Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws vrijdag 11 april, 2025 18:29

Article

Minister Eddy van Hijum boos over uitgelekte pensioenbrief en doet aangifte

Aangifte na uitgelekte kritische brief

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangifte gedaan omdat een interne brief van hem over pensioenplannen is uitgelekt. De minister is flink pissed off over het lek, vooral omdat het om een gevoelig onderwerp gaat. In de brief uitte hij stevige kritiek op een voorstel van NSC en BBB om een referendum te houden over de overgang naar een nieuw pensioenstelsel.

“Ik word er ziek van”

Van Hijum liet duidelijk merken dat hij klaar is met alle interne lekken. Voor de ministerraad zei hij: “Ik moet eerlijk zeggen: ik word er echt ziek van.” Volgens hem verpest het gelek de samenwerking en het vertrouwen tussen ambtenaren en bewindslieden. Premier Dick Schoof heeft zich de laatste tijd ook vaker geërgerd aan dit soort lekken.

NSC en BBB passen voorstel aan

De minister wilde niet inhoudelijk ingaan op de uitgelekte brief, maar benadrukte wel dat NSC en BBB hun plannen inmiddels hebben aangepast. Daar zal hij later op reageren.

Bekijk origineel artikel

Hoe dichtbij is Iran bij een kernbom?

Iran staat op de drempel van kernwapens

Er gaan steeds meer stemmen op dat Iran binnenkort kernwapens zou kunnen hebben. Het land ontkent stellig dat het aan een atoombom werkt, maar volgens experts is dat precies wat er gebeurt. “Iran heeft de grens bereikt,” waarschuwen deskundigen. Binnenkort gaan de VS en Iran weer om tafel zitten voor gesprekken over het nucleaire programma – voor het eerst in jaren.

De onderhandelingen vinden plaats in Oman, een land dat vaker als bemiddelaar optreedt tussen deze twee vijanden. De relatie tussen de VS en Iran is flink verzuurd, vooral door dreigementen van voormalig president Donald Trump. Hij liet eerder weten Iran aan te vallen als het land niet meewerkt aan een nieuwe deal.

Het was Trump zelf die jaren geleden de vorige nucleaire deal (de zogenaamde Irandeal) opblies. Die overeenkomst moest voorkomen dat Iran kernwapens zou maken, in ruil voor het opheffen van sancties. Sinds die deal van tafel is, gaat Iran juist harder dan ooit door met uranium verrijken.

Hoe gevaarlijk is de situatie nu?

Iran kan inmiddels uranium verrijken tot 60% zuiverheid – vlakbij de 90% die nodig is voor een kernwapen. Dat zei Rafael Grossi, de baas van atoomwaakhond IAEA, eerder. Ter vergelijking: onder de oude deal mocht Iran maar tot 3,67% verrijken.

“Het land heeft nu alles in huis om snel een bom te bouwen,” zegt Kelsey Davenport van de Arms Control Association. Uranium is nodig voor kernenergie, maar ook voor kernwapens. Voor energie is 3-5% zuiverheid genoeg, voor een bom is minstens 90% nodig.

Volgens Davenport kan Iran in een paar dagen genoeg uranium verrijken voor zes bommen. Het daadwerkelijk bouwen van een werkend kernwapen duurt langer – experts schatten tussen een halfjaar en een jaar. Daarna moet Iran nog een kernkop maken en die op een raket monteren.

Kan een aanval het programma stoppen?

Iran heeft meerdere nucleaire faciliteiten, sommige diep onder de grond. Plekken zoals Fordow en Natanz zijn zwaar beveiligd en moeilijk aan te vallen. Bovendien mag het IAEA al een tijdje niet overal meer komen, dus niemand weet precies hoe ver Iran echt is.

Zelfs als de VS of Israël de faciliteiten zouden bombarderen, lost dat weinig op, zegt expert James Acton. “Kennis kun je niet kapotmaken. Iran bouwt het programma gewoon weer op, maar dan nog beter verstopt.”

Waarom houdt Iran dit vol?

Volgens correspondent Pepijn Nagtzaam zegt Iran zelf geen bom te willen, maar gebruikt het het programma als drukmiddel. “Ze zeggen: als jullie ons aanvallen, dan moeten we wel.” Het regime wil vooral van de zware sancties af, die de bevolking hard raken.

Een militaire aanval op Iran is riskant, waarschuwt Nagtzaam. “Dan krijg je een oorlog die uit de hand kan lopen.”

Bekijk origineel artikel

Heineken-bieren tijdelijk niet te koop bij Jumbo door prijsruzie

Jumbo boycot Heineken vanwege prijsconflict

Populaire bieren zoals Amstel, Birra Moretti en Desperados zijn momenteel moeilijk te vinden bij Jumbo. De supermarktketen heeft besloten om deze Heineken-producten tijdelijk niet meer in te kopen, omdat de onderhandelingen over de prijzen vastlopen.

Heineken laat weten dat ze al jaren goed samenwerken met Jumbo, maar dat de supermarkt nu zelf heeft gekozen om een deel van hun bieren uit de schappen te halen. “We zijn nog steeds in gesprek over de samenwerking voor 2025,” zegt een woordvoerder.

