Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zaterdag 22 maart, 2025 20:24

Article

Minder blikjes en flesjes gevonden tijdens Landelijke Opschoondag

Statiegeld op blikjes en flesjes lijkt zijn vruchten af te werpen, zo bleek vandaag tijdens de Landelijke Opschoondag. Ongeveer 55.000 mensen uit heel Nederland trokken de straat op om zwerfafval op te ruimen, en wat viel op? Er werden veel minder blikjes en flesjes gevonden dan voorheen. Dat is een goed teken, vinden de deelnemers.

Het aantal vrijwilligers was dit jaar ook flink hoger dan vorig jaar. Toen deden zo’n 40.000 mensen mee, vertelt Hester Klein Lankhorst van organisator Verpact. Maar wat lag er dan wel op straat? Vooral sigarettenpeuken, net als vorig jaar. Ook waren er zogenaamde snoeproutes, waar veel lege snoepverpakkingen rondslingeren. Dat zijn de routes tussen scholen en winkels waar kinderen vaak snoep kopen en de verpakkingen achterlaten.

Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes zijn de rijen bij de inleverautomaten vaak lang. Gelukkig komt er een nieuwe machine die het inleveren makkelijker moet maken. Benieuwd hoe die werkt? Check de video hieronder!

Ook tijdens de Maas Cleanup Day, die vandaag plaatsvond, werd er flink wat afval opgeruimd. Vrijwilligers haalden langs de hele Maas, van Limburg tot Rotterdam, allerlei soorten afval weg. Denk aan piepschuim, plastic, flesjes en bierdopjes, maar ook bijzondere vondsten zoals winkelwagentjes, fietsen en zelfs een lantaarnpaal. Naar schatting is er langs de Maas zo’n 200.000 kilo afval opgeruimd, maar het exacte gewicht moet nog worden bepaald.

Bekijk origineel artikel

Paus Franciscus mag ziekenhuis verlaten, maar herstel duurt nog twee maanden

Goed nieuws voor de katholieke gemeenschap: Paus Franciscus mag morgen het ziekenhuis verlaten! Wel heeft hij nog minstens twee maanden rust nodig om volledig te herstellen, zo heeft een van zijn artsen laten weten. De 88-jarige paus lag sinds 14 februari in het Gemelli-ziekenhuis in Rome vanwege ernstige ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een levensbedreigende longontsteking.

Het Vaticaan houdt de pers dagelijks op de hoogte van zijn gezondheidstoestand. Hoewel het er een paar keer op leek dat de paus aan de beterende hand was, kreeg hij helaas ook te maken met enkele terugvallen. Zo had hij zuurstof en ademhalingstherapie nodig om zijn herstel te ondersteunen. Gelukkig lijkt het nu de goede kant op te gaan, maar het herstelproces vraagt nog wel wat tijd en geduld.

Bekijk origineel artikel

Kees overleefde een V1-aanval, maar verloor zijn moeder

Het zijn vergeten rampen, die aanvallen met V1’s en V2’s in Brabant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tachtig jaar geleden kwamen deze vliegende bommen overal neer, met veel doden, gewonden en enorme schade tot gevolg. En dat terwijl een groot deel van de provincie al bevrijd was. De oorlog bleef dichtbij. Bergen op Zoom werd binnen een week getroffen door twee dodelijke aanvallen. Afgelopen zaterdag werden de slachtoffers herdacht, en een van de overlevenden, Kees Disco, was erbij.

De dag die alles veranderde

1 maart 1945. Kees, toen nog een jongetje van vijf, zat bij zijn oma aan de rand van de binnenstad van Bergen op Zoom te tekenen. Wat ze niet wisten, was dat er een V1-bom onderweg was. Die was eigenlijk bestemd voor de haven van Antwerpen, maar zette plotseling koers naar de Burgemeester Van Hasseltstraat.

“Mijn oma liep net naar buiten met een kolenkit om kolen te halen. Ze pakte de deurkruk vast, en toen… een enorme knal. De volgende keer dat ik wakker werd, lag ik in het ziekenhuis,” vertelt Kees, nu 85 jaar. Hij overleefde de inslag en werd levend onder het puin vandaan gehaald. Helaas gold dat niet voor zijn moeder Isabelle en 22 anderen.

Een massagraf en herinneringen

Kees’ moeder had zijn jongere zusje vastgehouden en beschermde haar met haar armen. Zijn zusje overleefde het en leeft nog steeds. Kees zelf heeft weinig herinneringen aan die dag. Zijn moeder kan hij zich nauwelijks meer voorstellen. Wel weet hij dat alle 23 slachtoffers op karren naar de katholieke begraafplaats werden gebracht. Daar liggen ze nog steeds, in een massagraf dat in 2021 volledig is gerestaureerd.

“Ik kom hier regelmatig. Ik hou het een beetje bij,” zegt Kees. Afgelopen zaterdag waren zo’n vijftig mensen aanwezig bij de herdenking. Er werden toespraken gehouden en bloemen gelegd.

De zwarte dagen van Bergen op Zoom

Journalist Ad Rooms vertelde over de angstige dagen van 80 jaar geleden. “Bergen op Zoom lag precies op de vliegroute van die moordwapens. De V1’s zorgden voor veel angst en spanning. Mensen baden: ‘Onze Lieve Vrouwke, geef dat ding nog een douwke.’ Maar bidden hielp niet altijd.”

Op 25 februari 1945 ging het mis. Een V1, geraakt door geallieerde luchtafweer, stortte neer op de Van de Rijtstraat. De bom verwoestte de brandweerkazerne, het politiebureau en de rechtbank. Er vielen tien doden en honderden gewonden.

Een week later, op 1 maart, volgde een nog grotere ramp. In de Burgemeester Van Hasseltstraat kwamen 23 mensen om het leven en raakten meer dan 300 gewond. Een compleet woonblok werd verwoest. Het had nog erger kunnen zijn: vlakbij stond een school met 800 leerlingen en een ziekenhuis.

Persoonlijke verhalen

Jaantje Maurer verloor die dag haar halfzusje Corry en haar vader zijn eerste vrouw. “Mijn vader was dwangarbeider in Duitsland. Toen hij terugkwam, wist hij van niks. Zijn vrouw en dochter waren al drie maanden dood en begraven,” vertelt Jaantje. Ze denkt dat haar vader zwaar getraumatiseerd was. Hij hertrouwde later, en toen werd Jaantje geboren.

Jaantje brengt al haar hele leven bloemen naar het graf. “We gaan elk jaar,” zegt ze.

Een blijvende herinnering

Pastoor Verbeek zegende het graf tijdens de herdenking. “We mogen onze lieve stadsgenoten nooit vergeten. Verlicht hen en laat hen rusten in vrede,” zei hij. Wethouder Verroen van Bergen op Zoom noemde het monument actueel. “Deze gebeurtenis bevestigt de zinloosheid van oorlog.”

Kees Disco is blij dat de gebeurtenissen van toen en zijn moeder en oma worden herdacht. Veel spullen uit die tijd heeft hij niet meer. “Ik vond nog een paar oude fotoalbums. En ik heb nog een koperen pot. Die lag in het puin, zonder butsen. Heel raar. Dat is eigenlijk het enige wat heel bleef.”

Bekijk origineel artikel

Jongen (13) verongelukt op N395: al jaren roep om weg veiliger te maken

Opnieuw is de Beerseweg (N395) tussen Middelbeers en Diessen het toneel van een tragisch ongeval. Afgelopen zaterdagochtend overleed een 13-jarige fietser na een aanrijding met een auto. Dit is helaas niet de eerste keer dat er een ernstig of dodelijk ongeluk plaatsvindt op deze weg. Al jaren vragen omwonenden, lokale politici en Statenleden om maatregelen om de weg veiliger te maken.

Buurtbewoners geschrokken

Een buurtbewoner vertelt aangedaan: “Ik heb zelf ook twee kinderen, je schrikt je rot. Ik denk dat ik de afgelopen tijd al drie dodelijke ongelukken heb meegemaakt op dit stukje. Hier wordt te hard gereden, soms wel 150 kilometer per uur.” Een andere bewoner vult aan: “Hier oversteken is eigenlijk te gevaarlijk.” De weg wordt vaak gebruikt als sluiproute bij files op de A58, waardoor het in de spits erg druk is. Op rustige momenten wordt er juist veel te hard gereden.

Lokale politici aan het woord

Provinciaal Statenlid Tjerk Langman (PVV) legt uit: “Zeker op het punt waar de Toekomstweg kruist, omdat dit een lang, recht stuk is. Fietsers en voetgangers moeten hier voorrang geven aan de voorbijrazende auto’s, maar er mist een vluchtheuveltje waar fietsers de tweede rijbaan kunnen controleren. Ook moet de snelheid er hier echt uit, bijvoorbeeld met drempels of een flitspaal.”

Gemeente Hilvarenbeek reageert

Gon Boers van de lokale partij HOI Werkt in Hilvarenbeek benadrukt dat er al ruim vier jaar wordt gewaarschuwd voor de hoge snelheden op deze weg. “Onze wethouder Cathy Noordergraaf heeft nauw contact met omwonenden. Zij geven al jaren aan dat hier veel te hard wordt gereden.” De wethouder was zaterdagochtend aanwezig op de plek van het ongeval. De gemeente Hilvarenbeek laat in een persbericht weten mee te leven met de familie, vrienden en bekenden van het slachtoffer.

Eerdere aanpassingen niet voldoende

In 2022 is de weg aangepast, maar volgens Boers is het stuk bij de Toekomstweg niet verbeterd. “Tussen Diessen en Middelbeers zijn rotondes en stoplichten geplaatst, maar op dit punt kan nog steeds te hard worden gereden.” Het is nog niet duidelijk of snelheid een rol speelde bij het ongeval van afgelopen zaterdag. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak.

Oproep tot snellere actie

Statenlid Langman benadrukt dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is. “Natuurlijk moeten weggebruikers zelf ook niet te hard rijden, gordel dragen en geen mobiele telefoon vasthouden, maar wegenbouw moet ook een rol spelen in het veiliger maken van wegen.” Na vragen van het college aan de provincie eind 2024 is een onderzoek gestart naar hoe dit stuk van de weg kan worden verbeterd. Een conclusie is er nog niet. Boers vindt dat het te lang duurt: “We willen nu echt snel concrete maatregelen om de weg veiliger te maken en vooral om de snelheid eruit te halen.”

Bekijk origineel artikel

Israël valt Libanon aan als vergelding voor raketaanval

Israël heeft vandaag verschillende doelen in Libanon aangevallen. Dit is een directe reactie op een raketaanval die eerder vandaag vanuit Libanon werd gelanceerd. Hiermee is een staakt-het-vuren doorbroken dat sinds november van kracht was. Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam noemt de situatie “ontzettend zorgelijk”. De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft aangegeven dat ze doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon hebben aangevallen, waaronder raketinstallaties en een commandocentrum.

Slachtoffers en schade

Volgens de Libanese staatstelevisie is bij een van de aanvallen op een dorp een vrouw om het leven gekomen en zijn drie mensen gewond geraakt. Aan de Israëlische kant ging vanochtend het luchtalarm af in de grensplaats Metula. Dit was de eerste keer sinds eind november, toen het staakt-het-vuren werd ingesteld om het geweld tussen Hezbollah en Israël te stoppen. De IDF meldt dat drie raketten zijn onderschept, maar er is geen schade of gewonden gemeld aan Israëlische zijde.

Verantwoordelijkheid en reacties

Het is nog onduidelijk wie de raketten heeft gelanceerd, maar Israël houdt de Libanese regering verantwoordelijk. Minister van Defensie Israel Katz heeft een “passende reactie” aangekondigd, terwijl de Israëlische topmilitair Eyal Zamir sprak over een “onverbiddelijk” antwoord. Correspondent Nagtzaam suggereert dat de raketaanval vanuit Libanon mogelijk een reactie is op het grondoffensief dat Israël momenteel in Gaza uitvoert. “Het is onduidelijk of Hezbollah of een Palestijnse groepering in Libanon achter de raketaanval zit,” voegt hij toe.

Escalatie en achtergrond

De spanningen tussen Hezbollah en Israël liepen al in september op, toen duizenden Hezbollah-strijders werden gedood. Israël reageerde destijds met een grootschalige inval in Zuid-Libanon en voerde zware bombardementen uit. Het staakt-het-vuren van november was bedoeld om de rust te herstellen, maar de situatie blijft onrustig. Nagtzaam legt uit: “Het Libanese leger zou de controle overnemen, maar dat is nog steeds niet gelukt. De regering probeert de situatie te kalmeren, maar of dat lukt, is nog maar de vraag.”

Bufferzone in Zuid-Libanon

Afgelopen najaar vernietigde het Israëlische leger tientallen dorpen in Zuid-Libanon, in een strook tot 7 kilometer van de grens met Israël. Dit gebied zou moeten dienen als een bufferzone om toekomstige aanvallen te voorkomen. Meer details hierover zijn te vinden in de video hieronder.

Bekijk origineel artikel

Twee doden bij ernstig ongeluk op de A2, rijstroken na uren weer vrijgegeven

Op de A2 bij Nieuwegein, richting het zuiden, zijn na een ernstig ongeluk twee rijstroken weer vrijgegeven. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag, waardoor de weg urenlang volledig afgesloten was. De overige rijstroken worden momenteel opnieuw geasfalteerd, en dat werk duurt naar verwachting tot zaterdagavond laat.

Twee levens geëist door brand

Het ongeluk vond plaats tussen een bestelbus en een vrachtwagen. Helaas kwamen de twee inzittenden van het busje om het leven. Beide voertuigen vlogen na de botsing in brand. De bestuurder van de vrachtwagen kon snel uit zijn voertuig worden gehaald en liep licht verwondingen op. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. Op beelden van vannacht is te zien hoe hevig de brand was, waardoor het wegdek flink beschadigd raakte.

Verkeersomleidingen en werkzaamheden

Het verkeer richting Den Bosch werd tot 15.00 uur omgeleid via de A12 en de A27, tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwegein. Nu twee rijstroken weer vrijgegeven zijn, is die omleiding niet meer nodig. Over de oorzaak van het ongeluk heeft de politie nog geen details vrijgegeven.

Ook in noordelijke richting is de A2 gedeeltelijk afgesloten, vanaf knooppunt Oudenrijn. Dit komt door geplande werkzaamheden, die naar verwachting tot maandagochtend vroeg duren. De hoofdrijbaan is afgesloten, maar op de parallelrijbaan kan wel worden gereden. Daarnaast is er een omleidingsroute ingesteld.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl