nog veel meer zekerheid nodig.
Sterrenkundige Lucas Ellerbroek, die al sinds de ontdekking van de eerste exoplaneet in 1992 het veld volgt, begrijpt de opwinding maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen. “Zelfs als het leven is, duurt het nog tientallen jaren voordat we dat echt kunnen bevestigen.”
Er zijn trouwens nog meer interessante exoplaneten, zoals die in het Trappist-1-stelsel. De James Webb-telescoop gaat daar binnenkort naar kijken – dus wie weet wat er nog meer ontdekt wordt!
Sterkste aanwijzingen tot nu toe voor mogelijk buitenaards leven
Belangrijke ontdekking in verre planeetatmosfeer
Wetenschappers hebben een spannende vondst gedaan in hun zoektocht naar buitenaards leven. In de atmosfeer van een verre planeet, ver buiten ons zonnestelsel, zijn gassen gevonden die op aarde alleen door levende organismen worden geproduceerd. Dit noemen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge “de sterkste hints tot nu toe” op mogelijk leven elders in het universum.
De ontdekking werd gedaan met de krachtige James Webb-ruimtetelescoop en staat beschreven in The Astrophysical Journal Letters. Het gaat om de gassen dimethylsulfide (DMS) en dimethyldisulfide (DMDS), die op aarde vooral door bepaalde algen worden gemaakt. Dit zou kunnen betekenen dat de planeet K2-18b microbieel leven herbergt – maar de wetenschappers blijven voorzichtig.
Geen hard bewijs, wel veelbelovend
Hoewel de vondst veel stof doet opwaaien, benadrukt het onderzoeksteam dat ze geen buitenaardse wezens hebben gevonden. “Dit is een enorme ontdekking,” zegt astrofysicus Nikku Madhusudhan, die het onderzoek leidt. “Maar we moeten voorzichtig zijn. Het is een van de grootste wetenschappelijke vragen ooit, dus we moeten absoluut zeker zijn voordat we conclusies trekken.”
K2-18b is ongeveer acht keer zo groot als de aarde en ligt op zo’n 124 lichtjaar afstand – dat is ruim 1135 biljoen kilometer! De planeet bevindt zich in de zogenaamde “bewoonbare zone”, waar temperaturen vloeibaar water mogelijk maken. Eerder werd hier al waterdamp (2019) en later methaan en CO₂ (2023) gevonden.
Waar moeten we verder zoeken?
Als er ergens in ons zonnestelsel leven zou kunnen bestaan, dan is Europa, een maan van Jupiter, een veelbelovende kandidaat. Maar voor nu blijft K2-18b een fascinerend studieobject. Meer onderzoek is nodig om te bevestigen of hier echt leven mogelijk is.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.