
Recent Nieuws woensdag 19 maart, 2025 07:37
Brand in Drachten eindigt tragisch
Gisteren vond er een verschrikkelijke brand plaats in een woonhuis in Drachten, waarbij helaas een persoon om het leven kwam. Volgens berichten van de brandweer brak de vuurzee ongeveer halverwege de nacht uit in een rijtjeshuis aan het Schuttersveld. De situatie werd snel ernstig en werd ingeschraagd tot een grote brand.
Toen de brandweer ter plekke aankwam, vermoedden ze direct dat er mogelijk nog iemand binnen was. Helaas werden hun vermoedens bevestigd toen ze tijdens hun blusacties een slachtoffer aantroffen. Omdat de situatie zo bedreigend was, moesten meerdere huizen in de buurt worden ontruimd om de bewoners te beschermen tegen de gevaren van rook en hitte.
Pas tegen het einde van de nacht kregen de brandweerlieden de bovenhand over de vlammen en konden ze het sein “brand meester” geven. Het huis waar de brand begon is zwaar getroffen en heeft enorme schade opgelopen. De buren hebben minder ernstige schade aangetroffen, zoals rook- en waterschade, maar zijn toch blij dat ze er beter van af zijn gekomen.
Op dit moment is het nog niet bekend wat precies de oorzaak was van deze ramp. De onderzoeken lopen nog, en we hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over hoe dit drama had kunnen ontstaan.
Gevoelige informatie van militairen blootgelegd door sportapp
Wauw, dit is echt een behoorlijk serieuze zaak. Blijkbaar zijn de persoonlijke gegevens van ongeveer duizend militairen die op defensiegebieden in Brabant hebben gesport en hun activiteiten bijgehouden met de sportapp Strava, openbaar zichtbaar. We hebben hier te maken met volledige namen, foto’s en zelfs woonplaatsen die voor iedereen toegankelijk zijn via de app. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Omroep Brabant en Omroep Gelderland. Expert op het gebied van digitale privacy, Matthijs Koot, schudt zijn hoofd: “Dit is echt wel erg. Meer dan duizend militairen betrokken? Dat is veel te riskant. Zo zet je jezelf makkelijk op de radar van potentiële vijanden.”
Hoe komt dit nou precies?
Omroep Gelderland deed een onderzoek naar de app Strava, een platform waar sporters hun prestaties delen. Op deze app kun je routes bekijken en zien wie er allemaal heeft gelopen of gerend. Het probleem? Sommige van deze routes liggen op beveiligde locaties van Defensie, zoals kazernes en vliegbases. En ja hoor, als je goed kijkt, kun je ook de gebruikers vinden die daar actief waren. Voor het onderzoek werden verschillende Brabantse defensielocaties onder de loep genomen, zoals de Lunettenkazerne en Vliegbasis Gilze-Rijen.
De combinatie maakt het gevaarlijk
Volgens Koot is het niet moeilijk om de informatie van militairen die via Strava gevonden zijn te combineren met andere datalekken. Stel je voor dat dezelfde persoon bijvoorbeeld ook slachtoffer was van een lek van een webshop. Dan heb je ineens nog meer info, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en woonadressen. Koot benadrukt: “Als je als militair toegang hebt tot gevoelige systemen of personen, moet je extra discreet zijn. Dit geldt niet alleen als je in het buitenland op missie bent, maar ook hier thuis in Nederland.”
Extra risico bij de KMA
Een opvallend feit: meer dan 250 van de betrokken militairen komen van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Dit zijn officieren in opleiding, en hun gegevens zijn nog gevoeliger omdat ze vaak toegang hebben tot staatsgeheime informatie. Ze vormen dus een interessant doelwit voor buitenlandse inlichtingendiensten.
Gelukkig zijn er ook plekken waar men beter oplet. Bijvoorbeeld bij de vliegbasis in Volkel en de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Daar lukte het niet om persoonsgegevens te achterhalen vanwege betere informatieveiligheid.
Waarom blijft dit gebeuren?
Defensie waarschuwt al jaren militairen om voorzichtig te zijn met het delen van informatie op sociale media. Toch blijkt het vrij simpel om via de openbaar beschikbare gegevens van Strava meer te weten te komen over individuen. Met volledige namen en profielfoto’s kon het onderzoeksteam bijvoorbeeld profielen op Facebook en Instagram traceren.
Sporters kunnen hun account privé maken op Strava, zodat alleen uitgenodigden hun activiteiten zien. Maar zelfs dan blijven namen en soms ook profielfoto’s zichtbaar in ranglijsten.
Een herhaling van eerder?
Dit is helaas niet de eerste keer dat sportapps problemen veroorzaken bij militairen. In het verleden ontdekte The Guardian al dat geheime bases te vinden waren via Strava. Ook Polar leverde in 2018 informatie op over militairen. Expert Koot vraagt zich af wanneer Defensie eindelijk iets leerzaam uit deze situaties haalt. Zijn advies? “Militairen moeten stoppen met het delen van activiteiten op defensiegrondgebied op sociale media. Als ze dat per se willen doen, gebruik dan een pseudoniem.”
Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je een tip? Neem contact op met de onderzoeksredactie of bereik ons anoniem via Publeaks.
Een op de zes Nederlanders kampt met kiespijn: Goed gebit is een statussymbool
Wist je dat 16 procent van alle volwassen Nederlanders vorig jaar last had van tand- of kiespijn? Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar hoewel we allemaal weten dat een gezond gebit belangrijk is, neemt het aantal mensen met een tandartsverzekering juist af. En dat terwijl mondproblemen veel ernstiger kunnen zijn dan alleen een beetje pijn.
Waarom zorgen we niet beter voor onze tanden?
Het lijkt misschien logisch, maar goed voor je gebit zorgen is echt essentieel om problemen te voorkomen. Paul de Kok, een ervaren tandarts en co-host van de podcast ‘Breek me de bek niet open’, benadrukt dit keer op keer. “Als je je tanden regelmatig poetst, heb je veel minder kans op tand- of kiespijn,” vertelt hij. Volgens onderzoek hebben mensen die hun tanden twee keer of meer per dag poetsen inderdaad veel minder last van bloedend tandvlees en andere mondproblemen. Dus ja, goed poetsen bespaart je niet alleen een hoop ellende, maar ook geld.
Maar waarom doen we het dan niet allemaal? Veel mensen blijken de tandarts te mijden omdat ze bang zijn voor de kosten. “De drempel om naar de tandarts te gaan wordt steeds hoger,” zegt De Kok. Wie minder vaak controle laat uitvoeren, loopt een groter risico op ernstige klachten. “Als je regelmatig komt, kunnen we problemen op tijd aanpakken. Mensen die we nooit zien, lopen het risico op grote problemen.”
Het ongelijke spel
Helaas is een gezond gebit tegenwoordig steeds meer een kwestie van budget. “Wie het geld heeft, kan zich een mooi gebit permitteren. Voor anderen is dat gewoon niet haalbaar,” zegt De Kok. Parodontoloog Nicky Beukers waarschuwt dat een slecht gebit niet alleen mondproblemen veroorzaakt. “Een ontsteking van het tandvlees, zoals parodontitis, kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs luchtwegaandoeningen,” legt ze uit. Bacteriën uit de mond kunnen namelijk via de bloedbaan naar andere delen van het lichaam reizen en daar schade veroorzaken.
Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om goed op je mond te letten. “Door de verhoogde doorbloeding in je lichaam kun je sneller last krijgen van ontstekingen,” zegt De Kok. Parodontitis kan bij zwangere vrouwen zelfs leiden tot vroeggeboorte of zwangerschapsvergiftiging.
Politiek speelt mee
Na de laatste Tweede Kamerverkiezingen leek er een meerderheid te zijn voor het opnemen van tandartszorg in het basispakket. Partijen als PVV, NSC en BBB pleitten vorig jaar nog voor mondzorg voor iedereen. Toch liep een motie van GroenLinks-PvdA en de SP vast. Minister Fleur Agema (PVV) drukte in januari haar wens uit om tandartszorg in het basispakket op te nemen, maar de kosten – geschat op 2,7 miljard euro – bleken te hoog.
Wat kun jij doen?
Regelmatig naar de tandarts gaan en je mond goed schoonhouden zijn de beste manieren om problemen te voorkomen. En wie weet, misschien wordt mondziekte binnenkort toch deel van het basispakket.
De situatie voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland is kritiek
Het wordt steeds ingewikkelder om plekken te vinden voor Oekraïners die naar Nederland komen. Volgens Rutger Groot Wassink, een wethouder in Amsterdam, zijn er momenteel maar 35 opvangplekken over voor iedereen. Dat betekent dat de hele opvang vol zit! In Amsterdam hebben ze al twee weken lang geen nieuwe mensen meer kunnen ontvangen omdat er gewoonweg geen ruimte meer is. Normaal gesproken kun je nog even bellen met een andere stad om te kijken of daar een plek vrijkomt, maar zelfs dat werkt niet meer.
De wethouder vindt dat Den Haag hier wat meer controle over moet nemen. Hij zegt: “Gemeenten moeten dit probleem niet alleen oplossen. Het systeem stort in elkaar omdat er eenvoudigweg geen plekken meer zijn.” De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna drie jaar en de mensen die hierdoor hun thuis verliezen, krijgen speciale hulp onder een Europese regeling. Tot 4 maart 2026 hebben ze recht op onderdak en steun. Er zijn ongeveer 120.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederland, waarvan 94.000 gebruikmaken van noodopvang. En ja, die is dus praktisch leeg.
Al een tijdje waarschuwen gemeenten en organisaties dat het aantal beschikbare plekken snel afneemt. Het Rode Kruis trok al in december aandacht voor dit probleem, maar tot nu toe lijkt er niets te gebeuren. Danielle Brouwer van het Rode Kruis vertelt over frustrerende situaties: “We zien mensen die wanhopig zijn. Ze worden van stad naar stad gestuurd zonder dat ze ergens terecht kunnen. Sommigen komen met koffers vol spullen en kinderen aan de hand naar ons toe. We kunnen soms een hotelboeking regelen voor de meest dringende gevallen, maar dat lost het echte probleem niet op.”
De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – hebben een brief geschreven naar de overheid waarin ze hun bezorgdheid uiten over het gebrek aan coördinatie en plannen voor de lange termijn. Eerder sprak ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich hierover uit. Asielminister Marjolein Faber schreef begin januari een brief naar de Tweede Kamer waarin ze erkende dat de oorlog waarschijnlijk nog lang zal duren en dat Oekraïense vluchtelingen dus langer in Nederland zullen blijven. Maar volgens de gemeenten laat ze er in haar brief niet genoeg zien hoe ze het tekort aan opvangplekken wil aanpakken.
Arrestatie van Istanbul-burgemeester Imamoglu: Politieke spanningen escaleren
Nou, dit is een flinke bom in de Turkse politiek! De politie heeft Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanbul, gearresteerd. Ze verdenken hem van zware dingen zoals omkoping, fraude en zelfs samenwerking met een terroristische organisatie. Imamoglu staat bekend als een van de grootste tegenstanders van president Erdogan, dus je kunt je voorstellen dat dit niet zomaar gebeurt.
Er waren zelfs tientallen agenten bij zijn huis om hem op te pakken, alsof-ie een supergevaarlijke crimineel was of zo. En het blijft niet bij Imamoglu alleen; er zijn ongeveer honderd anderen ook gearresteerd. Tegelijkertijd speelt zich een belangrijke strijd af binnen de CHP, de grootste oppositiepartij. Imamoglu was de sterke kandidaat om nieuwe leider te worden, maar nu? Achtervolgers spreken van een “politiek gemotiveerde actie” en noemen het repressie.
Imamoglu liet trouwens weten dat hij niet gewoon zijn handen in de schoot zal leggen. Hij postte een video op X waarin hij zei dat hij door zal vechten en “niet zal opgeven tegen onderdrukking”. Dat klinkt behoorlijk vastberaden!
Maar wacht, het wordt nog gekker. Gisteren heeft de Universiteit van Istanbul zijn diploma ongeldig verklaard omdat er “onvolkomendheden” in zaten. Zonder diploma mag-ie niet meedoen aan presidentsverkiezingen, wat een enorme slag kan zijn voor zijn politieke carrière. Hijzelf noemt dit natuurlijk illegaal en probeert zich te verdedigen.
Imamoglu is al sinds 2019 burgemeester van Istanbul, en de volgende presidentsverkiezingen staan pas gepland voor 2028. Dus hoe dit allemaal uitpakt, is voorlopig nog een groot vraagteken.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!