
Recent Nieuws zondag 23 maart, 2025 11:47
Duitse spoorlijn dagen dicht door actie van boze moestuinders
Een echtpaar dat zich ergerde aan een boom bij hun moestuin, heeft voor flinke problemen gezorgd op een van de belangrijkste spoorlijnen van Duitsland. Dinsdag besloten ze zelf de boom, die langs het traject Hamburg-Hannover stond, om te zagen. Helaas belandde de boom op de bovenleiding, waardoor het treinverkeer drie dagen lang vrijwel stil kwam te liggen. De Duitse politie is nu een onderzoek gestart naar het stel van 55 en 57 jaar oud. Ze worden verdacht van vandalisme en het verstoren van het treinverkeer.
Volgens de politie was het echtpaar al langer geïrriteerd door de boom, waarvan enkele takken boven hun moestuin hingen. Ze zouden de Duitse spoorwegen hebben gevraagd om de boom te snoeien, maar toen daar niets gebeurde, namen ze het heft in eigen handen. Helaas ging het mis: de boom viel op de bovenleiding en beschadigde zelfs de voorruit van een passerende goederentrein. Het herstel van de schade bleek lastiger dan verwacht en duurde uiteindelijk meer dan twee dagen. In die tijd werden honderden treinen omgeleid of geschrapt.
Het echtpaar heeft tegen de politie gezegd dat ze dit niet zo bedoeld hadden, maar ze lopen wel het risico vervolgd te worden. Het incident heeft voor flinke ophef gezorgd, zowel bij reizigers als bij de spoorwegen.
Padden zijn soms de weg kwijt, boswachter Frans weet waarom
Boswachter Frans Kapteijns deelt elke week zijn kennis over de natuur. Iedereen kan vragen insturen via [email protected]. Deze keer vertelt hij over de mooiste sprinkhanen, dino-achtige larven en geeft hij uitleg over de paddentrek. Het eerste deel van deze Stuifmail werd zaterdagochtend gepubliceerd. Ieder weekend is er ook een nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast. Beluister de podcast hier: Wat zit er op de tuintafel?
Vreemd beestje op de tuintafel
Frank Verhaaren zag afgelopen zomer een vreemd beestje op zijn tuintafel. Het bleek een larve van het Aziatisch lieveheersbeestje. Deze larven zien eruit als kleine dinosauriërs. Twintig jaar geleden werden deze insecten naar Europa gehaald om bladluizen te bestrijden, maar dat bleek een grote fout. Het Aziatische lieveheersbeestje verdringt nu de Europese soort en is zelfs een plaag geworden. Ze zorgen voor overlast in huizen en kunnen zelfs de smaak van wijn aantasten. Niet echt een geslaagd plan dus!
Vreemde vogel in de vijver
Elise Bornholt zag een vogel in een vijver en vroeg zich af of het een bermeend of een nijlgans was. Officieel heet het beestje een nijlgans, maar bioloog Kees Moeliker vindt dat geen passende naam. In Nederland leven deze ganzen vooral in bermen, dus ‘bermeend’ zou volgens hem beter passen. Veel nijlganzen broeden ook hoog in bomen of op ooievaarsnesten. Oorspronkelijk komen ze uit het gebied rond de Nijl, waar ze door de oude Egyptenaren als heilig werden beschouwd. In Europa zwemmen ze nu rond omdat ze zijn ontsnapt uit vogelparken en dierentuinen. Sinds 1967 zijn ze echt gevestigd in Nederland en zijn er nu zo’n twaalfduizend broedparen.
Van het padje
Tijdens een wandeling op de Malpie bij Valkenswaard zag Ine Balmer iets liggen wat eerst op een uitwerpsel leek. Het bleek een vrouwtjespad met enkele mannetjes op haar rug. Door het grote aantal mannetjes was het hele spul omgevallen. Hopelijk heeft het vrouwtje genoeg kracht gehad om weer overeind te komen, of hebben voorbijgangers haar weer ‘op het rechte pad’ gezet. De paddentrek is in volle gang en de diertjes gaan op weg naar hun voortplantingspoelen. De mannetjes klemmen zich vast onder de oksels van het vrouwtje met speciale paarkussentjes op hun voorpoten. Soms springen er meerdere mannetjes op een vrouwtje, wat een koddig stapeltje padden oplevert. Maar dat gaat soms mis, zoals op de foto te zien is. Overigens springen mannetjespadden op alles wat zich op weg naar de voortplantingspoel bevindt, van bruine kikkers tot zelfs je vuist als je die over de weg beweegt!
Mooie foto’s: grote groene sabelsprinkhaan
In de rubriek mooie foto’s deze keer een foto van Patricia Smulders. Zij fotografeerde een van de mooiste sprinkhanen: de grote groene sabelsprinkhaan. De voelsprieten van dit beestje zijn even lang als zijn lichaam, en met een totale lengte van ongeveer acht centimeter doet hij zijn naam zeker eer aan.
Natuurtip: Bezoek het Groot Duijfhuis en ga op zoek naar beversporen
Iedere laatste zondag van de maand is het Groot Duijfhuis geopend. In de voormalige stal is een infopunt ingericht waar je informatie kunt vinden over de flora en fauna van het Dommeldal. Er zijn verschillende themawandelingen en activiteiten voor kinderen. Je kunt ook op zoek naar het grootste knaagdier van de Dommel: de bever. Ton Popelier, lid van de Natuurwerkgroep Liempde, weet veel over het gedrag van bevers en neemt bezoekers na een korte introductie mee op pad.
Roemeense helm twee maanden na roof uit Drents Museum nog altijd spoorloos: ‘Omgesmolten, vrees ik’
De verdwijning van een historisch juweel
Twee maanden geleden werd er ingebroken in het Drents Museum, en sindsdien is de beroemde gouden Roemeense helm spoorloos. Ondanks snelle arrestaties, een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Roemeense politie, en een flinke beloning van 250.000 euro voor tips, blijft het angstvallig stil rond de gestolen kunstschatten. De vraag blijft: zien we de helm ooit nog terug? En waarom komen er zo weinig tips binnen?
Het onderzoek loopt vast
De politie en justitie geven aan dat er weinig nieuws te melden is. “We hebben geen updates”, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland. “De foto van de man met de bril staat nog steeds online, en we zijn nog altijd op zoek naar informatie over hem.” Na de roof in de nacht van 24 op 25 januari leek het onderzoek aanvankelijk snel te gaan. Binnen een paar dagen werden twee mannen en een vrouw uit Heerhugowaard gearresteerd. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, maar blijft verdachte. De twee mannen, Douglas W. en Bernhard Z., zitten nog vast. Volgens justitie hebben zij de inbraak uitgevoerd. Er is DNA van hen gevonden op kleding die in Assen was gedumpt, en ook glassplinters die uit het museumgebouw komen.
Een vierde verdachte en de stilte die volgde
Eind januari werden de namen en foto’s van de verdachten openbaar gemaakt, in de hoop dat ze zouden praten. Op 20 februari werd een vierde verdachte, ook uit Heerhugowaard, gearresteerd. Maar sindsdien is het stil gebleven. Ondanks de beloning van 250.000 euro die de Nederlandse ondernemer Alex van Breemen heeft uitgeloofd, komen er weinig tips binnen. Van Breemen, die in Roemenië woont, zegt dat de roof daar nog steeds veel aandacht krijgt. “Mensen op straat hebben het er veel over. Elke update over de roof wordt hier opgepikt door de media. Het houdt ook de politiek erg bezig.”
De rol van de ‘kunstdetective’
Arthur Brand, de bekende kunstdetective, geeft aan dat hij de hoop nog niet heeft opgegeven. “De helm kan nog ergens zijn, omdat enkele verdachten snel gepakt zijn en misschien geen tijd hebben gehad hem door te sluizen. In het slechtste geval is de helm omgesmolten.” Brand denkt dat de verdachten mogelijk zwijgen omdat ze hopen vrijgesproken te worden. Hij krijgt zelf ook nauwelijks tips binnen, wat volgens hem wijst op een kleine groep daders.
De kans op terugvinden
Naomi Oosterman, universitair hoofddocent Cultureel Erfgoed aan de Erasmus Universiteit, legt uit dat er na zo’n roof een Team Grootschalige Opsporing wordt ingezet. Dit team doet sporenonderzoek en verzamelt bewijsmateriaal. Daarnaast wordt de Dienst Kunst en Antiek van de politie ingeschakeld, die internationale veilingen in de gaten houdt. Oosterman vreest echter dat de helm niet meer in zijn originele vorm bestaat. “Die is waarschijnlijk omgesmolten vanwege de intrinsieke waarde van het goud. Het is moeilijk om zo’n bekend gestolen object te verkopen.”
De impact van de roof
De roof heeft niet alleen in Nederland, maar ook in Roemenië veel impact. Roemeense expats bezochten zelfs het Drents Museum om de plek van de diefstal te zien. “Dit is onze geschiedenis, en die vergaat tot stof”, zei een van hen.
Man overlijdt op politiebureau Oss na aanhouding
Op de binnenplaats van het politiebureau in Oss is een man overleden nadat hij kort daarvoor was aangehouden. De man werd verdacht van betrokkenheid bij een inbraak in de stad. Na zijn aanhouding ging het mis. Er werd nog geprobeerd hem te reanimeren, en zowel een ambulance als een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Helaas was het niet meer mogelijk om hem te redden.
Er is nu een onderzoek gestart naar wat er precies is gebeurd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling forensische opsporing van een andere politie-eenheid, onder leiding van de Rijksrecherche. Dit is een standaardprocedure om ervoor te zorgen dat het onderzoek onafhankelijk verloopt.
Grote kaasdiefstal is geen uitzondering: ‘Dit is georganiseerde misdaad’
Nachtmerrie voor kaasboeren in Knegsel
De broers De Crom uit Knegsel hebben flink wat stress meegemaakt. Bij hun kaaswinkel, Nieuwerwets, werd vrijdagnacht maar liefst duizend kilo kaas gestolen. De dieven gebruikten een kruiwagen om de kostbare lading in een busje te laden en verdwenen daarna snel. Dit is helaas geen op zichzelf staand incident. Kaasmakerijen zijn vaker het doelwit van dit soort grootschalige diefstallen. Volgens Theo Dekker, oud-voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders, gaat het hier niet om simpele dieven. “Dit is georganiseerde misdaad,” benadrukt hij.
Waarom kaas zo gewild is bij dieven
Kaas is niet zomaar een product. Het kost veel tijd, ambacht en dure grondstoffen om te maken. Dat maakt het een lucratief doelwit voor dieven. Dekker legt uit dat er grof geld te verdienen valt met gestolen kazen. “We worden hier wel een beetje bang van,” geeft hij toe. De dieven gaan vaak erg brutaal te werk. “Ze deinzen er niet voor terug om met grof geweld een kaasboerderij binnen te komen. In no time gooien ze hun bus vol en gaan ze ervandoor.”
Hoe de dieven te werk gaan
De dieven hebben geen specifieke voorkeuren. Ze pakken wat ze kunnen vinden. Vaak zijn ze enkele dagen van tevoren al op verkenning geweest in de boerderijwinkel, zodat ze precies weten wat ze moeten meenemen. “Dat je inbrekers op je erf hebt, is natuurlijk nooit prettig,” zegt Dekker. “We weten maar al te goed hoeveel werk er in de kazen zit.”
De route van gestolen kaas
Gestolen kazen verdwijnen vaak snel de grens over, vooral naar Oost-Europa. Daar worden ze verder verhandeld. In het verleden zijn er meldingen geweest dat de kazen zelfs naar Rusland gingen. Vanwege een economische boycot is daar al een tijd geen Nederlandse kaas te koop. Een ‘wiel’ kaas weegt zo’n 12 tot 14 kilo en kan flink wat geld opleveren. Bij een eerdere diefstal bij kaasmakerij Torenpolderkaas in Fijnaart was de buit bijvoorbeeld zo’n 21.000 euro waard.
Registratiecodes maken verkoop lastig
In Nederland hebben alle kazen een unieke registratiecode, waardoor het moeilijk is om ze hier te verkopen. Dekker legt uit: “Het nummer zit in de korst geperst en kan niet weggehaald worden zonder de kaas te beschadigen. Maar als je een stuk afsnijdt, zie je natuurlijk niet meer waar de kaas vandaan komt.” Twee jaar geleden lukte het de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders om een partij gestolen kaas die op Marktplaats werd aangeboden, binnen een kwartier op te sporen. “Dat was een beginnersfout van de dief,” aldus Dekker.
Oproep tot betere beveiliging
De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders waarschuwt kaasboeren al een jaar lang om extra alert te zijn. “Alles goed op slot houden, camera’s ophangen en voor een goede verzekering zorgen,” adviseert Dekker. Ook houden ze online verkoopsites in de gaten en vragen ze mensen om verdachte partijen te melden.
Eerste onderzoeksresultaten naar brand bij luchthaven Heathrow binnenkort verwacht
De Britse autoriteiten hebben laten weten dat de eerste resultaten van het onderzoek naar de brand in een elektriciteitscentrale bij Londen over ongeveer zes weken worden verwacht. De brand, die afgelopen vrijdag uitbrak, zorgde voor flinke problemen op luchthaven Heathrow. Het onderzoek richt zich op hoe de brand ontstond, waarom de back-upsystemen faalden en hoe de noodplannen van de luchthaven hebben gewerkt.
Minister van Transport en Energie Miliband benadrukt: “We willen precies begrijpen wat er is gebeurd en wat we hiervan kunnen leren.” Door de brand moest Heathrow een dag lang de deuren sluiten, wat enorme gevolgen had voor het vliegverkeer. Heathrow is de grootste luchthaven van Europa, met gemiddeld 229.000 reizigers per dag. Gelukkig kon het vliegverkeer zaterdagochtend weer hervat worden.
De brand had niet alleen gevolgen voor de luchthaven. Volgens energieleverancier Scottish and Southern Electricity Networks verloren ruim 16.000 huizen tijdelijk hun stroom. Daarnaast moesten ongeveer 150 Londenaren hun huis uit omdat ze te dicht bij de brand woonden.
Benieuwd naar beelden van de brand? Die vind je hieronder.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.