
Sport Nieuws zaterdag 22 maart, 2025 15:38
Hamilton pakt eerste overwinning in Ferrari, Verstappen derde in sprintrace GP China
Lewis Hamilton heeft zaterdag geschiedenis geschreven door zijn eerste overwinning te behalen in een Ferrari tijdens de sprintrace van de Grand Prix van China. De zevenvoudig wereldkampioen domineerde de race van 19 ronden en finishte ruim voor Oscar Piastri (tweede) en Max Verstappen (derde). Lando Norris had een minder succesvolle race en eindigde als achtste, waardoor Verstappen in de WK-stand weer dichtbij zijn concurrent komt.
Hamilton kwalificeerde zich vrijdag als snelste voor de sprintrace, met een miniem verschil van slechts achttien duizendsten ten opzichte van Verstappen. Die poleposition bleek cruciaal voor zijn overwinning. De Brit had tijdens de race geen last van andere auto’s en kon daardoor zijn banden beter managen dan Verstappen. “Ik werd vandaag geweldig wakker,” zei Hamilton na de race. Hij was vooral opgelucht na zijn teleurstellende resultaat in Australië vorige week, waar hij tiende werd. “De eerste race was moeilijk. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe groot de uitdaging is om bij een nieuw team te komen.”
Verstappen, die vanaf de tweede startplaats vertrok, hoopte direct aan te vallen, maar kon Hamilton niet passeren. De Nederlander hield lang stand, maar door slijtage aan zijn voorbanden moest hij uiteindelijk zijn tweede plek afstaan aan Piastri. “Ik heb alles gegeven, maar de laatste acht ronden hadden we gewoon niet de snelheid van de anderen. Het was moeilijk om de banden te managen,” aldus Verstappen. Desondanks was hij niet ontevreden met de derde plek en de zes punten voor de WK-stand.
Lando Norris had een lastige sprintrace. Na een zesde plaats in de kwalificatie zakte hij al vroeg weg naar de negende plek door een fout in bocht zes, waar zijn wiel blokkeerde. Hij wist nog wel een punt te redden door Lance Stroll in te halen, maar zal vooral balen dat Verstappen hem in de WK-stand weer dicht genaderd is.
Zondag staat de hoofdrace van de GP China op het programma, die om 08.00 uur begint. Zaterdagochtend wordt de kwalificatie voor de race verreden, ook om 08.00 uur.
Nét geen fabelachtige overwinning: Vos tweede in eerste Sanremo in 20 jaar
Marianne Vos kwam zaterdagmiddag heel dichtbij een imposante zege, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plek in de Sanremo Women. De renster uit Babyloniënbroek deed mee aan de eerste editie van deze klassieker voor vrouwen sinds 2005. En dat was best een bijzonder moment, want deze versie van Milaan-San Remo startte in Genua en voerde de rensters over een uitdagend parcours van 156 kilometer.
Pittige omstandigheden en een uitgedund peloton
De rensters kregen het niet makkelijk. Vanaf het begin werden ze geconfronteerd met flinke regenbuien en kou. Het peloton werd hierdoor langzaam uitgedund, maar de grote namen bleven lang bij elkaar. Denk aan wereldkampioene Lotte Kopecky, Lorena Wiebes en Demi Vollering. Ook Marianne Vos hield zich goed staande, zelfs na een grote valpartij op ongeveer 30 kilometer van de finish. Veel van haar ploeggenoten lagen op de grond, maar Vos zelf bleef overeind.
Bloedstollende slotfase
Op de bekende klim de Poggio leek het even helemaal los te gaan. Verschillende rensters probeerden weg te komen, maar de favorieten wisten elkaar bij te houden. Na een spannende afdaling naar de finish probeerde de Italiaanse Longo Borghini nog een uitbraak, maar die werd net op tijd ingerekend. En zo werd de eerste Sanremo voor vrouwen in twintig jaar beslist in een sprint.
