Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door Qwen AI

Recent Nieuws vrijdag 11 april, 2025 11:44

Article

Vier jongeren gearresteerd bij explosie en brand in Heerhugowaard

Gisteravond ging de politie in actie na een indrukwekkende brand in een appartementencomplex in Heerhugowaard. Volgens hun verklaring hebben ze vier minderjarigen aangehouden die mogelijk iets te maken hebben met het voorval. Hoewel al snel bekend was dat er mensen waren gearresteerd, wist men nog niet precies hoeveel en wie erbij betrokken waren. De brand brak uit in een flatgebouw aan de Umbriëllaan en werd voorgegaan door een flinke explosie. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevonden in de zwaar beschadigde woningen of elders in het gebouw.

De bewoners van de getroffen appartementen zijn ondertussen veilig ondergebracht, terwijl het pand wordt gestut om te voorkomen dat het instort. Het onderzoek loopt nog, en volgens de politie is het mogelijk dat er nog meer mensen worden aangehouden in verband met dit gebeuren. Wil je de chaos rondom deze brand zelf zien? Kijk dan even naar de videoopnamen die zijn gemaakt.

Bekijk origineel artikel

Amsterdamse Statiegeldjagers Krijgen Eigen “Vakbond”

Zoals je misschien al op straat hebt gezien, zijn er steeds meer mensen in Amsterdam die hun dagen doorbrengen met het verzamelen van statiegeld. Nou, een groep van deze enthousiaste blikken- en flesjesjagers heeft besloten om een beetje structuur te brengen in hun wereld. Ze hebben een soort van “vakbond” opgericht, hoewel het eigenlijk geen echte vakbond is omdat statiegeldverzamelaar nog niet als officieel beroep wordt beschouwd.

Mara Voss, een antropoloog die al een jaar lang samenwerkt met deze groep, zegt dat dit initiatief heel belangrijk is. Volgens haar krijgen statiegeldverzamelaars vaak onterecht een slechte reputatie. Neem bijvoorbeeld Reginald, een 38-jarige die zichzelf al een tijdje door het leven haalt door blikjes en flesjes te verzamelen. Hij benadrukt dat hij niet gewoon vuilnisbakken leeghaalt of zakken openritst – nee hoor, hij doet het netjes! Toch merkt hij dat veel mensen hem niet zo aardig vinden. “Soms word ik neerbuigend behandeld,” vertelt hij in het Engels tegen AT5, “maar gelukkig heb ik ook leuke momenten, zoals wanneer iemand me een hele tas vol blikjes cadeau doet.” Dat soort kleinigheden helpen hem om de dag door te komen.

Reginald verwacht ongeveer 20 tot 25 euro voor een grote blauwe vuilniszak vol met blikjes en flesjes. Dat geld gebruikt hij om eten te kopen en wat extra’s, zoals sigaretten. Maar het gaat niet alleen om hem. Mara Voss ontdekte tijdens haar onderzoek dat er veel verschillende soorten statiegeldverzamelaars zijn. “Het kan iedereen raken,” zegt ze. “Misschien wel je buurvrouw die probeert rond te komen.”

Deze nieuwe “vakbond”, genaamd The Amsterdam Can Collective, wil vooral een positieve boodschap overbrengen. Het idee is om te laten zien dat dit mensen zijn die hard werken en creatief proberen te blijven. “We willen aantonen dat het krachtige figuren zijn die zichzelf proberen te redden,” legt Voss uit.

Hoewel sommigen denken dat statiegeldverzamelaars verantwoordelijk zijn voor rommel op straat, zegt Voss dat dat maar een klein deel van de groep is. “We leven in een maatschappij waarin zoveel afval wordt gemaakt dat we daar eigenlijk eens serieus over moeten nadenken.”

Samen met beleidsmakers wil Voss en haar team oplossingen bedenken. Een van hun ideeën is om een plek te creëren waar mensen 24/7 blikjes en flesjes kunnen inleveren en direct contant geld terugkrijgen. Want zoals Voss aangeeft: “Veel van deze verzamelaars hebben geen bankrekening, dus wat helpt het als ze alleen een Tikkie of betaalkaart krijgen?”

Bekijk origineel artikel

Reactie van Uitermark op tumult rond asielzoekerscentrum in Uden

De minister van Binnenlandse Zaken, Judith Uitermark, heeft het afgelopen week niet kunnen loslaten van de gebeurtenissen in Uden. Een informatieavond over een nieuw asielzoekerscentrum (azc) in de stad liep uit op een chaotische confrontatie. De spanningen bereikten hun hoogtepunt toen demonstranten buiten steeds agressiever werden. Ze gooiden stenen en vuurwerk en marcheerden met fakkels door de straten. Het leidde uiteindelijk tot ingrijpen van de politie om de situatie onder controle te krijgen.

Judith Uitermark reageerde openhartig op de beelden die gisteren bekend werden. “Zo’n niveau van woede raakt me echt persoonlijk,” zei ze. Ze vond het bijzonder zorgelijk dat de burgemeester zelfs een noodbevel moest uitvaardigen om de massa uiteen te drijven.

Bekijk origineel artikel


Achtergrond: Hoe komt het zover?

Nederlandse gemeenten voelen zich al langer in de steek gelaten door het kabinet. Hoewel er landelijk een spreidingswet geldt die ervoor zorgt dat asielzoekers over het hele land verdeeld worden, blijken veel lokale bewoners daar problemen mee te hebben. De recente protestacties tonen aan dat dit beleid soms heftige reacties oproept.

Uitermark erkende dat de boodschap van het kabinet misschien niet altijd duidelijk is overgekomen. “Er ontstaat een idee dat we minder asielzoekers verwachten en dus ook minder centra nodig hebben. Maar dat is niet waar,” legde ze uit. Toch wil ze geen direct verband trekken tussen de huidige politiek en de uitbarstingen van woede.

Ze vindt dat de beslissingen over azc’s eigenlijk bij de lokale besturen liggen. “Die wet staat gewoon nog steeds. En als er sprake is van onrust, dan moet dat op lokaal niveau worden aangepakt.”


Wat nu met de spreidingswet?

Hoewel er gesproken wordt over het intrekken van de spreidingswet, is er op dit moment nog geen concreet plan of voorstel behandeld in de ministerraad. Minister Marjolein Faber (PVV), die verantwoordelijk is voor asielzaken, ontkende dat haar beleid bijdraagt aan de spanningen. Volgens haar ligt de verantwoordelijkheid elders.

Bekijk origineel artikel

Extra reistijd op de A58 vanwege onderhoudswerkzaamheden

Hey weggebruikers, als je dit weekend van plan bent om de auto te pakken, moet je rekening houden met wat meer tijd in de planning. Rijkswaterstaat is aan het werk op de A58 tussen knooppunt Sint Annabosch en Galder, richting Rotterdam en Antwerpen. Helaas betekent dit dat er omleidingen zijn en je extra twintig minuten extra in de auto kan zitten.

Vanaf vrijdagavond om 21.00 uur wordt de weg afgesloten, en dat blijft zo tot en met maandagochtend vroeg. Tijdens deze periode is de op- en afrit bij Ulvenhout niet toegankelijk. Als je naar Roosendaal, Etten-Leur of Antwerpen wilt, kun je beter via knooppunt Sint Annabosch naar de A59 en daarna de A16 rijden. Geel borden staan ter plekke om je de juiste kant op te sturen.

Hou er wel rekening mee dat dit soort werk soms afhankelijk is van het weer. Als het opeens gaat regenen of stormen, kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Dus houd een oogje in het zeil!

Bekijk origineel artikel

Aanpak tegen ongewenste gedrag op straat: Tilburg voert nieuwe maatregelen in

De gemeente Tilburg wil een einde maken aan lastige situaties en ongewenst gedrag op straat. Ze gaan dit aanpakken met extra preventieve acties, veilige plekken bij evenementen, en sinds deze maand zelfs met meer bevoegdheden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Vanaf april mogen deze ambtenaren boetes uitschrijven als er sprake is van seksuele intimidatie op straat. Toch blijkt dat het betrappen van de schuldigen niet zo eenvoudig is.

“Ik hoop dat we in de toekomst meer hulpmiddelen krijgen om dit soort problemen aan te pakken,” zegt een teamleider die het project coördineert. Tot nu toe was dit soort werkzaamheden vooral taak van de politie, maar nu mogen ook boa’s ertegen optreden. Uiteindelijk willen ze speciaal getrainde ambtenaren in burger laten patrouilleren op plekken waar vaak problemen ontstaan, zoals het Wilhelminapark. Maar tot nu toe blijkt het nog behoorlijk lastig om daders te pakken. “Bij alle gemeenten die al vanaf het begin meedoen aan deze pilot is slechts één proces-verbaal geschreven. Dat laat zien hoe ingewikkeld het is om dit soort gedrag vast te leggen.”

Een ervaringsdeskundige onder de ambtenaren vertelt dat ze zelf vaak te maken heeft met ongewenste opmerkingen, zowel tijdens haar werk als privé. “Als ik na een dienst met een collega praat die dezelfde training heeft gevolgd, bespreken we wel eens dat we sommige situaties beter hadden kunnen aanpakken.” Hoewel ze zelf goed tegen kritiek kan, heeft de opleiding haar ook inzicht gegeven in haar eigen ervaringen. “Nu beseffen we dat sommige dingen eigenlijk wel aangemeld hadden moeten worden.”

Wat zijn de uitdagingen?

