
Sport Nieuws vrijdag 11 april, 2025 15:34
Justin Rose Tiptop Begin op de Masters
Nou, wat een start! De eerste dag van de US Masters in Augusta was een echte thriller. En wie zit er nu aan de leiding? Geen ander dan Justin Rose. Die kerel heeft het voor elkaar om met een ronde van -7 de boel te domineren. Super prestatie, hè? Hij ligt zelfs drie slagen voor zijn dichtstbijzijnde concurrenten, zoals Corey Conners, Scottie Scheffler (de titelhouder), en Ludvig Åberg.
En dit is niet zomaar een toevalstreffer voor Rose. Deze Engelsman heeft al twee keer eerder bijna dat befaamde groene jasje in handen gehad, maar werd toen tweede. Nu staat hij voor de vijfde keer aan kop na de eerste ronde, en daarmee verbetert-ie zelfs het record van golflengende Jack Nicklaus. Niet slecht, hè?
Hoe deed-ie dat nou? Nou, hij had slechts 22 putts nodig, wat echt indrukwekkend is. Weliswaar maakte-ie een bogey op de laatste hole, maar acht birdies maken dat meer dan goed. Voorafgaand aan het toernooi werden vooral Scottie Scheffler en Rory McIlroy als favorieten gezien. Scheffler, die al twee keer won, had een solide ronde met vier birdies en geen enkele bogey. Maar Rory, nou die begon weliswaar goed, eindigde na een dubbele bogey op de vijftiende en zeventiende hole op een teleurstellende 27ste plaats met par.
Onderwerp: Een Legendarische Dag voor Fred Couples en Bernhard Langer
Terwijl iedereen het over Justin Rose heeft, stal Fred Couples bij zijn veertigste deelname aan de Masters de show. De oude rot in het vak, die het toernooi al eens wist te winnen in 1992, speelde een geweldige ronde en komt uit op -1, dankzij een eagle op de veertiende hole. Dat plaatst hem knap elfde. Impressionant voor een 65-jarige, vind je niet?
Maar wacht, het wordt nog beter! Bernhard Langer, die dit jaar voor de 41ste keer meedoet – ja, LEES DAT NOG EENS – doet het ook weer fantastisch. De Duitser, die het toernooi in 1985 en 1993 won, staat op +2 en is 51ste. En dit is zijn laatste optreden op de Masters. Wat een manier om afscheid te nemen!
Jon Rahm, de winnaar van 2023, staat trouwens één slag achter Langer met +3. Maar wie let daar nou op als je naar deze legendarische spelers kijkt? Gisteren lieten ze allemaal zien dat leeftijd echt maar een getal is.
Lando Norris Domineert Eerste Training in Bahrein, Verstappen Zit Aan Zijlijn
Gisteren vond de eerste vrije training van de Grote Prijs van Bahrein plaats, en daar was Lando Norris echt het sterretje van. De jongen uit Engeland reed met zijn McLaren een super snelle tijd van 1.33,204 neer. Dat was net genoeg om voorop te staan, slechts een haartje voor Pierre Gasly in de Alpine en Lewis Hamilton die deze keer achter het stuur van een Ferrari zat.
Eén grote naam die ontbrak? Max Verstappen! Hij bleef aan de kant omdat de Red Bull-ploeg Ayumu Iwasa een kans gaf achter het stuur. De Japannse coureur deed er best wel lang over – bijna twee seconden trager dan Norris – maar het was tenslotte zijn kans om te leren. Yuki Tsunoda, die nu als teamgenoot van Verstappen rijdt sinds hun optreden in Japan, eindigde op de negende plek.
Maar dat waren niet alleen Verstappen en zijn ploeggenoten die aan de kant stapten. Ook Charles Leclerc (Ferrari), Fernando Alonso (Aston Martin) en George Russell (Mercedes) lieten anderen rijden. Het was duidelijk een dag om nieuwe talenten te laten blinken!
Eerbewijs aan een legendarische coach
In alle wedstrijden van de komende speelronde in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de halve finales van de KNVB-beker voor vrouwen zal er een stilte worden gehouden. Dit gebeurt om een eerbetoon te brengen aan de overleden voetbalicoon Leo Beenhakker. Het competitiebestuur heeft deze beslissing genomen. Vanaf vrijdag tot maandag wordt er flink gespeeld in zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie. De dameswedstrijden in de Eredivisie komen even op pauze omdat het nu om bekervoetbal gaat. Onlangs, op donderdag, is de gerenommeerde trainer Beenhakker overleden op 82-jarige leeftijd. Hij stond bekend om zijn indrukwekkende successen met clubs zoals Feyenoord, Ajax en Real Madrid, en was zelfs twee keer bondscoach van het Nederlandse elftal.
