Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws dinsdag 08 april, 2025 20:24

Article

Ruim een uur vertraging na groot ongeluk op de A58

Drie voertuigen betrokken bij botsing

Dinsdagochtend vond er een flinke aanrijding plaats op de A58 ter hoogte van Bavel, richting Breda. Drie auto’s waren bij het ongeluk betrokken, waardoor het verkeer flink in de knel kwam. Twee rijstroken zijn afgesloten en het verkeer wordt nu via de vluchtstrook geleid.

Lange files en forse vertragingen

Door het ongeluk staat er een enorme file en oplopen tot wel 75 minuten richting Breda. Volgens de verwachtingen is de situatie pas tegen kwart voor tien weer normaal. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar op beelden is te zien dat één van de auto’s in de middenberm terecht is gekomen.

Omleiding voor verkeer

Voor bestuurders die richting Breda of Rotterdam moeten, is het slim om vanaf Batadorp via de A2 en A59 te rijden. Zo voorkom je de lange wachttijd.

Bekijk origineel artikel

Fatbikers schieten op fietsers met gelblaster in Dordrecht

Twee gewonden na incident met gelblaster

Afgelopen zaterdag zijn in Dordrecht twee fietsers gewond geraakt nadat ze werden beschoten met een gelblaster. Volgens de politie moest één van hen met ernstig letsel naar het ziekenhuis, maar hij is inmiddels weer thuis. Het gebeurde rond 21:00 uur op de Dubbeldamseweg Zuid.

Daders op fatbikes

De politie meldt dat er twee fatbikes betrokken waren, elk met een jongen en een meisje erop. Eén van hen schoot met de gelblaster op de fietsers, wat leidde tot een ruzie. Hierdoor vielen de fietsers en raakten ze gewond.

Oproep aan getuigen

Er is nog niemand aangehouden, maar de politie doet onderzoek en vraagt getuigen om zich te melden. Gelblasters zijn in Nederland alleen legaal als ze een Europees veiligheidskeurmerk hebben, maar het is verboden om ermee op mensen te schieten of te dreigen. Ook mogen ze niet op echte wapens lijken.

Bekijk origineel artikel

Big Tech verliest miljarden door importheffingen – Apple het hardst geraakt

Big Tech in de problemen door Amerikaanse importheffingen

De grootste techbedrijven van de VS, zoals Apple, Google en Facebook, hebben flinke klappen gekregen door nieuwe importheffingen van president Trump. Binnen een week verloren de zeven grootste techbedrijven samen maar liefst 1816 miljard dollar aan beurswaarde. Apple kreeg de zwaarste klap: hun waarde daalde met 640 miljard dollar. Amerikaanse media spreken van een “complete ramp” en een “aandelenbloedbad”.

Apple wordt extra hard geraakt omdat ze vooral geld verdienen met fysieke producten zoals iPhones, terwijl bedrijven als Facebook en Google meer draaien op online diensten. En die iPhones? Die worden vooral in China gemaakt – precies het land waar de hoogste importheffingen gelden.

Apple verplaatste productie, maar dat helpt nu niet meer

Tijdens Trumps eerste termijn (2017-2021) besloot Apple al een deel van de productie uit China te halen. Eerst vanwege de handelsoorlog, later vanwege de coronacrisis. Tegenwoordig worden iPhones ook in India gemaakt, en producten zoals iPads en AirPods komen uit Vietnam. Slim, dachten ze toen. Maar nu rekent de VS ook voor die landen hoge importheffingen:

  • China: 54%
  • Vietnam: 46%
  • India: 26%

“Ze dachten de juiste keuze te maken, maar nu worden ze alsnog gepakt,” zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie.

Gaan Apple-producten duurder worden?

Experts verwachten dat iPhones en andere Apple-spullen in de VS duurder worden. Of Europa ook meer moet betalen? Misschien. Volgens Brakman hangt het ervan af of Apple de prijsverhoging wereldwijd doorvoert of alleen in Amerika.

Apple heeft een paar opties:
1. Prijs verhogen (en klanten boos maken)
2. Zelf de kosten dragen (en minder winst maken)
3. Fabrikanten laten meebetalen (moeilijk onderhandelen)

Gaat Apple nu naar de VS verhuizen?

Trump hoopt natuurlijk dat bedrijven terugkomen naar Amerika. Maar volgens experts is dat onrealistisch.

  • “In geen enkel universum verplaatst Apple zijn iPhone-productie naar de VS,” zegt Apple-expert Mark Gurman.
  • “Het duurt jaren om zo’n verhuizing te regelen,” voegt Brakman toe. “Tegen die tijd is Trump allang weg.”

Voor nu lijkt Apple vooral af te wachten. Want wie weet schrapt Trump die heffingen over een week weer…

Bekijk origineel artikel

Herstel op Europese beurzen na flinke dip door handelsoorlog

Beurzen krabbelen op na zware verliezen

Na drie dagen flink in het rood te hebben gestaan, laten de Europese beurzen vandaag weer wat groen zien. De AEX in Amsterdam klom rond lunchtijd met ruim 2% omhoog. Ook in landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gingen de koersen de goede kant op. Toen zijn de forse verliezen van de afgelopen dagen nog niet vergeten – de AEX staat nu rond de 820 punten, terwijl dat een week geleden nog 900 punten was.

ASML en andere aandelen profiteren

Een van de grootste winnaars van vandaag is ASML. Het aandeel van de chipmachinegigant steeg bijna 4%, na eerder flinke klappen te hebben gehad. Dit is een bekend patroon: na een periode van dalende koersen, komt er vaak een kleine opleving. Sommige beleggers zien dit als een kans om goedkoper in te stappen, omdat veel populaire aandelen nu een stuk lager staan.

Handelsoorlog blijft voor onrust zorgen

Ondanks het herstel zijn de zorgen over de handelsoorlog nog niet verdwenen. De VIX-index, die de nervositeit onder beleggers meet, staat op het hoogste niveau sinds de coronacrisis. In Azië was er vandaag ook wat herstel: de Japanse Nikkei sloot 6% hoger, terwijl de Chinese beurs wat bescheidener steeg. Mogelijk houden beleggers daar rekening met nieuwe handelstarieven die Trump wil invoeren als reactie op Chinese tegenmaatregelen.

Hoe verhoudt de dip van gisteren zich tot eerdere verliezen?

Bekijk origineel artikel

Liever Maduro dan Trump: Migranten op weg naar de VS keren massaal om

Migratiestroom keert om door strenger VS-beleid

Jarenlang was het een van de grootste migratieroutes ter wereld: duizenden mensen trokken door Midden-Amerika in de hoop de Verenigde Staten te bereiken. Maar nu Donald Trump duidelijk maakt dat migranten niet welkom zijn, keren veel mensen terug. In plaats van naar het noorden te reizen, gaan ze weer richting het zuiden. Kleine bootjes, propvol met migranten, varen door de jungle van Panama op weg naar Colombia. Ironisch genoeg maakten velen van hen dezelfde reis een paar maanden geleden nog in omgekeerde richting.

“Onze dromen zijn in rook opgegaan sinds Trump aan de macht kwam,” vertelt Karla (36), een Venezolaanse vluchteling, aan persbureau AP. Ze ontvluchtte haar land vanwege de economische crisis, maar nu ziet ze zich gedwongen om terug te keren.

Jungle-route bijna verlaten

De Darien Gap, een beruchte en gevaarlijke jungle op de grens van Colombia en Panama, was jarenlang een belangrijke doorgangsroute voor migranten. Duizenden legden hier een zware voettocht af, waarbij velen omkwamen. Maar nu lijkt de route bijna leeg. Waar in februari 2024 nog zo’n 37.000 mensen noordwaarts trokken, waren dat er een jaar later nog maar 408.

Volgens correspondent Erik Mouthaan van RTL Nieuws, die recent in Panama was, komt dit door strengere controles en de angst voor Trump’s harde aanpak. “Veel migranten weten nu dat ze geen asiel krijgen als ze illegaal de VS binnenkomen,” zegt hij. “En de verhalen over gedwongen uitzettingen jagen mensen schrik aan.”

Angst voor deportatie naar El Salvador

Een grote groep migranten komt uit Venezuela, waar miljoenen mensen vluchtten voor de crisis onder president Nicolás Maduro. Maar nu deporteert de VS sommige Venezolanen naar El Salvador, waar ze in beruchte gevangenissen belanden. De Amerikaanse autoriteiten beweren dat het om criminelen gaat, maar veel onschuldige migranten durven het risico niet meer te nemen.

“Ik ga niet meer naar de VS, want ik heb een tattoo,” vertelt een man aan Reuters. “Dan denken ze meteen dat ik bij een bende hoor.”

Minder migranten aan de grens

Cijfers van de Amerikaanse douane laten een scherpe daling zien. In februari van dit jaar werden ruim 8.000 mensen aangehouden bij de grens, tegenover meer dan 140.000 in dezelfde maand vorig jaar. Veel migranten stranden nu in Mexico, waar ze kwetsbaar zijn voor criminelen die hen afpersen of ontvoeren.

Omgekeerde migratie zorgt voor problemen

Landen als Nicaragua, Guatemala en Honduras merken nu een omgekeerde stroom. Volgens de VN was in februari 65% van de migranten in Guatemala onderweg naar het zuiden. Dit zet buurlanden als Chili, Colombia en Brazilië onder druk, waar al miljoenen Venezolanen verblijven.

Sommige Venezolanen keren terug naar hun thuisland, ook al is de situatie daar nog steeds slecht. President Maduro biedt zelfs aan om vluchtelingen per vliegtuig terug te halen. Maar voor anderen is terugkeer geen optie vanwege angst voor vervolging.

Toekomst onzeker

Hoewel de migratie nu afneemt, sluit correspondent Mouthaan niet uit dat het later weer kan oplaaien. “Tijdens Trumps vorige termijn zagen we eerst een daling, maar daarna steeg het aantal migranten weer. De VS blijft een aantrekkelijk land voor wie een beter leven zoekt.”

Bekijk origineel artikel

Influencer Iris over flinke beursdaling: “Blijf rustig en houd het hoofd koel”

Sinds de Amerikaanse president importheffingen aankondigde, is er flinke paniek op de beurs. De koersen kelderden net zo hard als tijdens de coronacrisis. Grote bedrijven en beleggers maken zich zorgen, maar wat als jij zelf ook wat geld in aandelen hebt zitten? Volgens Iris Newman, beter bekend als ‘One Broke Girl’, is er geen reden tot paniek.

Waarom de beurs nu daalt

Iris, een Eindhovense influencer met bijna 100.000 volgers op Instagram, maakt dagelijks video’s over geldzaken. Van besparen tot beleggen – ze deelt haar tips met een grote community. Toen de beurs deze week instortte, maakte ze meteen een video om mensen gerust te stellen.

“Vooral nieuwe beleggers schrikken nu,” legt ze uit. “Ze zien hun aandelen opeens minder waard worden en weten niet wat ze moeten doen.” Maar volgens Iris hoef je niet meteen in actie te komen. Beleggen is iets voor de lange termijn, en zulke dips horen erbij.

Waarom verkopen nu een slecht idee kan zijn

“Als je belegt, moet je alleen geld gebruiken dat je voor minstens tien jaar kunt missen,” benadrukt Iris. Waarom? Omdat de beurs altijd ups en downs kent. “Als je nu in paniek verkoopt, maak je verlies pas écht definitief. Wacht je het af? Dan kan je portefeuille zich weer herstellen.”

Ze verwijst naar eerdere crashes, zoals die in 2008 en 2020. “Telkens kwam de beurs uiteindelijk sterker terug. Niemand weet hoe lang het deze keer duurt, maar paniekverkopen is zelden de oplossing.”

Wat als de handelsoorlog langer duurt?

Er zit wel een addertje onder het gras: als de importheffingen blijven, kunnen bedrijven minder winst maken. En dat kan uiteindelijk leiden tot duurdere producten voor consumenten. “Als Europa terugslaat met eigen heffingen, worden Amerikaanse spullen ook duurder,” aldus Iris.

Haar belangrijkste advies? Doe je onderzoek!

Iris wil vooral één ding duidelijk maken: volg niet blindelings één persoon. “Kijk naar meerdere bronnen, vergelijk tips en beslis wat bij jou past. Beleggen kan zelfs met kleine bedragen – het gaat om bewuste keuzes.”

Dus zie je je aandelen kelderen? Haal diep adem, blijf kalm en denk aan de lange termijn.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl