Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zaterdag 05 april, 2025 11:47

Article

“`html

Oekraïners in VS schrikken van verkeerde e-mail over intrekken verblijfsstatus

Onbedoeld paniekzaaien

Deze week kregen meerdere Oekraïners in de VS een bizarre e-mail: hun verblijfsvergunning zou zijn ingetrokken en ze moesten binnen zeven dagen het land uit. Anders zou de overheid hen “vinden”. Best heftig, zeker omdat deze mensen legaal in Amerika verblijven onder een speciaal programma voor oorlogsvluchtelingen.

Oops, onze fout!

Gelukkig kwam al snel het bericht dat het een foutje was. Homeland Security, de overheidsdienst die over immigratie gaat, gaf toe dat de mail per ongeluk was verstuurd. Het humanitaire programma voor Oekraïense vluchtelingen loopt gewoon door. Ze stuurden snel een correctie, maar hoeveel mensen de verkeerde mail kregen, is niet bekend.

Eerdere geruchten over intrekken status

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vorige maand lekte al uit dat de regering-Trump mogelijk de tijdelijke verblijfsstatus van zo’n 240.000 Oekraïners wilde stopzetten. Het Witte Huis ontkende dit meteen als “nepnieuws”. Wel is bekend dat Trump plannen heeft om de beschermde status van ruim een half miljoen vluchtelingen uit andere landen (zoals Cuba en Haïti) te beëindigen. Die maatregel zou vanaf 24 april ingaan.

Bekijk origineel artikel
“`

Gaat president Trump Iran echt bombarderen? Verhouding VS en Iran staat op scherp

Trump dreigt Iran met militaire aanval

Donald Trump heeft flink uitgehaald naar Iran. Hij zegt dat het land een nucleaire deal moet sluiten – anders volgen er bombardementen “zoals ze nog nooit hebben meegemaakt”. Dit zei hij afgelopen zondag in een interview. Begin maart stuurde Trump al een brief naar Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, waarin hij aandrong op onderhandelingen.

Al jaren beschuldigen de VS en andere landen Iran ervan stiekem kernwapens te ontwikkelen. Iran ontkent dit en zegt dat hun nucleaire programma alleen voor energiebedoelingen is.

Waarom wil Trump nu ineens praten?

Best opvallend, want Trump trok in 2018 juist het nucleaire akkoord van zijn voorganger Obama in. Destijds vond hij dat Iran zich niet aan de afspraken hield. Hij voerde daarom zware sancties in, zoals beperkingen op de olie-export – een belangrijke inkomstenbron voor Iran.

Volgens Iran-expert Peyman Jafari hoopte Trump dat de sancties het regime zouden laten vallen. Dat gebeurde niet, maar de economie van Iran kreeg wel een flinke klap. Nu, ruim zes jaar later, lijkt Trump van strategie te zijn veranderd. Hij beseft dat sancties alleen niet genoeg zijn. Bovendien heeft hij beloofd om de oorlogen in het Midden-Oosten te beëindigen.

Waarom zou Iran meewerken?

Ook Iran heeft redenen om te onderhandelen. Door de Amerikaanse sancties zit het land in de problemen: de inflatie is boven de 30% gestegen, en door lagere olie-inkomsten moet de regering meer belasting heffen. Dat leidt tot meer onrust onder de bevolking.

Jafari denkt dat er al stilletjes onderhandelingen lopen, maar Trumps harde taal maakt het lastig. “Iran wil niet praten als de VS dreigen met bombardementen,” zegt hij.

Dreigt er echt een oorlog?

Trump heeft harde woorden, maar een oorlog is ingewikkeld. De VS kunnen Iran wel aanvallen, maar het nucleaire programma volledig uitschakelen? Dat lukt niet. Iran heeft de kennis om het weer op te bouwen. Bovendien zou een oorlog veel troepen en regelmatige nieuwe aanvallen vereisen – iets wat de VS liever vermijden.

Aan de andere kant zijn er ook hardliners in beide landen die juist een conflict willen. In de VS zijn dat bijvoorbeeld minister Marco Rubio en veiligheidsadviseur Mike Waltz. Zij eisen dat Iran zijn hele nucleaire programma opgeeft én stopt met het steunen van bondgenoten in de regio – iets wat Iran nooit zal accepteren.

Iran slaat terug met waarschuwing

Na Trumps dreigementen reageerde een Iraanse generaal scherp: “De VS hebben tientallen bases en duizenden militairen in de regio. Wie in een glazen huis zit, moet niet met stenen gooien.” De boodschap is duidelijk: Iran kan ook terugvechten.

Of het tot een deal komt, hangt af van hoe beide landen de spanning managen. Voor nu staan de verhoudingen op scherp.

Bekijk origineel artikel

100 euro voor één haar: Italië onderzoekt ‘zondige’ vervalsing van relieken

Italiaanse politie onderzoekt frauduleuze verkoop van heiligenrelieken

De Italiaanse politie is een onderzoek gestart naar de verkoop van vervalste relikwieën op internet. Het gaat vooral om spullen die zouden toebehoren aan Carlo Acutis, een jonge katholieke programmeur die binnenkort heilig wordt verklaard. Bisschop Sorrentino van Assisi diende een klacht in nadat een krant schreef over de illegale handel. Volgens hem mag alleen de kerk zelf relieken uitgeven, en is het verkopen van heiligenresten zelfs verboden volgens de kerkelijke regels.

“We weten niet of deze relikwieën echt zijn of niet, maar als er fraude in het spel is, is dat niet alleen oplichting—het is ook een belediging voor het geloof,” zei Sorrentino. “De hebzucht van geld leidt tot van alles… Ik vrees hier de hand van de duivel.”

Relieken als geloofsversterkers

Relieken spelen al eeuwen een belangrijke rol in het katholieke geloof. Het kunnen spullen zijn die heiligen ooit gebruikten, zoals kleding, of zelfs lichaamsdelen zoals bloed, botten of haar. In het geval van Acutis ontdekte de Corriere della Umbria dat er op eBay flink werd geboden op zogenaamde relieken van hem. Eén veiling voor een pluk haar liep op tot ruim 2000 euro voordat deze werd verwijderd na klachten. Het bijgeleverde echtheidscertificaat was waarschijnlijk nep—er ontbrak een belangrijk zegel.

Hoewel de politie optrad, duikt het probleem steeds weer op. Op dit moment staat er opnieuw een haar van Acutis te koop voor bijna 100 euro.

Wie was Carlo Acutis?

Acutis overleed in 2006 op 15-jarige leeftijd aan leukemie en werd bekend als Gods influencer. Hij was een vrome katholiek die een website bijhield over wonderen en Mariaverschijningen. Paus Franciscus gaat hem later deze maand heilig verklaren, waarmee hij de eerste heilige millennial wordt.

Zijn lichaam ligt in een glazen kist in een kerk in Assisi, maar sommige lichaamsdelen zijn aan andere kerken geschonken. Zo kreeg de Amerikaanse bisschoppenconferentie een deel van zijn hart, en ontving de organisatie van Wereldkinderdag wat haren van hem—gratis.

“We hebben hierom gevraagd vanwege zijn band met kinderen,” legt Enzo Fortunato uit. Hij vindt het schandalig dat anderen geld proberen te verdienen aan Acutis. “Dit commercialiseren is niet alleen verachtelijk, het is een zonde.”

Bekijk origineel artikel

Amerikaanse ex-kardinaal McCarrick (94) overleden na jarenlange beschuldigingen van misbruik

Omstreden kerkleider overlijden

Theodore McCarrick, de voormalige kardinaal uit de VS die jarenlang beschuldigd werd van seksueel misbruik, is op 94-jarige leeftijd overleden. De aartsbisschop van Washington D.C. maakte zijn overlijden bekend. McCarrick was de eerste Amerikaanse kardinaal die ooit strafrechtelijk werd vervolgd voor een zedendelict met een minderjarige.

Geschiedenis van beschuldigingen

McCarrick werd meerdere keren beschuldigd van seksueel wangedrag, maar hij beweerde zich niets te herinneren. Het Vaticaan startte een onderzoek en kwam tot de conclusie dat hij tientallen jaren kinderen én volwassenen had misbruikt. In 2019 werd hij uit het priesterschap gezet en verloor hij zijn titel als kardinaal – een primeur in de VS. Paus Franciscus gaf toen aan dat McCarrick afgezonderd moest leven in gebed en boete.

Rechtszaak en vrijspraak

In 2021 werd hij aangeklaagd voor het misbruiken van een 16-jarige jongen in de jaren 70. Het zou gebeurd zijn tijdens een huwelijksfeest van het slachtoffers broer. Uit Vaticaanse rapporten bleek dat klachten over McCarrick jarenlang werden genegeerd of gebagatelliseerd door pausen Johannes Paulus II en Benedictus. In 2023 oordeelde een rechter in Boston dat hij niet vervolgd kon worden vanwege zijn dementie.

Levensloop en nalatenschap

McCarrick werd in 1930 geboren in New York en wilde al jong priester worden. Hij klom op binnen de kerk en werd aartsbisschop van Newark en later Washington. Hij was een mediagenieke figuur met invloedrijke contacten, zoals president George W. Bush. De laatste jaren leefde hij teruggetrokken in Missouri, waar hij op 3 april overleed.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
« mrt   mei »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl