
Recent Nieuws dinsdag 18 maart, 2025 18:28
VS deporteert Libanese arts na aanwezigheid bij begrafenis Hezbollah-leider
Een Libanese arts en hoogleraar aan de prestigieuze Brown University is door de Verenigde Staten gedeporteerd naar Libanon. De reden? Op haar telefoon werden foto’s gevonden van de voormalige Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Rasha Alawieh (34) geeft aan dat ze het niet eens is met de politieke en militaire koers van Hezbollah, maar desondanks werd ze uitgezet als iemand die terrorisme zou verheerlijken. De deportatie vond afgelopen weekend plaats, kort nadat ze terugkeerde in de VS na een bezoek aan Libanon.
Op de luchthaven van Boston werd haar telefoon gecontroleerd, waarop de foto’s van Nasrallah werden ontdekt. Alawieh had de foto’s enkele dagen voor haar terugkeer naar de VS verwijderd. In een rechtbankdocument staat dat ze dit deed om te voorkomen dat de autoriteiten zouden denken dat ze de politieke of militaire opvattingen van Hezbollah steunde. De arts verklaarde dat ze op 23 februari aanwezig was bij de openbare begrafenis van Nasrallah in Beiroet, die in september om het leven kwam bij een Israëlische aanslag. Ze gaf toe dat ze Nasrallah zag als een inspirerende religieuze leider, maar benadrukte dat ze het oneens is met Hezbollah’s politieke en militaire agenda. Ze beschouwt Hezbollah zelfs als een terreurbeweging.
Hezbollah wordt door onder andere de VS en de Europese Unie als een terroristische organisatie gezien en is al jaren verwikkeld in een gewapend conflict met Israël. Alawieh, die de Libanese nationaliteit heeft, studeerde en werkte sinds 2018 in de VS. Het afgelopen jaar had ze een werkvisum. Op Brown University, een van de meest prestigieuze universiteiten van het land, werkte ze als expert in niertransplantaties.
Tegen haar uitzetting zijn verschillende demonstraties gehouden, ondersteund door artsen en wetenschappers. Een juridisch team heeft een rechtszaak aangespannen om de uitzetting aan te vechten. Haar advocaat, Stephanie Marzouk, zei: “Onze cliënt is nu in Libanon, maar we zullen niet stoppen met vechten voor haar terugkeer naar de VS en haar patiënten. We zullen ervoor zorgen dat de overheid de wet respecteert.”
Het Department of Homeland Security (DHS) gaf aan dat Alawieh is uitgezet omdat ze naar Beiroet reisde om de begrafenis van Nasrallah bij te wonen, die zij omschrijven als een “brutale terrorist” die verantwoordelijk was voor de dood van honderden Amerikanen. Een woordvoerder van DHS benadrukte: “Een visum is geen recht, maar een privilege. Het verheerlijken en steunen van terroristen die Amerikanen vermoorden, is reden om het visum in te trekken.”
Sinds het begin van Donald Trumps tweede termijn als president voert de VS een streng beleid tegen mensen die het als ongewenst beschouwt. Eerder werden al veel Mexicanen en andere Zuid-Amerikanen uitgezet die illegaal in het land verbleven. Recentelijk werd ook een Palestijnse student gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij pro-Palestijnse protesten. Senator Marco Rubio heeft zelfs opgeroepen om alle pro-Palestijnse demonstranten met een studentenvisum uit te zetten.
Opvallend is dat een rechter op vrijdag had bepaald dat Alawieh de eerste 48 uur niet uitgezet mocht worden. Toch gebeurde dit, omdat het bevel de douane pas op maandag bereikte, toen het al te laat was. Dit weekend gebeurde iets soortgelijks met honderden immigranten uit Venezuela, die ondanks een rechterlijk verbod werden gedeporteerd naar El Salvador.
Brown University heeft inmiddels een waarschuwing gestuurd naar medewerkers en studenten met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning. Zij worden opgeroepen om reizen buiten de VS uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de situatie.
Overleden man gevonden in sloot: politie denkt aan ongeluk
In Heeswijk-Dinther is dinsdag een man overleden nadat hij met zijn fiets in een sloot terechtkwam. Het incident vond plaats aan de Droevendaal, in de buurt van de voetbalvelden. Een voorbijganger trof de man aan het begin van de middag aan, liggend in het water met zijn gezicht naar beneden.
De voorbijganger probeerde de man nog uit het water te halen en startte direct met reanimeren, maar helaas mocht het niet meer baten. Waarom de man in het water terechtkwam, is nog onduidelijk. De politie heeft onderzoek gedaan en gaat vooralsnog uit van een ongeluk.
Het slachtoffer werd gevonden in de buurt van de voetbalvelden, waar de voorbijganger hem aantrof. Ondanks de snelle hulp was het tevergeefs. De politie blijft het incident onderzoeken, maar er zijn voorlopig geen aanwijzingen voor iets anders dan een tragisch ongeval.
