
Sport Nieuws zondag 23 maart, 2025 23:20
De Bosschenaren Triomferen in de Finale
Zojuist heeft Heroes Den Bosch op een bijzonder spannende manier de Toto Basketbal Cup in de wacht geslepen. In een zinderend duel tegen Donar Groningen moest het in de verlenging beslist worden, waarbij de ploeg uit Den Bosch uiteindelijk met 90-85 won. Wat een finale was dit! Beide teams gaven alles op het veld van Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.
Donar had na het tweede kwart nog een voorsprong van vier punten (35-31), maar Heroes Den Bosch liet zich niet klein krijgen en kwam sterk terug. Toch slaagde de Amerikaanse speler Tavian Dunn-Martin erin om Donar aan het einde van het derde kwart weer voorop te zetten op slechts één punt voorsprong. De laatste tien minuten waren pure spanning: hoewel Den Bosch het initiatief leek te hebben overgenomen, bleef Dunn-Martin zijn team in leven houden.
Toch was het uiteindelijk ijdele hoop voor Donar. Heroes Den Bosch sleepte de overwinning binnen met een verschil van vijf punten. Dit is al de negende keer dat de beker naar Den Bosch gaat, en het is ook de tweede keer op rij dat ze deze trofee mogen tillen.
Vanavond wordt de ploeg nog gevierd in hun eigen stad. Afgelopen vrijdag schakelden ze Feyenoord uit in de halve finale met een score van 86-76. Onder leiding van coach Erik Braal blijft Heroes Den Bosch de topformatie in Nederland en staat ze momenteel zelfs op de zesde plaats in de BNXT League.
Waarom Baskenland de voetbalster van Spanje is, maar toch zijn eigen team voorkeurt
Niet iedereen weet dat het Spaanse elftal een echte liefhebber is van talent uit Baskenland. Voor het komende duel tegen Nederland in de Nations League heeft coach Luis Enrique zelfs zeven spelers geselecteerd met wortels in dit kleine, maar voetbalkrachtige gebied. Dat is opvallend als je bedenkt dat er slechts 2,2 miljoen mensen wonen in Baskenland, terwijl Spanje qua bevolking 48 miljoen telt. Toch waren het twee Baskische jongens, Nico Williams en Mikel Oyarzabal, die vorige zomer Engeland versloegen om Spanje naar de EK-titel te helpen.
Hoe komt het dat zo’n compacte regio zoveel invloed heeft op het Spaanse voetbal? Volgens oud-internationals Sander Westerveld en Jeffrey Sarpong ligt het aan de geweldige jeugdopleidingen van Athletic Club en Real Sociedad. Vooral Bilbao’s Athletic staat erom bekend dat ze alleen spelers selecteren met een Baskische achtergrond of familieband. Real Sociedad heeft deze restrictie later losgelaten, maar nog steeds hebben veertien van hun huidige spelers de eigen academie doorlopen.
Sarpong, die tussen 2010 en 2013 voor Real Sociedad speelde, legt uit: “Topclubs zoals Barcelona en Madrid moeten constant resultaat leveren en halen vaak buitenlandse sterren binnen. Dat neemt kansen weg bij de jeugd. Bij Sociedad en Bilbao daarentegen wordt er geduldig gewerkt. Ze geloven echt in hun eigen talenten.” Hij noemt Asier Illarramendi als voorbeeld: “Als hij bij een topclub had gespeeld, was hij misschien niet doorgebroken omdat het tempo en de eisen daar veel hoger liggen.”
Ook de mentale aanpak van de Basken maakt hen uniek, aldus Westerveld. “Ze werken hard, zijn superdisciplinair en zien de voetbalwereld anders dan de rest van Spanje. Het is altijd een strijd geweest voor Baskenland om zichzelf te bewijzen. Ze willen laten zien dat ze beter zijn dan Spanje, ook al zijn ze officieel onderdeel ervan.”
Maar ondanks al hun successen voor Spanje blijft er een gevoel van afstandelijkheid bestaan. Velen in Baskenland zouden liever zien dat hun spelers uitkwamen voor een eigen nationaal elftal. Dit sentiment werd duidelijk toen de basiliek in Elorrio vlak voor de EK-finale werd besmeurd met graffiti. Spelers als Oyarzabal werden beschouwd als verraders omdat ze voor Spanje speelden. Sheraldo Becker vertelde recent hoe Oyarzabal na de overwinning reageerde: “Hij scoorde, maar was niet blij. Hij zei dat hij gewoon deed wat hij moest doen.”
Westerveld vergelijkt soms de situatie met Friesland en Heerenveen, maar benadrukt dat Baskenland een heel ander niveau van nationalisme kent. “Ze willen absoluut niet als Spanjaarden worden gezien. Het is een krachtig gevoel dat al jarenlang bestaat.” Toch denkt hij dat er geen officieel Baskisch elftal zal komen, tenzij Baskenland zich volledig afscheidt van Spanje. “En dat zie ik niet meer gebeuren.”
Interessant genoeg heeft zelfs Sem Westerveld, de zoon van Sander, een kans om voor Athletic Club te spelen omdat hij in San Sebastián geboren is. Hoewel Westerveld persoonlijk Sociedad trouw blijft, grapt hij dat hij het prima vindt als zijn zoon voor Bilbao speelt – mits ze alle wedstrijden met 0-0 eindigen.
Ian Maatsen staat in basis tegen Spanje
Zo te horen gaat het avontuur van Ian Maatsen met Oranje eindelijk beginnen! De linksback uit de Aston Villa-aanval maakt zijn debuut voor het Nederlands elftal in een belangrijke wedstrijd. We spelen namelijk een kwartfinale van de Nations League tegen Spanje, en dat op bezoek ook nog eens. Ronald Koeman heeft besloten om Maatsen in te zetten omdat er ineens een tekort aan verdedigers is. Timber ligt thuis met een ziekte en Hato mag niet spelen door schorsing. Dus daarom riep Koeman Maatsen afgelopen vrijdag pas op.
Maar wacht, het wordt nog ingewikkelder. In het Estadio Mestalla in Valencia mist Oranje ook andere bekende namen zoals Dumfries, Aké, De Vrij en Van de Ven. Die zijn gewoonweg niet fit genoeg. Dus ja, Maatsen heeft een enorme verantwoordelijkheid. Hij moet niemand minder dan Lamine Yamal in de gaten houden – de supergetalenteerde rechtsbuiten van Spanje. De rest van de selectie komt trouwens wel uit de vorige wedstrijd, die donderdag in Rotterdam gelijk speelde (2-2).
Als we deze confrontatie winnen, staan we op 5 juni in de halve finale tegen Frankrijk of Kroatië. Maar eerst moeten we het dus hebben uitgevochten tegen Spanje. De fluit gaat om half negen ’s avonds. De opstelling? Daar staat-ie: Verbruggen; Geertruida, Van Hecke, Van Dijk en Maatsen; Reijnders, Kluivert en De Jong; Frimpong, Depay en Gakpo.
Nadine Visser op weg naar medaille in de 60 meter horden
Nadine Visser heeft het flink gemaakt tijdens de wereldkampioenschappen indooratletiek in Nanjing, China. Ze haalde met gemak de finale van de 60 meter horden en zet nu haar ogen gericht op een medaille. In de halve finale was ze zelfs de snelste, met een tijd van 7,81 seconden. Ze versloeg daarbij Devynne Charlton, die het wereldrecord in deze discipline bezit. De Bahamaanse atlete eindigde op een respectabele tweede plek met 7,82 seconden.
Later op zondag staat de grote show gepland, waarin Visser aantreedt om te strijden om de medailles (omstreeks 14.00 uur). Maar dit is niet de eerste keer dat ze indruk maakt in een internationaal kader. Al eerder op de dag had ze een overtuigende prestatie neergezet in de series, waar ze met ruime voorsprong won met dezelfde tijd als in de halve finale: 7,82 seconden.
De Noord-Hollandse atlete, die net dertig jaar oud geworden is, heeft al een behoorlijke collectie successen achter de rug. Twee weken geleden sleepte ze nog het zilver in Apeldoorn binnen tijdens de Europese kampioenschappen indoor. Daar verbeterde ze het Nederlandse record tot 7,72 seconden, maar moest uiteindelijk toegeven aan Zwitserse Ditaji Kambundji, die met een nieuw Europees record van 7,67 de titel pakte.
In haar carrière heeft Visser al eerder laten zien wat ze waard is op internationaal niveau. Zo pakte ze in 2018 een bronzen medaille bij de wereldindoorkampioenschappen in Birmingham. Sindsdien blijft ze succesvol, met twee gouden en twee zilveren medailles op de Europese indoorkampioenschappen.
Mathieu van der Poel Toppert in Milaan-Sanremo na Grote Strijd
Nou, dit was een dag om nooit te vergeten! Zaterdagmiddag leverde Mathieu van der Poel een ongelooflijke prestatie neer door de Italiaanse wielerklassieker Milaan-Sanremo te winnen. En wat een race was het! Van der Poel moest het opnemen tegen thuisfavoriet Filippo Ganna en wereldkampioen Tadej Pogacar, en dat deed-ie niet bepaald zachtzinnig. Voordat-ie zelf aan de bak ging, zag-ie Marianne Vos ook nog eens bij de vrouwen tweede worden. Maar goed, laten we het nu even over de mannen hebben.
Op 24 kilometer voorbij de finish, tijdens de beklimming van de Cipressa (dat is trouwens de voorlaatste grote klim), vormde zich een drietal bestaande uit Van der Poel, Pogacar en Ganna. Vanaf dat moment begon de echte show. Het was vooral Pogacar die probeerde de toon te zetten. Op de Poggio, de laatste klim, dacht hij dat-ie Van der Poel kon afzetten met een paar sterke aanvallen, maar die had zijn tanden stevig in het zadel gezet. Met nog zes kilometer te gaan reed Van der Poel weg, maar ja, Pogacar liet zich niet makkelijk afschudden. Pas in de slotmeters haalde-ie zijn trucje uit de mouw: een krachtige sprint die de anderen gewoonweg te veel werd.
