
Recent Nieuws vrijdag 21 maart, 2025 20:26
Advocaat 3 maanden geschorst in zaak Indonesische verpleegkundigen
Advocaat Rob van der Pas uit Ulvenhout is door de Raad van Discipline voor drie maanden geschorst vanwege zijn rol in de zaak tussen Indonesische verpleegkundigen en de Bredase hogeschool Avans+. De tuchtraad oordeelde dat Van der Pas niet integer heeft gehandeld. Hij zou bewust hebben geprobeerd te voorkomen dat Avans+ in hoger beroep kon gaan. Ook was hij niet duidelijk over de bedragen die hij claimde en over welke studenten hij precies vertegenwoordigde.
Onduidelijkheid over cliënten en bedragen
Van der Pas is de advocaat van een groep studenten die een conflict hadden met Avans+ over een verhuiskostenvergoeding. Volgens de stageovereenkomst zou de hogeschool deze vergoeding uitbetalen, maar de studenten kregen het geld niet. Om het conflict op te lossen, deed Van der Pas een schikkingsvoorstel aan de hogeschool. Maar hij gaf niet aan welke studenten hij precies vertegenwoordigde en welke bedragen hij eiste. Zelfs na herhaaldelijke verzoeken van de advocaat van Avans+ bleef deze informatie achterwege.
De advocaat van Avans+ diende daarop een klacht in bij de Orde van Advocaten, die uiteindelijk bij de Raad van Discipline terechtkwam. De Raad oordeelde dat Van der Pas duidelijk had moeten zijn over wie hij vertegenwoordigde en welke bedragen hij claimde. “Door dit niet te doen, heeft hij zich niet gedragen zoals dat van een behoorlijk advocaat mag worden verwacht,” staat in de uitspraak.
Van der Pas reageerde hierop door te zeggen dat hij de namen van de studenten wel had doorgegeven op het moment dat de klacht werd ingediend. Hij gaf ook toe dat het zorgvuldiger had gekund, maar volgens hem is niemand benadeeld door zijn handelen.
Bewust lage bedragen geëist
De Raad van Discipline vermoedt dat Van der Pas bewust aanvankelijk lage bedragen heeft geëist om te voorkomen dat Avans+ in hoger beroep kon gaan. Hoger beroep is namelijk niet mogelijk als de vordering lager is dan €1.750. Kort na het dagvaarden van de hogeschool werden de bedragen verhoogd. Volgens de Raad heeft Van der Pas hiermee niet gehandeld zoals van een advocaat verwacht mag worden.
Van der Pas verklaarde dat hij aanvankelijk dacht dat alleen de verhuiskostenvergoeding over de reeds gevolgde opleidingsmaanden kon worden geclaimd. Later bleek dat de studenten recht hadden op de volledige vergoeding, ook voor toekomstige maanden of als ze terug zouden keren naar hun geboorteland. De rechter ging akkoord met het verhogen van de bedragen.
Schikking en hoger beroep
In december vorig jaar kwam de zaak voor de rechter in Breda. Tijdens de zitting moesten zowel Avans+ als Van der Pas een bedrag noemen dat zij redelijk vonden voor een schikking. De rechter koos uiteindelijk voor een bedrag van ongeveer €7.000 per student. Het is niet bekend wat de studenten precies eisten of wat Avans+ bereid was te betalen.
De Raad van Discipline concludeerde dat Van der Pas niet integer heeft gehandeld en daarmee het vertrouwen in de advocatuur heeft geschonden. Omdat hij eerder al een tuchtrechtelijke veroordeling kreeg, vond de Raad een milde straf niet voldoende. Van der Pas is nu voor twaalf weken geschorst, waarvan vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De advocaat heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.
Bijna 22 graden in De Bilt: vierde warmterecord deze maand door opwarmend klimaat
Warmterecord verbroken in De Bilt
In De Bilt werd het net na het middaguur 20,4 graden, waarmee het dagrecord voor 21 maart werd verbroken. Het oude record van 20,3 graden stond sinds 1938. Ook het landelijke record voor 21 maart, dat op 20,8 graden stond, is op meerdere stations ruimschoots overschreden. In Maastricht werd het zelfs 22,8 graden, en in De Bilt steeg het kwik uiteindelijk naar 21,9 graden.
Vierde warmterecord deze maand
Het record van vandaag is al het vierde warmterecord van deze maand, wat best uitzonderlijk is. Het feit dat er vooral warmterecords sneuvelen en geen kouderecords, is een duidelijk teken van ons opwarmende klimaat. Toch is het opvallend dat de gemiddelde temperatuur over de hele maand nog een graad onder het gemiddelde van maart ligt. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is goed te verklaren.
Extreem helder weer
Deze maand hebben we te maken met extreem helder weer, waarbij het overdag sterk opwarmt, maar in de nacht minstens net zo sterk afkoelt. In De Bilt zijn er al 12 nachten met vorst geweest, soms tot bijna min 5 graden. Dit heeft het gemiddelde over de hele maand flink gedrukt.
Nederland wil Europese ban op zoete vape-smaakjes
Nederland en elf andere EU-landen roepen de Europese Commissie op om strengere regels in te voeren voor vapen. In een gezamenlijke brief, ondertekend door staatssecretaris Karremans, wordt gepleit voor een verbod op aantrekkelijke smaakjes, neutrale verpakkingen en een beperking van de online verkoop van vape-producten. Deze maatregelen moeten worden opgenomen in de nieuwe Europese richtlijn voor tabaksproducten, die eigenlijk vorig jaar al gepresenteerd had moeten worden, maar nu dit jaar wordt verwacht.
Strengere regels nodig
Nederland loopt momenteel voorop met wetgeving tegen vapen, zoals het verbod op zoete smaakjes die vooral jongeren aantrekken. Maar Karremans benadrukt dat het belangrijk is dat de hele EU meegaat in deze aanpak. “We willen voorkomen dat jongeren straks nog even over de grens vapes met smaakjes kunnen kopen of ze online bestellen,” aldus de staatssecretaris.
Gezondheidsrisico’s voor jongeren
Vapen brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals verslaving en longbloedingen. Toch vapet één op de zeven jongeren tussen de 12 en 16 jaar maandelijks. “Dit is een groot probleem,” zegt Karremans, die zich zorgen maakt over de impact op de gezondheid van jongeren.
Stijging CO2 verloopt sneller en sneller: ‘Gaat compleet de verkeerde kant op’
De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer neemt steeds sneller toe, en dat is slecht nieuws voor het klimaat. Uit nieuwe voorlopige cijfers blijkt dat de stijging van dit broeikasgas harder gaat dan ooit tevoren. Dit komt doordat de uitstoot licht stijgt, terwijl de opname van CO2 door oceanen en land (zoals bossen en graslanden) juist afneemt. “De natuur helpt ons niet meer om het probleem op te lossen,” zeggen experts.
Recordhoogte CO2-concentratie
Klimaatwetenschapper Glen Peters benadrukt dat de huidige CO2-concentratie niet zomaar een record is. “Het is 25 procent hoger dan het vorige record,” schrijft hij op Bluesky. De grafiek die hierbij hoort, laat duidelijk zien hoe snel de concentratie stijgt. Over ongeveer een maand worden de definitieve cijfers gepubliceerd, maar de trend is nu al duidelijk: de stijging versnelt.
Leon Simons, klimaatonderzoeker verbonden aan de Club van Rome, bevestigt dit: “Het lijkt er echt op dat de stijging van de CO2-concentratie flink versnelt. We kunnen er niet meer van uitgaan dat de natuur ons helpt om het probleem op te lossen.”
Waarom neemt de natuur minder CO2 op?
Normaal gesproken nemen oceanen en land samen ongeveer de helft van de CO2-uitstoot op. Oceanen absorberen 25 procent, en land (zoals bossen en graslanden) neemt nog eens 25 procent op. De rest blijft in de atmosfeer. Maar deze balans lijkt te verschuiven. De opname door land neemt af, terwijl de uitstoot blijft stijgen. “Dat gaat dus compleet de verkeerde kant op,” zegt Bart Verheggen, klimaatwetenschapper bij het KNMI.
El Niño en andere factoren
Een deel van de afname in CO2-opname heeft een natuurlijke oorzaak. Vorig jaar speelde El Niño een rol, een fenomeen waarbij de oceanen warmer worden en minder CO2 opnemen. In de grafiek zijn de uitschieters in CO2-concentratie vaak te zien in El Niño-jaren, zoals 2015, 2016 en 1998.
Maar er zijn meer factoren die meespelen. Bosbranden, wereldwijde droogte, verwoestijning en bomenkap dragen ook bij aan het probleem. Leon Simons wijst op de bosbranden in Canada vorig jaar en de toenemende bosbranden in de Amazone en de taiga-bossen in Rusland. “Dit alles versnelt de klimaatverandering alleen maar,” zegt hij.
Slecht nieuws voor het klimaat
De stijgende CO2-concentratie heeft grote gevolgen voor het klimaat. Vorig jaar bereikte de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een recordhoogte. Ook was 2024 het eerste jaar sinds het begin van de metingen waarin de gemiddelde temperatuur meer dan 1,5 graad hoger was dan in het pre-industriële tijdperk. Het warmterecord van 2023 werd daarmee alweer verbroken.
Heleen Ekker, klimaatspecialist bij RTL Nieuws, benadrukt dat het nog te vroeg is voor definitieve conclusies, maar de trend is duidelijk: “De hoofdoorzaak is het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas. Er zijn waarschijnlijk nog andere factoren, zoals afnemende bewolking, waardoor minder zonlicht wordt weerkaatst.”
Tijd om in te grijpen
Deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak om snel actie te ondernemen. Alle landen moeten dit jaar nieuwe klimaatplannen inleveren bij de VN, in aanloop naar een grote klimaattop komend najaar in Brazilië. Leon Simons benadrukt dat het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met een kortere levensduur, zoals methaan, ook cruciaal is om de snelheid van klimaatverandering te vertragen.
Productie van militaire drones en voertuigen in oude VDL-fabriek
In de voormalige autofabriek van VDL Nedcar in Born, Limburg, komt een nieuwe bestemming: de productie van militaire drones en voertuigen. Het ministerie van Defensie en VDL hebben hierover een overeenkomst gesloten, zo maakte het ministerie vrijdag bekend. De fabriek, die eerder bekend stond om de productie van Mini’s voor BMW, krijgt nu een militaire invulling. Defensie draagt bij aan de kosten, zoals de huur, en noemt dit project een “vlaggenschip” van de samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven.
Waarom deze locatie?
De oude VDL-fabriek in Born is een strategische keuze. Het ministerie van Defensie en VDL zijn al langer in gesprek over hoe deze locatie kan bijdragen aan militaire productie. Vorig jaar april liet het ministerie al weten dat beide partijen gemotiveerd zijn om de fabriek in te zetten voor productie-initiatieven. Door deze samenwerking hoopt Nederland minder afhankelijk te worden van niet-Europese landen voor defensiematerieel. Minister Ruben Brekelmans van Defensie benadrukt het belang van investeringen in de Europese en nationale defensie-industrie.
Einde van een tijdperk, begin van iets nieuws
De fabriek in Born heeft een rijke geschiedenis. Sinds 1967 werden hier auto’s geproduceerd, waaronder de iconische Mini’s voor BMW. Begin vorig jaar rolde de laatste auto van de band, waarna meer dan vierduizend mensen hun baan verloren. De sluiting markeerde het einde van een tijdperk, maar nu lijkt er een nieuw hoofdstuk te beginnen. De fabriek krijgt een militaire functie, wat past bij de groeiende behoefte aan defensieproductie in Europa.
Europese defensie onder druk
De oorlog in Oekraïne, die drie jaar geleden begon, heeft duidelijk gemaakt dat Europa te afhankelijk is van andere landen voor zijn defensiematerieel. Sinds de Russische aanval is de defensie-uitgaven in Europa flink gestegen. Daarnaast heeft de komst van Donald Trump als president van de Verenigde Staten de urgentie vergroot. Trump wil dat Europa meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen veiligheid en dreigt NAVO-landen die te weinig uitgeven aan defensie niet te helpen in tijden van nood.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Commissie plannen aangekondigd om de komende vier jaar 800 miljard euro vrij te maken voor defensie. Dit geld moet onder meer komen uit Europese leningen en het versoepelen van de begrotingsregels. De nieuwe militaire productiefaciliteit in Born past perfect in deze strategie.
Nike ziet winst flink kelderen door tegenvallende verkopen
Sportkledinggigant Nike heeft het zwaar te verduren. In het afgelopen kwartaal daalde de winst met bijna een derde vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet viel lager uit. Het lijkt erop dat Nike al een tijdje worstelt met tegenvallende verkopen. Volgens retaildeskundige Tom Kikkert heeft het bedrijf veel schoenen met korting moeten verkopen vanwege de hoge voorraden. Dit is niet de eerste keer dat Nike met teleurstellende cijfers komt; vorig jaar ging het ook al niet goed.
Topman vertrok, maar herstel blijft uit
Het gaat zo slecht dat topman John Donahoe in oktober moest vertrekken. Zijn opvolger, Elliott Hill, heeft het bedrijf nog niet kunnen laten groeien. Kikkert wijst op meerdere problemen: naast de grote voorraden heeft Nike tijdens de coronapandemie de fysieke winkels links laten liggen en zich vooral gericht op online verkoop. Maar na de pandemie gingen klanten toch weer terug naar de winkelstraten. “Als die winkels geen Nike verkopen, kiezen mensen voor een alternatief,” aldus Kikkert. Het bedrijf heeft de waarde van lokale sportwinkels onderschat.
Kan Nike het tij nog keren?
De grote vraag is of Nike het tij nog kan keren. Het bedrijf lijkt zich te herpositioneren, onder meer door zich meer te richten op vrouwen. Zo lanceerde Nike voor het eerst in 28 jaar een Super Bowl-campagne die specifiek op vrouwen gericht was. Kikkert ziet wel mogelijkheden voor herstel: “Nike kan opnieuw een topmerk worden. Zeker omdat de redenen voor de tegenvallende resultaten duidelijk zijn.” Hij vergelijkt de situatie met Adidas, dat een paar jaar geleden ook in de problemen zat, maar een comeback maakte dankzij een succesvol schoenmodel.
Beurskoers schommelt
Ondanks de slechte cijfers die gisteren werden gepresenteerd, steeg het aandeel van Nike op de beurs. Beleggers hadden al rekening gehouden met lagere verkopen, maar verwachtten een nog sterkere daling. Hierdoor steeg het aandeel in de nabeurshandel, maar vandaag zette de daling alweer in. Daarnaast heeft Nike ook te maken met concurrentie van namaakmerken, wat de uitdagingen alleen maar groter maakt.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.