
Entertainment Nieuws donderdag 20 maart, 2025 19:31
Stormzy ontvangt eredoctoraat voor zijn inzet voor studenten van kleur
De Britse rapper Stormzy, bekend van hits als Vossi Bop en Own It, krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Cambridge. Dit eredoctoraat is een erkenning voor zijn inspanningen om kansen te creëren voor studenten van kleur. In 2018 lanceerde hij een studiebeursprogramma dat in eerste instantie twee studenten per jaar ondersteunde. Inmiddels is dat aantal uitgebreid naar twaalf studenten per jaar, en hebben al 55 studenten dankzij zijn initiatief kunnen studeren aan de prestigieuze universiteit.
Het “Stormzy-effect”
De Universiteit van Cambridge spreekt van het “Stormzy-effect”. Dankzij zijn beursprogramma vinden steeds meer jongeren van kleur hun weg naar de universiteit. Stormzy, wiens echte naam Michael Ebenazer Owuo Junior is, wordt niet alleen geprezen voor zijn studiebeurs, maar ook voor zijn invloed op verschillende gebieden zoals educatie, muziek, sport en literatuur.
Van muziek naar maatschappelijke impact
Stormzy brak in 2017 door met zijn debuutalbum Gang Signs & Prayer, dat direct de nummer 1-positie behaalde en een Brit Award won. Sindsdien heeft hij meerdere succesvolle albums en hits uitgebracht. Maar naast zijn muzikale carrière zet hij zich ook actief in voor maatschappelijke kwesties. Zo is hij een voorvechter van gelijke kansen in het onderwijs.
Persoonlijkheid die inspireert
Stormzy staat niet alleen bekend om zijn muziek, maar ook om zijn bescheiden en toegankelijke persoonlijkheid. Ruud Lemmen, voormalig directeur van het hiphopfestival WOO HAH!, herinnert zich hoe Stormzy na zijn optreden in 2018 persoonlijk de festivaldirecteur bedankte. “Hij was heel benaderbaar en lief, wat niet altijd het geval is bij grote artiesten,” aldus Lemmen. Hij vindt het bewonderenswaardig dat Stormzy zijn platform gebruikt om anderen te helpen en iets terug te geven aan de gemeenschap.
Officiële ceremonie
De voordracht voor het eredoctoraat moet nog officieel worden goedgekeurd door het bestuur van de universiteit. Als alles volgens plan verloopt, wordt het eredoctoraat uitgereikt tijdens een ceremonie op 25 juni.
Zondag extra NOS Jeugdjournaal over grensoverschrijdend gedrag
De NOS komt zondag met een speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal, helemaal in het teken van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de omroep donderdag bekendgemaakt. Presentator Benjamin Kat gaat in deze aflevering het gesprek aan met kinderen over dit gevoelige onderwerp. Uit een onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder zo’n vijfhonderd kinderen blijkt dat 35 procent van hen thuis niet praat over zaken zoals wie ze een knuffel mogen geven of of ze na het sporten moeten douchen met teamgenoten.
In deze extra uitzending worden kinderen via gesprekken en reportages bewust gemaakt van hun grenzen. Er komen ook ervaringsdeskundigen aan het woord, zoals Gwen. Zij is nu volwassen, maar werd als kind seksueel misbruikt. Ze vertelt openhartig over de impact die dit op haar leven heeft gehad.
Deze speciale uitzending maakt deel uit van de NPO Zapp-themaweek Zapp doorbreekt: Er zijn grenzen. Een belangrijk onderwerp dat op een toegankelijke manier onder de aandacht wordt gebracht.
Trotse Victor Reinier deelt beelden van laatste Flikken Maastricht-aflevering die hij regisseerde
Flikken Maastricht-fans kunnen zich opmaken voor een speciale aflevering deze vrijdagavond. Het is namelijk de laatste aflevering die Victor Reinier (61) heeft geregisseerd. Op Instagram geeft hij alvast een sneak peek met een bloederige scène waarin Angela Schijf (45) in de hoofdrol te zien is.
Een emotioneel moment voor Victor
Victor deelt een fragment waarin te zien is hoe Eva, gespeeld door Angela, wordt geopereerd. Bij het beeld schrijft hij: “Morgenavond m’n laatste scenario en laatste regie van Flikken Maastricht. Ik ben er trots op en dank alle medewerkers uit de grond van m’n hart voor hun inzet en talent.”
In de aflevering, getiteld Protocol, krijgt Eva te maken met hevige buikpijn, wat uiteindelijk leidt tot een ziekenhuisopname en een operatie. Ondertussen loopt een melding van overlast volledig uit de hand wanneer Romeo (Sergio IJssel) ter plaatse komt.
Alvast kijken of wachten tot vrijdag?
De aflevering is nu al te bekijken via NPO Start, maar voor de echte tv-kijkers is hij vrijdag om 20.35 uur te zien op NPO 1. Let op: dit is nog niet de laatste aflevering waarin Victor Reinier als Wolfs te zien is. Naar verwachting neemt hij op vrijdag 25 april afscheid van de serie, na beschuldigingen van wangedrag op de set.
Benieuwd naar hoe Victor reageert op de vermeende ruzie met Angela? Check de video hieronder!
Op deze datum start het tweede seizoen van Schiphol Airport
Goed nieuws voor alle fans van het populaire tv-programma Schiphol Airport! RTL heeft donderdag de startdatum van het tweede seizoen bekendgemaakt. In een Instagramvideo zijn bekende gezichten te zien, zoals floormanager Josée, passenger agents Isabel en Ronald, en de Koninklijke Marechaussee. Net als in het eerste seizoen worden zij gevolgd tijdens hun werkzaamheden op de luchthaven.
In de video houden ze een krant vast waarop de startdatum en tijd van het nieuwe seizoen te lezen zijn. “Drumroll please! Dinsdag 20 mei om 20.30 uur is het zover: seizoen twee van Schiphol Airport gaat van start!” staat er te lezen. De reacties van fans zijn enthousiast. “Ik kan niet wachten!”, schrijft iemand. Een ander reageert: “Geweldig, het staat in mijn agenda. Aftellen maar!”
Het programma is te zien op RTL 5 en bij Videoland. In Schiphol Airport worden de mensen gevolgd die ervoor zorgen dat de luchthaven, een van de drukste van Europa, soepel blijft draaien. Van floormanagers tot marechaussees, iedereen speelt een cruciale rol.
Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Hieronder vind je een fragment uit het eerste seizoen, waarin de marechaussee een lastige passagier uit een vliegtuig haalt.
Hello Goodbye keert terug met nieuw seizoen en langere afleveringen
Het populaire programma Hello Goodbye komt terug op vrijdag 4 april met een gloednieuw seizoen op NPO 2. Dit keer zijn de afleveringen iets langer dan voorheen, namelijk ongeveer twintig minuten. Dat is een flinke uitbreiding vergeleken met de vorige reeks, waarin de afleveringen zo’n elf à twaalf minuten duurden. De omroep KRO-NCRV maakte dit donderdag bekend.
Het programma, dat dit jaar zijn twintigste verjaardag viert, staat onder leiding van presentator Joris Linssen. Hij spreekt met mensen in de vertrek- en aankomsthallen van Schiphol, waar emotionele ontmoetingen en hartverwarmende gesprekken centraal staan. Dankzij de langere afleveringen is er nu ruimte voor een extra verhaal per aflevering, wat de kijkervaring nog rijker maakt.
Joris Linssen is blij met het succes van het programma: “Het is geweldig om te zien dat Hello Goodbye na twintig jaar nog steeds zo’n impact heeft. De emoties, de langverwachte ontmoetingen en de oprechte gesprekken maken het programma tijdloos. Ook dit seizoen beloven we weer verhalen die raken, verbinden en inspireren.”
Thomas van der Vlugt greep naar drank en drugs door paniekaanvallen
Thomas van der Vlugt (32), bekend van StukTV, opent in een interview met LINDA. over de donkere kant van zijn succes. Als een van de gezichten van het populaire YouTube-kanaal kreeg hij te maken met paniekaanvallen en mentale struggles. Het begon allemaal toen StukTV doorbrak en Thomas plotseling veel aandacht en status kreeg. “Ik dacht dat een dure auto en een groot huis geluk zouden brengen,” vertelt hij. Maar in plaats van geluk, bracht het vooral stress en angst met zich mee.
De druk van succes en status
Thomas vertelt dat hij constant bezig was met het behouden van zijn status en het pleasen van anderen. “Ik was bang om alles kwijt te raken wat ik had opgebouwd,” zegt hij. Die druk werd zo groot dat hij last kreeg van paniekaanvallen. Om de stress te ontvluchten, greep hij naar drank, drugs en vrouwen. “Maar dat maakte het alleen maar erger,” geeft hij toe. Het leidde ertoe dat hij afspraken niet nakwam en zijn collega’s in de steek liet.
Een wake-upcall
Op een gegeven moment besefte Thomas dat het zo niet langer kon. “Ik wilde niet zo zijn,” zegt hij. Hij besloot professionele hulp te zoeken en open te praten over zijn problemen. Dat bleek een keerpunt. “Het heeft mijn vuurtje weer doen branden,” vertelt hij. Ook zijn deelname aan Expeditie Robinson speelde een belangrijke rol in zijn herstel. Hij vond daar zijn innerlijke rust en verloor bovendien flink wat kilo’s.
Het hele interview is nu te lezen in LINDA..
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.