
Recent Nieuws zaterdag 12 april, 2025 11:45
Natuurbrand LA waarschijnlijk veroorzaakt door ongebruikte stroomkabel
Hoe een ‘dode’ stroomlijn toch vuur kon veroorzaken
Een van de verwoestende natuurbranden die begin dit jaar uitbrak bij Los Angeles is waarschijnlijk ontstaan door een ongebruikte hoogspanningskabel. Volgens het energiebedrijf Edison kan een natuurkundig proces genaamd inductie ervoor hebben gezorgd dat er plotseling stroom en hitte ontstond in een kabel die niet eens meer in gebruik was.
De brand, die wekenlang woedde in de buurt van de Eaton-kloof (vlakbij Pasadena), kostte aan achttien mensen het leven en verwoestte bijna 10.000 gebouwen. Uit onderzoek blijkt nu dat er kort voor de brand een onverklaarbare stroompiek was in de kabels.
Verlengsnoer dat nergens op aangesloten was
Pedro Pizarro, de topman van Edison, legt uit dat de kabel eigenlijk “als een verlengsnoer was dat nergens op aangesloten zat”. Toch wekten naburige stroomlijnen via inductie genoeg energie op om vonken te veroorzaken. Beelden van de brand, die op 7 januari uitbrak, laten zien dat het vuur begon precies onder de hoogspanningsmasten van Edison.
Omwonenden klaagden Edison aan
De afgelopen maanden is Edison meerdere keren aangeklaagd door omwonenden die hun huizen kwijtraakten. Zij beschuldigen het bedrijf van slecht onderhoud aan de masten en kabels. Zo zouden sommige kabels niet goed geaard zijn, wat het risico op brand vergroot.
Kabels onder de grond: een dure oplossing
Om toekomstige branden te voorkomen, gaat Edison nu versneld hoogspanningskabels ondergronds aanleggen. Dat moet zo’n 240 kilometer aan kabels opleveren en kost naar schatting 750 miljoen euro. Om dit mogelijk te maken, heeft gouverneur Newsom tijdelijk milieuregels versoepeld, zodat bedrijven minder hindernissen hebben bij het begraven van de kabels.
Opnieuw terdoodveroordeelde geëxecuteerd door vuurpeloton in VS
Vijftien jaar stilte, nu tweede executie door vuurpeloton
Voor de tweede keer in korte tijd is in de VS een terdoodveroordeelde geëxecuteerd door een vuurpeloton. Mikal Mahdi (42) koos zelf voor deze methode, nadat hij veroordeeld was voor de moord op een politieagent. Het was de eerste executie door een vuurpeloton in South Carolina sinds 2010.
Hoe verliep de executie?
Drie vrijwilligers van de gevangenis vormden het vuurpeloton. Ze stonden op ongeveer vier meter afstand van Mahdi. Volgens verslaggevers sprak hij geen laatste woorden en keek hij niet naar de negen aanwezige getuigen. Binnen 45 seconden na het afdekken van zijn hoofd met een kap, klonken de eerste schoten. Mahdi schreeuwde het uit bij impact. Een wit doelwit op zijn borst werd door de kogels weggedrukt. Na controle door een arts werd hij binnen vier minuten doodverklaard.
Waarom kiezen terdoodveroordeelden voor een vuurpeloton?
South Carolina en Utah behoren tot de weinige staten waar een vuurpeloton nog een optie is. Eerder dit jaar koos ook Brad Sigmon (67) voor deze methode, uit angst dat een injectie of elektrische stoel een langzamer einde zou betekenen.
Dodelijke injecties zijn tegenwoordig de standaard, maar die methode ligt onder vuur vanwege mislukte pogingen. Soms wordt ook stikstof gebruikt, maar ook dat leidt vaak tot een pijnlijk lang sterfproces.
Parkeerchaos in Schijndel door Paaspop-bezoekers
Buurtbewoners gefrustreerd door volle straten
Tijdens het Paasweekend verandert de Bloemenwijk in Schijndel in een parkeerhotspot voor bezoekers van muziekfestival Paaspop. Omdat parkeren in de wijk gratis is, laten festivalgangers hun auto’s massaal achter tussen de huizen. Bewoners zitten daardoor met hun handen in het haar: hun eigen auto’s kunnen ze amper nog kwijt.
“Als je Paaspop kunt betalen, kun je ook gewoon voor een parkeerplek betalen,” zegt Petra, een van de geïrriteerde buurtbewoners. Martin uit de Tulpstraat herkent het probleem: “Alles staat vol. Als je wegrijdt, heb je bij terugkomst geen plek meer. Daarom pak ik tijdens het Paasweekend maar de fiets.”
Geen ruimte voor noodgevallen
Maar wat als je écht de auto nodig hebt? “Dan moet je buiten de wijk parkeren, want hier is geen plek,” legt Martin uit. Ook Petra merkt dat ze vastzit: “Zelfs boodschappen doen is een gedoe. Als je terugkomt, moet je ver lopen omdat alle plekken bezet zijn.”