Een belangrijke uitdaging is dat het gedrag vaak niet op heterdaad wordt vastgesteld. “We moeten echt horen wat iemand zegt, anders wordt het een hij zegt/zij zegt-situatie,” legt een ambtenaar uit. De teamleider denkt dat er meer bevoegdheden nodig zijn om het probleem adequaat aan te pakken. “Als iemand iets zegt en vervolgens iemand aanraakt, dan komt het al snel neer op aanranding. Daarvoor hebben we geen bevoegdheden en moeten we de politie inschakelen.” Toch ziet hij de pilot als een stap in de goede richting. “Ons grootste wapen is eigenlijk gewoon praten. We proberen mensen duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet acceptabel is.”

Preventie en bewustwording

De gemeente heeft al langer strijd geleverd tegen dit soort problemen. Sinds 2021 bestaat er een meldpunt waar slachtoffers zich kunnen melden. Er zijn ook creatieve manieren gebruikt om bewustwording te creëren, zoals een installatie in de Willem II-passage die mensen nariep om hun reactie te testen. Tijdens carnaval werd er zelfs een safe space ingesteld waar negen slachtoffers hun verhaal kwamen doen. Bij komende evenementen, zoals de Tilburgse Kermis, staat het thema weer hoog op de agenda. “Waarschijnlijk zullen we daar weer een safe space instellen voor mensen die het nodig hebben,” zegt een woordvoerder van de gemeente. De ambtenaren zullen ook vaker patrouilleren om op straatintimidatie te letten.

Bekijk origineel artikel

Steeds meer CAO’s bieden ruimte voor rouwverlof, maar wettelijk is het nog geen verplichting

Hey, heb je al gehoord dat steeds meer bedrijven een regeling in hun CAO opnemen om medewerkers extra steun te geven bij het verwerken van rouw? Ja, het blijkt dat tachtig CAO’s nu een soort van “time-out”-regeling hebben ingebouwd voor mensen die een dierbare hebben verloren. Bijvoorbeeld in de bouwsector, openbaar vervoer en kinderopvang kun je tot tien dagen vrij krijgen als iemand uit je naaste familie overlijdt. Dat klinkt misschien logisch, maar vroeger was dat veel minder gebruikelijk.

Een tijdje geleden deed CNV een onderzoek waaruit bleek dat een op de tien mensen die rouwen zelfs een burn-out oplopen omdat ze zichzelf te snel weer aan het werk zetten. Bijna 40 procent gaat gewoonweg te snel terug naar de werkvloer, terwijl bijna een derde van de betrokkenen er daarna heel lang niet goed tegen kan. Volgens CNV zijn dat echt schokkende cijfers. Zowel de werknemer als de werkgever heeft er last van als iemand te snel weer aan het werk gaat. Want ja, als je nog niet helemaal klaar bent om weer volledig functioneel te zijn, wordt je productiviteit minder en voel je je gewoon niet zo goed in je vel.

Dat herkent Mariëtte Los, CHRO bij Deloitte. Haar bedrijf heeft sinds januari een nieuwe regeling ingesteld waarbij medewerkers tot een maand rouwverlof kunnen nemen. Ze zegt dat twee tot vijf dagen vaak gewoonweg niet genoeg is om alles te verwerken. “Sommige mensen durven gewoon niet te zeggen dat ze langer nodig hebben. Maar als ze te snel weer aan het werk gaan, steken ze gewoon hun kop in het zand en dat loopt uiteindelijk uit op minder presteren en klachten,” aldus Los. Bij Deloitte hebben dit jaar al gemiddeld 62 mensen ongeveer 50 uur rouwverlof opgenomen. En weet je wat het mooiste is? Werkgevers hoeven niet bang te zijn dat iedereen ineens de boel platneemt. De meeste mensen vinden het juist super fijn dat de mogelijkheid bestaat.

Maar hier is het ding: momenteel zijn werkgevers niet verplicht om rouwverlof te bieden. Daarom pleit CNV ervoor dat er een wettelijke regeling komt van minimaal twee weken rouwverlof. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, beweegt de politiek daar niet erg snel mee. Gelukkig hebben partijen zoals de SGP, CDA en ChristenUnie vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Dit voorstel richt zich vooral op ouders met minderjarige kinderen die betaald rouwverlof moeten kunnen krijgen als een ouder of een kind overlijdt. Het plan staat momenteel bij de Raad van State, en ze zijn bezig het advies door te nemen om het voorstel aan te passen. Chris Stoffer van de SGP zegt dat ze het voorstel voor de zomer willen indienen in de Tweede Kamer. Hoewel dit eerst alleen ouders in gezinnen raakt, hopen ze dat het later ook breder wordt toegepast, bijvoorbeeld voor alleenstaanden of andere nabestaanden.

Bekijk origineel artikel

Written by Qwen AI

Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl