
Recent Nieuws zondag 23 maart, 2025 20:27
Russische drones treffen woonflats in Kyiv, minstens drie doden
In Kyiv zijn verschillende woonflats geraakt door Russische drones, zo melden lokale autoriteiten. De aanvallen hebben volgens hulpdiensten aan zeker drie mensen het leven gekost. Burgemeester Vitali Klitsjko had eerder al gemeld dat er minstens zeven gewonden waren, maar dat aantal zou nog kunnen oplopen. Door de drone-inslagen zijn op meerdere plekken in de stad branden uitgebroken. Een van de slachtoffers was een vrouw die overleed nadat ze werd geraakt door vallend puin van een brandend gebouw. Klitsjko riep de inwoners van Kyiv gisterenavond via Telegram op om in schuilkelders te blijven.
Oekraïne slaat terug met drones
Ook Oekraïne heeft drones ingezet tegen Rusland. De gouverneur van de Russische regio Rostov meldde kort na de aanvallen dat er aan Russische zijde minstens één dode was gevallen. Het slachtoffer zat in een auto die vlam vatte na een Oekraïense drone-aanval. Het Russische ministerie van Defensie claimde dat afgelopen nacht 59 Oekraïense drones door hun afweersystemen zijn onderschept en vernietigd.
Aanvallen vlak voor vredesonderhandelingen
De aanvallen op Kyiv komen op een gevoelig moment, net voor de verwachte vredesonderhandelingen. Morgen zouden gesprekken over een staakt-het-vuren beginnen in Saoedi-Arabië. Volgens persbureau AP zullen Oekraïne en Rusland indirect met elkaar praten, maar het is nog onduidelijk wat deze gesprekken zullen opleveren. Bovendien is het de vraag of Poetin überhaupt geïnteresseerd is in vrede.
Schade en reacties
Oekraïne meldt dat er vandaag 147 Russische drones zijn afgevuurd. Hiervan zijn er 97 neergehaald en 25 misten hun doel, maar de schade is aanzienlijk. Op foto’s is te zien dat er grote branden zijn uitgebroken door de inslagen. De veiligheid van Oekraïne stond ook hoog op de agenda tijdens de EU-top afgelopen week. Premier Dick Schoof benadrukte daar dat Nederland nog steeds voorstander is van ruimhartige steun aan Oekraïne.
Prinses Margriet breekt bovenarm na val op ijsbaan Thialf
Vanochtend liep Prinses Margriet een breuk in haar bovenarm op na een valpartij op de ijsbaan Thialf in Heerenveen. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. De 82-jarige prinses werd na de val voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
Margriet was aan het schaatsen tijdens het sportevenement De Hollandse 100, een jaarlijks terugkerend evenement dat geld inzamelt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Haar zoon, Prins Bernhard, is de organisator van dit evenement. Hij heeft zelf ervaring met de ziekte, aangezien hij behandeld is voor non-hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker.
Na de val liet een woordvoerder van het evenement weten dat de prinses “goed aanspreekbaar” was. Een ANP-fotograaf die aanwezig was, vertelde dat Margriet op het moment van de val bezig was met een van haar laatste ronden op de ijsbaan.
Ook bij een wapenstilstand draait de Russische oorlogseconomie op volle toeren verder
Stel dat Rusland en Oekraïne (tijdelijk) vrede sluiten. Wat betekent dat voor de Russische economie, die de afgelopen jaren vooral dreef op de oorlogsindustrie? Gaat alles dan in één klap instorten? Experts zijn het er niet over eens. In 2024 groeide de Russische economie met een indrukwekkende 3,8 procent, zo blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De krimp van 2,1 procent in 2022 werd in 2023 alweer goedgemaakt met een groei van 3,6 procent. En ook de komende jaren blijft de economie groeien, verwacht het IMF. Dit jaar groeit de economie met 1,4 procent en in 2026 met 1,2 procent.