Hoewel het festival maar drie dagen duurt, voelt dat voor de bewoners als een eeuwigheid. “Ik gun iedereen z’n feestje, maar de buurt hoeft daar niet de dupe van te worden,” vindt Petra.
Betaalde parkeerplekken genoeg
Er zijn alternatieven: bezoekers kunnen parkeren bij Autotron in Rosmalen of gebruikmaken van de zes hectare aan parkeerterreinen bij het festival zelf. “Maar blijkbaar is dat tientje voor parkeren te veel,” grapt Martin. “Dat scheelt weer twee biertjes.”
Carlo, een voormalige festivalganger, snapt de keuze voor gratis parkeren wel: “Vroeger stond je soms tot je enkels in de modder op de festivalparkeerplaats. Hier is het tenminste verhard én gratis.” Toch heeft ook hij last van de drukte: “Mensen parkeren voor garages en op stoepen. Als bewoner kom je nergens meer tussen.”
Handhaving lost weinig op
Hoewel er borden en hekken staan om de parkeerchaos te voorkomen, worden die volgens buurtbewoonster Bep “gewoon aan de kant gezet.” Handhaving is volgens Martin vooral overdag aanwezig, maar ’s avonds ontstaat pas echt de chaos. “Dan moeten alle auto’s weg, maar er komen ook taxi’s en lifters langs.”
De bewoners vinden het jammer dat festivalbezoekers de betaalde opties negeren. Petra heeft een simpel advies: “Laat je gewoon brengen of halen als je niet wilt betalen voor parkeren.”
Elly zag iets bijzonders, ook Frans staat voor een raadsel
Vreemd vogelgedrag in Boxtel
Elly Aarts uit Boxtel zag iets bijzonders bij Sparrenrijk. Elke avond bij zonsondergang verzamelden zich niet alleen spreeuwen, maar ook kauwen. Het opmerkelijke? De kauwen vlogen tussendoor! Elly vraagt zich af: doen ze dit om de spreeuwen te verstoren, of willen ze ze misschien zelfs opeten?
Boswachter Frans Kapteijns vindt het een interessante vraag, maar denkt niet dat kauwen op jacht zijn. Waarschijnlijk zijn beide groepen vooral bezig met hun eigen vluchtpatronen om roofdieren in de war te brengen. Toch blijft het een mysterie waarom ze zo door elkaar heen vliegen. Misschien hebben lezers een andere theorie?
Bekijk het filmpje van de spreeuwenformaties (link toevoegen indien beschikbaar)
Wandelende tak of staafwants?
Nancy Heymans dacht dat ze een wandelende tak had gevonden tijdens het uitlaten van haar honden. Maar Frans weet wel beter: het is een staafwants! Deze waterinsecten leven in stilstaand water en hebben een lange adembuis die op een angel lijkt.
Staafwantsen zijn sluwe jagers. Ze wachten doodstil tot er een prooi langskomt, grijpen ‘m met hun voorpoten (net als een bidsprinkhaan!) en zuigen ‘m leeg. Hopelijk heeft Nancy het beestje teruggezet bij het water!
Jonge merel op avontuur
Marian van Grinsven schrok toen er plots een vogel in haar berging zat. Ze dacht aan een vrouwtjesmerel, maar volgens Frans is het een jonge merel. Die lijken op vrouwtjes, maar zijn donziger en wat lichter van kleur.
Jonge merels kunnen nog niet goed vliegen en verstoppen zich vaak op de grond. Soms fladderen ze per ongeluk naar binnen – zelfs bij Frans in de keuken!
Waar zijn de koolmezen gebleven?
Hans Truijjers uit Tilburg mist de koolmezen in zijn tuin. Volgens Frans kan dit door bestrijdingsmiddelen komen, die de eierschalen van mezen broos maken én hun voedsel (insecten) laten verdwijnen. Ook kaalslag of te weinig groen in de buurt kan een rol spelen.
Geel beestje in de bloemenkuil
Corry Duindam vond een geel diertje bij het uitgraven van haar phlox. Haar app dacht aan een gele bosmier, maar Frans vermoedt een ritnaald – de larve van een kniptor. Deze kevers hebben een bijzondere truc: als ze op hun rug liggen, ‘knip’ ze zichzelf omhoog!
Wist je dit over de staafwants?
- Verwant aan de waterschorpioen, maar smaller.
- Leeft in stilstaand water tussen planten.
- Ademt via een buis die half zo lang is als z’n lijf!
Meer natuurvragen? Stuur ze naar [email protected]! 🌿
Eerste kennisdag voor post-covidpatiënten én hun naasten: “Gevolgen vaak heel groot”
Landelijke bijeenkomst voor post-covidpatiënten en hun omgeving
Vandaag vindt de eerste landelijke patiëntendag plaats voor mensen met post-covid in de Jaarbeurs in Utrecht. Mensen uit heel Nederland komen samen, en er is extra aandacht voor hun naasten – een groep die vaak vergeten wordt. “Er wordt veel gepraat over de impact op patiënten, maar ook voor hun omgeving kan het zwaar zijn,” wordt benadrukt.
De dag is georganiseerd door Long Covid Nederland, Patiëntenvereniging PostCovid NL en Kinderen met LongCovid. Het doel? Mensen informeren, verbinden en steun bieden in een rustige omgeving. Dat laatste is belangrijk, want veel post-covidpatiënten hebben last van overprikkeling. Daarom is er ook een livestream, zodat wie niet naar Utrecht kan komen, toch mee kan doen.
Susan (38): “Fysiek gaan lukt me niet”
Susan Huijbregts is één van de duizenden mensen met post-covid. Ze raakte besmet in 2022 en herstelde zo slecht dat ze begin 2023 thuis kwam te zitten. Nu wil ze graag naar de patiëntendag, maar fysiek aanwezig zijn is te zwaar. “Ik kijk via de livestream. Dan kan ik tussendoor rusten,” vertelt ze. “Zitten is pijnlijk, want ik ben recentelijk van de trap gevallen en heb mijn stuitje gebroken.”
Net als veel anderen ervaart Susan weinig erkenning voor haar klachten. “We weten er nog te weinig over. Het lijkt soms alsof de maatschappij niet wil denken aan de covid-periode,” zegt ze.
Ook naasten hebben het zwaar
Tijdens de patiëntendag is er speciale aandacht voor mantelzorgers, zoals partners of familieleden van post-covidpatiënten. Danny van Stam, mantelzorgconsulent en spreker tijdens het evenement, legt uit: “Mantelzorgers ervaren vaak ‘levend verlies’. Hun toekomstplannen veranderen drastisch, maar daar wordt weinig over gepraat.”
Hij ziet dat mantelzorgers zichzelf vaak vergeten. “Ze proberen alles alleen te doen, tot ze erbij neervallen. Sommigen krijgen zelfs fysieke klachten door de stress.” Ook zij krijgen te maken met onbegrip. “Hoe vaak horen ze niet: ‘Hij stelt zich aan, hij moet gewoon doorzetten’? Dat raakt hen diep.”
Susan hoopt op steun voor haar partner
Susan wil niet alleen zelf meer leren, maar hoopt ook dat haar partner nieuwe inzichten krijgt. “Hij werkt fulltime, sport en zorgt ook nog voor mij. Ik ben benieuwd naar een lotgenotengroep voor hem.”
De patiëntendag biedt een plek voor herkenning, informatie en steun – zowel voor patiënten als hun naasten.
Bekijk het verhaal van Esra (25) over haar ervaringen met post-covid:
Rechter staat nieuwe hoorzitting toe voor lagere straf Menendez-broers
Achtergrond van de zaak
Erik en Lyle Menendez, twee broers die in 1996 tot levenslang werden veroordeeld voor de moord op hun ouders, krijgen opnieuw de kans om te pleiten voor een lagere straf. De zaak was destijds een enorme media-aandachtstrekker omdat de broers beweerden dat hun vader, Jose Menendez (een succesvolle platenbaas), hen jarenlang seksueel had misbruikt. Volgens het Openbaar Ministerie ging het echter puur om geld: de broers zouden hun ouders hebben vermoord om sneller bij hun erfenis te kunnen.
De afgelopen jaren kwamen de broers weer in het nieuws door een populaire Netflix-documentaire. Sinds hun veroordeling hebben ze steeds geprobeerd hun straf te laten verlagen of zelfs een geheel nieuw proces af te dwingen.
Nieuw bewijs en politieke wending
Er zou nieuw bewijs zijn dat het verhaal van de broers ondersteunt, zoals een brief uit 1988 waarin Erik over het misbruik schreef. Ook heeft een voormalig artiest van het platenlabel van hun vader verklaard dat hij als tiener door Jose Menendez is misbruikt.
Vorig jaar leek het er even op dat de broers geluk hadden: openbaar aanklager George Gascón wilde hun straf laten herzien. Hij stelde voor om de levenslange celstraf om te zetten in 50 jaar, waardoor ze eerder voorwaardelijk vrij konden komen. Maar toen Gascón de verkiezingen verloor van Nathan Hochman, veranderde alles. Hochman trok het verzoek in en noemde de broers “onveranderd” – volgens hem hadden ze nooit volledig toegegeven wat ze hadden gedaan.
Toch een nieuwe kans
De rechter vond de argumenten van Hochman wel begrijpelijk, maar niet sterk genoeg om de broers helemaal geen kans te geven. Daarom komt er alsnog een nieuwe hoorzitting over een mogelijke strafverlaging. Wanneer die plaatsvindt, is nog onduidelijk. Ondertussen loopt er ook een apart verzoek van de broers voor een volledig nieuw proces.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.