Anne Luijten wil het goed doen bij de marathon in Rotterdam
Zondag staat er een geweldige uitdaging voor Anne Luijten op het programma: de marathon van Rotterdam. Deze 31-jarige atlete heeft zich voorgenomen om niet alleen als snelste Nederlandse over de finish te komen, maar ook om binnen de beste tien te eindigen. Ze hoopt dat met een tijd van onder de 2 uur en 30 minuten dit doel haalbaar is. Hoewel ze nog ver van de vereiste tijd af staat om te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Tokio volgende maand, blijft haar droom om daarvoor te mogen starten heel actueel.
Tijdens een persconferentie van de NN Marathon Rotterdam vertelde Luijten openhartig over haar ambities. “Het liefst zou ik uiteindelijk naar Japan kunnen om Nederland te vertegenwoordigen,” zei ze enthousiast. Het is al haar zesde marathon, en ze begon pas drie jaar geleden serieus met deze lange afstand. Haar beste prestatie tot nu toe was in 2023, toen ze in Amsterdam een persoonlijk record vestigde van 2 uur, 26 minuten en 36 seconden.
Vorig jaar was het even lastiger voor haar. Op de internationale Spelen kwam ze als vijftigste over de streep, wat niet echt haar dag was. Na dat optreden moest ze ook wennen aan blessures, wat haar vorm belemmerde. Maar zoals ze zelf zegt: “Het was steeds goed, beter, best. Nu wil ik weer echt iets moois neerzetten.” Ze hoopt genoeg punten te verzamelen via de ranking om zo toch nog een ticket naar Tokio in handen te krijgen.
Waarom Gen Z de marathon gaat lopen door runfluencers
Je weet wel, die afstand waarbij je na 42,195 kilometer letterlijk en figuurlijk op je laatste ben. Je spieren protesteren, je ademhaling piept bijna uit elkaar, maar toch… Marathons zijn hipper dan ooit! De Rotterdamse editie was dit jaar in een mum van tijd uitverkocht – binnen twee uur waren er geen startbewijzen meer te bekomen. Vorig jaar nog duurde dat een weekje. Sterker nog, wereldwijd zien we dezelfde trend. In Parijs sloegen vorig jaar meer dan 54.000 mensen de finishlijn.
Volgens Liselot Bouman, hoofdredacteur van Runner’s World, is de groei in Nederland het afgelopen jaar gewoonweg explosief. “De stijging onder mannen was 60 procent, bij vrouwen zelfs 48 procent!” zegt ze enthousiast. En wie staan daarvoor in de frontlinie? Precies: Gen Z, de generatie tussen 1995 en 2010. Vooral jonge vrouwen lijken hierin te bloeien. Op Strava, een app waar hardlopers hun routes en prestaties delen, waren vorig jaar 20 procent van de Gen Z-marathonlopers vrouw en slechts 15 procent man.
Maar wat drijft deze generatie aan? Volgens Bouman hebben runfluencers hier een enorme rol in gespeeld. Ja, je hoorde het goed: hardloop-influencers. Deze social media rockstars laten op TikTok, Instagram en andere platforms zien hoe leuk hardlopen kan zijn. Ze stellen doelen, werken eraan en halen uiteindelijk de marathon als hoogtepunt. “Ze brengen niet mijn moeder aan het rennen,” zegt Bouman, “maar ze weten precies hoe ze de aandacht van Gen Z trekken.”
Een van die runfluencers is Emiel Berghout. Hij begon met hardlopen toen hij 31 was en staat nu al in de top van Nederland. “De marathon is uniek omdat je maar één keer per halfjaar echt goed kunt presteren,” vertelt hij. Berghout deelt veel filmpjes over zijn training voor de Rotterdamse marathon, die hij “de mooiste” noemt. “Vorig jaar hoorden mijn volgers me constant ‘Feyenoord!’ roepen terwijl ik langsrende. Dat was geweldig!” Maar het heeft hem ook verder geraakt. “Hardlopen heeft mijn leven veranderd. Ik heb gestopt met roken, mijn dagritme is beter en ik voel me honderd procent gezonder.”