Vos begint de sprint, maar Wiebes wint
Marianne Vos was degene die de sprint inzette. Het leek er even op dat ze een nieuwe prestigieuze overwinning aan haar erelijst zou toevoegen, maar op het allerlaatste moment kwam Lorena Wiebes voorbij. Vos moest genoegen nemen met de tweede plek, maar liet wel zien dat ze nog steeds tot de absolute top behoort.
Waarom de coureur dit jaar het verschil maakt in de Formule 1
Achttien duizendsten. Dat was het verschil tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton gisteren tijdens de sprintkwalificatie van de GP van China op een circuit van bijna 5,5 kilometer. Dit kleine verschil zegt veel over hoe dicht de Formule 1-auto’s dit seizoen bij elkaar liggen, en dat zorgt voor een bloedstollend racejaar. “Het verschil wordt dit seizoen gemaakt door de mensen die ermee werken, zoals de coureurs,” zegt Ernest Knoors, een voormalig ingenieur bij Ferrari. In dit artikel leggen we uit waarom de auto’s dit jaar zo dicht bij elkaar zitten en waarom dat volgend jaar waarschijnlijk weer helemaal anders zal zijn.
Regels die de sport vormgeven
Eens in de zoveel tijd gooit de Formule 1 de reglementen volledig om. In een sport die draait om technologie en innovatie, moeten de regels mee-evolueren. Bovendien wordt er hard gewerkt aan verduurzaming, want de Formule 1 wil in 2030 CO2-neutraal zijn. De laatste grote reglementswijziging was in 2022, en de volgende staat alweer voor de deur. “Het wordt een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van de Formule 1,” vertelt Knoors. “Niet alleen het motorenreglement wordt aangepakt, maar ook het chassis en de aerodynamica.” Dit betekent dat volgend jaar compleet nieuwe auto’s op de baan zullen staan. Maar dit jaar is dat nog niet het geval.
Gelijk speelveld door stabiele regels
De teams zijn nu bezig aan hun vierde seizoen met vrijwel dezelfde regels. En wat blijkt? De technologische ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de teams steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid. Knoors legt uit: “Als je de regels lang stabiel houdt, gaan alle teams naar dezelfde oplossingen toewerken. Ze kijken ook een beetje bij elkaar af. Daardoor zie je nu auto’s die heel erg op elkaar lijken, met alleen kleine detailverschillen.”
Ontwikkeling blijft belangrijk
Hoewel de ontwikkeling van de auto’s dit jaar niet meer gigantisch zal zijn, betekent dat niet dat teams stilzitten. Red Bull-teambaas Christian Horner zei donderdag op een persconferentie: “Het blijft een ontwikkelingsstrijd van nu tot en met Abu Dhabi in december. Als je stilstaat, ga je achteruit. Natuurlijk kijk je ook al naar de regels van volgend jaar, maar de prestaties moeten blijven verbeteren.” Knoors vult aan: “Als je dit jaar al een duizendste kunt vinden, is dat al winst. Het klinkt misschien klein, maar het kan het verschil zijn tussen poleposition en een tweede plek.”
De coureur maakt het verschil
Met auto’s die zo dicht bij elkaar liggen, wordt het verschil dit seizoen vooral gemaakt door de coureurs. Knoors benadrukt: “Als het materiaal bijna hetzelfde is, dan zijn het de mensen die ermee werken die het verschil maken. Als alle wagens op hetzelfde niveau zijn, kan een tiende die een coureur pakt, cruciaal zijn.”
Volgend jaar een nieuw begin
Volgend jaar, met de nieuwe regels, begint alles weer van voren af aan. Net als bij eerdere grote regelwijzigingen verwacht Knoors dat één team er dan meteen bovenuit zal steken. “Er is altijd één team dat een vliegende start maakt. In 2014, toen de Formule 1 overstapte van V8 naar V6-turbomotoren, was Mercedes dominant. Bij de laatste grote wijziging was Red Bull de beste. Volgend jaar zal dat niet anders zijn.”
Lorena Wiebes wint vrouwenversie Milaan-Sanremo in spannende sprint
Lorena Wiebes heeft de eerste editie van de vrouwenversie van Milaan-Sanremo op haar naam geschreven. De Nederlandse renster van SD Worx-Protime versloeg in een spannende sprint haar landgenote Marianne Vos. De koers, die 156 kilometer lang was en van Genua naar Sanremo liep, werd voor het eerst gehouden onder de naam Sanremo Women. Eerder werd tussen 1999 en 2005 de Primavera Donne verreden op hetzelfde parcours, waar Mirjam Melchers in 2002 als enige Nederlandse ooit won.
Een Nederlandse topdag
Naast Wiebes en Vos stonden er nog meer Nederlandse rensters in de top tien. De Zwitserse Noemi Rüegg pakte het brons, terwijl Demi Vollering als vijfde finishte. Anne Knijnenburg probeerde het nog met een solo in de afdaling van de Capo Mele, maar werd uiteindelijk ingelopen.
De finale: spanning tot de laatste meter
De koers kwam pas echt tot leven in de laatste kilometers. Op de Cipressa, waar normaal gesproken de strijd begint, werd het tempo flink opgevoerd. Toch bleef de groep groot, mede dankzij de controle van Lidl-Trek, de ploeg van de Italiaanse Elisa Balsamo. In de afdaling viel de groep uiteen, waarna een kleine dertig rensters overbleven voor de laatste hindernis: de Poggio.
Ook daar bleef het spannend. Juliette Labous, ploeggenote van Vollering, probeerde als eerste weg te rijden, gevolgd door Kasia Nieuwiadoma en Vollering zelf. Maar een echte schifting bleef uit. Met Wiebes en de Belgische wereldkampioene Lotte Kopecky in de groep waren twee van de snelste sprinters nog steeds in de running.
De beslissende aanval
Na de afdaling van de Poggio probeerde de Italiaanse Elisa Longo Borghini nog een aanval, maar Kopecky haalde haar terug. Dit opende de deur voor Wiebes, die in de sprint niemand meer liet passeren. Zo schreef ze geschiedenis als de eerste winnares van de Sanremo Women.
Verdediger Ian Maatsen traint mee met Oranje voor belangrijke uitwedstrijd tegen Spanje
Ian Maatsen heeft zich aangesloten bij de laatste training van het Nederlands elftal in de aanloop naar de spannende kwartfinale van de Nations League tegen Spanje. De linksback kreeg afgelopen vrijdag een onverwachte oproep van bondscoach Ronald Koeman. Dit kwam omdat Jorrel Hato geschorst is en Jurriën Timber ziek is, waardoor beide verdedigers niet beschikbaar zijn voor de returnwedstrijd in het Estadio Mestalla in Valencia.
Maatsen, die eerder met Jong Oranje in Venetië verbleef, werd door Koeman alsnog uitgenodigd om zich bij de selectie te voegen. De bondscoach heeft momenteel te maken met een flinke lijst van afwezigen, waaronder Denzel Dumfries, Nathan Aké, Stefan de Vrij en Micky van de Ven. Met het wegvallen van Hato en Timber heeft Koeman dringend behoefte aan iemand die de Spaanse sterspeler Lamine Yamal kan neutraliseren.
Het is niet de eerste keer dat Maatsen op het laatste moment wordt opgeroepen. Afgelopen zomer verbleef hij op een jacht voor de kust van Mykonos toen hij plotseling werd gevraagd om zich bij de selectie voor het EK te voegen. Ondanks deze eerdere oproep heeft de 23-jarige verdediger van Aston Villa nog geen officieel debuut gemaakt voor het Nederlands elftal.
Koeman zal zaterdagavond om 19.30 uur een persconferentie geven in Valencia, waar ruim 2600 Nederlandse fans naartoe zijn gereisd om hun team aan te moedigen. De eerste ontmoeting tussen Nederland en Spanje eindigde donderdag in een gelijkspel (2-2) in De Kuip. De winnaar van dit tweeluik zal in de halve finales van de Nations League strijden tegen Kroatië of Frankrijk.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.