
Recent Nieuws woensdag 16 april, 2025 07:39
Vol stroomnet? Op afstand bedienbare dimmer bij zonnepark moet soelaas bieden
Het probleem: een overvol elektriciteitsnet
Het Nederlandse stroomnet kan de groeiende hoeveelheid zonne- en windenergie soms niet aan, vooral op piekmomenten. Steeds meer huizen en bedrijven stappen over op elektriciteit, terwijl het net daar nog niet helemaal klaar voor is. Op zonnige dagen, als bedrijven minder stroom verbruiken, raakt het net overbelast. Dit zorgt voor problemen: nieuwbouwhuizen krijgen soms geen aansluiting en bedrijven moeten hun werkwijze aanpassen.
De oplossing: een slimme dimknop voor zonneparken
Netbeheerder Stedin heeft een slimme oplossing bedacht: een op afstand bedienbare dimmer voor zonneparken. Tot nu toe kon de netbeheerder alleen vragen om zonneparken helemaal uit te schakelen bij overbelasting. Maar dat is zonde, want daardoor gaat veel duurzame energie verloren. Met de nieuwe dimmer kan de stroomtoevoer worden teruggeschroefd, bijvoorbeeld naar 80% van de normale productie. Zo blijft het park nog wel energie leveren, maar zonder het net te overbelasten.
Hoe werkt het?
De eigenaar van het zonnepark krijgt een vergoeding voor de stroom die niet wordt geproduceerd. De techniek is ook al toegepast bij een windpark in de Hoeksche Waard. Het eerste zonnepark met zo’n dimmer staat in Houten – geen toeval, want daar liggen opvallend veel zonnepanelen (bijvoorbeeld in boomgaarden). In Houten heeft de helft van de daken zonnepanelen, tegenover een derde in de rest van Nederland.
Meer dimmers op komst
Stedin wil dit jaar nog zo’n vijftig van deze dimmers plaatsen in Nederland. Andere netbeheerders volgen dit voorbeeld. Naast deze oplossing wordt er ook geëxperimenteerd met financiële prikkels om stroomverbruik te verschuiven naar rustigere momenten.
Hele nacht doorvergaderen, maar voorjaarsnota nog steeds niet rond
De vier coalitiepartijen (PVV, VVD, NSC en BBB) hebben de hele nacht doorgepraat over de voorjaarsnota, maar een akkoord is er nog steeds niet. Het overleg begon gisterochtend en ging tot diep in de nacht door. Vanmorgen rond 06.00 uur waren ze nog steeds bezig – en wanneer het klaar is, weet niemand.
Waarom duurt het zo lang?
Geen idee. De partijleiders, samen met minister Eelco Heinen (Financiën) en staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen, hebben bijna non-stop vergaderd. Alleen even onderbroken voor stemmingen in de Tweede Kamer. Premier Dick Schoof schoof gisteravond aan, maar ook dat bracht nog geen doorbraak.
Politiek verslaggever Marieke van de Zilver zei vanochtend: “De vogels fluiten al, maar op het ministerie van Financiën praten ze nog steeds. Een eind is niet in zicht.”
Deadline gemist, nieuwe druk
Eigenlijk wilden de partijen er gisternacht al uit zijn, maar dat lukte niet. Minister Heinen gaf aan dat ze nog tot donderdag de tijd hebben om de voorjaarsnota af te ronden. PVV-leider Geert Wilders hield het gisteren kort: “We proberen eruit te komen. Alles wat ik nu zeg, helpt niet.”
Wat willen de partijen?
De wisten lopen flink uiteen:
– PVV: Lagere huren en goedkopere boodschappen.
– VVD: Meer geld voor defensie en goedkopere kinderopvang.
– NSC: Betere WIA-uitkeringen (na recente fouten) en óók goedkopere kinderopvang.
– BBB: Extra geld voor infrastructuur, zoals regionale bus- en treinverbindingen.
De voorjaarsnota is een belangrijke update van de begroting, en deze onderhandelingen zijn een flinke test voor de samenwerking binnen de coalitie.
Criminelen graven tunnel naar juwelier en stelen miljoenen aan sieraden
Inbraak via zelfgegraven tunnel
Een groep criminelen heeft flink huisgehouden in een juwelierszaak in Los Angeles. Ze groeven een tunnel vanuit een leegstaand pand ernaast en wisten zo binnen te komen zonder dat iemand het merkte. Pas de volgende ochtend ontdekten medewerkers de ravage: een gat in de muur, leeggeroofde vitrines en twee gekraakte kluizen. De buit? Voor zeker 10 miljoen dollar aan juwelen, horloges en andere luxe spullen.
Wekenlang voorbereid
Volgens de eigenaren hebben de dieven waarschijnlijk wekenlang stiekem gewerkt om door dikke betonnen muren heen te komen. Toen ze eenmaal binnen waren, schakelden ze de beveiligingscamera’s uit en gingen ze rustig aan de slag. Geen alarm dat afging, geen haast – ze hadden alle tijd om de zaak leeg te halen.
Hollywood-achtige ontsnapping
Na de diefstal verdwenen de inbrekers gewoon weer via hun eigen tunnel. Buiten stond waarschijnlijk een vluchtauto klaar. De politie en de FBI zijn nu druk bezig met het onderzoek, maar tot nu toe is er nog niemand gepakt.
“Dit was serieus graafwerk,” zegt een politieagent tegen de Los Angeles Times. En dat was het zeker – deze dieven gingen niet over één nacht ijs.
Nederlanders en fietshelmen: een lastige match die misschien gaat veranderen
Waarom Nederlanders geen helm willen dragen
Nederland en fietsen horen bij elkaar, maar fietshelmen? Daar hebben we veel minder mee. We vinden ze onhandig, niet mooi en bijna niemand gebruikt ze. Toch wil minister Madlener van Infrastructuur dat daar verandering in komt. Uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL blijkt dat vorig jaar 74.300 fietsers op de spoedeisende hulp belandden, waarvan 48.900 met ernstig letsel. En dat aantal blijft stijgen.
Vandaag start de campagne “Zet ‘m Op”, die Nederlanders moet overhalen vrijwillig een helm te dragen. Gedragswetenschapper Inge Merkelbach van de Erasmus Universiteit denkt dat zo’n verandering mogelijk is, maar waarschuwt: “Het wordt een lang proces.”
De harde cijfers: waarom een helm nodig is
David Baden, arts op de spoedeisende hulp in Utrecht, ziet dagelijks de gevolgen van fietsongelukken. Bijna de helft (49%) van de slachtoffers heeft een botbreuk, maar er zijn ook veel gevallen van licht (13%) of ernstig hersenletsel (4%). Minister Madlener wil dat over tien jaar een kwart van de Nederlanders een helm draagt. Nu is dat nog maar 4%.
Gedragswetenschapper Merkelbach geeft aan dat verandering moeilijk is, vooral als iets diepgeworteld is in onze gewoontes. “Een helm is oncomfortabel, verpest je haar, en niemand anders draagt er een. Mensen willen niet opvallen.”
Hoe gaan we Nederlanders overhalen?
De strategie? Zelfovertuiging. Er komen acties waarbij mensen een helm kunnen uitproberen, en het design moet aantrekkelijker worden. Ook zijn er kortingsacties. De campagne richt zich eerst op ouders van jonge kinderen, forenzen en ouderen.
Ouderen (55+) vormen namelijk 41% van de fietsslachtoffers, vaak door e-bikes. Kinderen tot 11 jaar zijn ook een kwetsbare groep. Merkelbach: “Bij nieuwe fietsers, zoals kinderen, is het makkelijker om een helmgewoonte aan te leren.”
Wat vinden fietsers zelf?
In Utrecht, de fietsstad bij uitstek, rijdt bijna niemand met een helm. Willem (63) vindt een helm vooral onhandig: “Dan moet ik hem meenemen in de trein.” Erik (40) fietst met zijn dochtertje Noor, maar geen van beiden draagt een helm. “In Denemarken is het normaal, eigenlijk gek dat wij het niet doen.”
Lydia (28), opgegroeid in Schotland, draagt wél een helm. “Ik vind het een beetje dom dat Nederlanders het niet doen, vooral als ouders hun kinderen wel een helm opzetten, maar zelf niet.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.