
Entertainment Nieuws woensdag 19 maart, 2025 19:30
Muziekgroep Fuse op staatsbezoek in Kenia: een brug van klanken
Een groepje muzikanten uit Nederland, genaamd Fuse, heeft de kans gegrepen om mee te gaan op een bijzonder staatsbezoek naar Kenia. Het is niet gewoon een optreden, maar een manier om met muziek een verbinding te creëren tussen twee culturen. De zes leden van deze band hebben zich bewust gemaakt van de spanningen die er momenteel spelen in het Afrikaanse land en besloten toch hun kunst te delen.
De violiste Julia Philippens vertelt dat ze vertrouwen hebben in de mensen die dit bezoek hebben georganiseerd. “Het was niet een makkelijke keuze om ja te zeggen, maar we denken dat het met de juiste bedoelingen wordt gedaan,” zegt ze. Ze weten dat er onrust is sinds president William Ruto aan de macht kwam, met protesten tegen onder meer corruptie en werkloosheid. Toch zijn ze enthousiast om het land beter te leren kennen. “We beseften hoe weinig we wisten toen we ons verdiepten in wat er speelt. Nu praten we met Kenianen en komen we heel veel nieuwe dingen tegen.”
Dinsdagavond stonden ze al voor een publiek in Nairobi, waar ze niet alleen speelden, maar ook de tijd namen om met mensen te praten. Woensdagavond is de volgende grote show, deze keer in het Marriott Hotel. Het repertoire van Fuse bestaat uit een mengelmoes van verschillende muziekstijlen, van klassiek tot jazz en big band. “Onze smaken zijn behoorlijk uiteenlopend, dus zo is onze muziek ontstaan,” legt Philippens uit. “We willen laten zien dat muziek geen grenzen kent en iedereen kan raken.”
Met hun mix van Nederlandse composities en andere genres hopen ze dat de muziek een brug vormt tussen cultuurverschillen. “Het gaat erom dat mensen zich door muziek verbonden voelen, zonder te kijken of het nu ‘hoog’ of ‘laag’ is,” benadrukt ze.
Muziek als brug: hoeFuse de wereld kleiner maakt tijdens een staatsbezoek
Op een bijzonder staatsbezoek naar Kenia neemt de Nederlandse muziekgroep Fuse de taak op zich om met hun kunst een culturele contraprestatie te leveren. Deze optredens zijn traditiegetrouw een manier om het gastland te bedanken voor zijn gastvrijheid. Maar dit bezoek komt niet zonder discussie, omdat er momenteel veel spanningen in Kenia zijn. De bandleden waren zich daarvan bewust en kozen toch ervoor om mee te gaan.
Volgens violiste Julia Philippens geloven ze in de intenties achter het staatsbezoek. “We hebben allemaal even nagedacht over wat dit inhoudt, maar uiteindelijk vertrouwen we op de deskundigen die het hebben geregeld.” Ze geeft toe dat ze eerst weinig wisten over de situatie in Kenia, maar dat is snel veranderd. “We hebben veel gesproken met lokale mensen en dat heeft ons enorm geleerd.”
Een paar dagen geleden speelden ze al een concert in Nairobi, speciaal gericht op een Keniaans publiek. Daarnaast namen ze de tijd om contact te maken met de toeschouwers. “Muziek is een manier om elkaar te begrijpen,” zegt Philippens. Vandaag staat er nog een belangrijk optreden op het programma, in het Marriott Hotel, waar ze weer hun unieke mix van klanken zullen delen.
De muziek van Fuse is een combinatie van allerlei invloeden, van klassiek tot moderne jazz. “Iedereen in de groep heeft andere muzikale voorkeuren, dus dat komt allemaal samen in wat we doen,” vertelt ze. Ze willen laten zien dat muziek alle generaties en genres kan samenvoegen. “We geloven dat muziek mensen raakt, en dat willen we graag overbrengen.”
De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanval op Tamara Elbaz blijft langer achter slot en grendel
Nou, dit is een flinke klap voor de advocaat van Vuriano V., want de rechtbank in Amsterdam heeft besloten dat hij nog niet vrijkomt. Gisteren werd bepaald dat zijn voorarrest nog langer doorgaat. Volgens zijn advocaat was vijf maanden vastzitten lang genoeg, maar de rechters zagen het blijkbaar anders. Ze vinden dat hij niet open kaart speelt over wie hem precies betaald heeft om iemand te mishandelen – en dat terwijl het slachtoffer niemand minder dan Tamara Elbaz was!
Wat de rechters ook tegenhield bij het vrijlaten van V., is dat hij jongens heeft ingehuurd die nog niet eens volwassen zijn om mee te doen aan de aanval. En om het erger te maken: hij ging behoorlijk “professioneel” te werk, zoals de rechtbank het noemde. Alsof het een soort klusje was! Maar laten we eerlijk zijn, hoe professioneel je het ook aanpakt, het slaan van een moeder met haar kind naar school brengend is gewoon niet te rechtvaardigen.
De aanval op Tamara Elbaz gebeurde eergisteren in september toen ze haar zoontje naar school bracht. Vuriano V. staat onder verdenking omdat hij betrokken zou zijn bij deze ernstige mishandeling, waarbij zelfs sprake kan zijn van poging tot doodslag. Pas op 2 april komt er uiteindelijk een einde aan dit spannende verhaal wanneer de uitspraak wordt bekendgemaakt.
De Thrillerprijs Shortlist is Er!
Hey thrillseekers! Weet je nog dat ze het over die spannende boekenprijs hadden? Nou, de shortlist voor de zesde editie van de leuke prijs van Hebban.nl is er eindelijk. Stel je voor: meer dan honderd juryleden hebben zich rot gewerkt om uit te zoeken welke vijf boeken het allermeest spannend zijn. En raad eens? Ze hebben hun keuze gemaakt!
De boeken die op de shortlist staan zijn echt tof. Je hebt er “De erfgenamen van A.C. Porter”, een verhaal vol verrassingen. Dan is er ook “De nomade” van Anya Niewierra – als je van avontuurlijke reizen houdt, is dit jouw boek. Jeroen Windmeijer schreef “De wraak van Balthazar”, een verhaal waarin wraak en spanning samenkomen. Daarnaast staat er “Huisgenoten” van Marit Vanström, perfect voor wie graag in huiselijke mysteriën duikt. En ten slotte is er “Verlaat de gevangenis zonder betalen” van Marjolein van der Gaag – klinkt al spannend, hè?
Dit is trouwens niet iedereen eerste keer in de race. Anya Niewierra heeft deze prijs al twee keer eerder gewonnen met haar boeken “Het Bloemenmeisje” en “De Camino”. Maar voor A.C. Porter, Marit Vanström en Marjolein van der Gaag is het de eerste keer dat ze in de running zijn. Jeroen Windmeijer was er eerder al bij, dus hij weet wat hem te wachten staat.
De winnaar wordt tijdens de Thriller Weken bekendgemaakt, die beginnen op 1 juni. Dus blijf op de hoogte, want wie weet valt jouw favoriet in de smaak bij de jury!
Hollywood-regisseur in de problemen door Netflix-affaire
Nou, dit is een flinke smet op iemands CV. Een bekende Amerikaanse regisseur, Carl Erik Rinsch, staat opeens in het nieuws, maar helaas niet om zijn kunstenaarschap. Volgens berichten van media zoals Variety en The Hollywood Reporter, zit hij nu in de problemen wegens fraude en geldwitwassen. En dat allemaal omdat hij 11 miljoen dollar van Netflix zou hebben verduisterd.
Gisteren werd hij gearresteerd in Hollywood, wat natuurlijk niet bepaald het soort roem is waar filmmakers op hopen. Volgens de officiële aanklacht vroeg Rinsch het geld aanNetflix om een sciencefictionreeks genaamd White Horse af te ronden. Maar in plaats van dat geld netjes in de productiekosten te steken, ging het naar dingen als luxeauto’s, antieke meubels en zelfs matrassen. Alsof dat nog niet gek genoeg was, heeft hij ook nog eens “extreem riskante beleggingen” gedaan en het geld gebruikt om in chique hotels te verblijven en advocaten in te huren om… wacht voor het? …Netflix aan te klagen.
Rinsch is misschien vooral bekend vanwege de film 47 Ronin uit 2013, met Keanu Reeves in de hoofdrol. Maar laten we eerlijk zijn, die film was al niet bepaald een blockbUSTER. In 2018 klopte Netflix bij hem aan om een serie van twaalf afleveringen te maken, getiteld Conquest. Ze gooiden geen kleingeld in het project: ze investeerden niets minder dan 55 miljoen dollar. Maar helaas, de wereld zal die serie nooit te zien krijgen.
Een schokkende ervaring in het Vondelpark
Een paar dagen geleden heeft Claudia Schoemacher, een bekende romanenschrijfster en vrouw van de cosmetisch arts Robert Schoemacher, een verontrustend verhaal gedeeld op Facebook. Ze vertelt dat ze tijdens een rustige wandeling met haar hond in het Vondelpark een onverwachte confrontatie heeft gehad met een agressieve man. “Normaal gesproken is het park een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, maar dit keer liep het heel anders af,” schrijft ze.
Claudia legt uit dat de situatie begon toen haar hond wat te dichtbij kwam bij een man die eenden voerde. De man reageerde boos en vroeg haar om haar hond weg te halen. Toen Claudia rustig antwoordde dat haar hond niets deed, draaide de situatie plotseling uit de hand. De man begon tegen haar te schreeuwen en zelfs te schelden. Zodra ze haar telefoon pakte om hem te filmen, werd hij nog agressiever. Hij probeerde haar telefoon kapot te gooien en uiteindelijk ging hij zelfs zo ver als haar te slaan en te schoppen. “Ik belandde in de bosjes en kon alleen maar toekijken hoe hij me spuugde en daarna snel wegreed op een blauwe scootmobiel,” beschrijft ze in haar aangifte bij de politie.
Wat Claudia extra pijnlijk vond, was dat er mensen stonden toe te kijken zonder in te grijpen. Alleen één vrouw hielp door hen uit elkaar te sturen. Tegen RTL Boulevard vertelde ze: “Het maakt me verdrietig dat er zo weinig solidariteit was. Maar ik laat me hier niet door klein krijgen. Vanavond ga ik lekker samba dansen!”
Hoewel Claudia zichzelf beschrijft als iemand die niet snel onder de indruk is, blijft ze wel voorzichtig. Ze komt vaak in het Vondelpark en realiseert zich dat ze de man misschien weer tegenkomt. Helaas heeft de politie het onderzoek moeten stopzetten omdat er onvoldoende getuigen waren.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!