
Recent Nieuws dinsdag 25 maart, 2025 11:45
Mysterieuze Lichtspiraal boven Europa: De Achtergrond
Gisteravond hebben mensen over heel Europa een prachtige, bijna mysterieuze lichtspiraal aan de hemel gezien. Op sociale media ging het gelijk viral, met veel foto’s en vragen van mensen die zich afvroegen wat er precies aan de hand was. Het antwoord? Een Falcon 9-raket van SpaceX heeft dit fenomeen veroorzaakt door een brandstofdump na de lancering van een Amerikaanse spionagesatelliet.
Toen de raket gisteren zijn taak had volbracht, dumpte hij ongebruikte brandstof. Die brandstof bevroor in de koude ruimte en werd zichtbaar vanaf de grond als een indrukwekkende lichtshow. Volgens het Belgisch UFO-meldpunt toont de spiraalvorm aan dat de raket langzaam rond zijn as draaide terwijl hij de brandstof loste.
Dit soort verschijnselen blijkt niet uniek voor gisteravond. In 2023 is er al eerder een vergelijkbare spiraal waargenomen, maar toen boven Alaska. Mensen uit verschillende landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Slovenië, Polen en ook Nederland hebben dit fenomeen gesignaleerd.
Geurhinder bij veehouderijen: rechtszaak tegen de overheid
Hey, even een kijkje nemen bij een interessante uitspraak van het Hof in Den Haag. Het gaat over een groep omwonenden die zich zorgen maken over de stank van grote stallen in hun buurt. Ze vinden dat ze niet goed beschermd worden door de overheid en hebben daarom een zaak aangespannen. En weet je wat? Het hof staat hen gedeeltelijk bij.
Drie jaar geleden zijn zestien mensen die dicht bij varkensstallen wonen met klachten naar de rechter gestapt. Ze hebben last van een stank die zo erg is dat ze soms binnen moeten blijven. Eentje vertelde zelfs dat als er mistig weer is en een zuidwestenwind waait, het buiten echt ongenietbaar wordt. Dat kan je je vast wel voorstellen!
De lagere rechter had al eerder bepaald dat de overheid niet goed genoeg opkomt voor deze mensen. Volgens hem werden de mensenrechten van acht omwonenden geschonden door de stank. De Staat ging hier echter tegen in hoger beroep. Waarom? Omdat dit grote gevolgen zou kunnen hebben. Als de uitspraak blijft staan, moet de overheid mogelijk duizenden vergunningen aanpassen of intrekken om de problemen op te lossen.
Tijdens het proces zei de advocaat van de overheid dat het niet aan de rechter is om te beslissen hoeveel stank te veel is. Immers, iedereen ervaart last anders. Bovendien zijn de bestaande regels volgens de overheid democratisch ingesteld. Maar de advocaat van de omwonenden zag dat anders. Hij vond dat de regels voor veehouderijen te slap zijn vergeleken met andere industrieën. Daarnaast wordt er niet goed rekening gehouden met de combinatie van meerdere stallen in een buurt. En sommige boeren hebben meer dieren in hun stallen gekregen omdat men ooit verkeerd had ingeschat hoe effectief luchtwassers werken. Dit heeft geleid tot een hogere belasting dan toegestaan.
Het hof concludeerde nu dat de wetten inderdaad onvoldoende beschermen tegen extreme geurhinder. In twee gevallen is de grens fors overschreden, en daar moet de overheid iets aan doen. Een van de omwonenden heeft al met hulp van de overheid verhuisd, maar voor de ander wordt nog een oplossing gezocht. Dit kan ook een voorbeeld zijn voor anderen die in soortgelijke situaties verkeren.
Volgens de advocaat van de omwonenden is dit een belangrijke stap, hoewel minder uitgebreid dan de eerdere uitspraak van de rechtbank. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekijkt de zaak nu nader en werkt aan nieuwe wetgeving rondom geurhinder.
Onderwerp: Waarom ouders samenwerken om te voorkomen dat kinderen te vroeg een smartphone krijgen
In Nederland geven steeds meer kinderen al op jonge leeftijd een piep op hun eigen mobieltje. En hoewel veel ouders daar niet per se blij mee zijn, stemmen ze vaak toe onder druk van de groep. Gelukkig zijn er platformen zoals Smartphonevrij Opgroeien waar ouders zich verenigen om dit tijdstip wat later uit te stellen.
Stel je voor: vier jaar geleden kregen kinderen gemiddeld pas rond hun tiende verjaardag een smartphone cadeau. Maar tegenwoordig? Kinderen in groep 5 van de basisschool – dus achtjarigen – hebben al zo’n apparaat in hun broekzak! En bijna alle kinderen tussen de elf en twaalf hebben er eentje. Veel ouders geven uiteindelijk toe omdat ze niet willen dat hun kind “buiten de boot valt”. Danielle Batist, die Smartphonevrij Opgroeien mede heeft opgericht, legt het zo uit: “Als je kind geen telefoon heeft, kan hij of zij buitengesloten worden, of zelfs uitgelachen. Geen ouder wil dat.”
Maar er is hoop! Als ouders binnen een klas of school samen afspraken maken over wanneer kinderen een smartphone mogen krijgen, verdwijnt die sociale druk enorm. “Als maar een kwart van de klas het gebruik van een smartphone uitstelt, verdwijnt de druk als sneeuw voor de zon,” zegt Danielle. Het initiatief Smartphonevrij Opgroeien is gebaseerd op een Britse beweging die probeert kinderen minder tijd achter schermen door te brengen. Ze willen ouders, scholen en zelfs politici bewust maken van de negatieve effecten van overdreven technologiegebruik op de ontwikkeling van kinderen.
Danielle stelt ook dat we ons misschien niet meer realiseren hoe gewoon het is geworden om heel jonge kinderen een smartphone te geven. Maar bedenk eens: als je een kind toegang geeft tot alles wat er online te vinden is, laat je ook iedereen toegang krijgen tot jouw kind. En dat is niet ideaal. Te veel schermgebruik kan leiden tot problemen zoals angst, depressie en slaapproblemen. “Als je het gebruik van een smartphone een jaar kunt uitstellen, geef je je kind daarmee minstens een jaar zonder schermverslaving,” aldus Danielle.
Deze beweging groeit snel. In minder dan een jaar tijd zijn er al 7500 ouders lid geworden, en op bijna 600 scholen zijn soortgelijke initiatieven begonnen. Bo van Leek, een ouder uit Kempen, vertelt dat ze een groep van 32 ouders heeft gevormd nadat ze over het initiatief op televisie hoorde. Samen organiseerden ze activiteiten zoals koffiemorgens en lezingen. Hun grote doorbraak was een lezing in een plaatselijk theater waarop onverwacht 250 ouders verschenen. “We hoorden hartverscheurende verhalen over de risico’s van te vroeg en te lang gebruik van smartphones,” zegt Bo.
Bo en haar team ontwikkelden een praktische gids – genoemd een “praatplaat” – die ouders helpt bij het aangaan van gesprekken over het gebruik van smartphones. Deze praatplaat wordt vandaag aan de Tweede Kamer voorgelegd. “Ouders snakken naar duidelijke richtlijnen. We moeten deze discussie blijven voeren en hopelijk neemt de politiek hier notitie van,” zegt Danielle.
In de onderstaande video kun je zien wat social media met een tienerbrein kunnen doen.
Betaal je al voor groen gas dat er nog niet is?
Stel je voor: je betaalt een toeslag voor iets wat er nog helemaal niet is en waarvoor de regels zelfs nog niet eens vastliggen. Klinkt gek, hè? Toch gebeurt het momenteel bij veel Nederlandse huishoudens. Als je nu een nieuw vast gascontract tekent dat loopt tot 2026 of 2027, kun je rekenen op een extra kostenpost bij sommige leveranciers. Waarom? Omdat volgend jaar officieel de invoering van de zogenaamde “bijmengverplichting” staat gepland. Dit betekent dat energieleveranciers verplicht worden om duurzaam gas te mengen met traditioneel aardgas. Maar voordat je denkt: “Top, duurzame energie!”, moet je weten dat er twee grote obstakels zijn.
Ten eerste: er is gewoonweg niet genoeg groen gas beschikbaar om deze verplichting in te kunnen voldoen. En ten tweede? De wet die dit allemaal moet regelen is nog lang niet klaar. Sommige leveranciers zoals Eneco, Oxxio, Engie, Pure Energie en Vattenfall hebben daarom besloten om hun klanten alvast voor te bereiden door prijzen aan te passen. Ze noemen het “rekening houden met financiële risico’s”, maar voor de consument komt het neer op hogere facturen.
En ja, de details staan vaak verstopt in de kleine lettertjes. De toeslag wordt niet apart uitgesplitst op je rekening, waardoor het lastig is om na te gaan of je echt alleen betaalt voor wat nodig is. Vattenfall bijvoorbeeld doet geen uitleg over hoe ze hun tarieven precies berekenen. Het enige wat ze toegeven, is dat inkopen van groen gas de kosten doen stijgen – en dat die kosten natuurlijk ook weer doorlopen naar de consument. Volgens berekeningen van CE Delft kan de gemiddelde gasrekening rond 2030 tussen de 1805 en 2290 euro per jaar liggen, afhankelijk van de exacte ontwikkelingen.
Maar waarom beginnen leveranciers nu al met prijsverhogingen? Nou, omdat ze hun tarieven niet mogen aanpassen tijdens de looptijd van een vast contract, proberen ze zichzelf zo te beschermen tegen toekomstige kosten. Alleen is dat voor de consument niet ideaal. Stel dat de wetgeving vertraging oploopt of zelfs helemaal niet ingaat, dan blijft je toch al hoge rekening onnodig hoog. En dat is absoluut geen hypothetisch scenario. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft het al moeilijk met de Europese Commissie over het conceptwetsvoorstel. Daarnaast moeten er nog verschillende instellingen, zoals de Raad van State en beide kamers, hun goedkeuring geven. Dat alles kost tijd.
Tegelijkertijd speelt er een ander probleem mee: er is gewoonweg niet genoeg groen gas beschikbaar. Nederland produceert slechts 5% van de twee miljard kuub die nodig is om aan de bijmengverplichting te voldoen tegen 2030. Experts twijfelen of we binnen vijf jaar genoeg extra kunnen produceren. Essent vindt het zelfs “onhaalbaar” om de wet op 1 januari 2026 in te voeren. Zij en andere bedrijven zoals Vandebron zien liever een alternatieve benadering, want een bijmengverplichting zonder voldoende groen gas leidt volgens hen alleen maar tot hogere rekeningen.
Niet iedere leverancier speelt mee in deze trend. Bedrijven als Essent, Energie Direct en Vandebron kiezen ervoor om geen extra kosten toe te passen. In plaats daarvan voegen ze een clausule toe aan hun voorwaarden die hen later wel toelaat de prijzen aan te passen als de wet in werking treedt. Pure Energie is het enige bedrijf dat belooft klanten te compenseren als de bijmengverplichting uiteindelijk niet doorgaat. Andere leveranciers nemen dit punt nog in overweging.
Wat blijft, is de vraag of al deze maatregelen wel noodzakelijk zijn. Volgens Vandebron zou het meer zinvol zijn om helemaal over te schakelen naar een elektrisch systeem, gezien het doel om tegen 2050 compleet van het gas af te komen. Voorlopig zien we dus dat de gemiddelde gasrekening flink omhooggaat. Belastingen en heffingen vanuit de overheid nemen steeds meer ruimte in op je factuur in, terwijl de vraag blijft of dit allemaal wel efficiënt en eerlijk verdeeld wordt.
Een Nederlandse redder in een Thaise jungle
Stel je eens voor: als tiener denk je aan gamen of sporten wanneer je wordt gevraagd wat je blij maakt. Maar Friso Poldervaart, die net zo begon als veel andere tieners, vond zijn passie op een heel bijzondere plek – in Thailand. Twaalf jaar later woont hij nu in Bangkok en heeft hij een missie opgepikt die het leven van meer dan een miljoen mensen heeft veranderd. Hoe zit dat? Nou, terwijl sommige delen van Bangkok uitpuilen van de luxe met chique hotels en wolkenkrabbers, liggen er vlakbij sloppenwijken vol armoede. Precies daar heeft Friso besloten zijn krachten te richten.
Een paar weken geleden bezocht filmmaker Martijn hem voor een reportage. Friso vertelde hoe alles begon: “Toen ik klein was, ging ik voor het eerst naar Thailand met een vriendje dat een Thaise moeder had. Dat was echt een oogopener. Ik voelde me meteen thuis.” Na zijn afstudering van de filmacademie pakte hij zijn spullen en stapte hij in een vliegtuig richting Bangkok. Hij was nog maar achttien en had alleen zijn diploma om op vooruit te komen. “Ik kon video’s maken, dat was mijn startpunt,” zegt hij lachend. Van een klein videobedrijfje groeide hij uit tot iemand die ook webshops en reclamebureaus runde. Zijn bekendste project? Een zwevend restaurant genaamd ‘Dinner in the Sky’.
Maar toen kwam het coronavirus en gooide alles overhoop. Friso stond voor een keuze: zou hij zich terugtrekken en wachten tot het beter werd? Of iets anders ondernemen? Hij koos voor het laatste. Samen met vrienden begon hij maaltijden klaar te maken voor mensen die het door de pandemie extra moeilijk hadden. Dit groeide uit tot de Bangkok Community Help Foundation, een stichting die tegenwoordig samenwerkt met meer dan vijfhonderd vrijwilligers. Ze helpen waar ze kunnen: van het delen van voedsel en water tot het bouwen van huizen en het bieden van medische hulp. Elke dag staan er nog steeds mensen in de rij voor een voedselpakket.
Friso benadrukt hoe belangrijk het is om anderen te helpen, zelfs al lijkt het soms alsof je maar een kleine bijdrage levert. “Als je zegt dat het maar een druppel op een gloeiende plaat is, kom je nooit verder. Je moet gewoon beginnen.”
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!