
Recent Nieuws donderdag 03 april, 2025 07:38
Veiligheidsadviseur VS gebruikte Signal voor tientallen geheime groepsgesprekken
Onverwachte onthulling over gevoelige chats
Het team van Michael Waltz, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, blijkt minstens twintig Signal-groepsgesprekken te hebben aangemaakt over internationale crises. Daarin werden onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne, Gaza en andere brandhaarden besproken. Dat meldt Politico op basis van gesprekken met vier insiders.
Journalist per ongeluk in geheime chat
Halverwege vorige maand belandde een journalist per ongeluk in zo’n groepschat, waar een Amerikaanse aanval op Jemen werd gecoördineerd. In het gesprek zaten onder andere vicepresident JD Vance en defensieminister Pete Hegseth. De journalist kon live meelezen hoe hooggeplaatste officials de aanval bespraken.
Signal als belangrijk communicatiemiddel
Blijkbaar gebruikt Waltz Signal vaker voor dit soort gevoelige onderwerpen. Er zijn chats bekend over onder meer China, het Midden-Oosten, Afrika en Europa. “Het was heel normaal om Signal-groepen te hebben voor nationale veiligheidskwesties,” aldus een insider. Deelnemers waren vooral kabinetsleden en hoge stafmedewerkers.
Risico’s en kritiek
Of er echt geheime informatie is gedeeld, is niet duidelijk, maar de onderwerpen waren wel degelijk gevoelig. Een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad benadrukt dat Signal weliswaar is toegestaan, maar dat vertrouwelijke informatie er niet in thuishoort. De onthulling kan Waltz in de problemen brengen – hij kreeg al kritiek vanuit en buiten de regering. Toch heeft president Trump hem tot nu toe altijd gesteund.
Bekijk origineel artikel
“`html
VS-minister Rubio bezoekt NAVO-hoofdkwartier: ‘We zijn op alles voorbereid’
De NAVO houdt z’n hart vast voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, vandaag en morgen aan het hoofdkwartier in Brussel. Officieel gaat het over de voorbereidingen voor de NAVO-top eind juni en de oorlog in Oekraïne. Maar stiekem draait alles om één vraag: hoe zit het met de relatie tussen de VS en de rest van de NAVO?
Die relatie staat al weken onder druk. Zo’n zeven weken geleden zorgde Rubio’s collega, minister Hegseth van Defensie, voor flinke ophef. Hij zei botweg dat Europese NAVO-leden en Canada meer moesten betalen voor hun eigen verdediging. Niet zozeer de boodschap, maar vooral de manier waarop hij het bracht, schokte de bondgenoten. Ook kwam naar buiten dat president Trump zomaar met Poetin belde – zonder overleg met de NAVO. En dan was er nog die uitspraak over Groenland, waar Trump plotseling aanspraak op maakte. Kortom: de sfeer is behoorlijk gespannen.
Twijfels over Amerikaanse steun
Er gaan geruchten dat de VS mogelijk hun NAVO-commandant (altijd een Amerikaan) willen vervangen door een Europeaan. Ook zouden ze na dit jaar kunnen stoppen met militaire oefeningen of zelfs een deel van hun troepen uit Europa terugtrekken. “Dat zou dramatisch zijn,” fluisteren diplomaten, maar ze benadrukken dat er voorlopig geen concrete plannen zijn.
Ondertussen maken Europese NAVO-leden zich zorgen over mogelijke geheime deals tussen de VS en Rusland over Oekraïne. Ze vrezen een “afgrijselijk lelijke deal” waarbij Oekraïne nooit NAVO-lid mag worden of Rusland geannexeerd gebied mag houden. “We gaan geen nieuwe München 1938 herhalen,” zeggen ze resoluut.
Rubio moet de boel kalmeren
Verwacht wordt dat Rubio vooral geruststellende woorden komt spreken. Maar achter de schermen is de stemming allesbehalve ontspannen. “Het zou zomaar nog erger kunnen worden,” verzuchten diplomaten. Voor nu hopen ze vooral dat de VS zich netjes aan de afspraken houdt – en niet opeens via een berichtje op X aankondigt dat ze zich terugtrekken.
Gemeenteraad schrapt plannen voor azc in Heerle
Luid gejuich na besluit
Afgelopen woensdagavond was het flink feest in de raadszaal van Roosendaal. Toen bleek dat een nipte meerderheid van de gemeenteraad tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Heerle had gestemd, barstte het publiek uit in gejoel en applaus. Het plan voor een opvang van driehonderd vluchtelingen gaat nu niet door.
Al weken was er veel protest vanuit Heerle, en ook binnen de raad liepen de meningen flink uiteen. Bejar Taher van D66 was voor het azc: “Tijdens het debat ging niemand over het lot van asielzoekers praten. Niet iedereen is hier alleen voor een beter leven. Maar ik ben blij dat de democratie heeft gewerkt, en hoop dat Heerle nu tot rust komt.”
Gelukkig verliep de vergadering zonder problemen, in tegenstelling tot eerdere informatieavonden. Zo’n 125 inwoners volgden het debat, zowel in de zaal als via een scherm in de hal. De extra handhavers hoefden nauwelijks in te grijpen.
Bewoners opgelucht
Ginger van den Oever van de actiegroep ‘Laat Heerle met Rust’ is blij met de uitslag: “Het was spannend, maar dit is waar we een jaar naartoe hebben gewerkt. Eindelijk kunnen we weer rustig slapen.”
Burgemeester Mark Buijs prees het gedrag van de aanwezigen: “Ondanks wat enthousiaste reacties aan het eind, gedroeg iedereen zich voorbeeldig. Het was een respectvol debat, en ik ben blij dat de inwoners van Heerle hun stem via de democratie hebben laten horen.”
Locatie was het grote probleem
Veel raadsleden hadden niet zozeer bezwaar tegen een azc an sich, maar vooral tegen de plek. Het stuk grond aan de Bergsebaan ligt tussen een snelweg en een afvalverwerkingsbedrijf in – volgens velen geen geschikte plek voor vluchtelingen vanwege geluid en stank.
Wat nu?
De gemeente moet vóór 1 juli alsnog een locatie voor een azc aanwijzen. Burgemeester Buijs geeft toe dat het lastig wordt: “We moeten het proces opnieuw starten, want de verantwoordelijkheid blijft staan.”
Verbazing over Trumps importheffingen voor onbewoonde eilanden
Trump heft belasting op… onbewoonde eilanden?
Gisteravond kondigde Donald Trump een reeks nieuwe importheffingen aan, maar één daarvan springt er echt uit. De Heard en MacDonaldeilanden – een van de meest afgelegen plekken ter wereld – staan namelijk ook op de lijst. En dat is best vreemd, want er woont al tien jaar helemaal niemand!
Australische premier reageert verbaasd
De Australische premier Anthony Albanese stond perplex toen hij hoorde dat deze verlaten eilanden, die onder Australië vallen, ook getroffen worden door de Amerikaanse heffingen. Er komt een belasting van 10% op producten van de eilanden. Maar wie zou daar iets produceren? De enige manier om er te komen is een twee weken durende boottocht vanuit Perth, en de laatste bezoekers waren tien jaar geleden.
Albanese grapte tegen verslaggevers: “Dit bewijst maar weer dat geen plek op aarde veilig is voor Trump’s beleid.”
Pinguïns en gletsjers, maar geen mensen
De Heard en MacDonaldeilanden liggen vlak bij Antarctica en bestaan vooral uit ijs en gletsjers. Het enige ‘bewoners’ zijn pinguïns. Toch staan ze nu ineens op de Amerikaanse sanctielijst.
Rusland ontspringt de dans
Ironisch genoeg geldt de importheffing níét voor Rusland. Volgens het Witte Huis komt dat omdat er al genoeg sancties tegen Rusland zijn. Toch worden er nog steeds Russische producten naar de VS geëxporteerd, meldt Axios.
Explosie bij huis in Schijndel: ramen gesneuveld en dakpannen van het dak
Flinke schade door explosie in Evert van Delftstraat
In de nacht van woensdag op donderdag ging het flink mis in Schijndel. Rond kwart voor twaalf vond er een explosie plaats bij een huis aan de Evert van Delftstraat. De klap was zo hard dat ramen sneuvelden, dakpannen van het dak vlogen en zelfs een auto flink beschadigd raakte.
Politie vermoedt opzet
De politie denkt niet dat het een ongeluk was en gaat uit van opzet. Ook het buurhuis had pech: daar sloeg een raam aan diggelen door de kracht van de explosie. Hulpverleners zoals de politie, brandweer en ambulance kwamen snel ter plaatse om te helpen.
Forensisch onderzoek en afzetting
De politie heeft specialisten ingeschakeld om sporen te onderzoeken. De straat werd afgezet en veel buurtbewoners stonden buiten na de harde knal, die tot ver in de omtrek te horen was. Op dit moment is er nog niemand aangehouden.
Europa houdt zijn adem in: Hoe steekt Rubio van wal tijdens zijn eerste NAVO-optreden?
Spanning rond Amerikaanse buitenlandminister
Tijdens de NAVO-top in Brussel staan alle ogen de komende dagen op Marco Rubio, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het is zijn eerste optreden bij het bondgenootschap, en volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers kan hij met een flinke dosis kritiek komen. “Europa bereidt zich voor op een harde boodschap,” zegt hij.
Deze bijeenkomst is een opmaat naar de grote NAVO-top eind juni in Den Haag. Onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne en Europese defensie-uitgaven staan centraal. De vraag is vooral: hoe fel gaat Rubio zijn? Schreinemachers: “Hij heeft eerder flink uitgehaald naar Europa. Gaat hij nu wat gematigder zijn? Dat lijkt niet waarschijnlijk.”
Amerikaanse twijfels over NAVO
President Donald Trump heeft al laten blijken dat hij niet zeker weet of de VS wel bij de NAVO moet blijven. Eerder verraste defensieminister Pete Hegseth zijn Europese collega’s met scherpe kritiek, en vicepresident JD Vance joeg in München menig Europees politicus tegen zich in het harnas.
NAVO-chef Mark Rutte probeerde vooraf wat olie op de golven te gooien. “Ja, er is stevige taal gebruikt, maar de Amerikanen blijven toegewijd aan het bondgenootschap,” zei hij. “Wel verwachten ze dat Europa meer investeert in defensie.”
Europa moet zelf meer doen
“Rubio zal hoe dan ook duidelijk maken dat NAVO-landen minder afhankelijk moeten worden van de VS,” voorspelt Schreinemachers. Vorige maand spraken EU-landen al af om binnen vijf jaar een zelfstandig defensiebeleid te hebben.
Ook de gesprekken tussen Trump en de Russische president Poetin over Oekraïne liggen gevoelig. Rutte probeerde positief te blijven: “Ik ben blij dat er beweging is en steun de Amerikaanse inspanningen om een einde aan de oorlog te maken.” Toch zijn veel NAVO-landen bezorgd dat Trump te makkelijk toegeeft aan Rusland.
Europese boodschap aan Rubio
Schreinermachers verwacht dat Europese ministers Rubio zullen waarschuwen: “Maak geen deals over Oekraïne zonder Oekraïne en Europa erbij te betrekken. En vergeet niet hoe belangrijk de trans-Atlantische band is.”
Eerder probeerde Rutte de relatie met Trump nog te versterken tijdens een bezoek aan het Witte Huis.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.