
Recent Nieuws zaterdag 05 april, 2025 20:25
Opnieuw massale arrestaties bij klimaatprotest op A12 Den Haag
Politie grijpt hard in bij blokkade
Vanmiddag heeft de politie opnieuw een groot aantal klimaatactivisten opgepakt tijdens een blokkade van de A12 in Den Haag. Hoewel het exacte aantal arrestaties nog niet bekend is, meldt Omroep West dat het om “heel veel” gaat. Dit is al de tweede keer dit jaar dat Extinction Rebellion (XR) oproept tot actie op dit stuk snelweg, vlakbij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens XR negeert de overheid dringende klimaatmaatregelen: “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt om de schade te herstellen.”
Verloop van de demonstratie
Het protest verliep volgens een bekend patroon. Rond 12:00 uur bezetten demonstranten twee grote kruispunten in de buurt van de A12, waarna zo’n 500 mensen richting de tunnelbak liepen. Toen een groep de snelweg opging, begon de politie met aanhoudingen. “De eerste actievoerders die het verkeer blokkeerden, zijn opgepakt,” tweette de politie al om 12:10 uur.
Reacties van demonstranten
“Het is heftig om te zien hoe sommigen door drie agenten worden meegenomen,” vertelt Tiny, een van de deelnemers. Ook Lisette laat weten niet voor haar plezier te staan: “Ik zou liever naar de voetbalwedstrijd van mijn zoon gaan, maar de klimaatcrisis maakt me te bang.”
Politie zet harde lijn door
Rond 13:00 uur maakte de politie bekend dat de eerste betogers die de weg opgingen, worden gezien als “aanstichters van strafbare feiten” en naar het hoofdbureau zijn gebracht. Waar de overige arrestanten naartoe zijn vervoerd, is nog onduidelijk.
Eerdere actie leidde tot ruim 700 aanhoudingen
Tijdens de vorige blokkade, op zaterdag 11 januari 2025, werden meer dan 700 mensen opgepakt omdat ze weigerden de snelweg te verlaten. Zij werden met bussen naar het ADO-stadion gebracht. De politie benadrukte toen dat hulpdiensten door de acties om moesten rijden.
Discussie over demonstratierecht
In de Haagse gemeenteraad wordt gesproken over het beperken van protestrechten, maar klimaatpsycholoog Cornelie van Kampenhout verdedigt de acties: “Gezondheid is een mensenrecht, en dat wordt bedreigd door de uitstoot van broeikasgassen.”
Zo verliep de turbulente politieke week na Fabers weigering om lintjes te tekenen
De start van de chaos
Het begon allemaal met het nieuws dat PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) weigerde haar handtekening te zetten onder koninklijke onderscheidingen voor vijf vrijwilligers die vluchtelingen hielpen. Het zorgde meteen voor flinke ophef, en sommigen vreesden zelfs voor het einde van het kabinet.
Via De Telegraaf kwam het verhaal naar buiten, en PVV-leider Geert Wilders postte op X dat hij Fabers besluit steunde. Premier Dick Schoof liet weten dat hij de lintjes wél zou ondertekenen als het moest. Ambtenaren gingen in overleg met het Kapittel voor de Civiele Orden om te kijken hoe ze dit moesten oplossen.
Fabers reactie kwam niet via haar ministerie, maar via haar politiek assistent: “Hun werk staat haaks op mijn beleid. Ik sta voor een streng asielbeleid.” Bij ambtenaren rezen vragen: was dit een politiek spelletje?
Politieke storm
De reacties waren fel. CDA’er Henri Bontenbal vond Fabers actie “over de grens van het fatsoen”, en ChristenUnie’er Pieter Grinwis noemde het “bizar en harteloos”. Maar ook binnen de coalitie was er kritiek. BBB-leider Caroline van der Plas noemde het “triest en kleinzielig”, NSC’er Pieter Omtzigt vond het “belachelijk”, en VVD’er Dilan Yeşilgöz riep op om “volwassen met elkaar om te gaan”.
De spanning liep zo hoog op dat er zelfs gespeculeerd werd over een kabinetscrisis. Burgemeesters en andere lintjesdragers uitten hun boosheid, en de fractieleiders reageerden furieus.
Premier Schoof grijpt in
Uiteindelijk kwam premier Schoof met een officiële verklaring: hij en de minister van BZK zouden de lintjes wél ondertekenen. Het was een ongekende situatie – een premier die zijn eigen minister moest terugfluiten.
Faber zelf was op dat moment in Londen en ontweek alle vragen. Wilders verdedigde haar op X en noemde haar “een geweldige minister”.
Het vragenuur: Faber blijft hardleers
Tijdens het vragenuur in de Kamer weigerde Faber ook maar een centimeter toe te geven. Ze bleef haar besluit verdedigen, tot verbazing van coalitie en oppositie. Er werd zelfs gesproken over een motie van wantrouwen.
Wilders noemde de ophef “krankzinnig”, maar achter de schermen werd er druk overlegd. Uiteindelijk kwam er een compromis: Faber schreef in een brief dat ze “100 procent achter het kabinetsbesluit stond” om de lintjes alsnog toe te kennen.
Het grote Kamerdebat: Schoof komt toch
Premier Schoof wilde eerst niet meedoen aan het debat, maar na felle kritiek – zelfs van bondgenoten zoals de SGP – kwam hij toch. Het debat werd fel, met harde aanvallen van oppositiepartijen.
Faber bood geen excuses aan, maar zei wel “spijt te hebben van haar bijdrage in het vragenuur”. Voor de coalitie was het net genoeg om de crisis te bezweren, maar de onvrede bleef.
Nasleep: wat nu?
De week eindigde met veel geknars in de coalitie. Faber heeft veel krediet verspeeld, en zelfs rechtse partijen zoals CDA en JA21 zijn kritisch – terwijl ze hun steun hard nodig heeft voor haar asielplannen.
En alsof dat nog niet genoeg was, dient de volgende ruzie zich al aan: stikstof. Het lijkt alsof deze coalitie van de ene crisis in de andere rolt.
Man zwaait met kettingzaag in Namen en wordt overmeesterd door omstanders
Onrust in Naams centrum
Gisteravond zorgde een man met een kettingzaag voor flink wat paniek in het centrum van Namen, België. Het liep zo uit de hand dat omstanders hem te pakken namen en hem klappen verkochten. Uiteindelijk werd hij door de politie aangehouden.
Wat gebeurde er precies?
De man, afkomstig uit Gembloers, was eerst gewoon in zijn tuin aan het werk. Maar na een telefoontje van zijn 17-jarige zoon besloot hij plotseling met zijn kettingzaag de straat op te gaan. Zijn zoon zou zich bedreigd hebben gevoeld door een groep jongeren met wie hij eerder problemen had.
In plaats van rustig te blijven, trok de vader naar het stadscentrum, waar hij meerdere keren zijn kettingzaag liet aanzagen. Dat veroorzaakte natuurlijk veel ophef. Uiteindelijk vond hij de jongeren niet, maar de situatie escaleerde wel.
Omstanders grijpen in
Toen de man bleef zwaaien met zijn kettingzaag, besloten enkele omstanders in te grijpen. Ze overmeesterden hem, waarbij hij zelf een paar klappen kreeg. De politie arriveerde later en nam hem mee.
Een bizarre situatie die gelukkig niet uitmondde in erger.
Brandweer druk met natuurbranden: al 166 meldingen dit jaar
April is nog geen week bezig, maar de brandweer heeft het nu al drukker dan normaal. Deze maand zijn er al 43 natuurbranden gemeld, en in totaal staat de teller dit jaar op 166 meldingen. Ter vergelijking: in heel vorig jaar waren het er 211. De cijfers komen van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), dat onder meer data bijhoudt voor de brandweer.
Natuurbranden door heel Nederland
De afgelopen weken was het raak op verschillende plekken in het land. Zo was er een nachtelijke brand op de grens van Noord-Brabant en Limburg, een bosbrand op de Sallandse Heuvelrug en een flinke vlammenzee bij Ridderkerk. En dan was er deze week nog de grote brand op de Ginkelse Heide bij Ede, die ontstond tijdens een militaire oefening.
Inmiddels geldt in heel Nederland risiconiveau 2, wat betekent dat de kans op een natuurbrand groot is. Volgens Wally Paridaans, specialist natuurbrandbeheersing bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, blijft dit risico nog wel even bestaan: “We houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten.”
Droogte en wind maken het extra gevaarlijk
De combinatie van droogte, lage luchtvochtigheid en harde wind zorgt voor een gevaarlijke situatie. Zo werd het blussen van een brand in Budel-Dorplein (Noord-Brabant/Limburg) deze week extra lastig door de harde wind. Het vuur greep snel om zich heen door de droge ondergrond.
Ook in Arnhem wordt gewaarschuwd voor het hoge risico. Bij de ingangen van de Koningsheide staan waarschuwingsborden. Boswachter Maurits de Groot van de gemeente Arnhem legt uit: “Een natuurbrand kan door van alles ontstaan—een sigarettenpeuk, glas, open vuur of zelfs een hete uitlaat in hoog gras.”
Veluwe extra kwetsbaar
Hoewel het in heel Noordwest-Europa droog is, is de Veluwe extra gevoelig voor natuurbranden. “We hebben hier droge zandgrond, en er is te weinig regen gevallen,” zegt De Groot. “De vegetatie is nog niet in bloei, dus het is vooral dor, brandbaar materiaal.”
Daarnaast bestaan de bossen in de regio veelal uit naaldbomen. “Die monotone bossen zijn niet gezond en daardoor extra kwetsbaar voor klimaatverandering. Hitte en droogte vergroten het risico op bosbranden.”
Brandweer houdt luchtverkenningen
Vandaag voerden Gelderse hulpdiensten twee verkenningsvluchten uit vanaf Vliegveld Teuge om beginnende branden op te sporen. Brandweercommandant Anton Slofstra benadrukt het hoge risico: “Door de wind en droogte kan een klein brandje snel uit de hand lopen. We roepen iedereen op om voorzichtig te zijn en direct te melden als ze iets verdachts zien.”
De brandweer zette deze week zwaar materieel in bij de brand op de Ginkelse Heide.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.