De oorlog in Oekraïne is de belangrijkste drijvende kracht achter deze groei. Door de flinke overheidsinvesteringen in wapens en legermaterieel heeft de hele economie een boost gekregen. Rusland geeft ongeveer 40 procent van het overheidsbudget uit aan defensie, wat neerkomt op 8 procent van de totale economie, meldt persbureau Reuters op basis van officiële Russische data. En dat is waarschijnlijk nog een onderschatting van de werkelijke uitgaven.
Wat gebeurt er als de vrede uitbreekt?
Stel dat er vrede komt met Oekraïne – hoewel daar weinig op wijst, behalve dan onderhandelingen over een staakt-het-vuren van 30 dagen – dan zal de focus op defensie niet meteen verdwijnen. “Of de oorlog nu doorgaat of niet, de uitgaven blijven sowieso hoog”, zegt Nick Mulder, assistent professor Europese Moderne Geschiedenis aan de Cornell University in New York.
Het afbouwen van de oorlogseconomie brengt voor president Vladimir Poetin twee grote problemen met zich mee, zo analyseert Reuters. Ten eerste is er de enorme hoeveelheid geld die bedrijven de afgelopen jaren hebben geleend, ondanks de hoge rente die de Russische centrale bank instelde om de inflatie te beteugelen. Banken werden verplicht om tegen lagere tarieven geld uit te lenen aan defensiebedrijven, maar ook bouw- en boerenbedrijven en zelfs huiseigenaren konden goedkoop lenen. Als de economie afkoelt, zou dit kunnen leiden tot een golf van wanbetalingen. Centrale bankier Elvira Nabiullina maakt zich hier zorgen over, omdat banken sneller geld hebben uitgeleend dan ze winst konden maken. “Veel banken hebben een gebrek aan kapitaal en moeten zelfs hun buffers heropbouwen”, zei ze onlangs.
Het personeelstekort: een rem op de groei
Het tweede probleem is de demografische situatie in Rusland, die niet bepaald rooskleurig is. “Vooral op de arbeidsmarkt is het problematisch. De werkloosheid is slechts 2 procent, wat statistisch gezien het laagst mogelijke niveau is”, legt Mulder uit. Een lage werkloosheid klinkt goed, maar in dit geval is het een teken van een tekort aan arbeidskrachten. De ‘normale’ industrie draait op 80 procent van haar capaciteit door een gebrek aan werknemers.
Het terugschroeven van de militaire inzet zou kunnen helpen, omdat soldaten dan terugkeren naar huis en ander werk kunnen doen. Maar vaak komen deze militairen uit armere regio’s en zijn ze niet opgeleid voor de banen die het hardst nodig zijn, zegt Janis Kluge, onderzoeker aan de Duitse Stiftung Wissenschaft und Politik, gespecialiseerd in de Russische economie. “Het personeelstekort kan een remmende factor worden”, voegt Mulder toe. Dit probleem zou eventueel opgelost kunnen worden door grootschalige immigratie uit Centraal-Aziatische landen, maar daar zit een rem op vanwege de angst voor terrorisme.
De economie zal niet instorten, maar wel afremmen
Mulder is sceptisch over het idee dat de Russische economie een harde landing zal maken als er vrede komt. Het IMF verwacht nog steeds groei, en die 1,2 procent groei in 2026 is volgens Mulder niet dramatisch slecht vergeleken met het gemiddelde groeicijfer in Europa. “De economie gaat niet instorten, maar wel wat afremmen”, zegt hij. “De oorlogsindustrie zal nog wel even doorgaan om het materieel dat door de Oekraïners is vernietigd te vervangen.” Bovendien is het leger nu twee keer zo groot als voor de oorlog.