Gestrande Amerikaanse astronauten begonnen aan terugreis
De Amerikaanse astronauten Suni Williams en Barry Wilmore zijn eindelijk begonnen aan hun terugreis naar de aarde. Ze hebben maar liefst negen maanden vastgezeten in het internationale ruimtestation ISS. Oorspronkelijk zouden ze maar een week in de ruimte blijven, maar door technische problemen met een Boeing-capsule konden ze niet terugkeren. Gelukkig is er nu een oplossing gevonden.
Afgelopen zondag werd een nieuwe ruimtecapsule van SpaceX en NASA succesvol gekoppeld aan het ISS. Aan boord waren vier nieuwe astronauten: twee Amerikanen, een Japanner en een Rus. Zij hebben Williams en Wilmore afgelost, waardoor de gestrande astronauten eindelijk naar huis kunnen.
Om 06.05 uur Nederlandse tijd koppelden Williams en Wilmore, samen met twee andere astronauten, zich los van het ISS in hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. De terugreis naar de aarde duurt ongeveer 17 uur. De landing voor de kust van Florida staat gepland voor 22.57 uur.
Na de landing worden Williams en Wilmore naar het Johnson Space Center van NASA in Houston gevlogen. Daar zullen ze een paar dagen blijven voor medische controles. Het leven in de ruimte kan namelijk flinke gevolgen hebben voor het lichaam, zoals verzwakte spieren en verslechterd zicht.
Grote stroomstoring in Den Haag: trams stil en verkeerslichten uitgevallen
In het centrum van Den Haag en delen van Scheveningen is er een flinke stroomstoring. Hierdoor zijn op meerdere kruispunten de verkeerslichten uitgevallen en staan verschillende trams stil. Volgens netbeheerder Stedin zijn zo’n 45.000 huishoudens en bedrijven getroffen. De oorzaak van de storing is nog onbekend. Een woordvoerder van Stedin zegt: “We zijn nu bezig om een beeld te krijgen van de omvang.” Technici zijn onderweg om te onderzoeken waar de storing vandaan komt en hoe ze dit kunnen oplossen. Stedin verwacht dat de storing tussen 18.45 en 19.45 uur verholpen zal zijn.
Liften en strandtenten zonder stroom
Volgens Omroep West zijn er via het alarmeringssysteem P2000 meerdere meldingen binnengekomen van mensen die vastzitten in liften. Ook strandtenten in Scheveningen hebben last van de stroomstoring en zitten zonder elektriciteit. De politie heeft via Burgernet opgeroepen om alleen 112 te bellen bij echte noodgevallen.
Gevaarlijke situaties op de weg
De kapotte verkeerslichten zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Een verslaggever van Omroep West beschrijft het als volgt: “De auto’s gaan door elkaar als mieren. Soms gaat het maar net goed.” Het is dus oppassen geblazen voor iedereen die zich in het getroffen gebied bevindt.
Zorgbezuiniging van 165 miljoen teruggedraaid, betaald uit budget wijkverpleging
Zorgminister Fleur Agema heeft een oplossing gevonden voor de bezuiniging van 165 miljoen euro die eind vorig jaar onverwachts op haar bord belandde. Het geld wordt nu gehaald uit het budget voor wijkverpleging, waar al jarenlang niet al het begrote geld wordt uitgegeven.
Onverwachte bezuiniging zorgde voor onrust
Eind vorig jaar kwam er een flinke verrassing voor Agema. Vier coalitiepartijen en vier oppositiepartijen besloten samen om onderwijsbezuinigingen terug te draaien, en dat te betalen uit het budget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Een groot deel van dat geld, 165 miljoen euro, kwam uit een potje voor bij- en nascholing van zorgpersoneel in de medisch-specialistische zorg. Dit zou niet alleen medisch specialisten raken, maar ook verpleegkundigen. Het nieuws zorgde voor veel onrust in de sector.
Motie in de Kamer leidde tot oplossing
Enkele dagen later werd er in de Tweede Kamer al een motie aangenomen die Agema vroeg om de bezuiniging op een andere manier in te vullen. Nu heeft ze daar een oplossing voor gevonden, zo schrijft ze in een brief aan de Kamer. Het geld komt uit het budget voor wijkverpleging, waar de afgelopen jaren steeds minder geld werd uitgegeven dan begroot. Normaal gesproken zou dat geld terugvloeien naar de staatskas, maar nu wordt het gebruikt om de bezuinigingen in de medisch-specialistische zorg op te vangen.
Geen gevolgen voor wijkverpleging
Agema benadrukt dat mensen die recht hebben op wijkverpleging deze zorg ook zullen blijven ontvangen. Het geld dat nu wordt gebruikt om de bezuinigingen op te vangen, zou sowieso niet zijn uitgegeven aan wijkverpleging. “Het verdwijnt daarom niet uit de zorg, maar wordt op een andere manier ingezet”, aldus de minister.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.