
Recent Nieuws woensdag 19 maart, 2025 20:26
Helmondse Dansparen Kenya en Tim Veroveren Goud in Turijn
Dames en heren, de schijnwerpers waren afgelopen week gericht op twee geweldige talenten uit Nederland: Kenya Koene (23) uit Helmond en Tim Spruijt (28) uit Lieshout. Dit dansduo heeft het podium bestormd tijdens de World Winter Games van de Special Olympics in Turijn en kwam er met een glanzende gouden medaille vandoor!
Het was een onvergetelijke ervaring voor beiden. Pas toen ze het applaus in de zaal hoorden, beseften ze hoeveel mensen toekeken. En dat terwijl dit het eerste jaar was dat dansen als categorie meedeed bij de Special Olympics. Cool, hè? Kenya en Tim hebben al tien jaar samen gedanst, en Tim is wat je noemt een ‘Unified Partner’. Hij is een sporter zonder verstandelijke beperking die Kenya, die Syndroom van Down heeft, helpt om haar passie tot uitdrukking te brengen. Maar let op: voor Kenya is dansen niet iets wat door een beperking wordt bemoeilijkt. Ze zegt zelf: “Ik laat gewoon zien dat ik het kan, en dat voelt supergoed. Mijn beperking speelt geen rol als ik dans.”
Tim ziet dat ook als begeleider. Hij vertelt: “Als je iedereen op het dansvloer ziet genieten, dan valt het helemaal niet op of iemand een beperking heeft. Het gaat om plezier en zijn wie je bent.” De jury was overigens dolenthousiast over hun optreden. Ze vonden het duo perfect op elkaar ingespeeld, en hun tango-in-mengelmoes-dans werd zelfs ontroerend genoemd.
Maar het was niet alleen de medaille die het speciaal maakte; dansen in een ander land was ook een nieuwe ervaring. “Eerst wel een beetje hectisch, maar na een tijdje raak je eraan gewend,” zegt Tim. “En praten met mensen uit andere landen? Dat vond ik mega leuk!” voegt Kenya enthousiast toe.
Terug in Nederland? Geen tijd om te luieren. Zondagavond terug en maandagochtend alweer aan het trainen in de vertrouwde studio in Helmond. Want dansen zit bij Kenya in het bloed. Haar moeder, die een dansschool runt, heeft haar van jongs af aan getraind. Samen bedachten ze een mixdans met allerlei stijlen. “Moeilijk uitleggen? Gewoon kijken!” lacht Kenya.
Moeder Irene straalt als ze naar haar dochter en Tim kijkt tijdens een repetitie. Ze vertelt: “Toen ze die medaille kregen, heb ik een uur lang staan huilen van blijdschap. Voor Kenya is dit echt een droom die uitkomt. Ik ben zo trots op haar!” Ze leerde haar kind al jong dat beperkingen geen obstakels hoeven te zijn: “Als je een droom hebt, ga erachteraan – en wij gaan mee!”
En nu de ene droom is uitgekomen, zijn ze al bezig met de volgende. In oktober trainen ze voor een Nederlands Kampioenschap, en wie weet zien we ze over twee jaar weer op het wereldtoernooi in Amerika!
Incassobureau wint schadevergoeding van politie door oneerlijke concurrentie
Zo te horen heeft een incassobureau de politie voor het gerecht gesleept en gewonnen. Ja, je leest het goed: de politie moet nu bijna twee ton aan schadevergoeding betalen omdat ze een ander bedrijf hebben voorgeschoven bij het afhandelen van winkeldiefstalboetes. De rechtbank in Den Haag vond dat dit onrechtvaardig was en heeft de politie veroordeeld.
Volgens het vonnis heeft de politie ooit per ongeluk – of eigenlijk meer uit nalatigheid – informatie verstrekt aan een concurrent van het klager-incassobureau. Dit is gebeurd tijdens een proefperiode waarin de gegevens van winkeldieven automatisch werden doorgestuurd. En raad eens? Alleen die ene concurrent kreeg alle gegevens toegestuurd. Het andere incassobureau, Overlastregistratie Nederland, bleef met lege handen staan. Gevolg: ze raakten klanten kwijt en potentiële nieuwe klanten gingen naar de concurrent.
Deze situatie speelde zich af tussen 2016 en 2018, en volgens Overlastregistratie had dit alles te maken met belangenverstrengeling binnen de politie. Hoezo? Nou, de concurrent SODA werd opgericht door een oud-politieman, en diens zoon werkte destijds voor zowel de politie als voor SODA. Dat geeft toch direct een streepje voor?
Pas eergisteren besloot de rechtbank dat er sprake is geweest van oneerlijke concurrentie. Ze bevestigden dat Overlastregistratie klanten is kwijtgeraakt door deze situatie. Maar hoewel het incassobureau ruim drie miljoen euro had geëist, stelde de rechter het schadebedrag drastisch lager vast op 173.000 euro. Niet ideaal dus voor het incassobureau, maar in ieder geval een overwinning.
Overlastregistratie Nederland reageerde teleurgesteld op het vonnis en klaagt nog steeds over slordigheid bij het verstrekken van winkeldiefgegevens door de politie. Zelfs tot op de dag van vandaag blijft dit een probleem.
Werk en kanker: een schokkend verband
Jezus, wat een eye-opener! Elk jaar krijgen zo’n 4000 Nederlanders kanker door hun beroep. Ja, je hebt het goed gelezen: gewoon werken kan levensgevaarlijk zijn. Het onderzoek van TNO heeft voor het eerst precieze cijfers geleverd over hoeveel mensen in Nederland kanker krijgen door blootstelling aan risicofactoren op hun werkplek. En dat is niet zomaar een kleinigheid. Denk bijvoorbeeld aan schilders en lassers die vaak te maken krijgen met giftige stoffen en vervolgens longkanker ontwikkelen. “Hele families gaan eraan kapot,” aldus de vakbond FNV. Dat zegt genoeg.
De grootste schuldigen: zonlicht en asbest
Het blijkt dat zonlicht op het werk de grootste boosdoener is. Ja, zelfs als je gewoon buiten staat om terrassen te bedienen of daken te leggen, loop je risico op huidkanker. Volgens de onderzoekers worden er jaarlijks ruim 1700 diagnoses gesteld vanwege blootstelling aan UV-straling. En dan hebben we het nog niet eens over asbest, dat ondanks het verbod uit 1993 nog steeds veel slachtoffers maakt. De vertraging tussen blootstelling en diagnose is enorm – soms wel 40 jaar. Daardoor blijft het aantal kankerpatiënten hierdoor toenemen, ook al mogen die vezels niet meer gebruikt worden. Shit, hè?
Longkanker: een stilteverbreker
Longkanker is vaak associëren met roken, maar dit onderzoek laat zien dat het werk ook een gigantische rol speelt. Na roken en luchtvervuiling komt het beroep derde op de lijst van oorzaken. Volgens de onderzoekers krijgen ruim 1600 mensen per jaar longkanker door hun baan. En dat is heel erg serieus, want de meeste patiënten overleven dit niet lang. Longartsen zoals Leon van den Toorn van de NVALT benadrukken dat dit probleem niet langer onder de pet mag blijven. Als één op de negen gevallen van longkanker wordt veroorzaakt door het werk, dan moeten we daar echt iets aan doen. Zeker naast het stoppen met roken.
Schilders, lassers en andere risicobanen
Schilders en lassers staan hoog op de lijst van ‘kankerverwekkende beroepen’. Schilders krijgen gemiddeld elk jaar 156 keer longkanker en 83 keer blaaskanker. Lassers komen vooral in aanraking met stoffen die direct invloed hebben op hun longen. Maar het gaat niet alleen om deze twee groepen. Asbest, kwartsstof, UV-straling en dieseluitstoot zijn andere grote spelers die samen jaarlijks naar schatting 4000 kankerdiagnoses veroorzaken. Dit betreft vooral mannen, omdat zij vaker in risicovolle banen terechtkomen.
Oproep tot actie
De vakbonden zijn woest en vinden dat er dringend meer gedaan moet worden om werknemers te beschermen. Ze pleiten voor strikte wet- en regelgeving, inclusief het verbieden van bekende kankerverwekkers in de werkplek. Vakbond FNV spreekt zich fel uit tegen het versoepelen van regels rond gevaarlijke stoffen. “Dit is dom en onaanvaardbaar,” zeggen ze. KWF Kankerbestrijding en andere organisaties roepen op om bewustzijn te vergroten en veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Want hoeveel families moeten er nog kapotgaan voordat we eindelijk actie nemen?
Transgender militairen blijven voorlopig in dienst
Het Amerikaanse leger mag transgender personen niet zomaar de deur wijzen, besliste een federale rechter. Volgens plan had het Pentagon vanaf volgende week met ontslagen moeten beginnen, na een maand lang onderzoek naar het aantal transgender militairen. Dit alles gebeurde op last van president Trump, die vorige maand een decreet uitvaardigde waarin hij stelde dat deze groep “schadelijk” is voor de paraatheid van het leger. Maar de rechter vindt dat Trumps motieven voornamelijk persoonlijk zijn en niet gebaseerd op feiten.
In de VS schat men dat er tussen de 5000 en 15.000 transgender personen dienen bij een totale krijgsmacht van 1,3 miljoen mensen. Trump wilde dat alleen degene die absoluut essentieel zijn voor operaties mogen blijven. De rechter vindt dit echter discriminatie op basis van geslacht. Ze verwierp Trumps argumenten als ongegrond en wees erop dat het idee dat transgender personen minder bescheiden of dienstbaar zouden zijn, gewoonweg belachelijk is.
Ze benadrukte ook dat haar uitspraak slechts tijdelijk is en dat dit nog maar het begin is van een langdurige strijd. “We weten allemaal dat dit een heftig debat gaat oproepen en waarschijnlijk meer rechtszaken veroorzaakt,” zei ze. Toch benadrukte ze dat iedereen die het roepingsgevoel heeft om te dienen, respect verdient. Het vonnis komt als een enorme opluchting voor Nicolas Talbott, een reservist en tweede luitenant die tegen het decreet protesteerde. Hij vertelde aan AP: “Ik was doodsbang dat ik mijn droombaan zou verliezen. Nu kan ik eindelijk ademhalen.”
De vraag is nu wat het ministerie van Defensie gaat doen. Trump heeft eerder al gerechtelijke beslissingen genegeerd, en zijn team blijft kritisch. Stephen Miller, plaatsvervangend stafchef, reageerde honend op sociale media: “Dus nu bepalen rechters hoe het leger moet functioneren? Wanneer houdt dit gekkenhuis op?”
Raadselachtige verdwijning van 6-jarig meisje in Zuid-Afrika
Nou, dit is een behoorlijk zwaar verhaal dat het hele land in zijn greep houdt. Een zesjarig meisje, Joshlin Smith, is plotseling uit beeld verdwenen en de omstandigheden zijn echt niet leuk. Ze zou door haar eigen moeder zijn verkocht aan een traditionele medicijnman, ook wel een sangoma genoemd. En wat nog erger is: ze zou het land via een boot zijn uitgesmokkeld.
Gisteren leek alles nog normaal te gaan in haar buurt, vlak bij Kaapstad, maar opeens was ze weg. Het laatste bericht over haar dateert van eergisteren of misschien zelfs langer geleden – precies wanneer weet niemand meer. Maar het wordt al even spannend als je hoort dat haar moeder, samen met haar partner en een vriend, nu voor de rechter staat omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning.
Volgens de politie hebben ze Joshlin aan een medicijnman in West-Afrika verkocht. Waarom? Nou, blijkbaar heeft diegene interesse getoond in haar heldergroene ogen en haar lichte huidskleur. Dat klinkt natuurlijk heel vreemd, maar zo werkt soms de wereld van tradities en geloven daar.
En dan komt het echte schokkende detail: een pastoor vertelde dat hij een jaar eerder al eens had gehoord dat de moeder van Joshlin wilde verkopen wat ze had – inclusief haar kinderen – voor een bedrag van ongeveer duizend euro per persoon. Maar ja, als het geld een beetje strak zit, zoals zij beweerde, was ze zelfs bereid geweest voor een stukje minder te gaan: slechts tweehonderdvijftig euro per kind. Ja, dat klopt.
Wat ook niet echt positief overkomt voor de moeder, is dat ze pas na zes uur alarm sloeg bij de politie nadat ze had gehoord dat haar dochter spoorloos was. Tijdens de zoektocht naar Joshlin fluisterde ze tegen de lerares van haar dochter dat ze “allang in een zeecontainer onderweg was naar West-Afrika”. Tegen een andere vriendin bekende ze dat ze haar had verkocht aan een sangoma. Wat diegene precies van plan is met Joshlin? Geen idee, want dat werd nooit duidelijk gemaakt tijdens de rechtszaak.
Die vriendin sprak trouwens emotioneel uit in de rechtbank. Ze smeekte iedereen die iets weet over Joshlins verblijfplaats om haar alsjeblieft veilig los te laten. “Ik hoop zo dat ze nog ergens in leven is,” zei ze met tranen in haar ogen.
De zaak tegen de drie verdachten wordt binnenkort hervat, dus blijf vast in de gaten hoe het afloopt.
Waarom de Winnaar van Kies je Kraker 2025 Niet Meer op Spotify Te Vinden Is
Zo te horen is er wat aan de hand met het winnende nummer van Kies je Kraker dit jaar. Het carnavalsnummer dat al iedereen in Brabant had weten te overtuigen, is plotseling niet meer te beluisteren op Spotify. En ja, ook Apple Music heeft het nummer uit hun catalogus gehaald. Maar waarom precies? Dat wil zeggen Jop Roeland van de Kapotte Kachels.
Het verhaal begint een paar dagen geleden, toen fans en vooral jonge luisteraars merkten dat ze ‘Dikke Pens’, het hitnummer van C.V. De Kapotte Kachels en René van Rooij, ineens niet meer konden streamen. “Ik heb echt heel veel telefoontjes gekregen,” vertelt Jop. Hij noemt boze ouders die niet blij waren omdat hun kinderen het liedje niet meer konden vinden. Voetbalclubs klagen dat ze het nummer niet meer konden draaien om de teamgeest in de kleedkamer op te krikken. Zelfs raden van elf hebben contact gezocht omdat ze het als hun eigen anthem beschouwden.
Maar wie staat er achter deze onverwachte verwijdering? Tot vandaag was dat een groot raadsel. Na wekenlang bellen en mailen bij Spotify kwam er eindelijk een reactie: het verzoek komt uit Zweden. Ja, Zweden – het land van ABBA. En dat is belangrijk, want het blijkt dat ‘Dikke Pens’ gebaseerd is op de melodie van ‘Take a Chance on Me’. Dus misschien wordt het tijd voor een zakelijke ontmoeting met de Zweedse supergroep?
Jop reageert gemengd op dit nieuws. “Enerzijds is het wel cool dat we met zo’n bekend nummer hebben gewerkt, maar anderzijds snap ik niet goed wat we hiermee moeten.” Volgens hem hebben ze alles volgens de regels gedaan, dus waarom dan toch deze actie? Kenners van auteursrecht leggen uit dat het niet zomaar mag: als een artiest vindt dat zijn of haar originele werk wordt misbruikt of dat de reputatie ervan wordt aangetast, kan hij of zij een veto uitspreken. In dit geval lijkt het erop dat de makers van ‘Take a Chance on Me’ het nummer wilden controleren nadat het de drempel van één miljoen streams had bereikt.
Wat nu? Jop en zijn team willen simpelweg dat hun nummer weer terugkomt op Spotify. Ze zijn niet geïnteresseerd in financiële compensatie; het gaat puur om het herstellen van toegang tot hun muziek. “We proberen nu een manier te vinden om dit samen met de betrokken partijen op te lossen,” zegt hij vastberaden.
‘Dikke Pens (Clap Your Pens)’ was trouwens het publiekslievelingstnummer van dit jaar. Met een scherp oog gericht op sociale media-influencers leverde het liedje een stevige kritiek op de perfectiecultuur. Hoewel het nummer momenteel niet meer op grote streamingplatforms te vinden is, kun je het nog steeds beluisteren via YouTube.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!