
Recent Nieuws donderdag 20 maart, 2025 20:26
Vluchtelingenopvang in Maashorst: Drie locaties in Uden, Schaijk en Zeeland
De gemeente Maashorst heeft plannen gepresenteerd om vluchtelingen op drie verschillende plekken in de gemeente op te vangen. Deze locaties komen in Uden, Schaijk en Zeeland. Naast de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen, wordt er ook rekening gehouden met inwoners van Maashorst die dringend op zoek zijn naar een woning. Dit plan werd afgelopen donderdagochtend bekendgemaakt.
Waarom nieuwe opvanglocaties?
De noodzaak voor nieuwe opvanglocaties ontstaat omdat de huidige opvang in het Van der Valk-hotel in Uden in oktober 2026 sluit. De komst van 300 asielzoekers naar dit hotel eind 2023 zorgde destijds voor flinke ophef. Er volgden rechtszaken, waarbij de gemeente en omwonenden lijnrecht tegenover elkaar stonden. Uiteindelijk mochten de asielzoekers toch komen, maar de gemeente kreeg een reprimande van de rechter omdat inwoners onvoldoende betrokken waren bij het besluit.
Inwoners betrokken bij de plannen
Dit keer wilde de gemeente het anders aanpakken. Er werden bewonersavonden georganiseerd en een website gelanceerd waar inwoners hun mening konden geven. Het resultaat? Drie opvanglocaties die minimaal vijf jaar blijven bestaan:
– Uden, aan de Boekelse Dijk: Hier komt plek voor 500 mensen, waarvan 300 asielzoekers.
– Zeeland, aan de Repelakker: Hier is ruimte voor 250 mensen.
– Schaijk, aan de Molenaarstraat: Ook hier komt plek voor 250 mensen.
Flexibele oplossingen
Burgemeester Hans van der Pas benadrukt dat de opvanglocaties flexibel ingezet kunnen worden. “Als de oorlog in Oekraïne stopt, kunnen we de plekken gebruiken voor spoedzoekers of andere groepen,” legt hij uit. Daarnaast wordt er ook gekeken naar modulaire woningen of flexwoningen voor starters, spoedzoekers en statushouders.
Informatieavond op 9 april
Op 9 april organiseert de gemeente een informatieavond voor alle inwoners. Hoewel een vergelijkbare avond in Berlicum recentelijk uit de hand liep, maakt Van der Pas zich geen zorgen. “Iedereen heeft de kans gehad om mee te praten. En kijk naar het Van der Valk-hotel: alle zorgen van critici zijn niet uitgekomen. Het is daar goed gegaan.”
Ben & Jerry’s en Unilever: Opnieuw ruzie over sociale missie
Het lijkt erop dat Ben & Jerry’s en zijn moederbedrijf Unilever opnieuw botsen over de sociale missie van het ijsmerk. Ben & Jerry’s heeft een klacht ingediend bij de rechtbank omdat Unilever naar hun mening ten onrechte topman David Stever heeft ontslagen. Volgens het ijsmerk negeerde Unilever de “redelijke en voorzichtige oproepen tot evenwicht” van de raad van bestuur. Daarnaast zou Unilever een verklaring van Ben & Jerry’s hebben tegengehouden omdat hierin kritiek op de Amerikaanse president Trump zou staan. Wat er precies in die verklaring stond, is niet bekend.
Ben & Jerry’s, opgericht in 1978, staat bekend om zijn progressieve maatschappelijke idealen. Het bedrijf spreekt zich regelmatig uit over maatschappelijke kwesties en de Amerikaanse politiek. Dit is echter niet de eerste keer dat het ijsmerk, dat in 2000 door Unilever werd overgenomen, in conflict komt met het moederbedrijf. In 2021 kondigde Ben & Jerry’s aan te stoppen met de verkoop van ijs in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Een jaar later klaagde het ijsmerk Unilever aan voor het blokkeren van die boycot. Unilever verkocht vervolgens de Israëlische bedrijfsactiviteiten aan een lokaal bedrijf.
In november vorig jaar klaagde Ben & Jerry’s Unilever opnieuw aan, ditmaal omdat het moederbedrijf het ijsmerk monddood zou maken. Steunverklaringen aan de Palestijnse bevolking in Gaza zouden niet worden toegestaan. Vorige maand meldde persbureau Bloomberg dat de oprichters van Ben & Jerry’s, Ben Cohen en Jerry Greenfield, overwegen het bedrijf terug te kopen. Unilever reageerde daarop door te zeggen dat het bedrijf niet te koop staat.
Na de val van Assad: Syrië dreigt verder uiteen te vallen
Na de val van het regime van Bashar al-Assad in Syrië lijkt het land verder af te stevenen op verdeeldheid. De nieuwe machthebbers worden geconfronteerd met een samenleving die diep verscheurd is door jarenlange burgeroorlog. Spanningen tussen verschillende etnische en religieuze groepen lopen op, en wraakacties zorgen voor een groeiend aantal burgerslachtoffers. De angst dat Syrië uiteenvalt, wordt steeds groter.
Bloedige nasleep van de oorlog
De afgelopen weken hebben de bloedigste dagen sinds de val van Assad gebracht. Meer dan duizend mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de verdreven president. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn de meeste slachtoffers burgers, waaronder veel leden van de alawitische minderheid. Deze religieuze groep, waartoe ook Assad behoort, wordt steeds vaker het doelwit van wraakacties.
Mudar Adas, onderzoeker aan de Universiteit van Tübingen, benadrukt dat de breuk in de samenleving enorm is. “Het was een bloedige oorlog met heel veel slachtoffers. Om dit te herstellen, moet er op nationaal niveau iets gebeuren,” zegt hij. De eerste weken na de val van Assad waren er nog hoopvolle geluiden, maar de recente gebeurtenissen hebben veel mensen doen vrezen voor een doemscenario.
Verdeeldheid langs etnische en religieuze lijnen
Syrië kent een zeer diverse bevolking, bestaande uit Arabieren, Koerden, Armeniërs, Arameeërs en andere groepen. Religieus gezien vormen soennitische moslims de meerderheid, gevolgd door christenen, alawieten, druzen en sjiieten. Deze diversiteit heeft de burgeroorlog mede gevoed, waarbij de soennitische meerderheid lange tijd tegenover het alawitische regime stond.
Pepijn Nagtzaam, Midden-Oostencorrespondent, legt uit dat de nieuwe machthebbers proberen het land te verenigen, maar dat de recente moordpartijen in het kustgebied de verdeeldheid alleen maar vergroten. “De angst onder minderheden groeit, en het vertrouwen in de nieuwe regering neemt af,” zegt hij.
Spanningen in Sweida en de rol van de overgangsregering
Ook in de provincie Sweida, in het zuiden van Syrië, lopen de spanningen op. De druzen, een religieuze minderheid, erkennen de interimregering niet, wat de kans op nationale eenheid verder verkleint. Onderzoeker Adas wijt het escalerende geweld aan het falen van de overgangsregering om mechanismen op te zetten voor overgangsjustitie. “Zonder gerechtigheid voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen zullen nabestaanden en overlevenden het gevoel hebben dat misdaden onbestraft blijven,” zegt hij.
De weg naar verzoening
Volgens Adas is het cruciaal dat de regering alle gemeenschappen beschermt en de veiligheid verbetert om verdere conflicten te voorkomen. Daarna moet een proces van overgangsjustitie in gang worden gezet, waarbij slachtoffers gerechtigheid krijgen en daders worden berecht. Pas dan kan echte verzoening plaatsvinden. “Dialoog tussen de verschillende groepen moet mogelijk worden gemaakt, met als doel een sociaal contract waarin alle gemeenschappen zonder geweld en met wederzijds respect kunnen samenleven,” stelt hij.
Voor veel Syriërs blijft de hoop op hereniging met vermiste familieleden onvervuld. Zo is moeder Tarfah nog altijd op zoek naar haar vier zonen, die vastzaten in een van de beruchtste gevangenissen van Assad.
Aantal Nederlandse handelsmissies afgenomen, ook fors minder opbrengst
Het aantal handelsmissies vanuit Nederland is vorig jaar flink gedaald in vergelijking met de jaren ervoor. Dit blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Niet alleen het aantal missies nam af, maar ook de opbrengsten bleven achter. Er zijn verschillende redenen voor deze teruggang. Zo waren er vorig jaar geen staatsbezoeken, wisselden meerdere ministers van Buitenlandse Handel en zat er een tijd lang een demissionair kabinet. Volgens de RVO leiden deze factoren meestal tot minder deelnemers aan handelsmissies en minder deals die bedrijven sluiten.
Ook de formatie van het nieuwe kabinet speelde een rol. Ambtenaren wisten niet goed wat de koers van het nieuwe kabinet zou worden, waardoor plannen maken lastig was. Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel geeft toe dat het aantal missies achterbleef. “De kabinetswissel had een grote impact. Er werd weinig gepland, en ik moest zelf ook eerst even wennen aan mijn rol voordat ik op handelsmissie kon gaan.”
Staatsbezoek aan Kenia brengt hoop
De afgelopen dagen was minister Schreinemacher aanwezig bij het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Kenia. Tijdens zo’n bezoek hopen veel bedrijven mee te profiteren van de aandacht die het koningspaar trekt. Rutger Groot, eigenaar van een zadenbedrijf, ziet bijvoorbeeld kansen om zijn bedrijf in Kenia te laten groeien. “De aanwezigheid van het koninklijk paar trekt veel mensen naar de missiebijeenkomsten die je normaal niet zou zien. Zo werd ik benaderd door Kenianen die ook graag wilden komen. Ze vinden het spannend om op een borrel te zijn waar de koning rondloopt. Dat is geweldig.”
Schattingen van opbrengsten
De RVO maakt schattingen van wat handelsmissies opleveren, maar benadrukt dat deze cijfers met een korreltje zout genomen moeten worden. De schattingen zijn namelijk gebaseerd op informatie die bedrijven zelf aanleveren. In 2017 was er bijvoorbeeld een forse daling in de opbrengsten, toen het kabinet demissionair was. Tijdens de coronajaren waren er vooral digitale contacten en geen fysieke missies met het koninklijk paar. Daarna namen zowel het aantal missies als de verwachte opbrengsten weer snel toe. In 2023 waren er 14 missies met een geschatte opbrengst van ruim 2 miljard euro. Vorig jaar liepen zowel het aantal missies als de waarde van gesloten deals echter weer flink terug.
De rol van de koning en ministers
Een handelsmissie met de koning levert niet automatisch meer geld op. Hoewel de koning deuren opent die anders gesloten blijven, zijn er ook voorbeelden waarbij een minister tijdens een missie meer binnenhaalt dan het staatshoofd. Vergelijken is lastig, omdat handelsmissies afhangen van veel factoren, zoals het aantal bedrijven dat meegaat, het land dat bezocht wordt en de sectoren waarop gefocust wordt.
Toekomstplannen
Minister Schreinemacher streeft ernaar om dit jaar meer handelsmissies te organiseren. “We gaan proberen meer missies te doen. Een derde van wat we in Nederland verdienen, komt door handel in het buitenland. Het blijft dus belangrijk om bedrijven in het buitenland te helpen.”
Gezin ontdekt verrassende slang tijdens verhuizing
Een gezin dat onlangs verhuisde naar Vlissingen in Zeeland, kreeg een behoorlijke verrassing tijdens het opruimen. Tijdens het leeghalen van hun nieuwe woning vonden ze een slang naast de koelkast. Het bleek om een koningspython te gaan, een slang van ongeveer 60 centimeter lang. De vondst werd dinsdag gedaan.
Het gezin besloot de slang voorzichtig te vangen in een schoenendoos en contact op te nemen met Stichting Dierenwelzijn Zeeland. Daarna werd het dier opgehaald en overgebracht naar Reptielenzoo Iguana, een opvangcentrum voor reptielen in Vlissingen.
Slang in goede handen
Dominic de Jonge, een reptielenverzorger bij Reptielenzoo Iguana, vertelt dat de slang nu in een terrarium zit met de juiste temperatuur en vochtigheid. “We hebben de python onderzocht en zagen dat hij huidvervellingen heeft. Dat wijst erop dat hij de afgelopen tijd niet onder de beste omstandigheden heeft geleefd,” legt De Jonge uit.
De slang heeft nog niet gegeten, maar dat is volgens de verzorger geen reden tot zorgen. “Slangen hoeven niet elke dag te eten, dus dat komt wel goed,” zegt hij. Hoe lang de slang precies in het huis heeft gezeten, is onduidelijk. Waarschijnlijk is het dier ontsnapt.
Koningspython: een rustige huisdierslang
De koningspython is een niet-giftige wurgslang die vaak als huisdier wordt gehouden. Het is een rustige soort die in Nederland wordt gekweekt. Deze slangen kunnen meer dan 20 jaar oud worden en kunnen een lengte van wel twee meter bereiken.
Wie de eigenaar van de slang is, is nog onbekend. “Als de eigenaar zich niet meldt, blijft de python bij ons of wordt hij overgebracht naar een geschikte plek,” aldus De Jonge.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.