
Recent Nieuws donderdag 17 april, 2025 07:38
Toename in behoefte aan basisvoorzieningen voor kinderen
Gisteren werd de Dag van de Kinderarmoede aangehaald, en daarbij kwam een rapport uit van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Daarin staat dat steeds meer kinderen hulp nodig hebben om aan hun basisbehoeften te komen, zoals fatsoenlijke kleren. Het verontrustende is dat dit niet alleen blijft bij grote dingen zoals een bed of een laptop, maar dat er nu vooral vraag is naar heel basale producten, zoals schoonmaakmiddelen of zelfs menstruatieproducten.
Volgens de gegevens die ze hebben verzameld, is er over de afgelopen vier jaar een stijging van 40 procent in de vraag naar deze soorten basisvoorzieningen. Hoewel er minder mensen onder de armoedegrens lijken te leven, neemt de vraag naar hulp dus wel toe. De reden hiervoor wordt toegeschreven aan de inflatie, wat de dagelijkse kosten voor gezinnen flink opdrijft. In het afgelopen jaar werden er bijna 37.500 kinderen geholpen, tegenover ruim 35.700 het jaar ervoor. Met dank aan donateurs en partners konden ze in totaal meer dan 118.000 aanvragen goedkeuren.
Een paar cijfers springen eruit: er is een enorme toename in de vraag naar persoonlijke verzorgingsproducten en schoolkosten voor basisonderwijs, terwijl andere dingen, zoals dagjes uit, minder worden aangevraagd. Kinderhulp richt zich op kinderen vanaf de geboorte tot en met 21 jaar oud. Vooral kinderen van elf en twaalf krijgen veel hulp. De provincies waarin de meeste kinderen geholpen worden zijn Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland.
Jacqueline Kremer-Duzijn van Kinderhulp zegt dat ze merken hoe groot de nood is. “Ondanks andere mogelijkheden zoals gemeentelijke regelingen of andere fondsen, blijft onze hulp essentieel,” aldus Kremer-Duzijn. Ze benadrukken dat kinderen nooit de dupe mogen zijn van armoede en roepen op tot actie. Bovendien waarschuwen ze voor de negatieve gevolgen zoals schaamte, stress en het risico op sociale uitsluiting.
Parkeerkosten bij Nederlandse en Belgische vliegvelden stijgen weer
Als je van plan bent om met de auto naar het vliegveld te gaan, moet je rekening houden met flink hogere kosten voor parkeren. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen opnieuw gestegen, en dat is niet het enige wat verandert. Soms loop je zelfs een half uur voordat je bij de terminal komt, en de shuttlebus is ook niet meer altijd gratis.
Een onderzoek door de website Vliegveldinfo.nl heeft zestien verschillende vliegvelden vergeleken die veel gebruikt worden door Nederlanders en Belgen. Volgens de resultaten zijn mensen die hun auto bij Schiphol parkeren de grootste kosten tegengekomen. De gemiddelde prijs voor een weekend (drie dagen) bedraagt nu 98,50 euro, terwijl een week parkeren (acht dagen) al snel 128,50 euro kan kosten. Dat is respectievelijk 6 en 7,50 euro duurder dan bij de vorige controle in de lente van dit jaar.
Als je kijkt naar andere vliegvelden, blijken Düsseldorf en Antwerpen iets duurdere opties te zijn als je een hele week wilt parkeren. Maar als je minder dagen blijft, kun je er vaak beterkoop uitkomen. Groningen Airport Eelde blijft de goedkoopste keuze, met tarieven van slechts 25 euro voor een weekend en 52,50 euro voor een week.
Gemiddeld gezien kost het nu 56 euro om drie dagen te parkeren, wat 1,90 euro meer is dan een jaar geleden. Voor een week parkeren betaal je gemiddeld 88 euro, terwijl dit vorig jaar nog 82 euro was.
Guus Wantia van Vliegveldinfo.nl adviseert reizigers om niet alleen naar de prijzen te kijken, maar ook naar de locatie van de parkeerplaats. “In sommige gevallen kan het wel een half uur duren om vanaf de parkeerplaats naar de shuttlebus te lopen, en daarna nog even busrijden naar de terminal,” legt hij uit. Bovendien is het gebruik van de shuttlebus tegenwoordig niet meer altijd gratis.
Volgens Wantia blijft de trend van stijgende parkeerkosten doorgaan, met name bij Schiphol. “Het lijkt alsof er geen grenzen zijn aan hoeveel ze de prijzen kunnen verhogen,” zegt hij. “Elke keer als je denkt dat het genoeg is, komen er weer nieuwe verhogingen.”
De Italiaanse premier als bemiddelaar: Meloni op zoek naar oplossingen in Washington
Nou, dat wordt een interessant bezoekje. Giorgia Meloni, de leider van Italië, stapt vandaag in het vliegtuig richting het Witte Huis om president Trump te ontmoeten. En ja hoor, dit gesprek draait vooral om die lastige importheffingen die Europa al maanden parten spelen. Maar waarom juist Meloni? Laten we even uitzoeken wat er speelt.
Waarom is deze ontmoeting zo belangrijk?
Meloni staat bekend om haar goede band met Trump, en dat komt nu goed van pas. Ze is namelijk de eerste Europese leider die sinds de pauze van die heftige Amerikaanse handelsheffingen bij Trump langsgaat. Op de agenda staat dus vooral die handelsoorlog die Trump heeft uitgelokt. Hoewel de meest extreme heffingen tijdelijk zijn gestaakt voor 90 dagen, blijven alle EU-landen – inclusief Nederland – nog steeds last hebben van een flinke standaardheffing van 10 procent. Dat is niet niks!
Daarnaast komt defensie ook aan bod. Italië probeert weliswaar zijn militaire budget op te krikken, maar het land haalt nog steeds niet de NAVO-norm waar Trump zo veel waarde aan hecht. Hij heeft al diverse malen laten doorschemeren dat bondgenoten die niet genoeg investeren in hun verdediging niet kunnen rekenen op Amerikaanse steun. Dus daar zal Meloni ook over moeten praten.
Wat maakt Meloni uniek in dit spel?
Tja, ze heeft nou eenmaal een ideologie die aansluit bij die van Trump. Als partijleider van Fratelli d’Italia, een populistische rechtse partij, was ze de enige Europese leider die begin dit jaar aanwezig was bij Trumps inauguratie. Trump noemde haar toen zelfs een “fantastische leider en persoon”. Daarbij blijft Meloni heel voorzichtig met het uiten van kritiek op Trumps soms grillige buitenlandse politiek. Toen hij eerder dit jaar een 20-procentheffing op alle EU-goederen aankondigde, reageerde ze bijvoorbeeld behoorlijk rustig. Ze zei toen dat paniekzaaiers veel meer schade aanrichten dan importtarieven. Slimme zet, hè?
Maar ondanks haar reputatie als populist, staat Meloni binnen de EU juist bekend als iemand die graag compromissen sluit. Dat maakt haar anders dan andere populisten zoals Viktor Orbán uit Hongarije of Aleksandar Vučić uit Servië. Door haar pragmatische benadering kan ze misschien net diegene worden die de EU redt uit deze handelscrisis.
Hoe zit het met haar relatie tot Europa?
Nou, laten we eerlijk zijn: Meloni heeft niet altijd de beste reputatie als fervent Europeaan. Ze omschreef de euro ooit als een soort “slavernij” en heeft openlijk gezegd dat ze de EU ten val wil brengen. In 2019 sprak ze zelfs op een ultraconservatief congres in de VS, waar ze zich fel uitsprak tegen Europese integratie. Dus ja, landen als Frankrijk en Duitsland – die traditioneel veel invloed hebben binnen de EU – zullen waarschijnlijk niet helemaal gerust zijn dat Meloni hen vertegenwoordigt.
Wat kunnen we verwachten van de onderhandelingen?
De EU zou bereid kunnen zijn om extra gas of andere grondstoffen te kopen van de Amerikanen, of zelfs de importheffingen op Amerikaanse auto’s af te schaffen. Het gaat er eigenlijk om om zo veel mogelijk vrij handelsverkeer te waarborgen. Want niemand wil dat dit conflict uitdraait op een jarenlange handelsoorlog die zowel Europa als de VS hard treft. Voor Nederland, dat zo afhankelijk is van internationale handel, zou dat zelfs een recessie kunnen betekenen.
Meloni heeft dus een enorme verantwoordelijkheid op haar schouders. Ze moet niet alleen de Italiaanse belangen behartigen, maar ook die van de rest van Europa. Slaagt ze daarin, dan kan ze haar positie binnen de EU flink versterken. Zoals politiek analist Lorenzo Castellani tegen Reuters zei: “Als zij deze onderhandelingen verlicht zonder Europa te straffen, komt ze er veel sterker uit.”
Ongeval op A12 eindigt fataal
Een man van 33 jaar heeft het niet overleefd nadat zijn auto vannacht botste met een vrachtwagen op de A12 bij Nieuwerbrug in Zuid-Holland. Het ongeluk gebeurde rond half één ’s nachts en de exacte oorzaak wordt nog uitgezocht door de politie. Gelukkig raakte de chauffeur van de vrachtwagen niet gewond.
Op het moment van het incident waren er wegwerkzaamheden aan de gang, waarbij meerdere rijstroken werden gemarkeerd met een rood kruis. Dit leidde tot een tijdelijke afsluiting van de weg tussen Nieuwerbrug en Woerden, met een omleiding voor automobilisten. Vanwege de nasleep van het ongeval bleef de rijbaan gesloten tot halverwege de ochtend, ergens rond kwart over vijf.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!