Ook Mikky Keetels, een 26-jarige marathonloper, ziet de voordelen. Ze begon met hardlopen als borrelactiviteit bij haar studentenvereniging, maar tegenwoordig traint ze zes tot zeven dagen per week. Haar uiteindelijke doel? De Olympische Spelen van 2028 bereiken. “Daarvoor moet ik een tijd van ongeveer 2.26 neerzetten, denk ik.”
Natuurlijk zijn er ook influencers die minder serieus trainen. “Sommigen doen het vooral om lifestyleproducten aan te prijzen of om marketingdoeleinden te behalen,” zegt Bouman. Maar dat heeft ook zijn gevaren. “Ze geven soms tips over schoenen, voeding of trainingen die niet kloppen. Als mensen die overnemen, kunnen ze blessures oplopen.” Een ander risico is dat mensen zonder voldoende training een marathon aangaan. Louis Delahaije, trainer van Abdi Nageeye, waarschuwt dringend: “Als je niet goed bent voorbereid, loop je enorm risico op blessures en spierschade. Train eerst drie maanden om een uur achtereen hard te kunnen lopen, en daarna pas nog eens drie maanden specifiek voor de marathon.”
Dus als je de marathon in je bucketlist hebt staan, wees dan slim: luister naar de juiste adviezen en bereid je goed voor!
De Kasseien van Noord-Frankrijk: Is Pogacar Paré voor de Hel?
Stel je eens voor: je fietst over een weg die niet bepaald is ontworpen om erop te fietsen. In plaats van glad asfalt liggen er oneffen kasseien, soms spekglad van de regen of onzichtbaar door het stof. Dit is wat wielrenners tegenkomen in één van de meest gevreesde wedstrijden ter wereld: de Parijs-Roubaix. En wie rijdt er dit jaar? Niemand minder dan Tadej Pogacar, de regerend Tourwinnaar en wereldkampioen.
Pogacar heeft bijna alles al gewonnen, maar deze legendarische koers? Nee, daar heeft hij nog geen voetnoot in geschreven. Zondag staat hij voor het eerst aan de start van de 259 kilometer lange “Hel van het Noorden”. Maar waarom doet hij dit eigenlijk? Renners zoals hij, die zich normaal gesproken op de Tour richten, blijven vaak ver uit de buurt van deze chaotische ren. Greg LeMond was zelfs de laatste Tourwinnaar die het waagde, en dat was eind jaren ’90. Waarom? Nou, omdat het gevaarlijk is! Maar volgens oud-winnaar Niki Terpstra is het ook zo dat andere klassiekers net zo’n risico met zich meebrengen. “Het is supercool dat hij het doet,” zegt Terpstra.
Als je nog nooit op kasseien hebt gefietst, wees dan niet verbaasd als je merkt hoe lastig het is om je fiets onder controle te houden. De scheef liggende keien laten je wielen alle kanten op schieten. En als het regent? Dan wordt het een glibberige achtbaan. Als het droog is? Dan word je ogen verblind door het stof. Het is een constante uitdaging voor renners en hun materialen.
Maar Pogacar kijkt ernaar uit. Hij wil meer dan alleen de Tour winnen; hij wil zijn naam ook zien staan in de annalen van de vijf wielermonumenten. Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Lombardije heeft hij al in zijn collectie. Milaan-Sanremo en Roubaix nog niet. “Ik heb geen idee of ik kan winnen,” zegt hij eerlijk, “maar ik ga het proberen.” En hij heeft al een paar tips opgedaan. Twee keer reed hij de juniorenversie van de race, en vorig jaar liet hij zien dat hij ook op kasseien kan aanvallen. Op een trainingsrit op een van de zwaarste secties postte hij zelfs recordtijden op Strava.
Terpstra denkt dat Pogacar het prima kan doen, ondanks dat lichtere renners zoals hij soms meer stuiteren over de oneffenheden. Maar met moderne banden en comfortabele fietsen maakt dat minder uit. En let’s face it: als Bernard Hinault het kon, kan Pogacar het ook!
Natuurlijk zal hij het niet makkelijk hebben. Mathieu van der Poel is al twee jaar op rij de sterke man van de race, en hij lijkt niet bang voor niets. Kan Pogacar hem verslaan? Dat moeten we zondag zien.
En wat de vrouwen betreft: Nederlandse rensters hebben inmiddels bijna elke belangrijke wedstrijd op hun naam staan, behalve Roubaix. Marianne Vos hoopt dit jaar te veranderen, terwijl Lotte Kopecky, de Belgische wereldkampioen, haar positie probeert te verdedigen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!