
Sport Nieuws zondag 13 april, 2025 15:32
Geoffrey Kamworor herleeft zijn marathonloopbaan in Rotterdam
De Keniaanse atleet Geoffrey Kamworor heeft in de marathon van Rotterdam laten zien dat hij weer terug is in topvorm. De kerel die eerder al twee keer de marathon in New York op zijn naam schreef (in 2017 en 2019), had het de laatste tijd niet zo makkelijk. Een paar jaar geleden werd hij tijdens een training aangereden door een motor, waardoor hij flink veel tijd kwijt was aan revalideren en last kreeg van blessures.
Tijdens een persconferentie na de wedstrijd zei Kamworor dat deze overwinning heel belangrijk voor hem was. “Het voelt super om eindelijk weer eens te winnen,” vertelde hij enthousiast. Hij gaf toe dat hij eigenlijk ook op een persoonlijk record hoopte, maar dat de wind hem een beetje parten speelde. “Na 35 kilometer heb ik besloten om gas te geven, gewoon om te zorgen dat ik als eerste over de streep zou komen.”
Met een eindtijd van 2 uur, 4 minuten en 33 seconden won Kamworor de marathon, wat nog net binnen zijn persoonlijke beste prestatie blijft. De vraag is nu of we hem later dit jaar weer op het wereldkampioenschap in Tokio kunnen verwachten. Hijzelf is er wel open voor, mocht hij geselecteerd worden.
Geoffrey Kamworor Triumfeert in Rotterdam
Zo is het gebeurd: de Keniaanse atleet Geoffrey Kamworor heeft de marathon van Rotterdam op zak gekregen. De 32-jarige, die al eerder indrukwekkende prestaties leverde door twee keer te winnen in New York (in 2027 en 2019), sprintte solo over de finishlijn op de Coolsingel. Zijn eindtijd van 2 uur, 4 minuten en 34 seconden was behoorlijk goed, maar niet genoeg om het parcoursrecord te verbreken dat sinds eergisteren nog steeds op naam staat van Bashir Abdi met 2:03:36.
Kamworor had het echter niet makkelijk. Aanvankelijk vormde een groepje van vier renners de kopgroep, inclusief de Ethiopiër Chala Regasa, Chimdess Debele en Kennedy Kimutai. Maar toen er ongeveer tien kilometer voor de boeg zat, begon Kamworor flink gas toe te voegen. Vier kilometer later moest zelfs zijn grootste concurrent, Regasa, de handdoek in de ring gooien.
Deze overwinning was niet verrassend, want Kamworor werd al verwacht als de grote favoriet. Andere topatleten zoals Abdi Nageeye en Bashir Abdi waren dit jaar niet aanwezig. Nageeye houdt zich momenteel bezig met voorbereidingen voor de marathon van Londen volgende week, terwijl Abdi geblesseerd is en dus vanaf de kant moest toekijken. Hij hoopte weliswaar dat zijn eigen record in gevaar zou komen, maar de omstandigheden – denk aan het weer – lieten dat helaas niet toe.
Suzanne Schulting gaat voor langebaanschaatsen bij de Olympische Spelen
Suzanne Schulting heeft besloten om zich te richten op het langebaanschaatsen in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Milaan. Ze maakte dit bekend via een verklaring van de schaatsbond KNSB. Voor veel mensen was dit een verrassing, want tot nu toe was ze vooral succesvol als shorttrackster. Maar hoe zit dat precies?
Schulting vertelde dat ze eigenlijk eerst had gehoopt om voor beide soorten schaatsen – langebaan en shorttrack – te kwalificeren voor Milaan. Maar na goed nadenken en overleg met verschillende experts kwam ze tot de conclusie dat dat niet echt haalbaar is. “Het past gewoon niet samen als je kijkt naar de planning, pieken en alle wedstrijden die er komen,” legde ze uit.
Vanaf het komende seizoen zal Suzanne trainen en wedstrijden rijden bij Team Essent, onder leiding van trainer Jac Orie. Ze nam deze beslissing nadat ze lang en breed had gepraat met Charles van Commenée, een ervaren sportbestuurder. Als drievoudig olympisch kampioene shorttrack had ze al een goede band met bondscoach Jeroen Otter, maar ze merkte dat ze minder klikte met zijn opvolger Niels Kerstholt.
“De gesprekken met Charles vond ik super waardevol,” vertelde Schulting enthousiast. “Het was fijn om mijn gedachten en wensen eens met iemand te delen die niet direct bij de schaatssport betrokken is.”
Comfort in de Cockpit: Het Belang van een Perfect Zitje in Formule 1
Nou, je zou denken dat zoiets simpels als een goed zitje niet echt een probleem hoeft te zijn voor een Formule 1-coureur. Maar volgens insiders zoals Tom Coronel en Robin Frijns is het absoluut cruciaal om alles precies op zijn plek te hebben. Stel je voor dat je in een auto zit die met halsbrekende snelheden over de baan scheurt en ineens voelt het alsof iemand een knietje tussen je benen geeft. Niet bepaald ideaal, toch?
Tom Coronel, die tegenwoordig analyses maakt voor Viaplay maar zelf nog steeds wat rondracet met Porsches, weet er alles van. Hij vertelt dat bij hem vroeger ook wel eens “een balletje” verkeerd heeft gezeten. Dat wil je echt niet meemaken tijdens een race! Vandaag, als de coureurs om 17.00 uur beginnen met de Grand Prix van Bahrein, zullen ze er vast extra op letten dat ze goed vastgesnoerd zitten.
Een week geleden was het al niet leuk voor RB-debutant Isack Hadjar tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Japan. Die arme jongen had last van een veiligheidsgordel die niet goed zat tussen zijn benen. Volgens Hadjar voelde het alsof hij een knietje kreeg waar je het echt niet wilt hebben. Jack Doohan van Alpine had het ook niet makkelijk. Na een flinke crash in de training zat hij na afloop van de race in Japan niet lekker in zijn stoel. Zijn lichaam was behoorlijk stijf geworden.
Coronel legt uit dat alles in een Formule 1-cockpit precies moet kloppen. De gordels moeten perfect passen, want als er iets scheef ligt, kun je enorm veel ongemak ervaren. “Het is alsof je wordt afgeklemd,” zegt hij. “En dat wil je echt niet als je met zo’n hoge snelheid racet.”
Robin Frijns, een Formule E-coureur die momenteel in Miami is, weet ook hoe belangrijk comfort is. Hij vertelt dat de G-krachten in een Formule 1-auto veel groter zijn dan in de Formule E. Als alles goed zit, drukken de gordels tegen je bekken, wat prima kan. Maar als er iets misgaat, merk je het meteen. Frijns denkt zelfs dat Hadjar na Japan waarschijnlijk een paar dagen slecht heeft gelopen.
Renger van Zande, die jarenlang lange afstandsraces heeft gereden, zegt dat het nu en dan voorkomt dat een gordel niet goed zit. Vooral tijdens snelle rijderswissels kan dat gebeuren. Maar je lost het gewoon op bij de volgende pitstop. Van Zande noemt dit soort problemen een ‘rookie mistake’. Hadjar had er beter op moeten letten en iets moeten doen toen hij het merkte.
Tom Coronel blijft redelijk begripvol. Hij vertelt een grappig verhaal over Pedro de la Rosa, een voormalige Spaanse Formule 1-coureur. Op een dag ontdekten de monteurs tijdens een raceweekend in Spa-Francorchamps dat er iets lekte onderaan de auto. Ze dachten eerst aan olie of remvloeistof, maar tot hun verbazing gaf Pedro toe dat hij degene was die had gelekt. Zo gaat dat soms als je voor een race liters drinkt!
Dus ja, een goed zitje is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van prestatie en veiligheid. En wie had gedacht dat zelfs topcoureurs af en toe last hebben van kleine, maar vervelende storingen?
FC Utrecht blijft op de hielen van Feyenoord na overwinning op FC Groningen
Zo te zien is het team uit Utrecht niet van plan om zijn voet van het gaspedaal te halen in de strijd om een plekje in de top 3. Na een stevige thuisoverwinning van 3-1 tegen FC Groningen, blijven ze in de race met Feyenoord voor dat prestigieuze derde podiumplekje. De Rotterdammers hadden al eerder laten zien wat ze waard waren door te winnen bij Fortuna Sittard, maar Utrecht liet duidelijk weten dat ze geen seconde verslapen.
Met nog een flinke vijf wedstrijden te gaan, zit er een behoorlijke spanning in de lucht. Het verschil tussen Feyenoord en Utrecht blijft netjes binnen de drie punten, wat de competitie extra spannend maakt. En dan had je ook nog eens die speciale sfeer in de Galgenwaard omdat het Legends Day was – een viering van de eerste KNVB-bekerzege van FC Utrecht veertig jaar geleden. Helaas viel er eerst een stilte over het stadion toen iedereen even stilstond om Leo Beenhakker, de legendarische oud-trainer die onlangs overleed, te herdenken.
Maar daarna ging het feest gewoon door! De spelers trokken hun retro-shirts aan en gaven alles op het veld. Al snel stond het 1-0 door een schot van Souffian El Karouani, die zijn kans greep nadat zijn vrije trap was tegengehouden door de muur. Tien minuten later kwam Yoann Cathline tot scoren na een wirwar in het strafschopgebied, wat de marge vergrootte naar 2-0. Groningen was hier niet blij mee, want ze meenden dat er een overtreding was over het hoofd gezien, maar scheidsrechter Edwin van de Graaf bleef bij zijn beslissing.
De gasten kregen echter zelf ook een doelpunt op hun naam staan door Stije Resink, die handig profiteerde van een afgeslagen kopbal. Maar voordat de rustpauze werd ingeluid, zorgde Sébastien Haller voor een prachtige goal met een hakschot. Zijn eerste in de Galgenwaard sinds zijn terugkeer dit seizoen? Dat maakte het moment alleen nog maar mooier!
In de tweede helft was het wat stiller aan het front. Adrian Blake probeerde nog wel wat leuke dingen te doen toen hij inviel, maar verder bleef het bij die drie punten voor Utrecht. Groningen kon niet echt een offensief starten, en zo liep de wedstrijd langzaam uit. Het publiek in de Galgenwaard kon er niets aan doen: ze waren dolblij dat hun ploeg weer dichterbij Europees voetbal kwam.
PSV Domineert Almere City FC, Maar Bosz Heeft Niet Alles Goed Vinden
Een avondje voetbal in het Philips Stadion kan soms een ware show opleveren, en zaterdagavond was dat precies wat er gebeurde. PSV liet zich niet tegenhouden door de uitdaging van Almere City FC en domineerde met een indrukwekkende 5-0 zege. Trainer Peter Bosz was helemaal tevreden over hoe zijn ploeg het veld op ging… nou ja, bijna.
Hij genoot zichtbaar van de manier waarop zijn spelers de tegenstander onder controle hielden, maar één moment deed hem even fronsen. Johan Bakayoko besloot om tijdens de wedstrijd een balletje achter zijn standbeen te spelen. Een leuk kunstje misschien, maar Bosz reageerde daar niet zo blij op. “Ik hou daar niet van,” bekende hij met een lachje. Hij had eerder dit seizoen al last gehad van dergelijke ‘gallery play’ van zijn ploeg, zoals die keer tegen Liverpool in de Champions League. Hoewel Bakayoko’s actie dit keer wat minder dramatisch was, vindt Bosz het gewoon niet nodig om de tegenstander zo te vernederen.
Maar goed, verder had Bosz alleen maar lof voor zijn speler. “Johan heeft hard gewerkt en laten zien wat-ie waard is,” zei hij enthousiast. De goal die Bakayoko scoorde? Volgens Bosz “geweldig”! En dat terwijl hij ook constant dreigend was.
De energie van het team was volgens Bosz de echte ster van de avond. De jongens gaven alles en maakten het leven van Almere City FC behoorlijk moeilijk. Met 34 schoten, waarvan meer dan de helft op doel, konden de toeschouwers genieten van een spectaculaire voetbalshow. Bosz: “We hebben veel kansen gecreëerd en zelfs een nog grotere uitslag had kunnen komen. Ik ben blij dat we geen tegendoelpunten incasseerden.”
Nu richt PSV zich op de volgende uitdaging: FC Twente in Enschede. Bosz is optimistisch: “Als iedereen zijn best doet, zijn we een topteam. We gaan naar Twente met vertrouwen.”
Een van de grote sterren van de avond was Ismael Saibari. De Marokkaanse middenvelder speelde alsof hij de baas van het veld was en scoorde zelfs twee keer. Bosz is dolenthousiast over hem: “Ismael heeft geweldige kwaliteiten. Hoe hij wegdraait, hoe hij zijn lichaam gebruikt… hij heeft kracht én snelheid.” En Saibari blijft ook zelf aan de slag. Hij praat met ervaren spelers als Luuk de Jong en Ivan Perisic om te leren uit hun ervaringen. Over dat te laat komen, wat hem eerder al een paar keer parten speelde? Dat is volgens hem nu echt afgelopen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!