
Recent Nieuws maandag 31 maart, 2025 18:27
Steun van de Gemeenschap na Tragische Schietpartij
Gisteren heeft een familie in Oosterhout het nieuws te horen gekregen waar niemand op voorbereid was. Het gaat om een Turks-Nederlandse man die bij een schietpartij om het leven is gekomen. Habib Karatas, die de leiding heeft over de Turkse moskee in Oosterhout, vertelde dat hij zelf naar het huis van de moeder van het slachtoffer is gegaan om haar te steunen. “Dit is echt een enorme klap voor iedereen,” zegt hij met een bezorgde stem. Hij was niet alleen, want samen met de imam van zijn moskee ging hij op bezoek. Ze wilden de familie laten weten dat ze niet alleen staan in deze moeilijke tijden.
Maandag keek hij terug op het bezoek en sprak hij over hoe zwaar dit moment is. “Een jonge vent van 32… Dat raakt je diep.” De familie heeft het nog niet verwerkt, vooral de moeder heeft tijd nodig om dit te kunnen accepteren. Volgens Karatas wacht de familie nu op het vrijgeven van het lichaam door de politie. Zodra dat gebeurt, kunnen ze de traditionele rituelen regelen. Tot slot vertelt hij dat de man in Nederland begraven zal worden.
Solidariteit in de Gemeenschap
Ook aan de andere kant van de stad stond men stil bij de tragedie. In de Marokkaanse moskee Almohsinin werd tijdens de ramadan een speciaal gebed gehouden. De voorganger van de moskee sprak met pijn in zijn hart over het verlies van een jonge man uit hun gemeenschap. “Woorden zijn hierbij tekort,” zei hij terwijl hij bad om genade voor de overledenen. Hij benadrukte ook dat er snel meer duidelijkheid moet komen over wat er precies is gebeurd. Tijdens het gebed was er ook ruimte om te bidden voor het derde slachtoffer, een neefje van het overleden familielid, dat nog steeds in het ziekenhuis vecht voor zijn leven.
De burgemeester van Oosterhout, Gerdo van Grootheest, was aanwezig om respect te tonen en herinnerde iedereen eraan dat rust belangrijk is in tijden van crisis. “Laten we elkaar vasthouden,” riep hij uit.
Wat Er Precies Is Gebeurd
Vrijdagochtend rond vier uur brak het drama los op de Loevensteinlaan. Twee mannen werden in een auto getroffen door schoten; een 32-jarige overleed ter plekke. Een eindje verderop, aan de Sint Antoniusstraat, vond een tweede man het leven loodrecht achter het stuur van een auto. Beide slachtoffers waren regelmatige bezoekers van de lokale moskeeën.
Er wordt gespeculeerd dat de schietpartij mogelijk te maken heeft met een drugsgerelateerde twist, maar de politie houdt alle opties open en onderzoekt verschillende scenario’s. Het motief blijft daarom nog onduidelijk.
Tragisch verkeersongeluk in Egypte kost Brabants echtpaar het leven
Een man van 55 en zijn vrouw van 54 uit Brabant hebben het niet overleefd nadat ze betrokken raakten bij een ernstig ongeluk in Egypte. Dit gebeurde vrijdag ergens in de buurt van Marsa Alam, zoals bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Precies waar het stel vandaan komt, is nog niet bekend.
Volgens berichten van lokale media was er sprake van een botsing tussen een taxi en een pick-uptruck. Het blijft onduidelijk of de twee Nederlanders nu in de taxi zaten of misschien in een ander voertuig. Wat wel bekend is: ze waren onderweg naar Sharm El-Sheikh, een populaire badplaats, toen het drama zich voltrok.
Reisorganisaties die het echtpaar had uitgenodigd voor deze vakantie, gaven aan dat de taxi waarmee ze reisden betrokken was bij een ernstig verkeersongeluk. Volgens een woordvoerder werd de groep net gearriveerd in Egypte en vertrokken ze richting hun bestemming. Helaas kwam dit tragisch tot stilstand.
Lokale autoriteiten rapporteerden dat verschillende mensen omkwamen bij dit ongeval, inclusief het Brabantse echtpaar. De vrouw zou volgens verslagen te maken gehad hebben met een hersenbloeding en een schedelfractuur. Hoewel pogingen werden gedaan om haar te reanimeren, lukte dit helaas niet.
Invloed van landelijke staking op openbaar vervoer en verkeer in België
Wow, wat een dag is het vandaag in België! Door een flinke 24-uursstaking zijn er heel wat veranderingen in de manier waarop mensen zich voortbewegen. De reden? Een groot protest tegen de hervormingsplannen van de regering onder leiding van premier Bart De Wever.
Volgens info van De Lijn rijdt er maar ongeveer de helft van alle bussen en trams. Vooral in Antwerpen en Limburg merk je dat extra goed. Bij de treinen zit het er ook niet mee: bijna de helft van de IC-treinen rijdt niet, en er zijn veel stoptreinen die gewoonweg uitvallen. Internationale verbindingen naar Nederland en Frankrijk zijn ook minder frequent. Eurostar heeft zelfs meerdere hogesnelheidstreinen geannuleerd.
En dan heb je nog het vliegverkeer. Op Brussels Airport in Zaventem staakt het personeel, waardoor er helemaal geen passagiersvluchten vertrekken. Ze hadden er eigenlijk 250 vluchten gepland, dus dat wordt een lange dag voor veel mensen. Op het vliegveld van Charleroi staan reizigers zelfs meer dan een uur in de rij om te checken!
Maar raar genoeg blijft het rustig op de weg. Verkeersexpert Hajo Beeckman vertelt dat er nergens echte files zijn. Waarschijnlijk hebben mensen zich voorbereid door thuis te werken of andere plannen te maken.
De staking heeft ook invloed op vele andere sectoren zoals veerdiensten, vuilnisophaling, postbezorging, supermarkten, zorg en onderwijs. Het effect op scholen verschilt per school: sommige doen afstandsonderwijs, terwijl andere gewoon dicht blijven. In de havens lopen de acties ook hun tol. In Antwerpen liggen bijvoorbeeld zo’n dertig vrachtschepen te wachten omdat er minder sleepboten beschikbaar zijn.
De grote vakbonden ABVV en ACV organiseren deze actie omdat ze bang zijn voor langere werkuren met lagere pensioenen, financiële straffen bij ziekte of werkloosheid, en meer flexibiliteit voor werknemers. De ACLVB doet er niet aan mee en wil het gesprek met de regering liever voortzetten.
Minister Jan Jambon wil later vandaag met de vakbonden overleggen. Hij stelt dat de hervormingen geleidelijk en eerlijk zullen zijn.
Vonnis uitgesproken voor moord op rabbijn in de Emiraten
Drie gasten zijn veroordeeld tot de doodstraf omdat ze vorig jaar een Israëlisch-Moldavische rabbijn hebben vermoord in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens het staatspersbureau van de VAE heeft een rechtbank dit zware vonnis uitgesproken. Een vierde persoon die bij de zaak betrokken was, kreeg levenslang.
De 28-jarige rabbijn Zvi Kogan verdween eind november, en niet veel later werd hij helaas dood aangetroffen in Al Ain. Op dezelfde dag grepen autoriteiten drie mannen uit Oezbekistan op in Turkije. Volgens The Wall Street Journal hadden deze kerels Kogan ontvoerd en wilden ze hem naar Oman brengen. Maar ergens bij de grens ging hun plan mis.
Hoewel er speculaties zijn over wie erachter zou kunnen zitten, is er geen officieel motief bekendgemaakt in het persbericht van de overheid. Sommige Israëlische media suggereerden eerder dat Iran mogelijk een rol speelde, maar de Iraanse ambassade ontkent elke betrokkenheid.
Zvi Kogan woonde al een tijdje in de VAE en had daar een koosjere supermarkt in Dubai. Daarnaast was hij actief binnen de orthodox-joodse beweging Chabad. Na zijn tragische dood werd hij begraven op de Olijfberg in Jeruzalem.
De Joodse gemeenschap wordt in de Emiraten steeds groter. In 2020 tekenden Israël en de VAE de Abraham-akkoorden, waardoor de relaties tussen beide landen werden genormaliseerd. Sindsdien zijn er meer diplomatieke contacten en zakelijke samenwerkingen. Toch raadt de Israëlische veiligheidsraad burgers momenteel af om non-essentiële reizen naar de VAE te maken.
Stijgende Kosten voor Bouwgrond: Meer dan Twee Maal Zo Duur in Tien Jaar
Zo te horen wordt het steeds duurder om een eigen stuk grond te kopen waar je een huis op kunt bouwen. Als je terugkijkt naar ongeveer tien jaar geleden, dan blijkt dat de prijs van een nieuwbouwkavel flink is gestegen. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is die toename zelfs met 112 procent! Dus als je toen al vond dat grond duur was, dan kun je nu echt wel flink geschrokken zijn.
In het afgelopen jaar, dus in 2024, ging de prijs nog eens extra hard omhoog – namelijk met 13,7 procent. Dat is zelfs harder dan het jaar ervoor. En het mooiste is nog wel dat deze stijging niet minder lijkt te worden; integendeel, elk kwartaal sinds eind vorig jaar ziet het CBS hogere getallen. In het laatste kwartaal van dit jaar waren de kavelprijzen gemiddeld meer dan twee keer zo hoog als in het begin van 2015.
Maar wat valt op? De provincie Zuid-Holland staat erop voor als de grootste uitschieter. Daar betaal je tegenwoordig bijna 130 procent meer voor een stuk grond dan tien jaar geleden. Maar ook in andere drukbevolkte gebieden zoals Utrecht en Noord-Holland zie je enorme stijgingen. Gelderland, Noord-Brabant en Flevoland volgen dicht achter. Blijkbaar heeft iedereen door dat woningen gewild zijn, vooral in de grote steden.
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, komt dit omdat Nederland gewoon steeds voller wordt. Er zijn meer mensen, en tegelijkertijd ontstaan er meer eenpersoonshuishoudens. Maar het probleem is dat we niet zomaar nieuwe grond kunnen maken. En wie wil er nou niet in een grote stad wonen? Daarom liggen de hoogste prijzen juist in de randstadprovincies.
Als je kijkt naar de gemiddelde prijs per vierkante meter, dan zien we dat je in Zuid-Holland ruim 1256 euro moet neertellen voor een vierkante meter grond. In Utrecht is dat iets lager, maar toch nog best fors: 1103 euro. En in Noord-Holland betaal je gemiddeld 960 euro. Wie denkt dat Friesland een goedkoop alternatief is? Nou, daar kost een vierkante meter ‘slechts’ 341 euro. Maar dat is natuurlijk ook omdat Friesland veel minder bevolkt is.
En als je denkt dat huizenprijzen losstaan van kavelprijzen, dan heb je het mis. Het blijkt dat ze vrijwel synchroon omhooggaan. Natuurlijk spelen bouwkosten een rol, maar volgens Van Mulligen is de belangrijkste factor nog steeds de waarde van de grond waar een huis op staat.
Wat kan er gedaan worden? Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft zegt dat bouwen kan helpen. Maar pas tot een bepaald punt. Als je boven de 60 meter uitkomt, word je gebouw ineens heel duur door alle veiligheidsmaatregelen. En ja, nieuwe grond winnen, zoals het Markermeer inpolderen, is technisch mogelijk, maar het blijft behoorlijk kostbaar.
Dit onderwerp laat zien hoe ingewikkeld de situatie rond woningbouw en grondprijsstijgingen is. En als je denkt dat dit alleen gaat over kavels, dan vergis je je. Want de huizenmarkt raakt hierdoor ook in de knel, vooral door de krappe arbeidsmarkt.
Trump Laat Zijn Ergernis Kenbaar Tegenover Poetin en Overweegt Maatregelen
Nou, volgens een interview dat de Amerikaanse president Trump onlangs gaf, is-ie echt niet blij met zijn Russische collega, Poetin. Het probleem? Poetin heeft eergisteren wat opmerkingen gemaakt waar Trump het niet mee eens is. De Russische leider stelde voor om die van Zelensky, de huidige president van Oekraïne, even te vervangen door een tijdelijke regering met steun van de Verenigde Naties. Volgens Poetin zou dat leiden tot nieuwe verkiezingen, zodat er weer een “echt goed bestuur” komt dat de mensen vertrouwen. Pas daarna wilde hij zich inzetten voor vredesonderhandelingen.
Maar daar heeft Trump duidelijk geen trek in. Hij zei zelfs tegen NBC News dat-ie “pissed off” was – dus ja, behoorlijk geïrriteerd. En nu dreigt-ie met een soort belasting op Russische olie, tussen de 25 en 50 procent. Als Moskou volgens hem probeert te bemoeien met hun inspanningen om de oorlog in Oekraïne te stoppen, dan gaat-ie dit plan waarschijnlijk doorzetten. Zoals Trump het uitdrukte: als je Rusland olie koopt, mag je daarna misschien geen zaken meer doen in de VS. Dit alles komt omdat er momenteel niet veel vooruitgang lijkt te zijn in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.
Later sprak Trump ook met verslaggevers en bevestigde hij dat-ie teleurgesteld is in Poetin. Maar gelukkig liet-ie er wel bijvallen dat-ie denkt dat ze stapje voor stapje vooruitgang boeken.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!