
Sport Nieuws woensdag 19 maart, 2025 23:21
Een Unusuele Derby: Helmondse Clubs Treden Aan Zonder Scheidsrechter
Stel je eens voor: een voetbalwedstrijd zonder die ene figuur op het veld die iedereen aan het schelden maakt – de scheidsrechter. Dat wordt volgende week werkelijkheid in Helmond, waar SV Brandevoort en SV De Braak tegen elkaar spelen in een oefenwedstrijd zonder leidsman. Het doel? Niet om te winnen of te verliezen, maar om aandacht te vragen voor een serieuze zaak: meer respect en sportiviteit op het veld.
De wedstrijd komt niet uit de lucht vallen. In de laatste tijd zijn er verschillende incidenten geweest bij wedstrijden van lokale clubs. Denk aan een scheidsrechter die door een supporter werd mishandeld bij SV De Braak, een speler die een arbiter bedreigde bij Mifano uit Mierlo, en zelfs een team dat uit de competitie is geschopt na ongeregeldheden. “Er zijn twee wegen: niets doen of iets doen,” zegt Ad van Ham van Sportief Helmond. “Wij kiezen ervoor om actie te ondernemen.”
Volgens Harry Elzendoorn, voorzitter van SV Brandevoort, draait het allemaal om plezier en gastvrijheid. “Je wilt toch met een glimlach beginnen en eindigen op het sportpark?” zegt hij. “Maar vaak gaat dat mis. Of je nou speler, toeschouwer of scheids bent, het mag niet zo zijn dat je bang bent om het veld op te gaan.” Door een derby te organiseren zonder scheidsrechter hopen de clubs een discussie op gang te brengen over hoe belangrijk respect is in de sport.
Elzendoorn legt uit dat het experiment ook een manier is om spelers eraan te herinneren dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag. “Iedereen foetert altijd op de scheidsrechter, maar wie beslist er eigenlijk wat buitenspel of overtreding is? Spelers maken ook fouten, en daar praten we nooit over.” Hij benadrukt dat een wedstrijd zonder scheidsrechter niet betekent dat er geen regels gelden. “Als aanvoerder kun je rustig iets zeggen, maar doe het netjes. En denk eraan: zonder scheids- en grensrechters zijn er geen wedstrijden. We moeten elkaar helpen om dit leuk te houden.”
Ad van Ham, de initiatiefnemer namens Sportief Helmond, ziet het als een kans om het sportieve karakter van de stad te verbeteren. “We stimuleren mensen om meer te bewegen, maar we mogen niet vergeten dat er ook mentale winst te behalen valt. Veel spelers raken gefrustreerd omdat ze denken dat de scheidsrechter het niet goed doet. Maar hoe lager je speelt, hoe groter de kans dat je een minder ervaren scheids krijgt. Dat hoort erbij.”
Van Ham vertelt ook over de mannen die elke zondagochtend alsof ze Lionel Messi zijn op het veld staan. “Ze gaan door het lint als iemand een beetje fel is of een duel verliest. Waarom kunnen we niet gewoon genieten van een potje voetbal? Na afloop geef je elkaar een hand en ga je naar huis met een glimlach.”
Een ander punt dat Van Ham wil benadrukken is het effect van negatieve taalgebruik bij jeugdwedstrijden. “Als een kind van tien een kans mist en dan te horen krijgt dat-ie ‘het moest scoren’, raakt dat hem echt. We moeten beter nadenken over wat we roepen en hoe dat invloed heeft op anderen.”
De wedstrijd staat gepland voor donderdagavond op het veld van SV Brandevoort. Hoewel het experiment niet alle problemen zal oplossen, hopen de organisatoren dat het een stap in de goede richting is. “Het zal misschien onwennig voelen, maar het is een test om te zien hoe spelers zichzelf kunnen reguleren,” zegt Elzendoorn.
Start van de Ronde van Frankrijk en de Vrouwenwedstrijd in 2027 in Groot-Brittannië
Zo te horen gaat het een speciaal jaar worden in 2027, want zowel de Tour de France als de Tour de France Femmes starten dan in Groot-Brittannië. De mannen beginnen hun avontuur in Edinburgh, dat prachtige Schotse stadje. Daarna trekken ze verder door Engeland en Wales voor de volgende twee etappes. Wat betreft de dames? Nou, waar zij precies gaan racen wordt later dit najaar bekendgemaakt.
Dit is trouwens heel bijzonder, omdat het voor het eerst is dat beide wedstrijden tegelijkertijd in een buitenlandse locatie beginnen. Voor de mannen is het al de derde keer dat ze vanuit Groot-Brittannië vertrekken: eerder gebeurde dat in Londen (in een jaar dat ik niet precies noem) en ook in Yorkshire (weer een paar jaar later).
Als je terugkijkt naar vorig jaar, was het de Poolse Katarzyna Niewiadoma die de vrouwenwedstrijd won. Maar voordat zij aan de beurt was, waren de Nederlandse meiden echt onverslaanbaar. Demi Vollering nam de overwinning twee keer op haar naam (in twee verschillende edities), en Annemiek van Vleuten deed dat ook nog eens in een ander jaar. En bij de mannen? Ja, de Sloveen Tadej Pogacar stond bovenaan het podium, en de Deense Jonas Vingegaard had dat eerder al twee keer gedaan.
Tallon Griekspoor trekt zich terug voor Miami-toernooi
Hé tennisfans, luister even! Onze Nederlandse tennismatch Tallon Griekspoor heeft besloten om niet mee te doen aan het grote masterstoernooi in Miami. Dat komt omdat hij nog steeds last heeft van een enkelblessure die hij opliep vorige week tijdens het toernooi in Indian Wells.
Griekspoor zei woensdag al tegen Ziggo Sport dat hij al een beetje twijfelde of hij wel zou kunnen spelen, maar hoopte dat een paar dagen rust het probleem zou oplossen. Helaas was dat niet genoeg. Hij had donderdag eigenlijk een wedstrijd moeten spelen tegen de Argentijn Tomas Martin Etcheverry, maar nu staat die natuurlijk niet meer op planning.
Toch is er ook veel positiefs uit die week in Indian Wells gekomen! Griekspoor bereikte daar namelijk de kwartfinales en versloeg zelfs Alexander Zverev, die als nummer één geplaatst stond. Dus hoewel dit bericht misschien een tikje teleurstellend is, weten we dat hij het geweldig doet wanneer hij fit is!
Dagelijkse uitdagingen voor openly gay Australische voetballer
Nou, wat valt er te zeggen? Zelfs in 2023 blijft de sportwereld soms behoorlijk achterlijk. Josh Cavallo, een Australische voetballer van Adelaide United, heeft onlangs zijn hart uitgestort over de constante dreiging waar hij mee te maken krijgt. In een openhartig gesprek in de podcast Footballers Unfiltered vertelde hij dat hij elke dag doodsbedreigingen ontvangt. Dat is echt zwaar om te verwerken als je bedenkt dat hij gewoon probeert te doen wat hij houdt: voetballen.
Josh, die vier jaar geleden openbaar toegegoken heeft dat hij homo is, beschreef de voetbalwereld als een giftige plek voor iemand zoals hijzelf. “Het is triest hoe weinig er veranderd is,” zegt hij. Toch blijft hij positief en benadrukt hij dat het openbaar maken van zijn seksuele oriëntatie de beste beslissing was die hij ooit heeft genomen. Hij voelt zich eindelijk authentiek en vrij om te zijn wie hij wil zijn. Voor veel mensen misschien vanzelfsprekend, maar voor hem een ware bevrijding na jarenlang worstelen met zijn geestelijke gezondheid.
Cavallo’s durf deed ook anderen inspireren. Zo volgde bijvoorbeeld de Tsjechische voetballer Jakub Jankto later zijn voorbeeld. Maar ondanks deze stapjes voorwaarts is duidelijk dat er nog heel wat werk moet worden verzet om de voetbalwereld inclusiever te maken.
Is de hype rond Lamine Yamal al aan het afnemen?
Stel je eens voor: een tiener die het voetbalveld oploopt alsof het een speelplaats is, maar tegelijkertijd verdedigers in de war laat lopen met zijn vaardigheden. Dat is precies hoe Lamine Yamal overkomt. Op zijn zeventiende maakt hij al indruk in het wereldje van professioneel voetbal, en dat terwijl hij nog steeds lijkt te genieten alsof hij gewoon een spelletje met vrienden speelt.
Donderdag en zondag staat hij klaar om zijn vaardigheden te laten zien tegen Spanje in de Nations League. Maar wat zegt men er allemaal van? Luca Caioli, een schrijver die al boeken schreef over Messi en Cristiano Ronaldo, komt binnenkort met een boek over deze jonge ster. Hij vertelt dat hij nooit eerder iemand heeft gezien die zo goed was op zo’n jonge leeftijd – behalve misschien Pelé. En dat is geen klein compliment!
Toen ze begonnen met het schrijven van het boek, was Lamine Yamal pas vijftien! Maar zijn prestaties en records zijn volgens Caioli ongelooflijk. Messi doorbrak pas echt toen hij negentien was, maar Yamal lijkt al veel eerder zijn sporen te achterlaten. Toch vindt Caioli dat de vergelijking met Messi niet helemaal klopt. “Die kan pas aan het einde van zijn carrière”, zegt hij. Bovendien zijn de twee heel verschillend. Terwijl Messi als tiener ontzettend verlegen was, straalt Yamal juist charisma uit en spreekt hij zelfverzekerd in het openbaar.
Als je Yamal moet vergelijken met iemand, denkt Caioli meer aan Neymar of Ronaldinho. Waarom? Omdat hij het voetbal als een spel ziet, vol met trucjes en glimlachend naar de camera’s. Net zoals zij speelt hij voor de lol, en dat zie je aan alles.
Yamal zelf wil trouwens niet vergeleken worden met Messi. In een interview met Mundo Deportivo zei hij dat Messi natuurlijk de beste speler aller tijden is, maar dat hij gewoon zichzelf wil blijven. En dat blijkt ook uit zijn spelstijl. Hoewel hij regelmatig de ster is op het veld bij Barcelona, voelt hij zichzelf nog geen echte superster. Voor hem draait het vooral om het team en om anderen te helpen.
Dat betekent niet dat hij altijd even perfect speelt. Soms krijgt hij kritiek omdat hij liever zelf scoort dan de bal af te spelen. Zelfs zijn eerste trainer riep vroeger al: “Geef hem nou eens door!” Maar dat is nou net wat hem uniek maakt. Hij wil langs iedereen dribbelen en zijn eigen stempel drukken op het spel.
Zijn scorend vermogen laat momenteel iets te wensen over, want zijn laatste competitiedoelpunt dateert van eind oktober. Maar daar maakt hij zich niet druk om. “Als ik scoor, zeggen ze waarschijnlijk dat ik geen assists geef,” grapte hij. Voor hem gaat het om het succes van het team, en dat is wat telt.
De bondscoach, Luis de la Fuente, wil ook niet dat er te veel druk op Yamal wordt gelegd. Hij is immers nog jong en heeft tijd om te groeien. “Hij kan heel ver komen, maar hij moet blijven genieten,” zegt hij. En wie weet? Als hij zo doorgaat, kan hij binnen twee jaar al de Gouden Bal winnen. Met zijn huidige leeftijd en potentie kan het alleen maar beter worden.
Herschreven topic:
Is de jonge ster Lamine Yamal al aan het wennen aan de grote verwachtingen, of blijft hij de toekomstige topvoetballer die iedereen belooft te worden?
Wedstrijd zonder scheidsrechter: Helmondse clubs roepen meer respect af
Volgende week staat er een coole actie op het programma bij de voetbalclubs SV Brandevoort en SV De Braak in Helmond. Ze spelen een oefenwedstrijd, maar raad eens? Er staat géén scheidsrechter aan de kant! Het idee achter deze wedstrijd is om te zorgen dat iedereen zich netjes gedraagt op en langs het veld. Dit initiatief komt niet uit de lucht vallen; recentelijk zijn er wat pittige situaties geweest in de regio. Denk aan een scheidsrechter die door een supporter werd aangevallen, spelers die dreigend deden tegen de arbiter, en zelfs een team dat uit de competitie moest vanwege ongeregeldheden.
Ad van Ham van Sportief Helmond legt het zo uit: “Je kunt iets doen of niets doen. Wij hebben voor ‘iets’ gekozen.” Harry Elzendoorn, voorzitter van SV Brandevoort, benadrukt dat het niet alleen gaat over incidenten, maar ook over het alledaagse voetballen. “Het is jammer dat het niet altijd leuk en sportief toegaat op de sportparken. We willen dat iedereen met een glimlach begint en eindigt, of je nou speelt, kijkt of fluit.”
Deze wedstrijd zonder scheidsrechter is eigenlijk een soort experiment. Ze hopen dat het de mensen laat nadenken over hun eigen gedrag. “Als je steeds foeterend naar de scheidsrechter staat te schreeuwen, dan kun je beter even reflecteren,” zegt Elzendoorn. “Weet je wel hoe belangrijk scheidsrechters zijn? Zonder hen valt er helemaal geen voetbal te spelen. En ja, als aanvoerder mag je iets zeggen, maar doe het dan netjes. Doe gewoon normaal!”
Elzendoorn denkt dat de wedstrijd prima kan verlopen, ook zonder scheids. “Vroeger speelden we gewoon straatvoetbal zonder iemand die de regels handhaafde. Als er ruzie was, dan losten we het zelf op. Misschien is dit een manier om te kijken hoe goed spelers de regels echt kennen. Het wordt vast een beetje onwennig, maar wie weet leer je er ook van?”
Van Ham, die het initiatief nam namens Sportief Helmond, wil dat mensen weer meer plezier krijgen in sport. “Sport is bedoeld om gezond te blijven en lol te hebben. Maar sommigen gedragen zich alsof ze de Champions League finale spelen. Dat hoeft niet zo te zijn. Gewoon lekker voetballen, genieten van de wedstrijd en daarna elkaar een hand geven. Dat is het echte doel.”
Hij merkt ook op dat veel problemen ontstaan omdat mensen de realiteit uit het oog verliezen. “Bijvoorbeeld, hoe lager je voetbalt, hoe minder ervaren de scheidsrechters vaak zijn. Daar kun je je aan ergeren, maar dat hoort erbij. En als je jonge kinderen ziet voetballen, dan moet je niet gaan schreeuwen dat ze een bal moeten scoren. Dat maakt ze juist nerveus.”
Deze speciale wedstrijd, een echte derby tussen twee Helmondse clubs, wordt gespeeld op een avond volgende week. Het begint om acht uur op het veld van SV Brandevoort. “We weten dat dit geen grote oplossing biedt voor alle problemen, maar we willen er in elk geval aandacht voor vragen,” zegt Van Ham.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!