
Recent Nieuws zaterdag 29 maart, 2025 07:38
Eerste ruimtelancering vanuit Noorwegen staat op het punt te gebeuren
Spannende dag voor Europese ruimtevaart
Als alles volgens plan verloopt en het weer meewerkt, gaat vanmiddag om 12:30 uur een bijzondere lancering plaatsvinden vanaf de Noorse ruimtebasis Andøya. Voor het eerst wordt er vanuit West- of Noord-Europa een raket in een baan om de aarde gebracht. Het gaat om de Spectrum-raket van het Duitse bedrijf Isar Aerospace, een flinke jongen van 28 meter hoog.
Historisch moment voor Noorwegen
Hoewel er in het verleden wel raketten zijn gelanceerd vanuit Europa – zoals de beruchte V2’s van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog – waren dat geen echte ruimtevluchten. Die raketten kwamen meteen weer naar beneden. Later lanceerde de Sovjet-Unie wel satellieten vanaf Plesetsk, maar voor West-Europa is dit een primeur. Een eerdere poging door Virgin Orbit vanuit het Verenigd Koninkrijk mislukte, en nu hoopt Isar Aerospace het wel voor elkaar te krijgen.
Waarom Noorwegen?
Normaal gesproken zijn ruimtebasissen het beste gelegen dicht bij de evenaar, omdat raketten daar een extra zetje krijgen door de draaiing van de aarde. Maar voor satellieten die in een poolbaan moeten draaien, is Noorwegen juist ideaal. Zo’n baan zorgt ervoor dat een satelliet uiteindelijk de hele aarde in beeld kan brengen. De basis in Andøya werd vorig jaar nog geopend door de Noorse kroonprins Haakon.
Geen satellieten deze keer
Deze eerste lancering is vooral een testvlucht. De raket neemt nog geen satellieten mee, maar het doel is om zoveel mogelijk data te verzamelen voor toekomstige missies. Isar Aerospace heeft al wel klanten klaarstaan voor latere lanceringen.
Kun je meekijken?
Als de lancering doorgaat, is die vanmiddag live te volgen. Houd je vingers gekruist dat het weer meewerkt – de afgelopen dagen gooide harde wind al roet in het eten.
Grote brand in oude brandweerkazerne Urk
Vannacht rond 01.00 uur vloog de oude brandweerkazerne aan de Noord in Urk in brand. Ironisch genoeg waren er gisteren nog sloopwerkzaamheden gestart omdat het pand als brandgevaarlijk werd gezien – dat schreef de lokale krant Het Urkerland eind vorig jaar al. De brandweer Flevoland had de vlammen rond 03.00 uur onder controle. Er kwam flink wat rook vrij, maar gelukkig zijn er geen gewonden gemeld.
Brand in oude brandweerkazerne Urk
Vuur in verlaten pand
Vannacht brak er een flinke brand uit in een oude, niet meer gebruikte brandweerkazerne in Urk. Gelukkig was er naar verluidt niemand in het gebouw aanwezig. De brandweer Flevoland meldde rond 02:00 uur dat er veel rookontwikkeling was en adviseerde omwonenden hun ramen en deuren dicht te houden.
Sloopwerkzaamheden en toekomstplannen
Lokale fotografen zagen dat er al sloopwerkzaamheden bezig waren bij het pand aan de Noord. Eind vorig jaar schreef Het Urkerland dat de gemeente de oude kazerne snel wilde slopen vanwege brandgevaar. Op die plek moeten straks 24 appartementen komen.
Racer moet rijbewijs inleveren na waanzinnige snelheid in bebouwde kom
Een 18-jarige automobilist heeft zijn rijbewijs kwijtgespeeld na een gevaarlijke actie in Etten-Leur. Vrijdagnacht spotte de politie hem terwijl hij met maar liefst 125 km/u over de Bredaseweg racete – terwijl daar een limiet van 50 km/u geldt.
De politie reageerde kort maar krachtig op sociale media: “Bij dit soort rijgedrag is verder commentaar overbodig.”
Zweedse journalist opgepakt in Turkije wegens ‘belediging president Erdogan’
Journalist gearresteerd na aankomst
De Zweedse journalist Joakim Medin is direct bij aankomst in Turkije opgepakt. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Malmer Stenergard, bekendgemaakt. Turkse media melden dat Medin ervan wordt verdacht president Recep Tayyip Erdogan te hebben beledigd en lid te zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’.
Medin was naar Turkije afgereisd om verslag te doen van de massale protesten tegen de regering, die al meer dan een week aan de gang zijn. Na zijn aankomst afgelopen donderdag liet hij nog weten dat hij werd meegenomen voor verhoor, maar sindsdien is er niets meer van hem vernomen.
Achtergrond van de arrestatie
De arrestatie zou verband houden met een onderzoek dat startte na een protest in Stockholm begin dit jaar. Tijdens dat protest werd een pop die op Erdogan leek opgehangen bij het stadhuis. Volgens de Turkse autoriteiten was Medin een van de vijftien verdachten die betrokken waren bij het organiseren of promoten van die demonstratie. Hij wordt nu beschuldigd van ‘belediging van de president’ en ‘lidmaatschap van een terroristische groep’.
De Zweedse overheid neemt de zaak serieus. De krant waar Medin voor werkt, Dagens ETC, heeft op sociale media laten weten niet te weten waar hij is en roept op tot actie om hem veilig terug te krijgen.
Golf van arrestaties in Turkije
Turkije heeft tijdens de recente protesten, die ontstonden na de arrestatie van de burgemeester van Istanbul, al bijna 1900 mensen opgepakt. Onder hen zijn ook twee Turkse journalisten die tijdens huiszoekingen werden aangehouden. Eerder deze week werd een BBC-journalist het land uitgezet na zeventien uur vast te hebben gezeten, omdat hij een ‘bedreiging voor de openbare orde’ zou vormen.
De huidige protesten zijn de grootste in Turkije in tien jaar tijd. Demonstranten zien de arrestatie van burgemeester Ekrem Imamoglu als een politieke en ondemocratische actie. Het VN-mensenrechtenbureau heeft zijn zorgen geuit over de massale arrestaties.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.