En zo scoorde Van der Poel zijn tweede overwinning in deze enorme koers van 289 kilometer. Eerder, in 2023, had-ie dit al eens gefikst, maar dit keer leek-ie er nog meer lol in te hebben. Na afloop vertelde-ie dat-ie gewoon mega gefocust was en wist dat Pogacar een harde tegenstander zou zijn. “Toen ik dat bord zag met ’tweehonderd meter’, dacht ik: dit is het moment,” zei-ie. Hij gaf ook toe dat de start verschrikkelijk was met die kou en regen, maar gelukkig klaarde het op bij de kust.
Van der Poel bleef nederig en noemde zichzelf supergelukkig met de overwinning. “Het is al een eer om met deze twee toprenners op het podium te staan, maar dat ik ze heb verslagen? Dat is echt fantastisch.” Hij legde uit dat-ie al eerder in het seizoen, tijdens Tirreno-Adriatico, de juiste vorm voelde komen, hoewel-ie daar geen etappe won. Maar met een week rust werd-ie nog beter, precies zoals-ie verwachtte. En het koersverloop? Nou, dat verraste hem ook. “Dat je met drie man op de Cipressa wegkomt en blijft, heb ik nog nooit meegemaakt. Dit wordt lang herhaald.”
De Koers Verlopen
Vroeg in de race gingen een stel Italianen al in de aanval. Het peloton bleef rustig op de eerste hellingen, maar op de Capo Berta viel de kopgroep uiteen. Een Italiaan, Martin Marcellusi, bleef even vooraan, maar werd net voor de Cipressa ingehaald. Daarna nam Tim Wellens de leiding, maar zijn tempo kostte zijn landgenoot Philipsen zijn plek in de kopgroep. Later nam Jhonatan Narváez het over, met Pogacar in zijn wiel. Op drie kilometer onder de top van de Cipressa gooide Pogacar zijn kaarten op tafel, gevolgd door Van der Poel en Ganna.
Op de Poggio probeerde Pogacar weer aan te vallen, maar Van der Poel bleef kalm in zijn wiel. Toen Ganna achterbleef, vond-ie later toch weer aansluiting. In de eindsprint liet Van der Poel zien wie de baas was en won het met een prachtige timing.
Eindhovense vrouwen nemen leiding in competitie, Ajax-coach De Reus ziet titel uit handen glippen
De dames van PSV hebben het roer overgenomen in de strijd om de landstitel. In een spannende topper tegen Ajax op hun eigen thuisgrond lieten ze de Amsterdammers geen schijn van kans: een duidelijke 3-1-overwinning. Vlak voor de winterstop kregen de meiden uit Amsterdam ook al een pak rammel van PSV, met een score van 2-0. Het was een wedstrijd waarin elke bal telde, en hoewel Ajax probeerde terug te vechten, bleek PSV gewoon de sterkste.
Met deze overwinning staat PSV nu bovenaan in de rangschikking, met een indrukwekkende 45 punten. Ajax ligt er net achter met één punt minder. Voor PSV is dit extra speciaal, want ze hebben nog nooit een landstitel behaald in deze competitie. Voor Ajax daarentegen was het een pittige week: eerst een gelijkspel tegen FC Utrecht en nu een nederlaag tegen PSV. Coach Hesterine De Reus sprak haar teleurstelling uit en gaf zelfs aan dat de titel volgens haar niet meer binnen bereik is. “We hebben vorige week al een grote fout gemaakt en nu is het definitief voorbij,” zei ze. “PSV was gewoon beter dan wij vandaag.”
Maar het verhaal is nog niet afgesloten! Morgen heeft FC Twente een kans om Ajax in te halen en zelfs de koppositie over te nemen als ze genoeg doelpunten scoren (minimaal acht) tegen sc Heerenveen. Na zondag staan er nog vier speelrondes op schema.
In de 28ste minuut maakte Renate Jansen de openingstreffer voor PSV met een prachtige schot langs de muur. Ajax probeerde terug te vechten en na een paar wissels slaagde Danique Tolhoek erin om de score gelijk te maken. Maar PSV liet zich niet uit het veld slaan. Veerle Buurman zorgde weer voor voorsprong met een harde kopbal, en later sloot Jansen zelf de kassa met een derde doelpunt. Het publiek van 8.000 toeschouwers ging uit hun dak!
Hoewel Ajax nog wat kansen had in de laatste minuten, lukte het niet om de score te verbeteren. Topschutter Tolhoek wil echter niet opgeven. “Het voelt kut, maar we moeten doorzetten tot het einde. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan!”
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!