Vaker problemen met leveranciers

Dit is niet de eerste keer dat Jumbo ruzie heeft met een leverancier. Begin dit jaar waren koffie van Douwe Egberts en thee van Pickwick ook al eens uitverkocht omdat Jumbo de prijzen te hoog vond. Toen trok de leverancier uiteindelijk aan het langste eind, en kwamen de producten weer terug.

Supermarkten kunnen niet zonder A-merken

Peter ter Hark, een supermarktexpert, legt uit dat grote merken zoals Heineken onmisbaar zijn voor supermarkten. “Het lijkt soms niet veel op te leveren, maar als je deze producten niet verkoopt, lopen klanten weg naar de concurrent. En dat wil je als supermarkt juist voorkomen.”

Bekijk origineel artikel

Artsen slaan alarm over onveilige situaties op Rotterdamse opvangboot

Gevaarlijke leefomstandigheden voor statushouders

Artsen en verpleegkundigen trekken aan de bel over de erbarmelijke omstandigheden op de opvangboot Silja in Rotterdam. In een interne brief, die door de NOS is ingezien, beschrijven ze hoe de situatie op het schip uit de hand loopt. Het medisch team roept het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) op om de opvang daar af te bouwen. Ze noemen het schip een “snelkookpan” waar vooral kinderen en vrouwen niet veilig zijn.

Geweld, misbruik en slechte hygiëne

Uit de brief blijkt dat kinderen op de boot te maken krijgen met fysiek en verbaal geweld. Ouders zijn vaak te uitgeput om goed toezicht te houden, en er zijn zelfs vermoedens van misbruik onder kinderen. Vrouwen voelen zich onveilig en houden soms de wacht voor elkaar om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden. Ook worden minderheidsgroepen, zoals christenen en alawieten uit Syrië, lastiggevallen.

Daarnaast zijn er grote problemen met hygiëne. Besmettelijke ziektes zoals schurft, griep en tuberculose verspreiden zich snel, en er is weinig controle over. Artsen maken zich ook zorgen over signalen van radicalisering, zoals een gemelde IS-vlag aan boord.

Overvol en ongeschikt voor lang verblijf

De Silja werd oorspronkelijk bedoeld voor maximaal 1000 mensen, maar inmiddels wonen er zo’n 2000 statushouders, waaronder bijna 400 kinderen. De hutten zijn piepklein (ongeveer 2×3 meter) en vaak zonder ramen. Het COA erkent dat de boot niet ideaal is, maar zegt dat er simpelweg te weinig opvangplekken zijn in Nederland. Ze werken wel aan verbeteringen, zoals extra hygiënevoorlichting en activiteiten voor kinderen.

Oproep tot kleinschaligere opvang

Het medisch team dringt aan op kleinschaligere opvanglocaties. “Alleen dan kunnen we goede zorg bieden,” schrijven ze. De Rotterdamse gemeenteraad heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie.

Het COA zegt de zorgen serieus te nemen en is in gesprek met de artsen. Toch blijft de realiteit dat veel asielzoekers nog lang op de boot moeten blijven—mogelijk tot 2026.

Bekijk origineel artikel

Pentagon zet commandant van Amerikaanse basis in Groenland aan de kant

Commandant ontslagen na controversiële mail

De baas van de Amerikaanse militaire basis in Groenland, kolonel Susan Meyers, is aan de deur gezet. Het Pentagon zegt dat ze geen vertrouwen meer heeft in haar leiderschap. De aanleiding? Een mailtje dat Meyers naar haar team stuurde na een bezoek van vicepresident Vance aan Groenland.

Tijdens dat bezoek uitte Vance flinke kritiek op Denemarken (waar Groenland bij hoort) en had hij het weer over een mogelijke Amerikaanse overname van het eiland. Meyers distantieerde zich daarvan in haar mail, die later uitlekte. Ze schreef: “Ik snap de politiek van vandaag misschien niet helemaal, maar de zorgen van vicepresident Vance zijn niet die van onze basis.” Ze benadrukte juist de goede samenwerking tussen de Amerikanen, Denen en Canadezen op de basis.

Pentagon duldt geen tegengeluid

Het Pentagon was niet blij met Meyers’ mailtje en heeft haar gisteren vervangen door kolonel Shawn Lee. Op sociale media liet een woordvoerder weten: “Acties die de hiërarchie ondermijnen of tegen het beleid van president Trump ingaan, accepteren we niet.” Ze vinden dat commandanten neutraal moeten blijven en zich aan strikte gedragsregels moeten houden.

Meyers schreef in haar mail nog optimistisch dat de vlaggen van alle landen “trots naast elkaar zouden blijven wapperen” zolang zij de leiding had. Helaas voor haar duurde dat niet lang meer.

Bekijk origineel artikel
“`html

Drukke middagspits rond Eindhoven door ongeval met vrachtwagen

Op de A67 bij Someren richting Venlo staat een flinke file van meer dan een uur. De oorzaak? Een vrachtwagen die tegen de vangrail is geknald. Rijkswaterstaat heeft het ongeval gemeld, en de politie is ter plaatse om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Pas als zij klaar zijn, kan Rijkswaterstaat de kapotte vangrail vervangen.

De vertraging loopt intussen behoorlijk op, en ook weggebruikers op de N2 bij Eindhoven merken daar de gevolgen van. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht ook nog eens een uur vertraging door een kettingbotsing van vijf auto’s bij Leende. Kortom, een chaotische middagspits in de regio!

Bekijk origineel artikel
“`

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl