
Recent Nieuws dinsdag 01 april, 2025 07:37
Astronauten Wilmore en Williams: ‘We werden niet achtergelaten in de ruimte’
Terug op aarde, maar klaar voor meer
Butch Wilmore en Suni Williams, de twee Amerikaanse astronauten die door technische problemen met de Boeing Starliner ruim negen maanden in het ISS moesten blijven, hebben tijdens hun eerste persconferentie laten weten dat ze best nog eens de ruimte in willen. Hoewel ze nog moeten wennen aan het leven op aarde, zijn ze alweer aan de slag bij Boeing om de Starliner verder te testen.
Het duo was de eerste bemanning van Boeings problematische ruimtecapsule. Nu ze terug zijn, helpen ze mee om de Starliner te verbeteren voor toekomstige missies. “We hadden een uniek perspectief in dat ruimteschip. Niemand anders heeft dat meegemaakt,” vertelt Williams.
‘We zaten niet vast’
Tijdens de persconferentie maakten Wilmore en Williams duidelijk dat ze zich niet ‘achtergelaten’ voelden, zoals sommigen – waaronder Elon Musk en Donald Trump – beweerden. Trump had zelfs gezegd dat president Joe Biden hen in de ruimte had laten zitten. “Dat klopt niet,” reageert Williams. “We hebben veerkracht getoond en het beste gemaakt van een onverwachte situatie.”
Door problemen met de Starliner moest NASA de capsule vorig jaar onbemand terug naar aarde halen, waardoor het tweetal veel langer in het ISS bleef dan gepland. Wat een testvlucht van acht dagen had moeten worden, werd zo een ruimtereis van negen maanden.
Vertrouwen in Boeing
Ondanks de tegenslagen hebben Wilmore en Williams nog steeds vertrouwen in Boeing. “We gaan alle problemen oplossen en zorgen dat het werkt,” zegt Wilmore. NASA en Boeing hopen dat de Starliner begin 2026 opnieuw een testvlucht kan maken, maar het is nog niet zeker of die dan bemand zal zijn.
Wilmore en Williams landden op 18 maart veilig terug op aarde, na de langste ruimtemissie ooit met de Starliner.
Chinese leger voert militaire oefeningen uit rond Taiwan
China omsingelt Taiwan met marine en luchtmacht
Het Chinese leger heeft een grootschalige militaire oefening gestart rond Taiwan. Zowel de marine als de luchtmacht doen mee, en volgens berichten is het eiland nu volledig omsingeld. Taiwan meldt dat er minstens 19 Chinese oorlogsschepen in de buurt zijn, inclusief een vliegdekschip. Het Taiwanese ministerie van Defensie houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
China waarschuwt voor “onafhankelijkheid”
China noemt de oefeningen een “duidelijke waarschuwing” tegen wat zij zien als Taiwanese separatistische bewegingen. Het leger heeft zich ook negatief uitgelaten over de Taiwanese president Lai, die ze een “parasiet” noemen. Tot nu toe zijn er nog geen schoten gelost, maar de spanning is voelbaar. Taiwan heeft als reactie eigen schepen gestuurd om de situatie te monitoren.
Taiwan beschuldigt China van escalatie
Het Taiwanese ministerie van Defensie vindt dat China bewust de spanning opvoert. Ze noemen de Chinese Communistische Partij “de grootste bron van onrust in de wereld”. Taiwan bestuurt zichzelf al jaren, maar China ziet het eiland nog steeds als een afvallige provincie die terug moet keren onder Chinees gezag.
Toenemende spanningen onder president Lai
Sinds Lai vorig jaar mei aan de macht kwam, zijn de relaties tussen Taiwan en China verder verslechterd. Lai staat bekend als voorstander van meer onafhankelijkheid, wat China absoluut niet accepteert. Het Taiwanese leger bereidt zich voor op een mogelijke Chinese invasie in 2027, hoewel details over die voorbereidingen nog onduidelijk zijn.
Teletekst bestaat 45 jaar: kort, duidelijk en zonder poespas
Een trouwe metgezel sinds 1980
“Kort en bondig”, “overzichtelijk” en “zonder poppenkast” – zo omschrijven fans NOS Teletekst. Precies 45 jaar geleden, op 1 april 1980, verscheen het medium voor het eerst op de Nederlandse tv. In het begin konden maar zo’n 2000 mensen het bekijken, maar in de jaren 90 en 2000 groeide het uit tot een massahit. In 2010 gebruikte 81% van de Nederlanders (11 miljoen mensen) Teletekst regelmatig. Tegenwoordig is de tv-versie wat minder populair, maar de app is juist booming: vorig jaar werd die dagelijks zo’n 690.000 keer geopend, goed voor 2,4 miljoen paginaweergaves per dag. Pagina 101 (nieuws) was met 1,9 miljard bezoeken de absolute koploper, gevolgd door voetbalpagina 801 (530 miljoen hits).
Waarom fans dol zijn op Teletekst
We spraken een paar trouwe gebruikers over hun liefde voor het medium. Zo is er de anonieme beheerder van het Instagram-account TT p.101 fan. “Ik ben van de generatie die later een smartphone kreeg. Mijn kinderen lachten me uit: ‘En dan ga je daar Teletekst op kijken!’” Hij begon zijn fanpagina uit fascinatie voor hoe Teletekstberichten worden gemaakt. “Ik stel me altijd een ouderwetse redactie voor met wijze mannen in Chesterfields, sigaren rokend en koppen dicterend.” Wat hem aanspreekt? “Het geeft rust in een wereld vol desinformatie. Het is betrouwbaar en compact.”
Ook Hans Krijgsman, een gepensioneerde Teletekstliefhebber, is al jaren fan. Zijn favoriet? Pagina 718 (Zon & Maan). “’s Winters zie ik meteen dat de zon weer eerder opkomt – dat geeft hoop richting de zomer.” Verder checkt hij altijd pagina 101 (nieuws), 520 (beurs), 751 (OV-storingen) en de sportpagina’s. “Juist die compactheid is perfect. Geen onnodige details, gewoon de kern.”
Ook Maarten van Rossem is fan
Historicus Maarten van Rossem is een bekend Teletekst-enthousiast. “Het is het meest informatieve en minst irritante tv-programma. Geen presentator, geen geouwehoer – gewoon nieuws zonder poespas.” Hij kijkt meerdere keren per dag, vooral voor het nieuws en het handige weekweeroverzicht. Wel vindt hij dat er soms te veel aandacht is voor de VS. “Mensen weten alles over Trump’s schoenmaat, maar niets over België.”
Hij mist pagina 717, met historische weerberichten. “Die zou ik graag terugzien als jubileumcadeautje.” Ook zou hij een dagelijkse ‘historische nieuwspagina’ waarderen. “Wat gebeurde er 50 jaar geleden vandaag? Dat relativeert het nieuws van nu.” Verder hoopt hij dat Teletekst blijft bestaan: “Ik wil er tot mijn laatste dag van genieten.”
Jongeren ontdekken Teletekst (weer)
Ook onder millennials en Gen Z’ers heeft Teletekst fans. Siem Lindhout (24) en Jonte Beukema (24) leerden het kennen via hun vaders. “Tijdens reclames zapte hij altijd naar Teletekst,” vertelt Beukema. Lindhout waardeert de bondigheid: “Ik wil nieuws snel lezen, en dit is perfect.” Beukema prijst het lage dataverbruik: “Zelfs met slecht internet op reis werkt het nog.”
Oud-wielrenner Annemiek van Vleuten is ook een trouwe gebruiker, dankzij haar vader. “Hij keek altijd naar de voetbaluitslagen. Op zondag stond het standaard aan.” Nu gebruikt ze de app dagelijks, vooral pagina’s 101 en 601. Haar vrienden lachen erom: “Ze vinden het ouderwets, maar ik vind het juist handig.” Voor haar is het ook een eerbetoon aan haar vader. “Een beetje nostalgie, maar vooral gewoon goed.”
Deze kat werd 600 jaar geleden levend ingemetseld – nu kun je ’m bewonderen
Een luguber bouwoffer uit de middeleeuwen
Een kat die 600 jaar geleden levend in een muur werd gemetseld? Ja, dat gebeurde echt. En nu kun je dit bizarre stukje geschiedenis met eigen ogen bekijken in de Grote Kerk van Breda. Het arme beestje werd als ‘bouwoffer’ gebruikt om boze geesten weg te houden tijdens de bouw van de kerk in 1410. Brrr!
Vergeten… tot een restauratie
Bijna 500 jaar lang zat de kat rustig verstopt tussen de stenen. Pas in 1906, tijdens een restauratie, stuitten werklieden op het gemummificeerde dier. Het kreeg zelfs een plekje op een kattentoonstelling in Den Haag in 1916. Daarna verdween het jarenlang op een zolder – tot het in 2020 weer opdook.
Wat onderzoek onthulde
Wetenschappers namen de mummiekat grondig onder de loep. CT-scans en koolstofdatering wezen uit: de kat was jong, had geen botbreuken en zat nog helemaal intact. Zijn nagels en tanden vertoonden geen tekenen van slijtage, wat suggereert dat hij niet heeft geprobeerd zich vrij te krabben.
Een naam voor de kat
Er blijven nog mysteries: wat was zijn geslacht? Welke kleur had zijn vacht? En vooral: hoe moet hij heten? Leerlingen van lokale basisscholen mogen daar binnenkort over beslissen. In juni wordt de kat officieel onthuld – mét zijn nieuwe naam!
April trapt af met stralend lenteweer
Zonovergoten start van de maand
April begint precies zoals we hopen: met een serie zonnige dagen en lekker zachte temperaturen. Vanmorgen is het in het noorden, midden en oosten nog wat mistig of bewolkt, maar dat trekt snel op. Daarna schijnt de zon volop en blijft het overal droog.
Prachtig weer vanmiddag
Vanmiddag is het perfect lenteweer—geen wolk aan de lucht! In het Waddengebied wordt het zo’n 12 graden, terwijl het zuiden van het land kan genieten van wel 17 graden. Let op: de zonkracht is 4, dus smeer je goed in als je lang buiten bent. Er staat een matige noordoostenwind.
Heldere avond en frisse nacht
Vanavond blijft het nog lang zonnig, en in het midden van het land gaat de zon rond 20.15 uur onder. De nacht wordt kristalhelder, met temperaturen tussen 5 graden aan de kust en net boven het vriespunt in het noordoosten. Daar kan het aan de grond zelfs licht vriezen.
Ook morgen volop zon
Morgen wordt weer een topdag: alleen maar blauwe lucht en geen wolk te zien. In het binnenland loopt het kwik op naar 16 tot 18 graden, terwijl het op de Waddeneilanden door het koele zeewater wat frisser blijft (rond 13 graden).
Zonnig vervolg van de week
Donderdag en vrijdag blijft de zon schijnen, en wordt het nóg warmer—lokaal zelfs 20 graden in het zuidoosten. In het weekend is het nog steeds overwegend zonnig, met hier en daar wat wolken, maar het blijft overal droog.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.