
Recent Nieuws dinsdag 25 maart, 2025 20:24
De discussie blijft brandend: Tweede Kamer stemt opnieuw over plan voor vroegtijdige vrijlating van gevangenen
Dagelijks wordt het debat over een controversiel plan om gevangenen eerder vrij te laten steeds heftiger. PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie staat onder vuur omdat ze dit ingrijpende maatregel wil doorzetten om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Maar helaas, niet iedereen in de coalitie is het hiermee eens. Gisteren kwam er geen duidelijkheid uit de hoofdelijke stemming – het bleef hangen bij 74-74. Dat betekent dat volgende week weer een nieuwe ronde van stemmen aanstaande is. Als het dan nog steeds niet duidelijk wordt, blijft alles zoals het is.
De reden achter dit ingewikkelde plan? Er is gewoonweg een tekort aan cellen en personeel. Om die situatie aan te pakken heeft Coenradie voorgesteld om sommige gevangenen twee weken eerder te laten gaan. Ze noemt het zelf al een “rotmaatregel”, maar ziet geen andere optie. Natuurlijk vinden veel mensen dit niet leuk, en ook binnen de coalitie breekt er spanning uit. BBB, PVV, en SGP hebben samen een motie ingediend om tegen dit plan te stemmen. En raar genoeg steunt zelfs VVD deze motie, samen met JA21 en Forum voor Democratie. Toch misten er twee stemmen, waardoor het uiteindelijk gelijkspel werd.
Interessant detail? Geert Wilders, leider van de PVV, gaat tegen zijn eigen staatssecretaris in! Hij vindt het niet nodig om Coenradie hiervoor weg te sturen, want hij waardeert haar werk weliswaar, maar ze verschillen van mening over dit specifieke punt. “Ze doet goed werk, alleen hierover zijn we het oneens,” legde Wilders uit.
Om een idee te krijgen van wat de kiezers ervan denken, vroeg RTL Nieuws het aan hun Nieuwspanel. Het resultaat? Vijfenvijftig procent van de respondenten vond het plan acceptabel, omdat ze denken dat er op dit moment geen andere keuze is. Zelfs bij de PVV-kiezers vinden vier op de tien dit een acceptabele oplossing.
Gisteren tijdens zijn persconferentie sprak premier Dick Schoof zijn steun uit voor Coenradies beslissing. Maar als de meeste coalitiepartijen tegenstemmen, moet er blijkbaar in het kabinet over gesproken worden. Mogelijk komt er een tussenoplossing, zoals het terugbrengen van de vroegtijdige vrijlating van twee weken naar één week.
Het probleem begon al in december toen Coenradie een code zwart uitriep voor het gevangeniswezen. Met een tekort van ruim 300 cellen en duizenden vacatures moest er snel iets gebeuren. Twee weken geleden presenteerde ze dus haar plan, dat onder meer inhoudt dat er noodgevangenissen komen en dat bepaalde gevangenen maximaal twee weken eerder vrijkomen. Let op: dit geldt niet voor zedendelinquenten of mensen die zware misdaden hebben gepleegd, en alleen voor straffen korter dan een jaar.
Natuurlijk ontstond hierdoor conflicten binnen de PVV. Achter gesloten deuren braken er woordenwisselingen uit tussen Wilders en Coenradie, wat later via de krant bekend werd. De PVV pleit trouwens liever voor meer mensen per cel, terwijl Coenradie daar niet mee akkoord gaat.
Een Droom die Waar wordt
Stel je voor: jij bent een fan van het eerste uur van een legendarische girlgroup en dan hoor je dat ze na zestien jaar weer samen op tournee gaan. Dat is precies wat Mariano Keerssemeeckers (24) uit Tilburg meemaakt. Deze jongen heeft niet één, maar vijf kaartjes weten te scoren voor de reünie-optredens van de originele K3. En als je ziet hoeveel tatoeages hij al draagt met verwijzingen naar zijn favoriete groep, begrijp je dat dit meer dan gewoon een concert is.
Mariano is echt een echte fan. Hij vertelt zelfs dat hij maandag al klaarzat om de tickets te kopen toen het nieuws officieel bekend werd. “Ik heb echt topplekken vooraan kunnen krijgen,” zegt hij trots. De spanning was al een tijdje aanvoelbaar, want eind december liet Kristel al doorschemeren dat er iets gaafs ging gebeuren. “Ze schreef dat dit een iconisch jaar zou worden,” herinnert hij zich. En toen kwam het moment waarop het gerucht bevestigd werd: de originele leden van K3, Karen, Kathleen en Kristel, gaan weer samen optreden.
Als je vraagt wie zijn lievelingszangeres is, geeft hij zonder aarzelen antwoord: Kristel. “Ik weet niet goed waarom, maar ze doet mijn hart sneller kloppen.” Nog niet zo lang geleden had hij zelfs de kans om haar in het echt te ontmoeten. “Ik vroeg of ze een hartje kon tekenen, en ik liet dat direct daarna tatoeëren. Ze was heel blij met mijn enthousiasme,” vertelt hij met een brede glimlach.
Maar dat is niet zijn enige K3-tattoo. Op zijn arm prijkt ook een decorstuk uit de musical ‘De 3 Biggetjes’. “Dat hoort bij mijn allereerste herinneringen aan K3. Als ik ernaar kijk, word ik gelijk blij en vrolijk,” zegt hij. Voor hem is dit niet alleen een concert, maar een trip terug in de tijd. “Het gaat om nostalgie. Ik ben supergelukkig dat dit moment nu komt.”
Mariano is niet de enige volwassen fan die dolblij is met deze reünie. Hij gaat naar alle vijf shows met een groep vrienden. “Soms met drie, soms met acht. We zijn allemaal tussen de 20 en 28 jaar oud,” vertelt hij. En als je vraagt welk nummer hij het liefst wil horen? Dan lacht hij dramatisch en zegt: “Eeuwig en Altijd. Als ze dat beginnen te zingen, word ik helemaal gek. Ik zal huilen en lachen tegelijk!”
Toegankelijkheid van geldautomaten in Nederland
Hey mensen, heb je ooit stilgestaan bij hoe belangrijk geldautomaten eigenlijk zijn? In Nederland wordt het steeds gewoner om online te bankieren en met je pinpas te betalen. Maar niet iedereen is daar blij mee. Daarom hebben de overheid en de banken besloten dat er binnen een straal van vijf kilometer altijd een werkende geldautomaat beschikbaar moet zijn. Dat gaat nu zelfs verplicht worden! Tot nu toe was het maar een vrijwillige afspraak tussen de banken, maar het kabinet wil dit graag vastleggen in wetten.
Minister Heinen van Financiën heeft onlangs een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om ervoor te zorgen dat contant geld voor iedereen toegankelijk blijft. Hij benadrukt dat niet iedereen even makkelijk online bankieren doet en dat sommige mensen nog steeds afhankelijk zijn van cash. En wie weet wat er gebeurt als er ineens een storing is in het pinnen-systeem? Dan is het handig om wat contant geld thuis te hebben. Precies daarom zegt Heinen: “Contant geld hoort bij iedereen, dus moet het ook toegankelijk blijven.”
Maar waarom vinden banken het eigenlijk minder leuk om veel geldautomaten te onderhouden? Nou, omdat steeds meer mensen hun financiën online regelen. Het is voor banken lastig om al die apparaten constant gevuld te houden en eventuele problemen snel op te lossen. Daarom heeft het kabinet nu extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat banken in de toekomst ook blijven investeren in geldautomaten. Dit nieuwe wetsvoorstel geldt voor heel Nederland, zelfs voor gebieden waar minder mensen wonen.
Oh, en er komt nog iets nieuws: banken met meer dan 500.000 klanten moeten ook zorgen dat er gratis geld kan worden gestort. Dat is nu vaak niet mogelijk, maar volgens het nieuwe plan moet dat veranderen.
Toegang tot buiten: Gezichtsherkenning maakt verpleeghuizen veiliger voor mensen met dementie
Stel je voor: een technologie die ervoor zorgt dat mensen met dementie veilig blijven, zonder hun vrijheid te beperken. Dat is precies wat een aantal verpleeghuizen probeert door gezichtsherkenning in te zetten. In plaats van iedereen binnen te houden, kunnen nu alleen degenen die echt niet naar buiten mogen worden tegengehouden.
Een moeder van een bewoner vertelt hoe blij ze is met deze aanpak. Haar moeder heeft al sinds januari in het verpleeghuis Oranjehof in Zeeland gewoond. Ze heeft een lichte vorm van dementie en kan daar prima wandelen en zelfs naar buiten gaan. Volgens haar zoon Johan Daane voelt het verpleeghuis meer als een thuis dan als een instelling. “Het is zo ontspannen,” zegt hij. Hij vergelijkt het met zijn vaders situatie, die op een veel strengere afdeling terechtkwam toen hij ernstig dementeerde. “Hij had bijna geen vrijheid.”
De technologie werkt eenvoudig: als iemand met dementie die niet naar buiten mag wordt herkend door de camera’s, blijven de deuren gesloten. Voor anderen blijven ze open. Renco van Leeuwen van Amarijn, de organisatie achter Oranjehof, legt uit dat dit een grote verbetering is vergeleken met oude methoden zoals polsbandjes of sensoren in sloffen. “Mensen deden hun sloffen uit of frunnikten aan hun polsbandje om toch naar buiten te kunnen. Maar je gezicht kun je niet afzetten.”
Deze verandering komt voort uit een wet die een paar jaar geleden werd ingevoerd. De wet zorgt ervoor dat verpleeghuizen deuren niet meer simpelweg gesloten kunnen houden. Zorginstellingen voelen de druk om nieuwe technologieën toe te passen. Saffier in Den Haag en Sensire in Twello gebruiken de techniek ook al.
Maar er zijn ook kritische stemmen. Deskundigen zoals Brenda Frederiks van het Amsterdam UMC en Alistair Niemeijer van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht vragen zich af of dit wel ethisch is. Frederiks benadrukt dat mensen met dementie zichzelf moeten kunnen verzetten tegen beperkingen. Niemeijer ziet problemen met de onzichtbaarheid van de technologie. “Iemand met dementie vergeet misschien waar hij mee instemt. Hoe moet hij zich dan verzetten?”
Toch blijft Johan Daane positief over de techniek. Hij geeft namens zijn moeder graag toestemming voor de gezichtsherkenning. “Als het werkt en haar veilig houdt, is dat belangrijker dan eventuele beperkingen.”
Onderwerp: Het gebruik van moderne technologie om de balans te vinden tussen veiligheid en vrijheid voor mensen met dementie.
De Goedkeuring van de Oorlogsfinanciering in Israël: Netanyahu Klampt Zich Aan de Machtszetel Vast
Nou, het is geregeld! De Israëlische premier, Netanyahu, heeft eindelijk zijn begroting voor dit jaar weten te loodsen door het parlement. En dat was niet zonder slag of stoot. Hij moest daarvoor flink op de schouders van ultrarechtse partijen leunen. Door deze goedkeuring blijft hij voorlopig aan de macht en hoeft er geen vervroegde verkiezingen te komen. Maar laten we eerlijk zijn: dit laat zien hoe afhankelijk hij eigenlijk is van andere politieke krachten.
Hoe zit het dan precies? Netanyahu had tot eind maand om zijn budgetplannen te laten goedkeuren door de Knesset – dat is zo’n beetje de Tweede Kamer bij ons. Nu hij dat voor elkaar heeft gekregen, kan hij even blijven chillen als premier. Had-ie het niet gescoord, dan waren er automatisch nieuwe verkiezingen geweest. En wie wil nou alweer verkiezingen organiseren? Van de 120 leden die stemrecht hebben, waren er precies 66 die ja zeiden tegen de nieuwe financiële plannen.
Maar wat valt er op te merken aan die begroting? Nou, defensie en het leger krijgen een enorme boost. Simpelweg gezegd: er wordt veel meer geld uitgetrokken om militaire operaties te bekostigen. Aan de andere kant worden er bezuinigingen doorgevoerd en belastingen verhoogd. De oppositie vindt dit allemaal niet leuk en heeft het regeringsteam flink onder vuur genomen. Het duurde ook behoorlijk lang voordat Netanyahu een meerderheid achter zich wist te verzamelen. Een groot deel van die steun komt van de ultrarechtse partij Otsma Jehudit, geleid door Ben Gvir. Die hadden eerst zelfs de regering verlaten omdat ze ontevreden waren over het staakt-het-vuren in Gaza. Maar sinds de oorlog weer is aangewakkerd, staan ze weer aan Netanyahus zijde.
Netanyahu’s besluitvorming wordt hierdoor flink beïnvloed. Zo is het stoppen met het staakt-het-vuren absoluut niet los te zien van zijn politieke positie. Expert Peter Malcontent zegt dat simpelweg: “De oorlog is voortgezet om de regering te redden, je kunt het niet anders zien.” Volgens hem doet Netanyahu alles om de balletjes in de lucht te houden en te voorkomen dat zijn regering instort. “Hij is verslaafd aan de macht,” aldus Malcontent.
Die steun van de ultrarechtse partijen is dus vitaal. Ze willen per se de oorlog in Gaza voortzetten en ook een nog strengere aanpak op de Westelijke Jordaanoever. Als zijn regering valt, zou dat mogelijk het einde betekenen voor Netanyahus politieke carrière. Maar ook buiten de strijd om de macht zijn er problemen. Veel Israëliërs zijn niet gelukkig met hem. Er hangen verschillende corruptiezaken boven zijn hoofd, en er zijn mensen die vinden dat hij niet hard genoeg heeft gewerkt om gijzelaars in Gaza vrij te krijgen.
Vandaag was dat ongenoegen duidelijk te zien. Buiten het parlementsgebouw demonstreerden honderden burgers tegen de regering. De politie moest ingrijpen om de situatie onder controle te houden. Binnen in het gebouw lieten familieleden van gijzelaars hun frustratie over de regering van Netanyahu blijken. Het lijkt erop dat Netanyahu bereid is tot alles om aan de macht te blijven. Niet alleen in Gaza, maar ook in Libanon, Syrië en op de Westelijke Jordaanoever wordt de spanning weer opgedreven. Wat Israël precies hoopt te bereiken op de lange termijn blijft echter een raadsel.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!