Een andere reden waarom de economie niet tot stilstand zal komen, is dat de overheidsinvesteringen in defensie ook de normale economie stimuleren. “Werknemers uit de defensie-industrie en het leger geven hun geld uit aan restaurants, vakanties, auto’s en luxeartikelen”, legt Mulder uit. In 2024 bedroeg de reële inkomensgroei 8,4 procent, wat de hele economie ten goede komt. Vanwege de sancties blijft veel van dat geld binnen de Russische economie. “Een mooie Audi kopen zit er niet in”, zegt Mulder. “Uiteindelijk komt dat geld via belastingen, zoals btw, weer bij de overheid terecht.”
De inhaalslag van Rusland
De miljarden die de Russische overheid in de economie pompt vanwege de oorlog, zijn eigenlijk een inhaalslag die het land sowieso moest maken, legt Mulder uit. “Ze zijn bezig met het inhalen van 10 jaar te weinig investeren.” De kracht van de Russische economie is in het Westen lange tijd onderschat, denkt Mulder. “Ook om de moraal hier hoog te houden.” Het idee dat een einde van de oorlog een economische ineenstorting zou veroorzaken, is volgens hem een “extreem en overtrokken” scenario. “De economische groei zal afremmen, maar dat is niet hetzelfde als instorten.”
Mulder denkt ook niet dat Poetin de oorlog eindeloos wil voortzetten om de economie aan te wakkeren. “Er zijn andere manieren om de economie te stimuleren dan oorlog voeren. Kijk maar naar Europa, waar defensie-uitgaven ook worden gebruikt om de economie te ondersteunen.” Bovendien is oorlog voeren slecht voor de economie, omdat het jonge mannen aan de beroepsbevolking onttrekt. Europa heeft overigens nog een lange weg te gaan voordat het op volle oorlogssterkte is.
Toekomstperspectief voor Duinboeren rond de Loonse en Drunense Duinen
Ze noemen zichzelf de hoeders van het agrarische landschap rondom de Loonse en Drunense Duinen: de Duinboeren. Al dertig jaar zetten zo’n 180 leden zich in voor het behoud van het boerenlandschap én de natuur. “Het landschap is uniek. Dat willen we graag behouden,” zeggen ze.
Een uniek landschap met een rijke geschiedenis
De boerderijwinkel van Piet, Mieke en hun dochter Fenna van Iersel in Udenhout is nu nog leeg, maar over een paar weken barst het aspergeseizoen los. “In april, mei en juni verkopen we elke dag asperges in alle soorten en maten, zowel geschild als ongeschild,” vertelt Fenna. “Daarnaast hebben we ook huisgemaakte producten van andere boeren uit de regio, zoals de Duinboerenkaas Brabantse Schone.”
Het bedrijf van de familie van Iersel ligt vlakbij het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, een groot stuifzandgebied van bijna 4000 hectare. Voordat het gebied in 1995 de status van Nationaal Park kreeg, kwamen bezorgde boeren bij elkaar om te bespreken hoe ze konden blijven boeren naast beschermde natuur. “We wilden toekomstperspectief en voelen ons sterk verbonden met onze omgeving,” zegt Martien Vromans, voorzitter van Stichting Duinboeren en Maatschappij. “Het landschap hier is uniek: een mix van natuur, weilanden en kleine boerenbedrijven. Dat willen we graag behouden.”
Samenwerking en innovatie
Inmiddels werken zo’n 180 Duinboeren samen aan projecten op het gebied van bodemverbetering, natuurbeheer en landinrichting. Een goed voorbeeld is het gebied Brokkenbroek, waar boeren grond hebben geruild om praktischer en milieuvriendelijker te kunnen werken. “Sommige boeren moesten vroeger 8 kilometer rijden om bij hun weiland te komen. Nu ligt de grond dichterbij,” legt Vromans uit. “Daarnaast hebben we 15 hectare natuur gecreëerd, zoals poelen en knotwilgen.”
Ook op het gebied van recreatie en streekproducten zijn de Duinboeren actief. Onder het label Brabants Duingoed ontwikkelen ze producten zoals kaas, gemaakt door twaalf melkveehouders uit de regio. Een deel van de opbrengst gaat naar het behoud van de Loonse en Drunense Duinen, bijvoorbeeld door de leefomgeving van de boomkikker uit te breiden.
Natuurlijke oplossingen voor uitdagingen
Piet van Iersel, een van de Duinboeren, vertelt over zijn overstap van varkenshouderij naar aspergeteelt. “Mijn broer kon zijn bedrijf niet uitbreiden vanwege de omliggende natuur. Wij besloten asperges te telen en die aan huis te verkopen. Dat is waar mijn hart ligt,” zegt hij. Fenna vult aan: “Samenwerking met andere Duinboeren is voor ons belangrijk. We verkopen elkaars producten en promoten het prachtige gebied.”
Piet heeft zich ook verdiept in natuurlijke manieren om plagen te bestrijden. “Aspergekevers kunnen veel schade aanrichten. Daarom zaaien we bloemen waar sluipwespen op afkomen. Die wespen eten de eitjes van de aspergekevers op. Dat is veel beter dan chemische bestrijding,” legt hij uit.
Duurzaamheid en toekomstperspectief
Martien Vromans benadrukt dat er in het gebied veel kleine melkveehouderijen zijn. Drie Duinboeren doen mee aan een nieuw project om de stikstofuitstoot te verlagen door extensieve veehouderij. “Dit betekent dat kleine groepen dieren grazen op grote oppervlaktes land,” legt hij uit. “Deze boeren rijden minder mest uit en ontvangen vier jaar lang een vergoeding van de overheid. Minder bemesten heeft een positief effect op de bodem en het water.”
Na dertig jaar Duinboeren is Martien trots op wat er bereikt is. “Er is toekomstperspectief voor agrarische bedrijven, mede dankzij nieuwe verdienmodellen. En het landschap blijft behouden,” zegt hij.
Illegaal vuurwerk gevonden na brand op bedrijventerrein Tilburg
Afgelopen zaterdagnacht is er flink wat schade aangericht op het bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg. Rond halfvier ‘s nachts werd er brand ontdekt, waarbij maar liefst zes auto’s volledig uitgebrand zijn. De brandweer rukte uit, maar de schade was al enorm.
Wat het verhaal nog opvallender maakt, is dat er tussen de autowrakken illegaal vuurwerk is gevonden. Het gaat om een Cobra 6, een zwaar type vuurwerk dat niet is ontploft. Door deze vondst vermoeden de autoriteiten dat er mogelijk sprake is van brandstichting.
De politie is nu druk bezig met een onderzoek om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Ondertussen is een bergingsbedrijf ingeschakeld om de restanten van de auto’s op te ruimen. Het terrein is afgezet, en er wordt nog onderzocht of er meer verdachte sporen zijn.
Burgemeester Imamoglu van Istanbul uit functie gezet
Burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul is door de Turkse autoriteiten officieel uit zijn functie gezet. Imamoglu, die op het punt stond om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, werd deze week gearresteerd en zit momenteel vast vanwege een reeks aanklachten. Zijn partij en hijzelf beschouwen dit als een politiek gemotiveerde actie. De minister van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat Imamoglu niet langer burgemeester is. Dit besluit volgde nadat de rechtbank de aanklachten, waaronder fraude en betrokkenheid bij een criminele organisatie, had bekrachtigd.
De 53-jarige politicus werd gisteravond urenlang verhoord door een onderzoeksrechter en is daarna overgebracht naar een gevangenis. Zijn arrestatie heeft geleid tot massale protesten in heel Turkije. Afgelopen avond en nacht gingen mensen voor de vierde dag op rij de straat op om te demonstreren. Via sociale media riep Imamoglu zijn aanhangers op om te blijven protesteren. “Samen zullen we deze klap, deze zwarte vlek op onze democratie, ongedaan maken. Ik sta rechtop en zal nooit buigen,” schreef hij.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.