
Recent Nieuws donderdag 20 maart, 2025 07:38
Verbazing in Brussel over Nederlandse houding: ‘Kom zelf met oplossingen’
Nederlandse premier Dick Schoof in de verdediging in Brussel
Dick Schoof, de Nederlandse premier, heeft het niet makkelijk in Brussel. Tijdens de bijeenkomst van de 27 EU-leiders, die vandaag en morgen plaatsvindt, staat het versterken van de Europese veiligheid hoog op de agenda. Schoof zit echter in een lastige positie. Gisteren kreeg hij nog de opdracht van de Tweede Kamer om zich actief te verzetten tegen eurobonds. Alle vier de coalitiepartijen steunden deze motie van Joost Eerdmans. Dit leidt tot verbazing en enigszins meewarige blikken van andere Europese politici, zoals de Deense liberale Europarlementariër Sigrid Riis. Zij vindt het onverstandig om vast te houden aan oude standpunten in een wereld die snel verandert.
Nederlandse zuinigheid valt op in Brussel
De Nederlandse terughoudendheid bij het financieren van Europese veiligheidsplannen is geen nieuw fenomeen. Maar dat een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet oproept om niet mee te doen aan leningen voor het Europese herbewapeningsprogramma, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen in Brussel. Sigrid Riis hoopt dat Nederland zich niet isoleert, maar zich aansluit bij de Europese familie. “We hebben een sterk en verenigd Europa nodig, niet een verdeeld Europa,” benadrukt ze.
Denemarken en Duitsland draaien bij
Denemarken en Duitsland, ooit bekend als zuinige landen, hebben hun standpunten flink bijgesteld. De Deense premier Mette Frederiksen is nu een van de grootste voorstanders van hogere Europese defensie-uitgaven. Ook Duitsland, dat altijd huiverig was voor schulden, heeft een draai gemaakt. Friedrich Merz, de toekomstige bondskanselier, wil “whatever it takes” doen om de Duitse verdediging te versterken. Dit blijkt ook uit het historische besluit in de Bondsdag om de schuldenrem deels los te laten voor grote defensie-uitgaven.
Schoof onder druk in Brussel
Hoewel er vandaag geen harde besluiten worden genomen, staat Schoof onder druk. Twee weken geleden gaf hij groen licht voor het verder uitwerken van de herbewapeningsplannen, wat tot crisisoverleg in Den Haag leidde. Nederland kan het voorstel echter niet meer tegenhouden, omdat een meerderheid van de EU-landen het steunt. Pieter de Gooijer, voormalig EU-ambassadeur, verwacht dat Schoof door collega-regeringsleiders zal worden aangesproken op de Nederlandse houding. “Ze zullen vragen: is jouw probleem ook ons probleem?” zegt hij.
Oproep aan Nederland: kom met oplossingen
Sigrid Riis vraagt zich af waar de Nederlandse oplossingen blijven. “Als je het niet eens bent met de oplossing die op tafel ligt, wat wil je dan inbrengen?” Haar Duitse collega Niclas Herbst hoopt op een constructieve inzet van Nederland. Hij benadrukt dat als Nederland zonder schulden wil werken, ze wel heel duidelijk moeten zijn over waar ze gaan bezuinigen. “Dat is een lastige opgave,” zegt hij, “ik wens Nederland oprecht veel succes.”
Tientallen militairen gewond bij busongeluk in Frankrijk
Bij een ernstig busongeluk in Frankrijk zijn 35 militairen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde toen vier bussen, waarop meer dan honderd militairen in opleiding zaten, op elkaar botsten. De militairen waren afkomstig van de marine, de luchtmacht en de gendarmerie. Eén persoon raakte zwaargewond, maar gelukkig verkeert niemand in levensgevaar.
Wat gebeurde er precies?
Volgens de Franse tv-zender BFMTV remden de bussen plotseling, waardoor ze op elkaar botsten. Waarom ze remden, is nog onduidelijk. Een automobilist die achter de bussen reed, kon niet op tijd remmen en raakte ook gewond.
De militairen waren onderweg naar Parijs na een bezoek aan de luchtmachtbasis in Evreux, zo meldde de Franse minister van Justitie, Sébastien Lecornu. Een buschauffeur, een militair en twee cadetten zijn opgenomen in het militaire ziekenhuis van Percy. Dertig andere militairen zijn met lichte verwondingen naar ziekenhuizen in de buurt gebracht.
Hulpdiensten snel ter plaatse
De hulpdiensten waren snel ter plaatse om te helpen. Er waren onder meer 51 brandweerlieden en meerdere medische teams aanwezig. Minister Lecornu bedankte de hulpdiensten via sociale media voor hun snelle inzet.
Tweede ongeluk in korte tijd
Dit is helaas niet het eerste ongeluk waarbij Franse militairen betrokken zijn. Eerder deze week kwamen twee militairen om het leven toen hun voertuig op een spoorwegoverging werd geraakt door een trein.
Vier Canadezen geëxecuteerd in China: Canada vroeg tevergeefs om gratie
China heeft onlangs vier Canadese burgers geëxecuteerd, zo heeft de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Mélanie Joly, bekendgemaakt. De vier hadden een dubbele nationaliteit en waren in China veroordeeld voor drugsmisdrijven. Joly en voormalig premier Trudeau hadden om gratie gevraagd, maar dat verzoek werd afgewezen.
De families van de veroordeelden hebben uit privacyoverwegingen gevraagd om geen verdere details over de zaken te delen. De Chinese ambassade in Ottawa benadrukte dat drugscriminaliteit in China altijd zwaar wordt bestraft en dat dubbele nationaliteiten niet worden erkend.
Spanningen tussen China en Canada
De relatie tussen China en Canada is al jaren gespannen. In 2018 arresteerde Canada de Chinese Huawei-topvrouw Meng Wanzhou, vlak voor belangrijke handelsgesprekken tussen China en de VS. De VS beschuldigde Meng van het schenden van het handelsembargo tegen Iran en vroeg Canada om haar uit te leveren. Kort na de arrestatie werden een Canadese zakenman en een oud-diplomaat in China opgepakt op verdenking van spionage.
In 2021 liet de VS de aanklachten tegen Meng vallen, waarna de twee Canadezen werden vrijgelaten en terugkeerden naar Canada. Deze gebeurtenissen hebben de relatie tussen de twee landen verder onder druk gezet.
Executies in China
Volgens mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, voert China jaarlijks meer executies uit dan de rest van de wereld bij elkaar. De Chinese overheid is echter terughoudend met het bekendmaken van exacte aantallen. Soms worden details over individuele zaken toch vrijgegeven, vaak om een afschrikwekkend effect te creëren.
De executies van de vier Canadezen hebben opnieuw de aandacht gevestigd op de strenge aanpak van drugscriminaliteit in China en de complexe relatie tussen de twee landen.
Finland voor achtste jaar op rij gelukkigste land ter wereld, Nederland vijfde
Finland heeft opnieuw de titel van het gelukkigste land ter wereld binnen gesleept. Dit is al het achtste jaar op rij dat de Finnen bovenaan de ranglijst staan. Nederland doet het ook goed en staat dit jaar weer op de vijfde plek, na vorig jaar even naar plek zes te zijn gezakt. Aan de andere kant van het spectrum zien we de Verenigde Staten, die een flinke duikeling hebben gemaakt en nu op de 24e plek staan – hun laagste positie ooit.
Waarom Finland zo gelukkig is
Sinds 2018 is het bijna een traditie geworden: Finland staat elk jaar bovenaan de lijst van het World Happiness Report. De Finnen voelen een sterke band met de natuur en hebben een robuust sociaal systeem, wat bijdraagt aan hun geluk. Ook dit jaar zijn die factoren weer de belangrijkste redenen voor hun toppositie.
Nederland terug in de top 5
Nederland heeft zijn plek in de top 5 terugveroverd. Twee jaar geleden stonden we ook al op de vijfde plek, maar vorig jaar zakten we even naar plek zes. Gelukkig zijn we weer terug waar we horen. De lijst wordt samengesteld op basis van een aantal factoren, zoals inkomen per hoofd van de bevolking, sociale steun, levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en corruptie. Daarnaast speelt de zogenaamde “levensladder-vraag” een belangrijke rol: inwoners wordt gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun leven.
De Verenigde Staten in vrije val
Een opvallende ontwikkeling is de daling van de Verenigde Staten. Vorig jaar stonden ze net buiten de top 20, maar nu zijn ze gezakt naar de 24e plek. Dit is de laagste positie die het land ooit heeft gehad sinds de start van de ranglijst in 2012. Een van de redenen is dat Amerikanen steeds vaker alleen eten, terwijl samen eten juist een positieve invloed heeft op het welzijn. Ook neemt het aantal “wanhoopsdaden”, zoals zelfmoord en drugsmisbruik, toe in de VS, terwijl dit in veel andere landen juist afneemt.
Afghanistan helemaal onderaan
Helemaal onderaan de lijst staat Afghanistan. Dit is al jaren het geval, maar sinds de Taliban de macht hebben overgenomen, is de situatie volgens onderzoekers alleen maar verslechterd. Er wordt gesproken van een humanitaire catastrofe.
Hoe wordt de lijst samengesteld?
De ranglijst is gebaseerd op een driejarig gemiddelde, waardoor gebeurtenissen in één jaar niet direct een grote impact hebben. Naast de levensladder-vraag worden ook zes andere factoren meegenomen: inkomen per hoofd van de bevolking, sociale steun, levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en corruptie.
Top 20 van gelukkigste landen
Hieronder vind je de top 20 van gelukkigste landen volgens het World Happiness Report:
- Finland
- Denemarken
- IJsland
- Zweden
- Nederland
…
(De volledige lijst vind je in het originele artikel.)
Tientallen Franse militairen gewond bij ernstig verkeersongeluk bij Parijs
Gisteravond vond er een ernstig verkeersongeluk plaats op de snelweg A13, ten westen van Parijs, waarbij ruim dertig Franse militairen gewond raakten. Het ongeluk gebeurde toen vijf bussen op elkaar botsten. De precieze oorzaak van het ongeluk is nog onbekend, maar Franse media melden dat remmend verkeer op de snelweg waarschijnlijk de kettingbotsing veroorzaakte.
Militairen in opleiding onderweg naar Parijs
De militairen die bij het ongeluk betrokken waren, zijn volgens de Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, in opleiding. Ze waren onderweg naar Parijs na een bezoek aan een militair vliegveld in Evreux. Onder de gewonden bevonden zich ook twee officieren in opleiding en de bestuurder van een van de bussen, die allemaal naar een militair ziekenhuis zijn gebracht. Gelukkig zijn zij niet in levensgevaar. Dertig andere militairen met lichtere verwondingen zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen in de omgeving.
Vier bussen vol militairen betrokken
Volgens de Franse zender BFMTV waren er vier bussen vol militairen betrokken bij het ongeluk. Aan boord zaten officieren in opleiding van de marine, luchtmacht en de gendarmerie. Achter deze vier bussen reed een bus met toeristen, die ook bij het ongeluk betrokken zou zijn geraakt. De autoriteiten hebben nog geen officiële verklaring afgegeven over de oorzaak van het ongeluk, en er zijn ook geen beelden vrijgegeven.
Hulpverlening ter plaatse
Er werden maar liefst 31 brandweerwagens ingezet om de gewonden te helpen en af te voeren. Defensieminister Lecornu heeft in een verklaring op X laten weten dat hij met zijn gedachten bij de gewonden, hun families en medestudenten is.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.