Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws maandag 14 april, 2025 20:25

Article

Pro-Palestina demonstranten bezetten Maagdenhuis in Amsterdam, ME ingrijpt

Demonstranten bezetten UvA-hoofdkantoor

In Amsterdam hebben pro-Palestijnse activisten het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet. Tientallen mensen drongen het gebouw binnen, terwijl buiten op het Spui nog meer demonstranten zich verzamelden. De politie probeert de situatie onder controle te houden, maar er waren al wat opstootjes tussen agenten en betogers.

ME houdt toezicht op het Spui

De Mobiele Eenheid (ME) is inmiddels aanwezig op het plein voor het Maagdenhuis om de demonstranten op afstand te houden. Binnen zouden activisten de deuren hebben gebarricadeerd, waardoor personeel eerder vandaag het pand moest verlaten. Het is nog onduidelijk hoe het er nu precies aan toegaat in het gebouw.

Eisen van de demonstranten

De actievoerders willen dat de UvA alle samenwerking met Israëlische universiteiten stopzet. Ze eisen ook dat er geen nieuwe partnerschappen meer worden aangegaan met Israëlische instellingen.

Bekijk origineel artikel

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten Maagdenhuis in Amsterdam

Betogers eisen breken van banden met Israël

Een groep van ongeveer honderd pro-Palestijnse demonstranten, bestaande uit studenten en medewerkers, heeft het Maagdenhuis in Amsterdam bezet. Dit gebouw is het bestuurlijke hart van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De actievoerders willen dat de universiteit alle samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzet en geen nieuwe afspraken meer maakt.

De politie is op de hoogte van de situatie en ter plaatse, maar weet nog niet precies hoeveel mensen erbij betrokken zijn. Volgens de UvA ging het om zo’n vijftig personen die het gebouw binnenkwamen. “Ze zijn volledig gemaskerd, met sjaals, mondkapjes en zonnebrillen. We hebben geen idee wie ze zijn,” zegt een woordvoerder. De universiteit overweegt aangifte te doen wegens lokaalvredebreuk.

Medewerkers geadviseerd om te vertrekken

Mensen die normaal in het Maagdenhuis werken, hebben het advies gekregen om elders te gaan zitten. De UvA heeft recentelijk al besloten om tijdelijk geen studenten meer uit te wisselen met de Hebreeuwse Universiteit in Israël. Een adviescommissie waarschuwde dat de UvA anders indirect betrokken zou kunnen raken bij mensenrechtenschendingen in Palestijnse gebieden.

Maar voor de demonstranten is dit niet genoeg. Zij willen dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, niet alleen met deze specifieke instelling. Dat blijkt ook uit hun berichten op sociale media.

Bekijk origineel artikel

Auto’s in botsing op de A2: twee rijstroken dicht

Ongeluk op de A2 bij Best-West

Maandagmiddag was het raak op de A2 bij Best-West: meerdere auto’s knalden op elkaar. Door het ongeluk zijn de twee linkerstroken van de snelweg afgesloten, zo meldt Rijkswaterstaat.

Lange files en vertragingen

Als je rond vier uur onderweg was richting Eindhoven, kon je tussen Boxtel-Noord en Best-West flinke vertraging verwachten. De ANWB gaf aan dat er een file van zo’n 7 kilometer stond, met een extra reistijd van ongeveer 45 minuten.

Bergers aan het werk

Er werd direct een berger ingeschakeld om de beschadigde auto’s van de weg te halen. Hopelijk werd het verkeer daarna snel weer vlotgetrokken.

Bekijk origineel artikel

Mogelijk innameplicht statiegeld voor verkopers

Onderzoek naar innameplicht voor verkopers

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat bekijken of verkopers verplicht moeten worden om statiegeldblikjes en -flesjes terug te nemen. Er wordt ook gekeken of sapflessen straks statiegeld krijgen. Het doel? Meer flesjes en blikjes inzamelen. Een verhoging van het statiegeldbedrag zit er niet in, blijkt uit een evaluatie van de regeling.

Eerder lieten verkopers zoals bioscopen, kiosken en pretparken al weten niet blij te zijn met zo’n verplichting. Ze vinden wel dat er meer inleverpunten moeten komen, maar hebben allerlei redenen waarom zij zelf niet de aangewezen plek zijn.

Inzameldoelen nog niet gehaald

Producenten en importeurs moeten via hun organisatie Verpact zorgen voor voldoende inzameling en recycling. Maar ze halen de doelen nog steeds niet. Volgens Verpact lukt het pas in 2026 om 90% van de flessen en blikjes terug te krijgen. Nu zit het op ongeveer 78% voor flessen en 82% voor blikjes.

Staatssecretaris Jansen noemt de statiegeldregeling wel een succes, omdat er 70% minder flesjes en blikjes in het zwerfafval belanden. Toch moet het nog beter, zegt hij. Verpact moet er alles aan doen om de wettelijke norm te halen. Er komt mogelijk een verplichting voor extra inzamelpunten – nu zijn er ruim 5000, maar dat moeten er voor 1 januari 2027 minstens 5400 extra worden.

Hoe werkt het nu en wat verandert er?

Nu gaat de inzameling vooral via supermarkten. Het ministerie praat met winkels over hoe een bredere innameplicht kan werken zonder ze teveel te belasten. Misschien wordt het afhankelijk van de grootte van de winkel. Verpact denkt dat een innameplicht flink zou helpen.

Bovendien komt er vanuit Europa mogelijk een verplichting: als landen in 2029 niet minstens 90% van de plastic flessen en blikjes inzamelen, moeten verkooppunten ze verplicht terugnemen.

Statiegeld op sapflessen?

Er wordt ook gekeken of plastic sapflessen straks statiegeld krijgen. Sommige sapfabrikanten doen dit al vrijwillig. Zuivelflessen blijven waarschijnlijk uitgezonderd vanwege “praktische bezwaren”. Wel vallen zuivelblikjes wél onder de statiegeldregeling.

Bekijk origineel artikel

Auto’s botsen op A2 bij Best-West: twee rijstroken dicht

Chaos op de snelweg

Maandagmiddag was het raak op de A2 bij Best-West: meerdere auto’s knalden tegen elkaar aan. Door de botsing zijn de twee linkerstroken nu afgesloten, zo laat Rijkswaterstaat weten.

Lange files en vertragingen

Als je richting Eindhoven moet, kun je tussen Boxtel-Noord en Best-West flinke vertraging verwachten. De ANWB meldt dat er al een file van 7 kilometer staat, met zo’n 45 minuten extra reistijd.

Bergers aan het werk

Er is een berger ingeschakeld om de beschadigde auto’s weg te slepen. Hopelijk is de snelweg snel weer vrij, maar voor nu blijft het even uitkijken als je daar moet zijn.

Bekijk origineel artikel

Trumps dreigementen over chipheffingen zorgen voor onrust in Taiwan

Trump richt pijlen op Taiwanese chipindustrie

Na flink wat geruzie met China heeft Donald Trump nu Taiwan in het vizier. De Amerikaanse president heeft al jaren een hekel aan de afhankelijkheid van de VS van Taiwanese chips. Hij wil de “gestolen” chipindustrie terug naar Amerika halen, wat voor flinke spanningen zorgt in Taiwan. Voor het eiland gaat het namelijk om meer dan alleen geld—de chipindustrie is niet alleen de motor van hun economie, maar ook een belangrijke bescherming tegen Chinese dreiging.

Afgelopen weekend zei Trump eerst dat importheffingen niet voor chips zouden gelden, maar die opluchting duurde niet lang. Binnen een paar uur kondigde hij alweer aan dat er speciale maatregelen voor chips aan zitten te komen.

Waarom Taiwan’s chips zo belangrijk zijn

De chipindustrie is goed voor ongeveer 14% van Taiwan’s economie en maar liefst 40% van hun export. Het grootste deel van die productie komt van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), ’s werelds grootste maker van op maat gemaakte chips. Bedrijven als Apple, Nvidia en Intel kunnen niet zonder TSMC.

Vorige week dreigde Trump met een heffing van 100% op TSMC als ze niet meer zouden investeren in de VS. En dat terwijl TSMC al flinke beloftes heeft gemaakt: vorig jaar ging het bedrijf akkoord met een investering van 65 miljard dollar, en vorige maand kwam daar nog eens 100 miljard dollar bovenop. In de komende jaren bouwt TSMC vijf nieuwe fabrieken in de VS, goed voor 40.000 banen.

Waarom China en de VS Taiwan niet kunnen missen

Niet alleen de VS is afhankelijk van Taiwanese chips—ook Europa en China hebben er baat bij. ASML (Nederland) levert machines aan TSMC, en China is hun grootste afnemer. In 2023 kocht China meer dan de helft van alle chips die TSMC produceerde.

Toch is die afhankelijkheid voor China ook een probleem. Het land ziet Taiwan als een opstandige provincie en dreigt regelmatig met een invasie. Maar als China Taiwan binnenvalt, stort de chipindustrie in—en daarmee ook de Chinese economie.

Kritiek in Taiwan: “Kennis lekt weg”

Ook in Taiwan zelf zijn niet alle politici blij met TSMC’s investeringen in de VS. Oppositiepartijen beschuldigen de regering van toegeven aan Amerikaanse druk en waarschuwen voor kennislekken. Toch blijft de allernieuwste chiptechnologie voorlopig wel in Taiwan.

De Taiwanese president Lai probeert de spanningen te sussen. Hij wil een “win-win” voor zowel de VS als Taiwan en benadrukt dat hij de banden met Amerika wil versterken. Vandaag postte hij op X (Twitter) dat hij handelsrelaties in balans wil houden.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl